Kiedyś napisałeś: "Musze przyznać, że któregoś pięknego dnia jakiś rok temu kupiłem tesle arn 150-3/4 i włożyłem ją do obudowy BR. Grało to beznadziejnie (jako sub), a po wrzuceniu do obudowy bandpass ta sama tesla zamieniła się w potwora, który bez problemu sam jeden nagłaśniał pokój 18m/2" Mógłbyś napisać coś więcej o tym projekcie tzn. jakie objętości komór zastosowałeś i jakie strojenie. Tak się składa że mam taki głośniczek i leży on nieużywany i chciałbym spróbować zrobić z niego wspomnianego potwora:) Z góry dzięki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pro?ba do Hołka
Collapse
X
-
Wkręce tu swojego wooferka,mam w BP ale niewiem dlaczego wydaje mi się,że w BR było by lepiej.To wina tej rurki i tak dałem już wystarczająco długą z dużą średnicą i wyprofilowanymi wlotami.Większa mi już niewejdzie.A i tak ta tesla pompuje takie ilości powietrza,że otwór mi strasznie gwiżdże przy jaskichś 70% mocy
Skomentuj
-
RAV, znalazłem ten projekt na tesli 6th bandpass
1komora) 10L - 47,50hz
2komora) 5L - 83,80hz
Mimo tego że w winsd pokazuje spory spadek mocy a impuls nie jest jakiś specjalnie ładny całość gra 2xmocniej niż w BR i potrafi zejść naprawde nisko. Subik ten od 9 miechów gra u kolegi. Ile razy mnie ten kolega spotyka to tyle razy nie może uwierzyć że za 50zł można coś takiego zrobić. Przy oglądaniu np władcy pierścieni cały pokój drgał, co chyba nie zdarza się w innych aplikacjach z użyciem jednej samotnej tesli arn 150-3/4 :)
Ps. Jak już to zmajstrujesz podziel się swoimi doznaniami :)
Ps.2 Wcześniej dałem post o robieniu podobnego suba 6th bandpass na Alphardzie EW650A 4ohm ... ^%&#%&%^*&^(#@$#!%^%$&%$ JAK TO CHU....WO PIER...NE PIERDZI TO NIE GRA TO PIERDZIIII. Ale takie losy domorosłego majsterkowicza. WSZYSTKIM odradzam ten badziewny przetwornik, szkoda kasy na to gówno, chłam :(.
Skomentuj
-
Natchneła mnie twoja konstrukcja i ja sobie zrobie, jeśli nie masz nic przeciwko.
Stad kilka pytanek.
1.Czy mocno wytłumiałeś komory?
2.Czy w litrarzu odjęta już jest pojemność głośnika (w ktorej komorze sie znajdował)?
3. Jaką średnice rurek polecasz?
Wiem, że sie człowiek uczy nabłędach ale czemu by pewnych błędów nie ominąć.
Z góry dziękuje.
Skomentuj
-
Ete, co do wytłumienia zastosowałem zwykłą gąbkę czopowatą (3-4cm?) przed i za głośnikiem, do litrażu musisz doliczyć objętość głośnika i rurek BR, ja stosowałem rurki 4,2 cm średnicy wewnętrznej co jednak okazało się błędem (powietrze dmuchało tak że w odległości 1m od głośnika było czuć strumień powietrza -dosłownie jak z dmuchawy) słychać było "świsty" więc polecam BR o większej średnicy ... tylko nie wiem jak to zmieścić w tak małej obudowie ... ale od czego masz głowę
Ps. Jak już zrobisz tego subika to podziel się swoją opinią na jego temat (przez gg lub prywatną wiadomość)
Skomentuj
Skomentuj