Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trudne początki - wybór przetworników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trudne początki - wybór przetworników

Witam, z racji tego, ze jestem bardzo slabo doswiadczony, a wlasciwie to w ogole nie jestem w budowie DIYow zwracam sie do ekspertow z prosba. Jakie wybrac przetworniki? Wiem, ze jest na forum duzo tematow o tym, w konstrukcjach tez sa podane, ale ja naprawde nie wiem, na co sie zdecydowac. Muzyka ktorej beda one sluzyc jest naprawde bardzo zroznicowana, od rocka po elektroniczne brzmienie, wiec nie moga to byc glosniki pod jeden rodzaj muzyki. Zalezy mi na porzadnym basie, ale nie na jakims dudnieniu, bas gleboki i miekki, obecnie posiadam Jamo E430 maja juz chyba z 8 lat i jakos szczegolnie nie narzekam, ale przydaloby sie w koncu cos lepszego. Napedzam to Technics'em SU-500 - sprzet 25 letni, ale daje rade, oczywiscie w miare uplywu czasu, czyli po wykonaniu DIYow on tez zostanie zastapiony czyms lepszym (o ile jest taka potrzeba, bo nie bede ukrywal, ze czuje do niego sentyment). Pokoj to 23mkw, wiec raczej maly, nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale jest w ksztalcie litery L czyli z wneka. Na cale kolumny nie chcialbym wydac wiecej jak 1300-1500 pln, narzedzia mam, wiec ten koszt odchodzi, potrzebuje same materialy. Myslalem, zeby wlozyc jakies 2 woofery i 1 kopulke i nie wiem, czy sprzedac te Jamo, czy zostawic i zrobic pseudo kwadrofonie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Dwudrożne na Tonsilu 15/40 albo Stx 18/130 AKX do tego Vifa i masz świetny zestaw. Na temat brzmienia obydwu przetworników się nie wypowiadam, bo koledzy z forum budowali DIY na tych przetwornikach i o dźwięku z tych głośników powiedzą Ci więcej, niż ja. Co do średnicy to po przeczytaniu tu kilkunastu tematów na forum stwierdzam, że Tonsil lepszy, a na basie nie wiem co lepiej zagra. Vifa to sprawdzony głośnik możesz brać w ciemno. Ewentualnie koledzy polecą Ci tu jeszcze jakiegoś Perlessa. Jak masz 1500zł to akurat któryś z tych głośników i jeszcze kupisz porządny wzmacniacz i będziesz zadowolony.

Skomentuj

Tzn jezeli chodzi o wzmacniacz to spokojnie, bede mial i na niego nawet jak wydam 1500 pln na budowe samych kolumn i to by bylo dla mnie spelnieniem moich oczekiwan, nie chce oszczedzac na kolumnach bo jak je zrobie to chce aby posluzyly mi kolejne pare ladnych lat, co do wzmaka to jakbym zostawil te Jamo na tyl (nie wiem, czy bardzo popsuja one jakosc calego zestawu) to pewnie bym wzial jakis ampli 5.1, a jezeli nie to cos stereo

Skomentuj

Do rocka jak najbardziej mozesz zrobić zestaw na HDS164 (18cm) + DX25 lub XT25 (oba wysokotonowce są bardzo szczegółowe, pierwszy ma ostrzejsze brzmenie), gotowy projekt = głośniki + zwrotnicę możesz kupić tutaj:
        http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html

Podobny, ciut droższy zestaw na HDS180 Exclusive:
        http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html

Nie wiem jednak jaka jest różnica brzemieniowa pomiędzy HDS164 a HDS180 (oba 18cm).

Skomentuj

Właśnie znalazłem ciekawy DIY na HDS 180 + XT25 http://www.troelsgravesen.dk/HDS164.htm podoba mi sie bardzo desing, tylko czy to fair tak zerznac czyjs pomysl? I kolejne pytanie, czy jest sens pakowac po 2x HDS 164? I czy to wykonczenie frontow to jakies toworzywo typu poliweglan czy cos? Mozna to troche bardziej do przodu wysunac, zeby byl odstep pomiedzy tym a frontowym MDFem i zrobic takie pierscienie na glosniki zeby je do przodu wysunac? zda to egzamin?

