dymeq, ten program jest dosc popularny wsrod poczatkujacych. jest tak samo dobry jak kazdy kalkulator - czyli liczy dobrze dla idealnego glosnika czyli rezystora :P
Ja tylko znalazłem go w sieci, nie znalazłem tutaj to go wrzuciłem, zawsze będą początkujący (sam nim jestem), może akurat komuś kto tu zajrzy przyda się
Swoją drogą nie wiedziałem, że wystarczy tylko impedancja głośnika i podać częstotliwość podziału żeby obliczyć zwrotnicę ...
:mrgreen: a jak nie mam idealnego glosnika bez idealnych parametrow to gdzie znalezc jakies odpowiednie pomoce naukowe? :p Na tym forum gadacie językiem mało zrozumiałym jak dla mnie :p
niestety musisz zapoznac sie z podstawami i wtedy dopiero z reszta. na poczatek poczytaj troche teori o filtrach. np irka strone (wpisz audioefm w google)
potem arty yoshiego na audiomanii
jak cos sie nauczysz to sciagaj speaker workshop'a i rob sprzet pomiarowy :P
Zwrotnica (zestaw filtrów) jest wynikiem analizy przynajmniej kilku składowych i ich wzajemnych korelacji: charakterystyk częstotliwościowych i wynikających z tego częstotliwości podziału, charakterystyk impedancji w funkcji częstotliwości, charakterystyk fazowych przetworników, efektywności przetworników i tego co chyba najważniejsze: brzmienia. Sam zatem widzisz, że jeśli ów program wymaga podania tylko częstotliwości podziału i impedancji to uwzględnia on raptem 2 z co najmniej 6 bardzo istotnych czynników (pomijam zupełnie takie sprawy jak założenia konstruktora czy wpływ samej obudowy na charakterystykę zestawu). Oczywistym jest zatem fakt, że "projektowanie" zwrotnicy przy pomocy takiego programu jest kompletnie bezsensownym działaniem, które na 99,9% nie przyniesie pożądanego efektu (0,1% pozostawiam "wolne", bo przecież istnieje skończone prawdopodobieństwo, że akurat kalkulatorek trafi z wartościami elementów )
Skomentuj