Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BASS REFLEX - umiejscowienie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BASS REFLEX - umiejscowienie ?

Witam wszystkich na Forum.

Jestem na etapie budowy zestawu 7.1. Wszystkie skrzynie już ofornirowane, czas na frezowanie. Może pomożecie mi w kwestii doboru odpowiedniego bass reflexu do satelit i gdzie go zainstalować (tylnia ścianka, górna ścianka, dolna ścianka) ?
    Wymiary zewnętrzne skrzyni to: 320x220x220mm (wys/szer/gł), wiórówka 18mm.

W WinISD przyjąłem strojenie na 77Hz dla 8litrów.
    I wychodzi b-r dla średnicy 70mm, długość 192mm (trochę długi).
    Docelowo miał być z tyłu. Czy warto instalowć od góry lub od dołu skrzynki by zachować odpowiednią długość i strojenie ? Macie jakieś pomysły?

Przetworniki to:
    GDWK 10 - 200 - 8PJ
    GDN 17 - 140 - 8 – SCX

POZDRAWIAM.

To gdzie jest b-r nie ma znaczenia... zamontuj na dole i daj spore kolce :smile:

[ Dodano: 2008-12-09, 16:11 ]
    ew. b-r kontowy, tylko z tym to juz sa cyrki [podobno]... :roll:

Skomentuj

Zmniejsz średnicę to będzie krótszy - po co taka wielka dziupla do monitorów? Wystarczy 4cm.

Skomentuj

Po pierwsze dlaczego takie wysokie strojenie, po drugie po co taka szeroka rura? :)

Skomentuj

Po trzecie,roznica w umiejscowieniu jest,ale to zalezy gdzie beda staly kolumny,a dokladniej w jakiej odleglosci od sciany.

Skomentuj

Glosnik 17cm i 8litrow? Troche malo. A jaka wychodzi dobroc Qtc w tej obudowie bo chyba wystarczy jak to bedzie obudowa zamknieta?
            Ja bym na pewno nie dawal lamanego b-r i jesli juz to bym zaczal od mniejszej srednicy. Lamany b-r zabierze Ci sporo objetosci i tak juz malej skrzynki. Dosc ciekawym pomyslem jest umeiszzcenie b-r na spodzie i dobzranie tak wysokosci nozek zeby spodnia szzcelina byla wydluzeniem b-r i wtedy nie musialby byc on taki dlugi wewnatrz kolumny.

Skomentuj

Witam ponownie,

Głośnik: GDN 17 - 140 - 8 – SCX, obudowa 320x220x220mm (obudowa miała być maksymalnie mała gabarytowo i taka została wykonana).

W obudowie zamkniętej dla 8l --> Qtc = 0,533 --> Fsc = 106,47Hz --> TE ROZWIĄZANIE ODPADA.

Chcąc zastosować bass reflex z tyłu obudowy dla 8l mamy:

--> Fs = 77,32Hz --> śred. b-r = 65mm --> dł. b-r = 160mm. Jedynie co mnie trochę niepokoi to prędkość szczytowa powietrza w b-r bo dochodzi do 22,8m/s przy 71Hz.

Czy na podstawie obliczeń WinISD wyliczona prędkość powietrza 22,8m/s jest dopuszczalna? Uniknę świstów powietrza? Czy powinienem zastosować większy b-r?

Dalej zakładająć:
              --> Fs = 79,76Hz --> śred. b-r = 70mm --> dł. b-r = 175mm. Prędkość szczytowa powietrza w b-r dochodzi do 20m/s przy 74Hz. Tu jakby lepiej, ale to są tylko liczby?

A może się nie szczypać i dać b-r od spodu obudowy, wtedy brak problemów z długością b-r i zachowana będzie z zapasem odległość końca rury od ścianki - tylko jeden warunek satelity muszą wisieć lub na stojakach.
              W tej sytuacji mamy:
              --> Fs = 77Hz --> śred. b-r = 72mm --> dł. b-r = 241mm. Prędkość szczytowa powietrza w b-r dochodzi do 18,5m/s przy 70Hz. Jakby najbardziej wzorowo jak dla mnie.

Co polecacie z moich propozycji lub macie coś lepszego?

POZDRAWIAM.

Skomentuj

Za mala skrzynia, za wysokie strojenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez futurree
                  Co polecacie?
                  http://audiomania.info/articles.php?topic=5

[ Dodano: 2008-12-17, 11:27 ]
                  Zamieszczone przez futurree

Głośnik: GDN 17 - 140 - 8 – SCX, obudowa 320x220x220mm (obudowa miała być maksymalnie mała gabarytowo i taka została wykonana).
                  Jesli miala byc mala to po co sie pchasz w glosnik 6,1/2" ? dla mnie to nie ma sesu.

Skomentuj

Czaruję...
                  X