[ Dodano: 2008-11-21, 16:05 ]
          sorry, ze nowy post, ale edytowac mozna do 15 min po wyslaniu posta ;/

chodzi mi o cos takiego

Skomentuj

To jest starsza wersja 164. W tej chwili z serii 164 w sprzedaży jest wersja Nomex. Zwrotnica będzie raczej inna. Jeśli kupisz głośniki w firmie z kllinku wyżej dostaniesz projekt zwrotek. Mozesz też kupić gotowe od nich. 200zł to nie tak źle. Oczywiście mozesz kupić głośniki w audiocompnents w zamowieniu "zbiorowym" na forum, ale troche musiałbyś poczekać na kolejne zamówienie.
            Czy fair zerżnąć? A czemu nie, powstaje wiele projektów podobnych do siebie, nikt z tego powodu nie ubolewa. 2x HDS zwiększy tylko sprawność (SPL), nic więcej - obejdzie się.
            Co do frontu tych kolumn co pokazałeś, to wygląda mi to na czarną plexę.

zrobic takie pierscienie na glosniki zeby je do przodu wysunac? zda to egzamin?
            1. Będzie się miał gdzie kurz zbierać
            2. Takie tworzywo napewno ma ograniczoną wytrzymałość na uderzenia itp, jak będzie odstawać będzie bardziej narażone na uszkodzenia niż przyklejone na stałe.

BTW: przy HDS + DX/XT Jamo się schowa

..cd:
            Pomyślałbym jedynie o mniejszej skrzynce niż podaje akustyk - tak około 20..22L. ale to niech się wypowie ktoś kto robił skrzynki na tych przetwornikach.

Skomentuj

tez tak wlasnie teraz pomyslalem o tym kurzu, fajnie by to wygladalo do czasu, wiec pewnie jednak zrobie przyklejana w calosci do przedniej sciany, a mam pytanie jak taki zestaw zagra, z jakimi gotowymi kolumnami mozna go porownac? bo nie wiem, czy gra warta swieczki, jezeli wcale duzo taniej nie wyjdzie od gotowych kolumn, chociaz chyba zaden producent nie ma do zaoferowania takich pudeł, a mnie sie bardzo spodobaly, elegancja polaczona z nowoczesnoscia.

Skomentuj

my z holem czekamy na dostępność GDN 15/40/5 i będziemy robić 2-way na Vifie dx25tg; wg. Pawła S. można je swobodnie przyrównać do kolumn za 1.5k (a wydamy na całość ok 800zł za pare); HDSy to już conajmniej półka wyżej :)

Skomentuj

2x gdn czy jeden ? :wink: mnie wyszło 500 zł za ten projekt czyli tylko przetworniki + zwrotki :razz: a no i jeszcze vikol kupiłem :mrgreen: reszte mam / miałem , na weekend miejmy nadzieje że będzie gotowe , w kinie świetnie się spisuje taka kolumna naprawde warto w kino inwestować na tym :wink: może kiedyś :lol:

Skomentuj

wolałbym 2 na frontach, ze względu estetycznych, ale nie ma pod to zwrotki, więć GDN 15/40/5 plus dx25tg

EDIT// nie z holem, a z amdr -> własnie dzsiiaj na skleptonsil.pl się pojawiły GDNy jutro zamawiam ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                      2x HDS zwiększy tylko sprawność (SPL), nic więcej - obejdzie się.
                      tutaj sa to 2,5 drogi czyli SPL zostaje na tym samym poziomie ale basu masz jak z glosnika 8" (teoretycznie)
                      Zamieszczone przez hol
                      1. Będzie się miał gdzie kurz zbierać
                      2. Takie tworzywo napewno ma ograniczoną wytrzymałość na uderzenia itp, jak będzie odstawać będzie bardziej narażone na uszkodzenia niż przyklejone na stałe.
                      no i bedzie drzalo od basu :???:

kolumny w sklepie na jednym HDSie to koszt 2,5-3,5kPLN. na 2 HDSach to juz koszt 3,5-5kPLN. tak wiec 1-1,5kPLN DIY to wcale nie az tak duzo

