Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Terminale - temat rzeka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Terminale - temat rzeka

Zarzucam temat:
    Nie macie dość plastikowych potworków ze standardowymi zakrętkami?
    Ładne terminale - jakie i gdzie kupić?
    A może - brak terminali tylko trzpienie?
    Propozycje, przykłady, wykonanie, zastosowanie...

na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć, to może ja.
    Oryginalne i ciekawe - Xavian.
    www.xavian.cz i galeria....

Nie na temat...
    http://www.xavian.cz/gallery/cinema/...sso05_full.jpg to jakis rodzaj ob izobarycznej? Jak objetosc skrzyni pomiedzy glosnikami wplywa na charke itd? (bo wydaje mi sie ze wplywa niejak bo nie ma porszajacej sie masy powietrza jak w izobaryku.. zwykle podwojenie efektywnosci?)

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez n_omyzs
      to jakis rodzaj ob izobarycznej?
      tak. tylko ze ta przestrzen jest troche wieksza

ja nadal kozystam z plastikow bo sa wygodne, szybkie i praktyczne.
      w/w sposob jest OK ale napewno bym nie zrobil tego tak jak oni. michal k podsunal dobry pomysl zeby ta plytke z tylu wykonac np z mosiadzu i ja wygrawerowac - wcale nie drogie a daje ciekawe efekty

Skomentuj

ten xavian wygląda lepiej niż bolce wkręcone po prostu w gładki tył, chociaż to drugie rozwiązanie jest prostsze i bardziej praktyczne (nie zbiera kurzu).

bardziej istotne jest dla mnie Wasze zdanie czy dual wiring jest warty zachodu. warto rozdzielać sygnał dla syczków i midbasów? a może to zwykła ściema żeby wyglądało mądrzej?
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jakos te czeskie kolumnienki mi sie nie widza... :neutral: w-g mnie głosniki nachodzace na siebie psóją efekt... :mad: ale to moze dlatego ze w mojej pierwszej kontrukcji front był za mały i musiły na siebie nachodzic? :razz:

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Pawel S.
            n_omyzs napisał/a
            to jakis rodzaj ob izobarycznej?
            tak. tylko ze ta przestrzen jest troche wieksza
            No ale cos mi tu nie pasuje... przeciez tutaj pomiedzy membranami nie ma masy powietrza ktora jest w ruchu razem z membrana.. wiec jak to bez roznicy chyba czy dali tam taka objetosc czy 20x wieksza? Tzn cos to zmienia ale co :>?

Skomentuj

Zamieszczone przez pizdzik
              Jakos te czeskie kolumnienki mi sie nie widza... :neutral: w-g mnie głosniki nachodzace na siebie psóją efekt... :mad: ale to moze dlatego ze w mojej pierwszej kontrukcji front był za mały i musiły na siebie nachodzic? :razz:
              PsUjesz język polski.
              A głośniki nachodząc na siebie zbliżają centra akustyczne - stan jak najbardziej wskazany w kolumnach.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                bardziej istotne jest dla mnie Wasze zdanie czy dual wiring jest warty zachodu. warto rozdzielać sygnał dla syczków i midbasów? a może to zwykła ściema żeby wyglądało mądrzej?
                jak zasilasz je jedna koncowka mocy to co za roznica gdzie sie sygnal rozdzieli - przy wzmacniaczu czy przy kolumnie? wg mnie sciema :P
                bi amping to juz co innego

Nie na temat...
                n_omyzs, przestrzen jest wieksza wiec to powietrze ma jakas podatnosc na sciskanie ale nadal przesunie druga membrane. jak sub ma wygladac normalnie to innego wyjscia raczej nie ma

