Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki średni do 3-way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki średni do 3-way?

Witam,proszę o pomoc w dobraniu głośnika średniotonowego do podłogówek 3-way ,bas W250S wysoki G20sc.

a moze by tak wiecej danych?
    jaki budzet? jakie preferencje? itp itd

Skomentuj

Wstaw do tego W130S i otrzymasz "firmowy" zestaw głośników.

Skomentuj

Budżet to max 250 zł, słucham głównie trance, electro, ogólnie muzyka elektronicza oprócz tego trochę hip-hopu, rocka.

Skomentuj

na sztuke czy na pare?
          zobacz czy visaton nie ma gotowego zestawu pod te glosniki co juz masz
          jak nie to czeka cie zabawa ze zwrotnicami wiec mozesz cos innego brac...
          odpowiedz na ile glosnikow to budzet bo nie wiem gdzie szukac

Skomentuj

Paweł.
            I tak czeka go zabawa ze zwrotnicą bo na gotowca od Visatona nie ma co liczyć.
            W250S to burczybas subwooferowy i aby go jakoś sensownie zaaplikować do 3way to jedynie użyć go do najniższych rejestrów tj. do 200Hz ale dodatkowo dołożyć mu drugi magnes - może zyska trochę na szybkości i precyzji. G20SC to już dobry głosnik i w sumie wypadałoby aby go połączyć z czymś lepszym niż wspomniany W130S, może nawet AL130 ale cena już będzie wysoka.

Skomentuj

Cena za sztukę, wolałbym coś innego niż AL130, W130S nie interesuje mnie bo uważam, że ta kopułka zasługuje na coś lepszego.Co myślicie o 13-tce Aurum Cantus?

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamAudio
                Cena za sztukę, wolałbym coś innego niż AL130, W130S nie interesuje mnie bo uważam, że ta kopułka zasługuje na coś lepszego.Co myślicie o 13-tce Aurum Cantus?
                za tą kase możesz kupic seasa aluminiowego bardzo fajny głosnik

Skomentuj

Nowy1, daj namiary na tego seasa

Skomentuj

Tu masz wszystkie seasy: http://www.seas.no/index.php?option=...d=44&Itemid=50
                    ale ten 12cm aluminiowy raczej na średniaka się nie nadaje, jeśli to ten sam, którego Zaph testował, wymaga niskiego cięcia, a tego G20, napewno nie zniesie. Skoro już Seas to może dedykowany średniak, są dwa celulozowe w ofercie 12 i 15cm, chociaż nie widziałem nigdzie szczegółowych pomiarów, więc w ciemo brać to też trochę ryzyko.

Skomentuj

Jak połaczysz metal z celulozą jak koledzy radzą, to będziesz miał detaliczną średnice a reszta to będą kluchy, więc tego nie rób. Twój zestaw jest już troche "ocieplony" w250s oraz "osuszony" g20sca więc radzę wybrać coś pośredniego, i sądzę że aurum będzie tutaj za zimny, bardziej coś od ushera bym poszukał.

Skomentuj

Dlaczego nie AL 130 jak dla mnie to swietny głośnik

Skomentuj

Też uważam, że Al130 to fajny głośniczek - efektywny faraday daje nam zniekształcenia na poziomie Exceli, do tego wysoki rezonans. Są chyba Visatonowskie projekty z G20 na górze. Czy taki mezalians się sprawdzi to nie wiem, ale przynajmniej łatwo wskazać najlepszy element w torze:) Tylko dwa Seasy Prestidge mają faradaya i to tylko połowicznego, więc jeśli nie boisz się koloru aluminiowej membrany to bierz śmiało. Chyba najlepsza propozycja w wątku.

Skomentuj

No to chyba zdecyduję się na tego AL130.Czy można go kupić gdzieś taniej niż w Greltonie i na Loudspeakershop? Drugie pytanko-kto mógłby mi do tego zestawu(W250S+AL130+G20SC) zaprojektować zwrotkę bo gotowej visaton nie ma?

Skomentuj

Jeśli już ma być AL to może AL130M, bo to dedykowany średniak, mimo wszystko radziłbym posluchać go najpierw, aluminium nie każdemu pasuje, a co do zwrotnicy najlepiej znajdź kogoś z okolicy z zestawem pomiarowym, ewentualnie ściągnij Boxsim-a, w nim są charakterystyki wszystkich visatonów, wprawdzie dość wygładzone, ale zawsze coś.

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamAudio
                                kto mógłby mi do tego zestawu(W250S+AL130+G20SC) zaprojektować zwrotkę bo gotowej visaton nie ma?
                                dlaczego o to nie zapytalem na samym poczatku ;]
                                obecnie chyba jedynie yoshi jest w stanie cokolwiek pomoc

Skomentuj

Dzięki za dotychczasowe sugestie, ale chyba założę nowy temat bo zastanawiam się nad takim pomysłem-zbudować zestaw 2.1.Na jednym w250s zrobić subwoofer drugi sprzedać i dobrać jakieś średnioniskie do G20SC budując z nich podłogówki.Myślałem o hds-180 albo 8935 ushera, co o tym myślicie?

Skomentuj

g20sc to nie kopułka do żadnej 18 którą trzebaby wtedy nisko ciąć!
                                    Jeśli już to jakaś 13...

Skomentuj

Faktycznie, nie pomyślałem.Jednak ostatecznie zostaję przy 3way.Myślałem żeby tam wstawić hds-134 nomex ciekawe jak by w tym zestawie zagrał, al 130 m jest ciut za drogi (trochę skurczył mi się budżet).Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z odsłuchu innych średniaków to proszę o opinie.Czyli o zwrotnicy mam gadać z yoshi'm?

Skomentuj

Jeśli skaczesz pomiędzy papierem i alu to chyba nie wiesz do końca czego chcesz, więc chyba szkoda marnować zbyt dużo pieniędzy jak potem się okaże, że to jednak nie to IMO. W sumie to tak jak napisał takero G20SC wymaga wysokiego podziału i trochę komplikuje sprawę. Całkiem niedawno sam szukałem dobrego średniaka i w sumie wszystko co dobre kosztuje ponad 200zł. Z tanich jest nowy stx, który czysto teoretycznie jest bardzo zaawansowany i być może okazałby się całkiem dobry, ew. może by spróbować 13tki tonsila z włokna szklanego, wielu je chwali za średnicę, a i cena jest znośna bo poniżej 100zł. Ewentualnie może faktycznie jakiś visaton z serii S czy SC, najlepiej najmniejszy, wbrew pozorom nie są takie złe jak się czasem czyta. Co do pomiarów to Yoshiemu napewno wystarczą same pomiary, najprościej będzie jak po złożeniu obudowy, z ewentualnymi podfrezowaniami i sfazowaniami dogadasz się z kimś z okolicy kto ma JIG-a i resztę sprzętu żeby wpadł do Ciebie, bo obudowa szykuje się duża, więc nie ma sensu tego wysyłać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X