Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zatubienie STX-a GDN-46-1200-8-AE

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zatubienie STX-a GDN-46-1200-8-AE

Witam wszystkich,po dluzszych przemysleniach (nie tylko moich) i checi dowiedzenia sie czy firma STX zrobila jakies powazne postepy postanowilem zamowic GDN-46-1200-8-AE.

W zwiazku z tym ze zwykle BR mnie nie interesowalo postanowilem wykonac tube (projekt zaczerpniety ze speakersplans.com. I teraz powstal dylemat,jaki projekt wykonac,1850 Horn czy 186 Horn:

Projekty roznia sie tylko litrazem komory zamknietej,w 1850 ten litraz jest mniejszy. Nie wiedzac ktory projekt jest lepszy (ktory bardziej przypadnie mi do gustu) postanowilem zrobic tube 2 w 1 stosujac dwie komory zamkniete przedzielone wykrecana plyta.

Co myslicie na temat takiego projektu? Glosnik zamowiony,czekam na maila od STX-a i gdy tylko przyjdzie glosnik zaczynam budowe.

rysunek pogladowy wykonany:

weź hornrespa i zasymuluj jak ten głośnik będzie zachowywał się w tych budach, bo tak na oko to ciężko stwierdzić.

Skomentuj

marian, raz, po co Ci tuba? Grasz na plenerach? I tylko jedna? To jest imo, bez sensu na samym wstępie. Jak już to dobry bandpass załatwi lepiej sprawę niż tuba.

Jak już, to tej obudowy też Ci nie polecam, wykonywałem to pudełko i w rzeczywistości dużo inaczej wyszedł wykres. A spójrz co wyszło na bandpassie który wykonałem potem.

Pomiar przeprowadzony w przestrzeni, gdzie odbicie nastapiło tylko od ziemi, pomiar onaxis z 1metra, 1W normalizowany do 8ohm czyli 2,8V.
      Czerwony to bandpass, niebieski to ta tuba. Jak widać - tuba ostro kopała, ale nic poza tym, niższe częstotliwości były słyszalnie ciszej przetwarzane. Jedna na pewno się nie przyda, tutaj na stronę ze 4 by się przydały - wtedy było by w miarę liniowo.

Jeżeli wolisz bardziej liniową tubę, to mogę zapodać inny projekt, ale tuba to jak mówię, nigdy w pojedynkę.

Co do tego Twojego pomysłu, jest on tylko po to żeby zwiększyć dół pasma, kosztem tej górki od ok 80Hz (ale to minimalne wręcz zmiany)

Skomentuj

Jeszcze zaden program mi dokladnie nie wyliczyl,po zlozeniu czegokolwiek musialem i tak po swojemu stroic itp. Zobaczymy,dojdzie glosnik to sie go potestuje w roznych litrazach obudowy zamknietej.

Wasik,tak ta tuba bedzie grala na koncertach...i to nie jedna jesli projekt sie uda.

[ Dodano: 2008-11-25, 18:54 ]
        Zamieszczone przez wasik1989
        wykonywałem to pudełko i w rzeczywistości dużo inaczej wyszedł wykres
        a o ktorej dokladnie mowisz? 1850 czy 186 ?

Skomentuj

1850, bo to dla głośnika lepszego mechanicznie - dlatego mniejsza wyszła komora za głośnikiem. Aha, zapomniałem dodać, że ja miałem Beyme 18P1200Nd w tym ale to głośniki o bardzo zbliżonym EBP, więc się nadała.

Sory za dociekliwość, ale jakto na koncertach? Przecież zespół "wpina się" pod główne nagłośnienie koncertu. Możesz rozjaśnić jak chcesz tego używać?