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  n_omyzs, przestrzen jest wieksza wiec to powietrze ma jakas podatnosc na sciskanie ale nadal przesunie druga membrane. jak sub ma wygladac normalnie to innego wyjscia raczej nie ma
                  Pawel ale jakie sciskanie :)? Przeciez w tej malej komorze nie ma zadnych zmian cisnienia.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez n_omyzs
                    http://www.xavian.cz/gall...asso05_full.jpg to jakis rodzaj ob izobarycznej? Jak objetosc skrzyni pomiedzy glosnikami wplywa na charke itd? (bo wydaje mi sie ze wplywa niejak bo nie ma porszajacej sie masy powietrza jak w izobaryku.. zwykle podwojenie efektywnosci?)
                    To co jest na zdjęciu to najnormalniejsza w świecie obudowa z głośnikami w układzie izobarycznym. Przypomnijmy, że słowo izobaryczny oznacza: stałociśnieniowy (nie podlegający zmianom ciśnienia). W przypadku gdy nie zmieniają się warunki otoczenia (temperatura w szczególności, a tak jest w przypadku kolumn) układy izobaryczne są jednocześnie układami izochorycznymi (stałoobjętościowymi), a zatem nie ma mowy o żadnym sprężaniu czy rozprężaniu w przestrzeni izobarycznej. Tak oczywiście wygląda teoria. W praktyce następują mikrozmiany spowodowane różnicami fazowymi w pracy przetworników oraz bezwładnością cząstek gazu. Ale wróćmy do meritum problemu:
                    Przestrzeń między głośnikami w takim układzie może być bardzo pożyteczna. Ponieważ głośniki pracują w fazie to razem z membranami przesuwa się także powietrze między nimi zawarte, a to daje do myślenia. Jak wiadomo powietrze ma swoją gęstość ( w temp. pokojowej przy przeciętnym ciśnieniu atmosferycznym gęstość powietrza wynosi w przybliżeniu 1,17 g/litr). A zatem przy projektowaniu takiego zestawu należy powiększyć Mms tandemu o masę powietrza zawartą pomiędzy membranami i przemieszczającą się razem z nimi. To daje konstruktorowi pewne dodatkowe możliwości modelowania ch-ki zestawu. Każdy pewnie powie, że przecież nie cała objętość powietrza pracuje razem z membranami i tak jest w istocie. Jakieś mądre głowy zrobiły kiedyś szereg eksperymentów na podstawie których wyznaczono, że każdy litr powietrza między głośnikami w układzie izobarycznym dodaje do Mms układu 0,55g (około połowa faktycznej masy litra powietrza). Osobiście uważam, że jest to jakaś średnia empiryczna nie koniecznie mająca odzwierciedlenie we wszystkich konfiguracjach układów izobarycznych ale zawsze jest to jakaś podstawa do przemyśleń, symulacji i początkowych wniosków.

Zgodzicie się chyba ze mną, że nie pozostaje opisany powyżej fakt bez wpływu na całość zestawu ? Wzrost Mms z całą pewnością przesuwa w dół rezonans głośnika (analogicznie do przyczepienia ciężarka do membrany) oraz pogarsza odp. impulsową (bo przecież BxL się nie zmienia) - to dwa najbardziej oczywiste następstwa powiększania Mms w układzie izobarycznym. Resztę wniosków pewnie z powodzeniem wyciągniecie sami symulując tego typu układy :)

Skomentuj

To żeby nie było że plastiki są ładne - poniżej stal, fornir, lakier:
                      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
                        Czy te czarne płytki to stal?

Jeśli tak to czy jest izolacja między zaciskami a tą blachą?

Skomentuj

no i ladnie - tylko nie wiem po co tam fornir :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez los_sandalos
                            Zamieszczone przez Przemek
                            Czy te czarne płytki to stal?

Jeśli tak to czy jest izolacja między zaciskami a tą blachą?
                            To czarne to lakier na fornirze - testowałem usłojenie, wewnętrzna strona poszła na czarno. Trzpienie zacisków są w izolacji gumowej. Nie ma przebicia, sprawdzone.

Paweł -> fornir bo wykończenie takie samo jak obudowa.

Skomentuj

Może i są sposoby na wykonanie estetycznych terminali ale jak dla mnie nie ma to większego sensu bo i tak tego nie widać, lepiej moim zdaniem dołożyć do czegoś bardziej konkretnego, np. lepszego forniru czy też elementow zwrotki.
                              Robienie pięknych temrinali kojarzy mi się z malowaniem podwozia samochodu na ładny kolor ;-)

Skomentuj

nie wszystkie terminale są ukrte, ale te mi się nie podobają po prostu. już ładniej (czyściej) by było dać same bolce w tylną ścianę.
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                                  Robienie pięknych temrinali kojarzy mi się z malowaniem podwozia samochodu na ładny kolor
                                  czyli z dbaloscia o kazdy detal :P

Skomentuj

Moze mam inny gust niz reszta ale ten panelik mnie nie zachwyca.. brzydal. Wole dac klasyczna wytloczke lub pare pojedynczych terminali..

Skomentuj

brzydal , nie brzydal, ciężko oceniać sam terminal, dopiero w kolumnie będzie można oceniać imho :)
                                      Tak więc Przemku - chwal się skrzynkami

Skomentuj

a czy jest różnica miedzy terminalem z stx ze 6zł a takim z visatona Terminal High-End WBT
                                        za 172,80 poza ceną?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X