Już mam ten 68 to ma na zewnątrz 68 ,a w środku ma 57.5mm i wtedy przy moim strojeniu rurka ma 14.66cm.A reszta może tak być czyli 19.5l 45.24Hz
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
monacor SPH-165
Collapse
X
-
joint32, musisz pamiętać, że w przypadku tuneli o zmiennej średnicy przyjmuje się średnicę średnią. W przypadku liniowej zależności średnicy od długości liczysz po prostu średnią arytmetyczną z dwóch średnic: największej i najmniejszej. Tym oto sposobem do symulacji tunelu b-r, o którym tu mowa, powinieneś przyjąć jego średnicę d=62,75 mm. Oczywiście w obliczeniach należy uwzględnić (odpowiednim współczynnikiem) fakt zaokrąglonego z jednej strony wlotu tunelu.
Musisz jednak uważać :!: Pułapka w przypadku takiego tunelu polega na tym, że jeśli obetniesz jego koniec (skrócisz tunel) to zmieni Ci się średnia średnica tunelu :!: Średnia średnica się zwiększy co pociąga za sobą zwiększenie długości (w stosunku do obliczonego na podstawie pierwotnej średniej średnicy) dla zachowania odpowiedniego strojenia (właśnie dlatego rozszerzające się ku wylotowi tunele są najczęściej zbyt mocno skracane przez amatorów bazujących tylko na wyliczeniach). Ponieważ jednak zależność średnicy i długości jest liniowa to prosta matematyka rozwiąże Twój problem
P.S. Właśnie z powyższych względów namawiam wszystkich do strojenia obudowy b-r na podstawie pomiaru impedancji
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Questermusisz pamiętać, że w przypadku tuneli o zmiennej średnicy przyjmuje się średnicę średniąZamieszczone przez QuesterPułapka w przypadku takiego tunelu polega na tym, że jeśli obetniesz jego koniec (skrócisz tunel) to zmieni Ci się średnia średnica tunelu
Zamieszczone przez QuesterP.S. Właśnie z powyższych względów namawiam wszystkich do strojenia obudowy b-r na podstawie pomiaru impedancji
jednak na podstawie pomiarow dowiemy sie rowniez czy optymalnie dobralismy czestotliwosc strojenia do danego glosnika
Skomentuj
-
OK to o BR już wiem.Jak przyjdą PJ-ki i pożyczę wyrzynarkę to zabieram się za pracę :mrgreen:
[ Dodano: 2008-11-26, 17:46 ]
czy może mi ktoś pomóc w zaprojektowaniu zwrotnicy do tego monacora.Wiem że to trzeba zmierzyć ale ja tego nie potrafię proszę chociaż o zwrotkę taką do idealnego głośnika.Do pj znalazłem taką nada sie w tym zestawie?
[ Dodano: 2008-11-27, 19:53 ]
Pomoże ktoś z tymi zwrotkami :?: pilsss
[ Dodano: 2008-11-30, 10:57 ]
Może chociaż da się określić jaka jest częstotliwość podziału tej zwrotnicy.Załączone pliki
Skomentuj
Skomentuj