Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny do YAMAHA RX-V461

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny do YAMAHA RX-V461

Witam
    Brat kupił amplituner YAMAHA RX-V461. Teraz chciałby zrobić do niego subwoofer aktywny i kolumny frontowe (reszta w dalszej kolejności).
    SUB:
    Tonsil GDN 30/120/1 + wzmacniacz panelowy (np od IRKA).
    Kolumny:
    stx gdn 17/140 scx i gdwk pj

Na początek chciałbym porozmawiać o subwooferze:
    - czy ten tonsil to dobry wybór?
    - jak on gra czy czy w jego cenie nie dostanę czegoś lepszego (nizej schodzącego)?
    - jaki napęd zastosować?

Maksymalna kwota sa Subwoofer ze wzmacniaczem to 750pln (w tym obudowa i wykończenie), muzyka jakiej słucha brat to w sumie wszystko (techno, pop, rock, czarna muza - tego ostatniego najmniej), czasem oczywiście film.

pozdrawiam
    /Andrzej

Re: Subwoofer aktywny do YAMAHA RX-V461

Zamieszczone przez El_Brovarro
    Witam
    Na początek chciałbym porozmawiać o subwooferze:
    - czy ten tonsil to dobry wybór?
    - jak on gra czy czy w jego cenie nie dostanę czegoś lepszego (nizej schodzącego)?
    - jaki napęd zastosować?
    Hej

Tak sie sklada ze mam subik oparty o ten glosnik.
    Co ja moge o nim powiedziec.
    Czy dobry. Wydaje mnie sie ze jest to dobry glosnik uniwersalny "markowy" od Tonsila.
    Podwojny magnes, 120 RMS, 8 ohm.
    Zasilam go holtonem 400 (mocy na plusie troche jest, bedzie chyba drugi sub pasywny oparty o ten sam glosnik i podpiety rownolegle).
    Mnie sie on bardzo podoba, tak jak gra. Sluchajac np bass testerow, gdzie "muza" jest podobna do rapu (badz samego czarnego rapu), dlugi ciagnacy bas to oh, w mojej skali na 70% juz nie moge wytrzymac w tym miejscu gdzie wlasnie siedze, naprawde jest bardzo bardzo glosno. (duzo zalezy od ustawienie suba). Jesli przyjdzie posluchac cos szybkiego, jakas muza w stylu "gabber" (hard techno), tam gdzie bass naprawde jest szybki to jak na moj gust radzi sobie elegancko z czyms takim. Jesli masz tylko wzmacniacz, ktory go porzadnie wysteruje to nie ma mowy ze zamiast basu bedzie "mulenie" czy "buczenie". Oczywiscie stopki perkusji z Metallici, Korna czy Slipa sa rowniez niezle. (nie pisze tak przez to ze mam ten glosnich i nie widze nic lepszego od niego, mialem w domu pare markowych subow, lepszych gorszych i powiedzmy ze mam jakis punkt odniesienia)
    Ja osobiscie kupilem ten glosnik poniewaz chcialem kupic cos "firmowego", sprawdzonego do 200zl.
    Z tego co czytalem przed budowa to opinie byly w wiekszosci pozytywne.

Czy inny glosnik w podobnej cenie, cos czytalem o glosniku STX 32-450-SC czy cos takiego, ma wiekszy SPL, wiecej wazy i jest tanszy. Lecz nie mam pojeciac co z niego bedzie, w zyciu nie slyszalem. To tylko taki hint zebys sobie cos ewentualnie o nim poszukal.

Zastanow sie czy napewno chcesz cos tak duzego, moze cos mniejszego wystarczy. A byz moze chlopaki polca cos innego w podobnej cenie :)

To tyle odemnie, moja wlasna opinia :P

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź.
      A moze cos z STXa?
      Ktoś się orientuje?
      Albo jakiś głośnik samochodowy?
      Pokój ok 16-20m2

Skomentuj

Czaruję...
      X