Skomentuj

to w koncu co lepsze, HDS 180 czy 164? ja jednak wladowalbym tam 2x woofery, tym bardziej, ze nie mam w planach subwoofera, a co mozecie powiedziec o focalach? jakies polecicie? i jezeli rzeczywiscie przy gotowych wyrobach za marke placi sie ponad 2x tyle, to nie ma sie co zastanawiac

Skomentuj

Nie wiem czy ktoś porównywał bezpośrednio HDS164 i 180. Obydwa mają po 18cm .
                          No i ceną:
                          http://www.akustyk.com.pl/cenniki-peerless.html

Pamiętaj, że dwa woofery wcale nie zejdą niżej, po prostu głośniej. Równie dobrze możesz zwiększyć głośność o 3dB.

Skomentuj

Oprócz HDS'ów jest jeszcze przecież Vifa xt18+morel mdt29, warto by było się zainteresować. Tak samo Seas ER18RNX + 27TBFC/G lub Seas L18RNX/P + 27TBFC/G

Skomentuj

juz sam nie wiem na co sie zdecydowac, a ktory glosnik z tych wymienionych w temacie zapewni mi najszybszy bas?

Skomentuj

wiele osób pisze, że 180 nie daje dużo basu, a więc hds 164 zagra niemal tak samo, taki sam rozmiar membrany, tyle że kosz ma ścięcia. trzeba solidny wzmak mieć.
                                bardziej byłem zdecydowany na vifę m18wh + morel mdt29, ale czekałem na zmianę pracy, później euro podrożało i szedłem cenowo na 15/40/4 + dx25.

przy twoich funduszach jest w czym wybierać, vifa z morelem powinna ładnie śmigać i to mój typ, którym nie musisz się sugerować bo nie słuchałem tych zestawów, tylko intensywnie zbierałem opinie
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

hymm, jakos narazie jestem przekonany do 2x HDS 180 + XT25BG60 to bedzie 1180 pln za przetworniki, do tego zwrotka, na akustyku cena 300 pln za komplet, ktos taniej zrobi? no i obudowa, jakie to moga byc koszta w przyblizeniu? jak to sie mowi, apetyt rosnie w miare jedzenia, wiec mysle, ze zamkne sie w 2000 o ile uda mi sie tyle wyskrobac, zeby pozniej panna mi nie jeczala, tzn i tak bedzie, ale...

Skomentuj

Vifa XT25 będzie cykać podobnie jak XT19, a ją właśnie mam, natomiast morel mdt 29 jest bardziej łagodny i stereofoniczny. Morela nie słyszałem jedynie XT19, który gra podobnie do XT25. Natomiast Seas 27TBFC/G to chyba coś takiego pomiędzy, opierając się na opinii z internetu oczywiście. Borys, który projetkował zwrotki pod monacor sph-165 kep używając seasa 22taf/g (27TBFC/G prezentuje prawdopodobnie zbliżone brzmienie) i xt19, postawił zdecydowanie wyżej , jeśli chodzi o dźwięk, w porównaniu do vify xt19, a różnica w cenie znikoma.

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal328
                                      Morela nie słyszałem jedynie XT19, który gra podobnie do XT25. Natomiast Seas 27TBFC/G to chyba coś takiego pomiędzy, opierając się na opinii z internetu oczywiście. Borys, który projetkował zwrotki pod monacor sph-165 kep używając seasa 22taf/g (27TBFC/G prezentuje prawdopodobnie zbliżone brzmienie) i xt19, postawił zdecydowanie wyżej , jeśli chodzi o dźwięk, w porównaniu do vify xt19, a różnica w cenie znikoma.
                                      Odnośnie tego co napisałeś powiem tylko tyle że słyszałem tylko Vife ale z opinij które wynikają w większości zagranicznych ale i również polskich for do TBFC/G nie ma co porównywać żadnej Vify ponieważ jego dzwięk jest stawiany na poziomie SS,czy Ushera.

Skomentuj

tyle w tym watku opinii.....a wiekszosc to powielana paplanina "gdzies czytalem" ...."ktos mi mowil"....
                                        jak mozna takie rzeczy piszac nie odsluchujac ich wczesniej i to w odpowidnich aplikacjach ? wlos nie na glowie jezy :/

bez sensu :/ ...tak rodza sie durne mity

Skomentuj

Czaruję...
                                        X