Jak już, to lepszym wyjściem jest moim zdaniem to:
          http://www.speakerplans.com/forum/fo...TID=15066&PN=1

Ew. niezły projekt udostępnił ostatnio SS.
          http://silversound.info/sbl118.html

Skomentuj

Sory za dociekliwość, ale jakto na koncertach? Przecież zespół "wpina się" pod główne nagłośnienie koncertu. Możesz rozjaśnić jak chcesz tego używać?
            Tak jak napisalem,tuby beda uzywane na koncertach,przewaznie metalowych wiec tu kladziemy nacisk na stopke.

Testy beda robione z kilkoma obudowami,tuba idzie pierwsza na odstrzal :razz:

Skomentuj

Jak widać - tuba ostro kopała, ale nic poza tym,
              Wlasnie po to sie buduje obudowy tubowe. Tuba nie daje zysku w pasmie przenoszenia tylko zysk w efektywnosci co ma najwieksze znaczenie przy naglosnieniu. Proponowanie band-pasa na estrade to chyba jakis zart. Z trudem znajdzie sie zawodowe konstrukcje subow w band-pasie bo nie maja zadnego sensu. Wymieniamy tylko efektywnosc na rozciagneicie basu co nie jest w tym przypadku priorytetem.

A to sie silversound popisal, piszac:
              ''Zalecam jednak używanie tej obudowy jako typowy subbas, czyli do 70-80 Hz.''
              Kto na estardzie stosuje tak niskie ciecie?? Subsoniki sie ustawia na 50hz a ten chce grac do tylko 70-80hz?
              ''Obudowa ma stosunkowo duże gabaryty, ale także dużą skuteczność, bo ok 102-103 dB w zakresie użytecznym.''
              Od kiedy obudowa ma skutecznosc? Chyba jakis konkretnych glosnik w obudowie.

Skomentuj

Marian.... ladnie tak kolegow oklamywac? Ja to musze pisac.... ? Otoz Marian lubi sobie czasem pobrzdekac w swoim 12mk pokoju, chce sie w koncu poczuc jak na prawdziwym koncercie bo to co ma juz mu nie wystarcza....

Moja wypowiedz potraktowac z przymrozeniem oka :mrgreen:

Skomentuj

Maxi, policzymy sie jak przyjedziesz na odsluch :twisted:

Skomentuj

symulowałem tego STX'a w obydwu tubach i ładniej to wygląda w tej do PD1850

w B-P raczej bym się nie pchał. Ewentualnie możesz zrobić coś takiego 2x46-1200-8-AE w obudowie SB1000

Skomentuj

O kurde,40Hz przy 107 db? :lol: a ile ten SB1000 wazy? bo ta 1850 jakis 80kg bedzie wazyc,jesli SB1000 bedzie wazyc wiecej to niewiem czy komus bedzie sie chcialo to nosic,oczywiscie beda kolka ale nieraz trza bedzie zniesc po schodach czy pchac po trawie czy piachu...

Skomentuj

107dB ale z dwóch głośnikach połączonych równolegle i przy 2,83V waży podobnie zaletą jest to że naprawdę nisko schodzi

Skomentuj

To w takim razie jakis projekcik by sie przydal :grin:

Skomentuj

http://www.snakepro.com/pdf/proj/projeto_18_01.pdf

Skomentuj

radzę tylko dać cieńszą płytę i więcej wzmocnień bo inaczej to chyba tylko wózek widłowy.

dodatkowa modyfikacja to większej średnicy tunele (co zresztą widać na foto)

Skomentuj

Druga sprawa, na tym wykresie faktyczny spl jest o 3db nizszy. STX GDN są 8 ohmowe, połączone równolegle, a napięcie do pomiaru podane jest 2,8V czyli ~2W przy 4 ohmach. Druga sprawa, tą obudowę też przynajmniej 2 na stronę a niestety wielka jest. Druga sprawa, że niestety ale mogą być z nią niezłe problemy fazowe, co powodowało nie lada problemy. I czy ja wiem, czy tak nisko schodzi, raczej typowo jak na estradową konstrukcje.
                                Powtarzasz się

Skomentuj

Moze juz wystarczy?

