Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokotonowki,wysokotonowki...Tonsil, Vifa, Visaton...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wysokotonowki,wysokotonowki...Tonsil, Vifa, Visaton...

Hey witam, mam trudne zadanie,max do 70zl znalezc wysokotonowki do zestawu kina domowego. Zaczne od frontow,one podyktuja reszte... bas to Visaton wsp 21 s umieszczony z boku "komina" 91db f rez. 28hz, srednie w ukladzie D'apollo 2x visaton w 130s polaczone w szerego, lacznie 90db, i tutaj zastanawiam sie nad wysokim. Powiem tak, ma byc ostry,slyszalem ze Vifa xt19 jest "ostra" zastanawialem sie nad Tonsilem GDWK 10/80/T 8 z kopulka tytanowa i ferrofluidem, charakterystyka ladnie idzie w gore od 18KHz i poza 20Khz. Z visatonow cenowo zmieszcze sie jedynie na sc10n,a to sa lagodne kluski :) Moze polecicie cos innego?

Zamieszczone przez Mario_Gdynia
    Powiem tak, ma byc ostry,slyszalem ze Vifa xt19 jest "ostra" zastanawialem sie nad Tonsilem GDWK 10/80/T 8 z kopulka tytanowa i ferrofluidem, charakterystyka ladnie idzie w gore od 18KHz i poza 20Khz
    ten tonsil jest nie oszukujmy się - kiepski.

Skomentuj

hmm z charakterystyki wyglada swietnie,gdyby to przenioslo sie na real,bylbym usatysfakcjonowany.hmm co z nim jest nie tak? Opinie,czy wlasne doswiadczenia? A model drozszy z serii GTC 11 ? A jak jest z ta Vifka? przejrzalem parenascie watkow,ale juz dostaje oczoplasow hehe

Skomentuj

nie widzę konsekwencji w wyborze - ma być do 70PLN czy XT19 za 120PLN?

Skomentuj

slyszalem ze Vifa xt19 jest "ostra"
          no to zle slyszales. ona jest ostra i to bardzo jak sie nie wygrzeje. pozniej lagodnieje i jest bardoz przyjemnym glosnikiem
          DX25 juz jest bardziej ostry

Zamieszczone przez takero
          ten tonsil jest nie oszukujmy się - kiepski.
          a czy tonsil ma dobre kopolki? cos mi sie nie wydaje :lol:
          hmm z charakterystyki wyglada swietnie,gdyby to przenioslo sie na real,bylbym usatysfakcjonowany.hmm co z nim jest nie tak?
          to ze parametry nie graja :P
          tonsile sa bardzo zacofane jezeli chodzi o wysokotonowki

jak budzet scisle ograniczony to moze poczekasz na nowa kopolke STXa? bedzie sie miescila w budzecie i podobno calkiem niezla ,

masz sprzet pomiarowy zeby zrobic zwrotnice do tych kolumn?

Skomentuj

ciekawe kiedy ktoś się zorientuje, że kopułka pisze się poprawnie przez "U" :mrgreen:

XT19 łagodny? miło mi to słyszeć :) sprawdzimy, sprawdzimy :grin:
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

ja bym powdział że XT19 jest neutralny, ani eni lagodny ani nie ostry

Skomentuj

Ostatnia wypowiedz kolegi El-liero calkowicie rozwiała moje wątpliwości co do ostrości kopułki Xt19 :) Hmm,co do ceny to żle spojrzałem,faktycznie przewyższa określony budżet. Z centralnym to łącznie 5 kolumn, chociaz systemm 7.1 ale ja nie widze sensu aktywowania funkcji tych tylnich-efektowcow. Co do zwrotnicy,to mam oryginalne na wysokim Visatona DT94 i reszcie podanych glośników z małą modyfikacją pod moje WSP21S , ale ten wysoki wygląda jak zabaweczka z chińskich kolumn, jak wmontowac cos takiego w pewne kolumny,które chce aby rownież sie jakoś prezentowały :)

Skomentuj

xt19 imho jest raczej chlodna - sucha, jednostajna i cykajaca. jesli takiego brzmienia poszukujesz to wybor jak najbardziej trafiony. ostra to ona raczej nie jest, bo ostre to sa tanie chinskie badziewia - typu stx pj i podobne, na tyle ostre ze ciezko sie ich slucha.
                  hmm z charakterystyki wyglada swietnie,gdyby to przenioslo sie na real,bylbym usatysfakcjonowany.hmm co z nim jest nie tak? Opinie,czy wlasne doswiadczenia?
                  ch-ka czestotliwosciowa to tylko jedna skladowa, oprocz tego sa znieksztalcenia, itp - tego na pomiarze tonsila nie ma, wiec co tu wyrokowac. zreszta i to ciezko przelozyc na odsluch, ktory jest najwazniejszy. ten tytanowiec tonsila jest biedny - z tak wysokim rezonansem ciezko ci go bedzie z czymkolwiek polaczyc.
                  aha i nie zapominaj, ze potrzebny ci bedzie zestaw pomiarowy. jesli tego sprzetu nie planujesz to lacz te W130S z DT94 bo masz do tego projekt zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                    XT19 łagodny? miło mi to słyszeć sprawdzimy, sprawdzimy
                    Zamieszczone przez El_liero
                    ja bym powdział że XT19 jest neutralny, ani eni lagodny ani nie ostry
                    no wlasnie. lagodniejszy byl D27TG05 ale i tak potrafi zagrac ostrzej czasami :P

