Hey witam, mam trudne zadanie,max do 70zl znalezc wysokotonowki do zestawu kina domowego. Zaczne od frontow,one podyktuja reszte... bas to Visaton wsp 21 s umieszczony z boku "komina" 91db f rez. 28hz, srednie w ukladzie D'apollo 2x visaton w 130s polaczone w szerego, lacznie 90db, i tutaj zastanawiam sie nad wysokim. Powiem tak, ma byc ostry,slyszalem ze Vifa xt19 jest "ostra" zastanawialem sie nad Tonsilem GDWK 10/80/T 8 z kopulka tytanowa i ferrofluidem, charakterystyka ladnie idzie w gore od 18KHz i poza 20Khz. Z visatonow cenowo zmieszcze sie jedynie na sc10n,a to sa lagodne kluski :) Moze polecicie cos innego?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wysokotonowki,wysokotonowki...Tonsil, Vifa, Visaton...
Collapse
X
-
Przemek
-
Zamieszczone przez Mario_Gdyniaslyszalem ze Vifa xt19 jest "ostra"
DX25 juz jest bardziej ostry
Zamieszczone przez takeroten tonsil jest nie oszukujmy się - kiepski.
Zamieszczone przez Mario_Gdyniahmm z charakterystyki wyglada swietnie,gdyby to przenioslo sie na real,bylbym usatysfakcjonowany.hmm co z nim jest nie tak?
tonsile sa bardzo zacofane jezeli chodzi o wysokotonowki
jak budzet scisle ograniczony to moze poczekasz na nowa kopolke STXa? bedzie sie miescila w budzecie i podobno calkiem niezla,
masz sprzet pomiarowy zeby zrobic zwrotnice do tych kolumn?
Skomentuj
-
Ostatnia wypowiedz kolegi El-liero calkowicie rozwiała moje wątpliwości co do ostrości kopułki Xt19 :) Hmm,co do ceny to żle spojrzałem,faktycznie przewyższa określony budżet. Z centralnym to łącznie 5 kolumn, chociaz systemm 7.1 ale ja nie widze sensu aktywowania funkcji tych tylnich-efektowcow. Co do zwrotnicy,to mam oryginalne na wysokim Visatona DT94 i reszcie podanych glośników z małą modyfikacją pod moje WSP21S , ale ten wysoki wygląda jak zabaweczka z chińskich kolumn, jak wmontowac cos takiego w pewne kolumny,które chce aby rownież sie jakoś prezentowały :)
Skomentuj
-
xt19 imho jest raczej chlodna - sucha, jednostajna i cykajaca. jesli takiego brzmienia poszukujesz to wybor jak najbardziej trafiony. ostra to ona raczej nie jest, bo ostre to sa tanie chinskie badziewia - typu stx pj i podobne, na tyle ostre ze ciezko sie ich slucha.hmm z charakterystyki wyglada swietnie,gdyby to przenioslo sie na real,bylbym usatysfakcjonowany.hmm co z nim jest nie tak? Opinie,czy wlasne doswiadczenia?
aha i nie zapominaj, ze potrzebny ci bedzie zestaw pomiarowy. jesli tego sprzetu nie planujesz to lacz te W130S z DT94 bo masz do tego projekt zwrotnicy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amdrXT19 łagodny? miło mi to słyszeć sprawdzimy, sprawdzimyZamieszczone przez El_lieroja bym powdział że XT19 jest neutralny, ani eni lagodny ani nie ostry
Zamieszczone przez Calebxt19 imho jest raczej chlodna - sucha, jednostajna i cykajaca.
Zamieszczone przez Calebostra to ona raczej nie jest, bo ostre to sa tanie chinskie badziewia - typu stx pj i podobne
Skomentuj
-
xt19 mam u siebie. nie wiem czy one tez byly na AS - w kazdym razie chyba nie sluchalem ich tam. w kazdym razie xt25 na pewno sluchalem ze scanami - wywarla podobne wrazenia jak xt19 (ciut mniej cykala, ale wiecej szczegolow gubila - imo podobna para kaloszy co mniejszy brat). prostujac nieco - zeby nikt zle nie zrozumial. vify owszem sa bezapelacyjnie lepsze od wszelkich tonsili jakie mialem okazje slyszec - od pjtki rowniez (od sc10n wiec pewnie tez). cykanie okreslilbym raczej pozytywnie - tj potrafi "przywalic" jesli potrzeba. nie slychac natomiast na nich wybrzmiewania - wszystko sie rownie szybko konczy co zaczyna - stad takie okreslenie "cykanie". vify nie potrafia tez oddac poprawnie barwy instrumentu talerze sa ladnie rozseparowane, ale kazdy z nich brzmi identycznie. w podobnej cenie morel mdt29 jak najbardziej potrafi zroznicowac gore, tworzac jednoczesnie lepsza stereofonie.Caleb za przeproszeniem - ale prędzej ty jesteś made in china niz PJ. Poproś o wizytę w stx a się przekonasz że są właśnie w Józefowie produkowane.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ACE1000Caleb za przeproszeniem - ale prędzej ty jesteś made in china niz PJ. Poproś o wizytę w stx a się przekonasz że są właśnie w Józefowie produkowane.
[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2008-12-08, 06:43 ]
prosze nie obrazac forumowiczow
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djrobostx wszystkie czesci produkuje w chinach i tylko sklad w Polsce
Zamieszczone przez djrobowszystkie wysokotonowski stxa to najwiekszy szit jaki w zyciu slyszalem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Calebvify nie potrafia tez oddac poprawnie barwy instrumentu talerze sa ladnie rozseparowane, ale kazdy z nich brzmi identycznie
Nie słuchałem Morela, nie wiem jak on się sprawuje. Być może w porównaniu do niego to Vify "nie brzmią", ale patrząc na to obiektywnie - jednak brzmią. :smile:
Skomentuj
-
przepraszam za offtopic ... ale ... mam pytanie do osób które twierdzą że głośniki na jakimś tweeterze talerze źle brzmią? tylko do czego to porównujecie? do jakiś innych tweeterów? a może do nagłośnienia estradowego? bo moim zdaniem można tak mówić jeżeli człowiek chociaż przez jakiś czas osłuchał się z samą perkusją która niebyła podłączona pod nagłośnienie, bo wtedy słychać jak naprawde co brzmi, a nie to co dźwiękowiec chciał żeby usłyszała publiczność
Skomentuj
Skomentuj