Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokotonowki,wysokotonowki...Tonsil, Vifa, Visaton...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Warg, nie zgodzę się z Tobą... że to jest offtopic :wink:
    Masz rację - To jak odbieramy [my = ludzie] brzmienie może być bardzo subiektywne.
    Jedno to to, czy ktoś słyszał wcześniej perkusję na żywo i czy stał przy nienagłośnionej perkusji czy też słyszał na koncercie (jak pisałeś - jak dźwiękowiec nagłośni...).
    Drugie, to oczekiwania.
    Trzecie to samo ucho. Niewprawieni jak słyszą bicie w tależ i nie jest to piasek to są zadowolenia (nieważne czy to hi-hat czy splash), lepiej osłuchani usłyszą jaki to tależ, a dobre stereo pozwoli wyobraźni zadziałać i wyobrazić "pałkarza" walącego w ride'a po prawej (prawej pałkarza), jeszcze inni będą chcieli usłyszeć czy to Sabian czy to jakaś inna firma.
    Po czwarte :twisted: sama muzyka jakiej słuchamy. Tu nie chciałbym się narazić :mrgreen: więc ograniczam do rozdzielenia mp3 / CD / winyl. Po tych dwóch ostatnich możemy się spodziewać poprawnie (poprawie wg realizatora nagrania) brzmiącej góry, czyli np. perkusji. Po mp3 - no way :oops:
    uff :razz:

Skomentuj

Nie słuchałem Morela, nie wiem jak on się sprawuje. Być może w porównaniu do niego to Vify "nie brzmią", ale patrząc na to obiektywnie - jednak brzmią. :smile:
      no wiec wlasnie - o tym mowa. na wlasnym przykladzie: dosc dlugo sluchalem gdwk 10/80/8 - ciezko mi bylo sobie wyobrazic jak cos moze lepiej do tego grac - po prostu gralo to i tyle. jak posluchalem morela to uslyszalem ze gora jest jakas taka przyjemniejsza, lepiej wszystko slychac i w ogole. pozniej osobiscie nabylem vify i sie troche rozczarowalem. jakkolwiek jak teraz porownuje obecnie posiadane vify do poprzednich tonsili to w zasadzie "nie ma porownania" - jak ja wczesniej na tym moglem sluchac muzyki. Jeszcze raz sie potworze: Vify nie sa zle - sa dobre, mozna ich sluchac bez przeszkod calymi dniami, ale istnieja lepsze glosniki za podobne pieniadze - ponoc jeszcze seasy sa konkurencyjne - nie mialem okazji sluchac.
      przepraszam za offtopic ... ale ... mam pytanie do osób które twierdzą że głośniki na jakimś tweeterze talerze źle brzmią? tylko do czego to porównujecie? do jakiś innych tweeterów? a może do nagłośnienia estradowego?
      do innych tweeterow, a jak sobie to inaczej wyobrazasz?
      bo moim zdaniem można tak mówić jeżeli człowiek chociaż przez jakiś czas osłuchał się z samą perkusją która niebyła podłączona pod nagłośnienie, bo wtedy słychać jak naprawde co brzmi, a nie to co dźwiękowiec chciał żeby usłyszała publiczność
      no i co to ma na celu? dojdzie sie do wniosku, ze wszystkie glosniki sa be, wszystkie nagrania zle zrealizowane i koncowo kazdy glosnik to mniejsze lub wieksze zlo (co jest nota bene prawda). mysle ze kazdy wie jak brzmi perkusja. Warg: post mial bronic Vife? Toz to glosnik za ~130zl - jesliby byl idealny to nie istnialyby zadne Scan-Speaki, Seasy czy Etony kosztujace znacznie wieksze sumy pieniezne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        w takim razie albo malo slyszales albo masz uprzedzenia :P
        hmm 30 par kopolek to malo ? moze i malo ale za to mialem przekroj przez caly rynek. i suma sumarum wychodzi ze kazda kopolka moze sie schowac przed kazda wstega, i niektorymi planarami. ja tu nie mowie o stosunku cena/jakosc , bo taki moze byc w stx dobry, ale w stosunku jakosc/jakosc stx wypada blado...

Skomentuj

kazda kopolka moze sie schowac przed kazda wstega

djrobo skoro tak twierdzisz to w moim przekonaniu masz szit zamiast słuchu, dlatego że tysiące uznanych na całym świecie projektów (zdecydowana większość) jest na głośniku kopułkowym więc przynajmniej to miej na względzie.

