Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki głównie do rocka. Co i jak doradźcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki głównie do rocka. Co i jak doradźcie

Witam Serdecznie

Jako że trafił się klient na moje Jamo S708 (i przestały mi wystarczać, oraz zaczęły drażnić) sprzedałem je. Niestety cześć $ się rozeszła.

Chciałbym zrobić monitory DIY głównie do słuchania muzyki w (takiej kolejności:rocka, reggae, techno(w minimalnych ilościach, bardziej moja kobieta:) ) ),
    oglądania filmów na kompie (możliwe że za jakiś czas dojdzie subik),
    sporadycznego grania.

Napęd jaki posiadam to Yamaha RX-797 więc chyba nie jest źle:).
    Ogólnie materiały na obudowę,ewentualne stojaki, terminale, kable, kleje oraz wkręty itp. posiadam więc ich koszt odpada.

A więc budżet na same przetworniki+zwrotnice jakieś 400-500zł.

Nie jestem w stanie zaprojektować zwrotnicy ale przy pomocy odpowiedniego schematu jestem takową w stanie wykonać(przy pomocy kolegi).Z obudową sobie już poradzę :smile:

Pokój w którym będą najprawdopodobniej grały będzie miał około 10-15m2.

Co za takie pieniądze da się wykombinować jakieś porządne diy?
    Myślałem nad zastosowaniem jakiegoś lepszego tweetera i np. słabszego średnio-niskotonowego głośnika ponieważ w przyszłości może bym ten komplecik troszeczkę podciągnął(wymiana średniaka i modyfikacja zwrotnicy).

Ogólnie najbardziej byłbym zainteresowany Vif'ą XT25+jakiś w miarę średniak.
    Najbardziej zależy mi na dokładnych wokalach. Bas nie musi być jakoś strasznie nisko schodzący(chociaż żeby na tyle żeby dał rade w filmach)

Ja poradziłbym Tobie na "teraz":
    STX 15AKX + Vifa DX25 , po czym w późniejszym czasie przesiadka z STX na HDS134 + zmiana zwrotnicy. DX od XT różni się minimalnie brzmieniem - jest ostrzejszy.
    Projekt zwrotki do pierwszej pary znajdziesz tutaj:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530
    A przykładową konstrukcję tutaj:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12981&highlight=stx
    Dochodziła by jeszcze modyfikacja obudowy. STX dobrze się czuje w skrzynkach 10..12L. HDS zaś w 8L (max 9L). Otwór musiałbyś przygotować ciut większy - pod HDSa jest 121mm, pod STX 118 (więc raptem kilka mm).

Skomentuj

tz. przy ewentualnej późniejszej modyfikacji, nie ma problemu żeby zrobić nowe obudowy:)
      Czy przy takich kwotach są jeszcze jakieś możliwości?
      Jak ogólnie sprawuje się ten stx?
      Czy na pewno ta różnica między xt a dx jest minimalna? Bo różnica w cenie jest około 30zł np. w Akustyku. Ta ostrzejszość to po prostu lepiej nadające się do rocka brzmienie czy bardziej dokuczliwe?
      np. na audiostereo strasznie zjechali tego dx25... i to mnie trochę martwi. To by było moje pierwsze i na długo Diy i chciałbym żeby pieniądze zostały jak najlepiej zagospodarowane:)

Skomentuj

Jak dla mnie DX bardzo dobrze zgrywa się HDS, które też mają ostrzejsze brzmienie. To że jest ostre nie odbija się na detalach i ni ejest to też dźwięk piaszczysty. Są opinie, że DX moę po jakimś czasie słuchania męczyć. Osobiście tego nie zauważyłem, a niejednokrotnie słucham non-stop 6..8h. Osobiście lubię brzmienie DX'a właśnie w Rocku, Metalu, utworach instrumentalnych, gdzie jest dużo perkusji i wysokich tonów. Nie gubią się, talerze nie zacierają, hajhet nie szumi tylko gra, słychać tłumienie czy wybrzmiewanie blach :)

Skomentuj

Ja jeszcze ze swojej strony mogę polecić zestaw GDN 15/40/5+DX lub ewentualnie zamiast DX'a troszkę droższy XT. Klasa porównywalna z STX 15AKX. Również nie wymagają zbyt dużej obudowy (ok. 10-12l) i w pomieszczeniach do 12-15m^2 radzą sobie całkiem nieźle.