Zamieszczone przez Caleb
                    xt19 imho jest raczej chlodna - sucha, jednostajna i cykajaca.
                    a przynajmniej wygrzales te glosniki? czy slyszales je u kogos? mi tam one odpowiadaja

Zamieszczone przez Caleb
                    ostra to ona raczej nie jest, bo ostre to sa tanie chinskie badziewia - typu stx pj i podobne
                    eee - nie przesadzaj, dobra?! PJ jest MADE IN POLAND :razz:

Skomentuj

a przynajmniej wygrzales te glosniki? czy slyszales je u kogos? mi tam one odpowiadaja
                      tak, slucham ich u siebie od ponad pol roku... :P zreszta mialem okazje porownac brzmienie na audioshow w innej aplikacji xt25 i gralo toto bardzo podobnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                        mialem okazje porownac brzmienie na audioshow w innej aplikacji xt25 i gralo toto bardzo podobnie.
                        to XT25 czy XT19? bo chyba one inaczej troche brzmia. mialem neodymowego XT25 i porazka :???:

Skomentuj

Caleb za przeproszeniem - ale prędzej ty jesteś made in china niz PJ. Poproś o wizytę w stx a się przekonasz że są właśnie w Józefowie produkowane.

Skomentuj

xt19 mam u siebie. nie wiem czy one tez byly na AS - w kazdym razie chyba nie sluchalem ich tam. w kazdym razie xt25 na pewno sluchalem ze scanami - wywarla podobne wrazenia jak xt19 (ciut mniej cykala, ale wiecej szczegolow gubila - imo podobna para kaloszy co mniejszy brat). prostujac nieco - zeby nikt zle nie zrozumial. vify owszem sa bezapelacyjnie lepsze od wszelkich tonsili jakie mialem okazje slyszec - od pjtki rowniez (od sc10n wiec pewnie tez). cykanie okreslilbym raczej pozytywnie - tj potrafi "przywalic" jesli potrzeba. nie slychac natomiast na nich wybrzmiewania - wszystko sie rownie szybko konczy co zaczyna - stad takie okreslenie "cykanie". vify nie potrafia tez oddac poprawnie barwy instrumentu talerze sa ladnie rozseparowane, ale kazdy z nich brzmi identycznie. w podobnej cenie morel mdt29 jak najbardziej potrafi zroznicowac gore, tworzac jednoczesnie lepsza stereofonie.
                            Caleb za przeproszeniem - ale prędzej ty jesteś made in china niz PJ. Poproś o wizytę w stx a się przekonasz że są właśnie w Józefowie produkowane.
                            to byl powiedzmy skrot myslowy - dla mnie nie ma znaczenia gdzie ta pjtka jest robiona i z czego. wazne ze gra jak gra - czyli bardzo slabo...

Skomentuj

Zamieszczone przez ACE1000
                              stx wszystkie czesci produkuje w chinach i tylko sklad w Polsce. za to wszystkie wysokotonowski stxa to najwiekszy szit jaki w zyciu slyszalem. a Ty sie podniecasz ze stxa zwiedziles...

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2008-12-08, 06:43 ]
                              prosze nie obrazac forumowiczow

Skomentuj

djrobo, moze troche kultury?

Skomentuj

n_omyzs, kultura mi sie konczy jak jakis swierzak obraza moich starych kolegow

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                                    stx wszystkie czesci produkuje w chinach i tylko sklad w Polsce
                                    prawie WSZYSCY obecnie produkuja w chinach a tylko skladaja u siebie. chyba tylko jeden tonsil robi wszystko sam i ch chwile upada :P

Zamieszczone przez djrobo
                                    wszystkie wysokotonowski stxa to najwiekszy szit jaki w zyciu slyszalem
                                    w takim razie albo malo slyszales albo masz uprzedzenia :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      vify nie potrafia tez oddac poprawnie barwy instrumentu talerze sa ladnie rozseparowane, ale kazdy z nich brzmi identycznie
                                      Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Słucham DX'ów i talerze w/z nich brzmią naprawdę nieźle. Fakt wybrzmiewają krótko, co dla muzyki rockowej jest może i nawet zaletą, ale nie gubią się i przy solowych partiach perkusji talerze są "muzykalne" - jestem w stanie rozpoznać który talerz "gra".
                                      Nie słuchałem Morela, nie wiem jak on się sprawuje. Być może w porównaniu do niego to Vify "nie brzmią", ale patrząc na to obiektywnie - jednak brzmią. :smile:

Skomentuj

przepraszam za offtopic ... ale ... mam pytanie do osób które twierdzą że głośniki na jakimś tweeterze talerze źle brzmią? tylko do czego to porównujecie? do jakiś innych tweeterów? a może do nagłośnienia estradowego? bo moim zdaniem można tak mówić jeżeli człowiek chociaż przez jakiś czas osłuchał się z samą perkusją która niebyła podłączona pod nagłośnienie, bo wtedy słychać jak naprawde co brzmi, a nie to co dźwiękowiec chciał żeby usłyszała publiczność

Skomentuj

Czaruję...
                                        X