Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera - potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera - potrzebna pomoc

Chcę sobie zrobić subwoofer do 300zł, nie chodzi mo o niewiadomo jakie brzmienie.
    Jaki głośnik polecacie??
    Może stx GDN-22-200-4-SC.

Pokój mam jakieś 18m^2. Ma on służyć głównie do słuchania muzyki czasem do filmów.

Jaki masz do tego wzmacniacz?

Skomentuj

po 1 zainstaluj sobie WinISD i zasymuluj wszystkie głośniki 20-25cm jakie ma STX, będziesz miał pogląd na strojenie, pojemność skrzynki itp. możesz poszukać gotowych subów DIY na allegro, często kupisz za cenę samego głośnika.

ja mam suba na stx 22-120-4-ss i gra to fajnie. miałem go sprzedawać ale... może dostawię mu wzmak, dam nową skrzynkę żeby głośnik był na froncie (teraz jest od dołu) i będzie ładnie mruczał w kinie. a może sprzedam jak KEP'y się sprawdzą... kupcy byli właśnie za 70-80zł, głośnik kosztował chyba 65zł z przesyłką.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zapomniałem napisać, że 300zł chce wydać na głośnik i wzmacniacz resztę będę miał
        Mam z wieży wyjście na subwoofer więc filtra chyba nie potrzeba, co??

A gdybym kupił GDN-27/150/8 SS to jaki potrzebował bym wzmacniacz, bo nie znajdę już raczej wersji 4ohm a wzmacniacz 8ohm chyba drożej wyjdzie niż 4ohm( tak mi się wydaje). I czy ten 8 będzie grał tak od 4 ohmowy.
        Tak sobie myślę bo spodobał mi się ten subwoofer.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic531183.html

Skomentuj

no właśnie taki mam :grin: 22-120-4-ss. pięknie wygląda, aż warto go na front dać :smile: gra od ok. 34Hz w obudowie 20-25 litrów. do 27 możesz spokojnie kupić panel Irka, tu znajdziesz kilka informacji o nim http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=2897

a wyjście masz raczej na sub aktywny, tzn musi mieć wzmacniacz swój. filtra nie potrzeba bo wieża tnie pasmo raczej.

Skomentuj

Ale ty masz 22-... a ten z linka jest 27-... i właśnie się zastanawiam czy 27-150-8 będzie tak samo grał jak 27-150-8.

Skomentuj

Te glosniki juz sa niedostepne :P... www.stx.pl

Skomentuj

Już ich nie produkują ale mam okazję kupić z magazynu GDN-27/150/8 SS i chcę wiedzieć czy zagra tak samo jak GDN-27/150/4 SS.

Skomentuj

wojtek9104, Zagra tak samo tylko że będziesz potrzebował mocniejszego wzmaka bo ten GDN-27/150/8 SS ma 8ohm, jeśli masz możliwość kupienia wersji 4 ohmoowej to lepiej wziąć takową :razz:

Skomentuj

Mogę kupić 22-120-4-ss lub GDN-27/150/8 SS

Skomentuj

zasymuluj oba, zobacz czy rzeczywiście zyskasz na tym 27. ja mam 22 na 4 omach i potrafi nisko zejść, ale nie wiem ja k27. tak czy siak panel irka poradzi sobie z oboma.

Skomentuj

Nie będę symulował bo się na tym nie znam i nic mi to nie da.
                        Więc pewnie wezmę tego 22-120-4-ss.
                        Tylko teraz powiedzcie mi ile litrów ma mieć obudowa i jaki BR i co tam jeszcze trzeba.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek9104
                          Nie będę symulował bo się na tym nie znam i nic mi to nie da.
                          Więc pewnie wezmę tego 22-120-4-ss.
                          Tylko teraz powiedzcie mi ile litrów ma mieć obudowa i jaki BR i co tam jeszcze trzeba.
                          :lol: właśnie dlatego zasymuluj. zero chęci, tylko na tacy podać. nawet nie wiesz co program robi ale nie, "bo nie umiem".

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                            no właśnie taki mam :grin: 22-120-4-ss. pięknie wygląda,
                            Pokazywałeś go gdzieś na forum??
                            Jak tak to podaj link??

A gdy bym chciał symulować to muszę wprowadzać po kolei dane głośnika ??
                            Bo w WinISD go nie ma.
                            Jeśli tak to skąd je wziąć bo na stronie stx-a już ich nie ma??

Skomentuj

nie pokazywałem go, stare dzieje. okleina winylowa "buk", wiórówka 18mm, sklejane wikolem i skręcane, w środku jakieś usztywnienia. dolna płyta z głośnikiem nachylowa o kilka stopni w stronę frontu, wygłuszenie wełną mineralną (akurat było pod ręką). terminal okrągły zaciskowy. nóżki z allegro po 3 zeta.

pisząc "pięknie wygląda" miałem na myśli sam głośnik, żal go chować. zostały tylko 2 fotki, musiałbym dorobić więcej, ale mniej więcej sub wygląda tak:

dane 22-120-4-SS gdzieś miałem na kartce, muszę poszukać. tutaj jakiśfilmik na Youtube znalazłem http://www.youtube.com/watch?v=pHrz4p1ExEY

Skomentuj

Prawda głośnik ładny, i do kolumn mi przypasuje :mrgreen:

Ty go używasz do muzyki czy do filmów.

Kurcze coś miniaturki nie mogę wstawić. :/

Skomentuj

wyboru nie mam, póki co tanie ampli JVC ma stałe cięcie pasma, to takie z kompletu z małymi satelitkami i plastikowym subem. sub chodzi cały czas. generalnie jednak potrafi przymulić.
                                  teraz będzie normalne ampli ONKYO, więc sub albo idzie w odstawkę, albo musi mieć zasilacz (włączany tylko do filmów).

Skomentuj

Hehe, dobieracie glosniki pod kolor i wg filmikow z YT... nice :smile: ..

Skomentuj

Przecież na filmikach z YT słuchać jak głośnik gra :lol:

Skomentuj

I widac ze membrana sie rusza! Czasem tez jakas szmatka powiewa nad otworem BR! Od razu widac ze to dobry sprzet.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X