Witam,proszę o pomoc w dobraniu głośnika średniotonowego do podłogówek 3-way ,bas W250S wysoki G20sc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki średni do 3-way?
Collapse
X
-
Paweł.
I tak czeka go zabawa ze zwrotnicą bo na gotowca od Visatona nie ma co liczyć.
W250S to burczybas subwooferowy i aby go jakoś sensownie zaaplikować do 3way to jedynie użyć go do najniższych rejestrów tj. do 200Hz ale dodatkowo dołożyć mu drugi magnes - może zyska trochę na szybkości i precyzji. G20SC to już dobry głosnik i w sumie wypadałoby aby go połączyć z czymś lepszym niż wspomniany W130S, może nawet AL130 ale cena już będzie wysoka.
Skomentuj
-
Tu masz wszystkie seasy: http://www.seas.no/index.php?option=...d=44&Itemid=50
ale ten 12cm aluminiowy raczej na średniaka się nie nadaje, jeśli to ten sam, którego Zaph testował, wymaga niskiego cięcia, a tego G20, napewno nie zniesie. Skoro już Seas to może dedykowany średniak, są dwa celulozowe w ofercie 12 i 15cm, chociaż nie widziałem nigdzie szczegółowych pomiarów, więc w ciemo brać to też trochę ryzyko.
Skomentuj
-
Jak połaczysz metal z celulozą jak koledzy radzą, to będziesz miał detaliczną średnice a reszta to będą kluchy, więc tego nie rób. Twój zestaw jest już troche "ocieplony" w250s oraz "osuszony" g20sca więc radzę wybrać coś pośredniego, i sądzę że aurum będzie tutaj za zimny, bardziej coś od ushera bym poszukał.
Skomentuj
-
Też uważam, że Al130 to fajny głośniczek - efektywny faraday daje nam zniekształcenia na poziomie Exceli, do tego wysoki rezonans. Są chyba Visatonowskie projekty z G20 na górze. Czy taki mezalians się sprawdzi to nie wiem, ale przynajmniej łatwo wskazać najlepszy element w torze:) Tylko dwa Seasy Prestidge mają faradaya i to tylko połowicznego, więc jeśli nie boisz się koloru aluminiowej membrany to bierz śmiało. Chyba najlepsza propozycja w wątku.
Skomentuj
-
Jeśli już ma być AL to może AL130M, bo to dedykowany średniak, mimo wszystko radziłbym posluchać go najpierw, aluminium nie każdemu pasuje, a co do zwrotnicy najlepiej znajdź kogoś z okolicy z zestawem pomiarowym, ewentualnie ściągnij Boxsim-a, w nim są charakterystyki wszystkich visatonów, wprawdzie dość wygładzone, ale zawsze coś.
Skomentuj
-
Faktycznie, nie pomyślałem.Jednak ostatecznie zostaję przy 3way.Myślałem żeby tam wstawić hds-134 nomex ciekawe jak by w tym zestawie zagrał, al 130 m jest ciut za drogi (trochę skurczył mi się budżet).Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z odsłuchu innych średniaków to proszę o opinie.Czyli o zwrotnicy mam gadać z yoshi'm?
Skomentuj
-
Jeśli skaczesz pomiędzy papierem i alu to chyba nie wiesz do końca czego chcesz, więc chyba szkoda marnować zbyt dużo pieniędzy jak potem się okaże, że to jednak nie to IMO. W sumie to tak jak napisał takero G20SC wymaga wysokiego podziału i trochę komplikuje sprawę. Całkiem niedawno sam szukałem dobrego średniaka i w sumie wszystko co dobre kosztuje ponad 200zł. Z tanich jest nowy stx, który czysto teoretycznie jest bardzo zaawansowany i być może okazałby się całkiem dobry, ew. może by spróbować 13tki tonsila z włokna szklanego, wielu je chwali za średnicę, a i cena jest znośna bo poniżej 100zł. Ewentualnie może faktycznie jakiś visaton z serii S czy SC, najlepiej najmniejszy, wbrew pozorom nie są takie złe jak się czasem czyta. Co do pomiarów to Yoshiemu napewno wystarczą same pomiary, najprościej będzie jak po złożeniu obudowy, z ewentualnymi podfrezowaniami i sfazowaniami dogadasz się z kimś z okolicy kto ma JIG-a i resztę sprzętu żeby wpadł do Ciebie, bo obudowa szykuje się duża, więc nie ma sensu tego wysyłać.
Skomentuj
Skomentuj