Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na....monitorki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na....monitorki

Hejka, leżą u mnie w domu zbędne obudowy do mini kolumienek. Okleina nieciekawa ale maskownice idealne. Mam pomysła aby zrobić z tego monitorki do kompa dla siory (pod choinkę). Okleinę wymienię na fornir, nie problem. Problemem jest za to wybór przetworników. Otwór na niskośredniak jest 146 mm. Nie mam pomysłu na coś co tam wejdzie i zagra w obudowie o pojemności wewnętrznej netto ok 8-8,5 l. Wysokotonowiec to chyba mniejszy problem - mechanicznie sobie poradzę, gorzej z kanałem - jak zmieścić pół metrową rurę w małej obudowie?
    Budżet na przetworniki i zwrotnicę ok 250 zł.

POMOŻECIE?

ps. nie wiedziałem, gdzie umieścić wątek, jeśli źle to proszę o jego przeprowadzkę

w takiej objętosci to widze ARN 150, tylko musiałbyś zrobic nowy front z redukcją otworu na niskosredniotonowy, i tak bedziesz kolumne fornirem oklejał więc nei stanowi to problemu.
    a na góre hmm nie wiem pewnie polecą Ci PJtke lub sc10, ja nie mam pomysłu na góre..

Skomentuj

Właśnie myślałem o SC10N. A co do wymiany frontu to w ostateczności bo obudowa ma w środku takie wzmocnienia na wszystkich ściankach i mam wątpliwości, czy uda mo się rozebrać bez zniszczenia całości.

Skomentuj

Nie nie ,chodzi o "dorzucenie" frontu na front poprostu

Skomentuj

podpasuje tutaj takze ARN 188/ XW165 ale do tego gozej ze zwrotnica

moze STXy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            podpasuje tutaj takze ARN 188/ XW165 ale do tego gozej ze zwrotnica
            Troszkę za mała obudowy na dla nich. XW, żeby rozwinął skrzydła potrzebuje min. 16l. A poza tym, tak jak wspomniałeś, byłby problem ze zwrotnicą.
            Ja bym był jednak za ARN 150.
            los_sandalos, jeśli masz wyrzynarkę lub frezarkę to wykonanie nowych frontów powinno Ci zająć nie więcej jak 1h.

Skomentuj

Przyjrzałem się bliżej konstrukcji kolumienek i wymiana frontu nie wchodzi w grę - frezowane na jakiś typ złącza stolarskiego. Założenie całego nowego frontu na stary jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Wytnę wyrzynarką przedni front, zostawiajac tylko ok 3 cm obwódkę i dokleje cały nowy. Zyskam w ten sposób też kilkaset ml objętości, skompensuje mi się w ten sposób np. objętość zwrotnicy. Co do narzędzi to oczywiście wyrzynarkę, górnowrzecionówkę czy różne szlifierki posiadam więc spoko. Nie wiem dlaczego ale bardzo podobają mi się kolumny z maskownicami materiałowymi (wszyscy robią bez) więc podfrezowań nie będę robił, głośniki nie muszą fajnie wyglądać, byleby dobrze grały. Co myślicie o arn 150/03/8 lub tonsilach gdn 15/40/5 jak w siestach i do tego sc10n? Dadzą radę w takiej objętości? Co z BR - czy półmetrowy zawijas z jakiejś rurki kanalizacyjnej to dobry pomysł?

Skomentuj

15/40/5 zamówiłem dobre 2 tygodnie temu i nawet nie wysłali jeszcze, ciągle "w przyszłym tygodniu" więc uznaj je za niedostępne. co do SC10N to droższy od STX PJ i niekoniecznie lepszy.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez los_sandalos
                  Nie wiem dlaczego ale bardzo podobają mi się kolumny z maskownicami materiałowymi (wszyscy robią bez)
                  no to malo widziales :P
                  moge wkleic 2 moje wlasne przyklady :P

Co myślicie o arn 150/03/8 lub tonsilach gdn 15/40/5
                  przeciez to zupelnie inna klasa i cenowa i jakosciowa :lol:
                  Dadzą radę w takiej objętości?
                  dla ARN 150 moze byc
                  Co z BR - czy półmetrowy zawijas z jakiejś rurki kanalizacyjnej to dobry pomysł?
                  jakbys zmniejszyl srednice i podwyzszyl strojenie to z pol metra zrobi sie 10-15cm ;]
                  srednica pasuje tunel "fi50" z polinka ale da on wysokie strojenie. moznaby zaryzykowac "fi42" co by dalo dobre strojenie ale moga pojawic sie swisty powietrza

Zamieszczone przez amdr
                  co do SC10N to droższy od STX PJ i niekoniecznie lepszy.
                  widac ze opinia ciagle sie powoli zmienia...
                  visaton jest lepszy ale minimalnie i za swoje 50zl jest mniej oplacalny niz stx. jakby visaton kosztowal 30-35zl to bylby bardziej oplacalny :P

Skomentuj

no to malo widziales
                    Faktycznie nie szukałem ale chyba mażdżąca większość DIY to "golasy". Domyślam się, że wysokie tony są trochę tłumopne przez tkaninę ale jak ktoś dawno powiedział "de gustus non disputantum est.