Osobiście Ci nie wierzę że słyszałeś coś więcej niż taniego aplharda bo byś nie chrzanił takich bzdur. :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez ACE1000
            z tym się nie zgodzę i to zdecydowanie. Uwe300 stworzył kiedyś wstęgowca z folii na kanapki używając magnesów ze starych dysków i pisał że gra to lepiej niż DX. Dziś , po paru latach i nie jednym AS moge powiedzieć że tak jak zwykle w dziedzinie audio - wszystko zależy od gustu, gustu i jeszcze raz gustu. Ja słuchałem wielu wstęg i jeszcze większej liczby kopułek i powiem że to dokładnie tak samo jak z kobietami - jeden woli blondynki, drugi brunetki, a jak przychodzi co do czego to i tak zostaje z rudą (lub łysą)

Skomentuj

Zamieszczone przez ACE1000

djrobo skoro tak twierdzisz to w moim przekonaniu masz szit zamiast słuchu, dlatego że tysiące uznanych na całym świecie projektów (zdecydowana większość) jest na głośniku kopułkowym więc przynajmniej to miej na względzie.

Osobiście Ci nie wierzę że słyszałeś coś więcej niż taniego aplharda bo byś nie chrzanił takich bzdur. :lol:
              nooo tylko pogratulować wiedzy absolutnej i słuchu absolutnego. tylko pozostaje pytanie dlaczego w ogóle produkuje się kopułki (tylko nie strzelaj wykładu o absolutnej wyższości kopułek pisanych przez "ó") jeśli wstęgowe są tak lepsze pod każdym względem. Po co Scam Speak za pół klocka jak pewnie taniej wstęgowca można kupić?

to jak pisanie o wyższości każdego merca nad każdym VW, gdzie wystarczy pokazać A klasę i Pheatona. Są modele i modele.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

O kurcze...ale rozpetalem pieklo,a pytanie mialo byc takie niewinne...
                Ja nie lubie mercedesow :) a WV na codzien poruszam sie Transporterem,wychowalem sie w kanale pod starymi senatorami,omegami,jezdze juz ktoras jej generacja. Nie to,ze mi sie super podoba,lub ma tylni naped...poprostu znam to auto od kazdej srubki.
                Kobiety, kiedys mialem jeden typ...ideal,po paru latach zrozumialem,ze ideal kobiety nie istnieje,ostatnio sie zlamalem i spotykam sie z cudna blondynka,nie z czarnulkami.
                Glosnik...mozna popolemizowac jak wyzej. Sa firmy i firmy, kazda z tych firm ma produkty dobre i bardziej dobre. Sa milosnicy muzyki,sluchacze,osoby z generatorami,oscyloskopami, jedni sluchaju, drudzy mierza, nie zawsze jedno przedklada sie na drugie. Sa uszy,kazdy ma inny sluch i inny preferowany gatunek muzyki. Zarowno jak i do sluchu oraz do muzyki glosniki dobiera sie indywidualnie. Skonczcie klutnie,to nie ma sensu,to tak jak dyskutowac nad wyzszoscia lodow smietankowych,nad waniliowymi, a i tak wiekszosc spoleczenstwa nie rozruznia ich,dla nich oba sa biale i slodkie...warto sie zastanowic. Ja dowiedzialem sie duzo z tego watku,pelnego nerwow,ze z tonsilami moze dac spokoj, ze dobry glosnik na pewno nie bedzie tani, oraz ze lepiej trzymac sie zalecanego przez projektanta-producenta,do danej zwrotki. Dobranoc Panowie.

[ Dodano: 2008-12-09, 01:02 ]
                Hmm,kolega przeslal mi link do allegro glosniki Audax TM025F1 po 45 zeta, ktos mial znimi doczynienia i moze porownac z Visatonem dt94?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mario_Gdynia
                  kolega przeslal mi link do allegro glosniki Audax TM025F1 po 45 zeta
                  to samo ale bez obudowy kupisz za 10zl ;]
                  jak za 45zl to taki sobie glosnik. jak za 10zl to juz zdecydowanie lepiej

Skomentuj

No :) troszeczke rozladowane napiecie w watku :)

Skomentuj

no. moglem sie wogole nie odzywac bo mam szit zamiast uszu . wracam do alphardow.

Skomentuj

eee, sa przeciez jeszcze Hanseny , Koppa M-audio i inne wynalazki :) wracaj hihi

Skomentuj

Czaruję...
                        X