Temat dotyczy dwoch konstrukcji,1850 i 186 wiec po co ta gatka? Juz pisalem,beda robione testy z kilkoma innymi projektami ale jak narazie dokladnie te dwie mnie interesuja. Prosze sie wypowiadac w kierunku tych konstrukcji a nie innych.

Cos mi sie wydaje ze jesli moder tu nie posprzata to kolejny temat o GDN-46-1200-8-AE pojdzie do kosza jak to sie stalo na innycm forum przez ludzi ktorzy nawet nie mieli tego STX-a w rece... no to sie k.... nazywa profesjonalka,zal czytac doslownie.

[ Dodano: 2008-11-27, 09:23 ]
                                  A tak wogole to:

Jak już, to tej obudowy też Ci nie polecam, wykonywałem to pudełko i w rzeczywistości dużo inaczej wyszedł wykres. A spójrz co wyszło na bandpassie który wykonałem potem
                                  To dlaczego mój tappedhorn ma mały wylot i wcale nie jest taki wielki gabarytowo, a umożliwia zejście od samego hadesu?
                                  Skoro sie cos mowi to trzeba miec na to dowody,chcialbym zobaczyc zdjecia tych wszystkich konstrukcji.

Skomentuj

marian, to teraz będzie jeszcze większa jadka jak zamieszczę te zdjęcia, ale na życzenie:

Na pierwszej fotce widać konstrukcje X1, wykonałem takie dwie, jedna oryginalną, a drugą z wyższym strojeniem. Na tej pierwszej fotce widać też omawianą tubę z labplotu. Fotki tapeda zamieszczę potem.

Skomentuj

Z tych zdjec duzo nie wynika,wiesz co mam na mysli... No ale jesli to prawda to powiedz mi dlaczego nie umiescisz tych konstrukcji wraz z opisem w dziale wlasne konstrukcje skoro masz wszystkie obliczenia,pomiary itd. ?

Skomentuj

Mam Ci dać porównanie obudów na tym samym głośniku? Tuby omawianej w tym temacie, bandpassu i bass reflexu?
                                        Czekamy na to porownanie bo by duzo wyjasnilo a jest to najwazniejsze z punktu widzenia efektywnosci/przydatnosci rozwiazania. I wlasnie dzieki taki pomiarom a potem odsluchom dokonuje sie wyboru miedzy popularnym i prostym b-r a skomlikowana tuba.

Nie bede komentowal reszty Twoich wypocin bo wiem ze jako 19latek malo na swiecie widziales a jeszcze Cie na swiecie nie bylo jak LDM robil naglosnienie estradowe. A teraz wspolpracuje z duzymi firmami krajowymi bo zna rynek od 25lat. A Ty tylko potrafisz operowac kilkoma slowkami znalezionymi w googlach. Jak jestes taki odwazny to zglos sie do LDM-u tak jak ja to zrobilem 5lat temu zawsze potrzebni sa konstruktorzy. Zobaczymy wtedy kto kogo czegos nauczy. Jak chcesz to moge Cie poznac z Polanowskim moze nauczysz go czegos o estradzie :)

Estrada jest nastawiona na efektywnosc a naturalna konsekwencja tego jest ograniczone pasmo od dolu w przeciwienstwie do sprzetu domowego gdzie kosztem efektywnosci stawia sie na rozciagniecie w dol a dzieje sie tak bo fizyki nie da sie oszukac. A jak ktos twierdzi ze jakims cudem osiagnal niemozliwe to niestety jest w bledzie. W kazdej chwili mozemy porownac tej samej wielkosci glosniki w podobnych (obojetnie jakich) obudowach i gwarantuje ze glosniki domowe zejda nizej ale z mniejsza efektywnoscia. Jesli ktos sie z tym nie zgadza to zakladamy nowy temat!

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=168491#168491

Skomentuj

Czaruję...
                                        X