Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do 2 x STX GDN 18-130-8 AKX + VIFA DX25TG-05-04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do 2 x STX GDN 18-130-8 AKX + VIFA DX25TG-05-04

Witam.
    Zbudowalem kolumny na takich głośnikach z myślą ze na forum powstanie zwrotnica do takiego zestawu no ale powstały tylko do jednego stx-a i vify.
    Mam teraz prośbę jeżeli ktoś zrobil taką zwrotnice lub był by w stanie zrobić projekt oczywiście nie za darmo to prosił bym o pomoc. Sam nie mam sprzętu pomiarowego i nigdy tego nie robiłem więc wolał bym żeby zrobił to ktoś kto się na tym zna. W razie potrzeby mogę wysłać głośniki do pomiarów.
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam Mariusz

Jeszcze zapomnialem dodać że to ma być zwrtonica 2 drożna, chyba ze bym ktoś miał wene i skonstruowal 2,5 drogi :)

no to się wykosztowałeś na AKX'y... w sumie nie wiem po co.

w kwestii zwrotnicy zwróć się np do Yoshi'ego ale najpierw zdecyduj się o co ci chodzi bo jeśli masz 2 STX'y i vifę to masz właśnie 2,5 drogi.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
      ale najpierw zdecyduj się o co ci chodzi bo jeśli masz 2 STX'y i vifę to masz właśnie 2,5 drogi.
      heh...wlasnie ze niekoniecznie...

bardzo malo projektow w ktorych masz dwa woofery są 2,5 drogi (w sumie to ja na tym forum znam tylko projekt akustyka 2xhds180 + xt25)

reszta to poprostu zwykla zwrotka 2 drogi z 2 wooferami oba sa tak samo ciete sa we wspolnej komorze i maja wspolne strojenie ......a wtedy z 2,5drogi nie maja nic wspolnego

2,5drogi to poprostu jeden z wooferow jest inaczej ciety niz drugi (nizej) co niesie ze soba koniecznosc ze oba woofery sa w osobnych komorach i maja rozne strojenia...

Skomentuj

jak tak to sorry :wink: człowiek uczy się całe życie (z wyjątkiem lat szkolnych).
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
          2,5drogi to poprostu jeden z wooferow jest inaczej ciety niz drugi (nizej) co niesie ze soba koniecznosc ze oba woofery sa w osobnych komorach i maja rozne strojenia...
          wcale nie. moga byc w tej samej komorze i tak samo strojone - poprostu beda pracowaly tak samo na basie a tylko jeden bedzie pracowal "srednica"

korek, jakbys chcial to robic sam to zostaja ci w zasadzie 2,5 drogi. robisz zwrotnice pod jednego AKXa a do drugiego dorabiasz filtr tak zeby uciac go np ponizej 200Hz. stosunkowo latwe i malo bledow mozesz tutaj popelnic. oczywiscie duzo lepiej by bylo zrobic 2 drozna zwrotnice bo zyskasz na efektywnosci.
          pogadaj jeszcze z sound wave - moze ograniczy sie jedynie do wyslania vify na pomiary

Skomentuj

Czaruję...
          X