Co STX to nie bardzo mnie przekonują, może to uraz nie uzasadniony ale cenowo też nie powalają. Głośniczki z przesyłką wychodzą jakieś 25 zł taniej niż visatony więc IMO nie warto.

przeciez to zupelnie inna klasa i cenowa i jakosciowa
                    Domyślam się, że z przewagą jakościową tonsila a cenową niestety tesli. Szkoda, że są te problemy z dostępnością tych 15/40/5 bo jak wszędzie czytam to są chwalone. Jak zwykle wiatr w oczy

moznaby zaryzykowac "fi42" ale moga pojawic sie swisty powietrza
                    No właśnie, boję się. Szczerze to myślałem o czymś bliżej 70 mm ale potzrzeba wtedy około 40 cm rury.

Byłem właśnie przypadkiem w castoramie więc płyty na frony już są. Kosztowały razem niebagatelne 2,77 zł

Skomentuj

Głośniczki z przesyłką wychodzą jakieś 25 zł taniej niż visatony więc IMO nie warto.
                      uMasz cos lepszego taniej albo do gorszego doplacasz 25zł :P... dla mnie nie warto w druga strone niz ty mowisz :)

Skomentuj

Jeśli nie zależy Ci na basie to GDN 15/40/5 dużo lepszym rozwiązaniem. To jest głośnik conajmniej o 2 klasy lepszy. Jednak najlepiej się czuje w objętości 11-12l. Inny problem to zwrotnica bo nie wiem czy do zestawu GDN + SC10N/PJ ktoś takową projektował.

Jeśli to ma być dla siostry to brałbym arn150. Będzie bardzo zadowolona z ilości basu. Poza tym osoba nieosłuchana nie zauważy, że tesli brakuje średnicy :wink:

Skomentuj

No siostra to akurat jest dobrze osłuchana i myslę, że umie docenić brzmienie i pasmo przenoszenia. Zapytam w poniedziałek odnośnie dostępności tych 15/40/5, myślę, że do 24.12 powinny być. I tak mam dużo roboty z wykończeniem kolumn, uruchomieniem wzmacnacza do kompletu (trawiata, aktualnie spalona końcówka).
                          A teraz prośba do jakiegoś szczęśliwego posiadacza wspomnianych tonsili: jaka jest średnica kosza przy kołnierzu - po ludzku: jaki duży ma być otwór na ten głośnik?

Dziękuję Wszystkim za cenne rady i udział w dyskusji - na pewno będą "in plus" ostatecznego efektu

Skomentuj

jaka jest średnica kosza przy kołnierzu - po ludzku: jaki duży ma być otwór na ten głośnik?
                            Średnica otworu pod GDN 15/40/5 to 125mm.

Skomentuj

Domyślam się, że wysokie tony są trochę tłumopne przez tkaninę
                              akurat sluchajac z kompa roznicy nie slysze

Szczerze to myślałem o czymś bliżej 70 mm
                              do jednego 13cm glosnika? :lol: bez przesady. ja raz zaszalalem i do 2xARN 150 dalem fi70 ale obudowa byla duzo wieksza...

jak tego tonsila nie bedzie to moze zamiast ARNa kupisz STXa SCX?
                              jest gotowa zwrotnica a i taniej wyjdzie za przesylke. no i ze srednica lepiej niz z ARNa

Skomentuj

Jak napisałem już wcześniej jakoś nie mogę się przekonać do marki STX. Może jestem w błędzie, sam nie wiem. Jaki konkretnie model przetwornka masz na myśli? GDN-17-140-8-SCX?

ps. Ten "PJ", który był wspomniany wcześniej jako bezpośredni konkurent SC10N to jak myślę GDWK-10-200-8-PJ. Zgadza się?

Skomentuj

Tonsil tak, tesla tak, a stx nie? hmm... no ale jak chcesz. zamówiłbyś w STX przetworniki, szybko dojdą, cena dobra i zagra OK, tym bardziej jeśli siostra potrafi docenić całe pasmo.
                                  Na Tonsila można czekać do stycznia, lutego, marca .... Miały być w piątek, przyszedł kolejny piątek i kolejny i na następny też się nie zapowiada. No i zwrotki brak poza DX25 i XT25, a to już nie twoja półka cenowa.

tak, to ten PJ.
                                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jaki konkretnie model przetwornka masz na myśli? GDN-17-140-8-SCX?
                                    w tym przypadku akurat GDN 14 SCX
                                    Ten "PJ", który był wspomniany wcześniej jako bezpośredni konkurent SC10N to jak myślę GDWK-10-200-8-PJ. Zgadza się?
                                    tak

Skomentuj

Muszę przyznać, że czuję się jak przysłowiowy osioł z owsem i sianem z tym, że ja mam co najmniej 3 do wyboru: STX, Tonsil i Tesla. Całkiem już zgłupiałem. Zasymulowałem w WINISD wszystkie 3 przy pojemności 8,2l i najlepiej wypada ARN (linia niebieska), potem Tonsil (linia żółta) a na końcu STX (linia czerwona). Group delay coś u mnie wykresów nie chce mi rysować więc na ich podstawie nie mogę porównać ale muszę napisać, że jestem bardzo skołowany, jako amator a nie prawdziwy audiofil trudno mi oceniać inaczej niż przez perspektywę wykresów. Pozostaje mi więc zdać się na Waszą opinię, pewnie jest prawdziwsza niż moje "szkiełko i oko"

Przyznam, że stx wypada najlepiej pod względem sumarycznych kosztów i czasu realizacji.

Skomentuj

los_sandalos, akurat wykresy tobie tez za wiele nie powiedza.
                                        kupuj to co ci sie podoba wizulanie lub latwiej kupic

Skomentuj

Czaruję...
                                        X