Skomentuj

popieram bart210, dwa dni temu ukończyłem swój projekt na gdn 15/40/5 + dx i musze powiedzieć że w rocku jest pięknie :wink: mam wrażenie że do tego zostały stworzone , piękne wokale pełno szczegółów , bardzo ładne brzmienie poszczególnych instrumentów , ostatnio słuchałem np. Coma :smile: także polecam , do łupanki moim zdaniem ich szkoda , tutaj potrzebne jest większe ciśnienie a więc trzeba im dać troche więcej mocy a jak wiadomo to tylko 13 cm ... mimo to i tak jestem pod sporym wrażeniem :smile: btw. u mnie grają w 16 m2 i spokojnie wystarcza volume na 1/4 przy bass i inne na zero - tylko loudness włączony . dx według mnie to bardzo dobra kopułka ale nie mam pojęcia jak wypada do xt , mówią że xt jest łagodniejsza ale i tak jestem bardzo zadowolony zwłaszcza za taką kase :mrgreen:

Skomentuj

tz. jeżeli chodzi o wielkość tych monitorów nie muszą być jakoś strasznie małe. miejsca wystarczy :lol:
              A jak by do tego tweetera dorzucić jakąś nie 13cm ale np. 15cm?
              powoli zaczynacie mnie przekonywać do tego DX :cool: no i cena by mi pasowała bo przy 2 szt. to jest 60zł różnicy między XT

Skomentuj

zarówno STX 15AKX jak i HDS134 to 15tki :). Ale jak to 15ki, mają membranę ok 13cm. Z większych to
                GDN-18-130-8-AKX, które mógłbyś zastąpić później HDS164. Ja nagłaśniam 17m2 parką HDS134+DX25. Jest naprawdę nieźle.

Skomentuj

a jak z basem u hdsa 134? meczy mnie czy wziac 134 czy 164 do xt19, a nie ukrywam fajnie by bylo zrobic male pokazujace pazur monitorki tylko nie wiem czy hds134 poradzi sobie z basem w niecalych 15m2...

Skomentuj

HDS134 spokojnie sobie poradzi. Znajomi, którzy przychodzą do nas z politowaniem patrzą na bądź co bądź malutkie głośniczki. Później już jest tylko WOW :twisted: . HDS164 oczywiście schodzi niżej, ale też wymaga większej mocy. Ja napędzam 134ki amplitunerem do kina i całkowicie to wystarcza. 164 obawiam się, że musiało by być coś mocniejszego - był niedawno na forum temat dot.właśnie zasilania 164.
                    Zerknij sobie na mój projekcik (brak zdjęć finalnych):
                    http://konrad.1i2.pl/kolumny/

Skomentuj

a co myślicie o zastosowaniu do tego DX'a np. SDS-134 albo SDS-164?
                      Nie były by lepsze od np. tych tonsili i stx'ów? są droższe od tonsilów ale sporo tańsze niż HDS.

Skomentuj

ja jestem na etapie zmiany koncepcji Tonsila 15/40/5 na Peerlessa SDS 164 z Vifą DX25 (projekt S16 akustyka) bo jednak tonsil i sds/hds 134 to tylko 15'tki, podobno basują OK ale pomruku z nich nie będzie.
                        http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

a jak to jest z tymi projektami z akustyka bo zainteresowałeś mnie :lol: ? kupujesz u nich ten projekt tak jak by za cene cyt.:
                          "Ceny (za parę):
                          Komplet głośników:
                          380
                          Komplet części do zwrotnic:
                          200"
                          Czyli projekt jest za free? Czy te zwrotnice nie wychodzą za drogo u nich?
                          Czy lepiej samemu złożyć? Czy jest gdzieś w necie projekt udostępniony?

Skomentuj

Swoją drogą, ciekawym było by bezpośrednie porównanie SDS/HDS, 134/164 na zasadzie każdy z każdym. Do tego GDN 15/40/5, STX 15AKX, SDS134.

[ Dodano: 2008-11-30, 23:58 ]
                            Zamieszczone przez set666
                            Czyli projekt jest za free?
                            Tak, jeśli kupisz komplet głośników.

Skomentuj

ale czy te projekty z akustyka opłaca się brać czy lepiej zrobić to samemu? czy te "materiały na zwrotnice" za 200zł są na prawdę tyle warte czy sobie zaokrąglają cenę?

Skomentuj

napewno barddziej oplaca sie zrobic samemu o ile masz gdzie kupic glosniki a narazie w AC nie bedzie zamowienia , pozatym trzeba miec jeszcze projekt zwrotnicy . Nie do kazdego zestawu znajdziesz na forum.

Skomentuj

materiałów na zwrotki nie trzeba kupować, projekt dają przy zakupie kompletu głośników, czyli 380zł. kondy, cewki i rezy można w polinku zamówić już. w akustyku za te 200zł dają terminale, br, elektronikę i pewnie jakąś płytkę montażową. z polinka to wszystko wyjdzie ok. 120zł, do 15/40/5 wyliczyłem 95zł plus terminale, które w Lublinie kupiłem po 5zł.

plusy są takie, że zwrotka jest profesjonalnie opracowana, a głośniki nie są drogie, normalne ceny. opłacałoby się z AC zamówić, ale wtedy nie masz zwrotnicy, a ostatnie zamówienie ciągnie się ponad miesiąc i nie wyszło tanio (drogie euro).
                                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Poza tym w najblizszym czasie nie bedzie zamowienia !

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                      materiałów na zwrotki nie trzeba kupować, projekt dają przy zakupie kompletu głośników,
                                      W sumie to różnie jest... Raz dadzą, raz nie...

Skomentuj

Nie wiem jak do innych projektów ale do HX18 w Akustyku za 200 są tylko części do zwrotnic a za terminale , br , wkręty trzeba dopłacić 100zł

Skomentuj

Czaruję...
                                        X