Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mała objętość monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mała objętość monitorów

Witam serdecznie. Nadeszła konieczność wykonania monitorków o nietypowym kształcie z głośnikiem o śr. ok 150 mm. Objętość netto do wykorzystania będzie ok 5-6 litrów.
    I tu rodzi się pytanie: Jaki nisko-średniotonowy głośnik zastosować (tak do 100 zł szt.) zastanawiam się nad STX 14 SCX tylko czy poradzi sobie w tak małej budzie?? Lepszy byłby pewnie Tonsil GDN 15/40/5 (Vas tylko 9l).
    Macie może jakieś pomysły.Ważne też żeby nie kombinować ze zwrotką, tylko zastosować coś już sprawdzonego.
    Aha i na jakie strojenie się nastawiać. Wstępnie myślałem o ok 60 Hz. Czy może będzie pewniej wsadzić go do obudowy zamkniętej??
    Czekam na wszelkie sugestie z Waszej strony.
    Pozdrawiam rozzz.

GDN 15/40/5 najlepiej gra w budzie o objętości 10-11l.

Skomentuj

Do jakiego pomieszczenia maja byc te monitory? Czym napedzisz? Czym wspomagasz? Sub?

Skomentuj

polecam ten niedawny temat, po ci pisć to samo drugi raz. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13659
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
          polecam ten niedawny temat, po ci pisć to samo drugi raz. http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13659
          Czytałem, czytałem. Tylko tu jednak mam jescze ze 3 litry objętości mniej .

Skomentuj

13 40 2 tonsilek. totem mite posiada 5,6litra obudowe dokladnie...

Skomentuj

Zastanawiam się też nad ARN 150 ma w sumie najniższy z nich wszystkich Vas. Tylko jakie strojenie przyjąć dla 6 litrów budy??

Skomentuj

tonsil ktory wspomnialem jest duzo lepszy niz arn... a kosztuje tyle samo..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                  tonsil ktory wspomnialem jest duzo lepszy niz arn... a kosztuje tyle samo..
                  tesla to 35zl a tonsil to 55zl wiec raczej nie to samo ;]
                  tonsil przebija go tylko srednica...

totem mite maja 5,6 litra pojemnosci ale niskiego basu nie spodziewaj sie z tego :lol:
                  ARN 150 tez zagra w takiej pojemnosci ale strojenie trzeba by zalatwic przez jakas mala rurke... trudno bedzie :/
                  jak chcesz taka mala pojemnosc to radzilbym juz zastanowic sie nad obudowa zamknieta lub glosnikiem 10cm
                  jak zamknitea to biez cos z duzym Qts'em i ladna srednica

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    tesla to 35zl a tonsil to 55zl wiec raczej nie to samo ;]
                    tonsil przebija go tylko srednica...
                    nie tylko a az srednica.... arn wcale jej nie ma calkiem inaczej sie tego slucha nie da sie ukryc, sam zreszta miales oba zestawy, tylko ze u Ciebie Vifa przyslaniala brak srednicy arna...
                    a co do cen to jak kupowales za 55zl to dobry biznes zrobiles :lol: nie przesadzaj bo za 45zl sa a jak zapytasz na forum tym lub innym dostaniesz taniej...

Skomentuj

Moze AR116 :)?... z tym ze za wiele basu nie bedzie ale srednica zagra fajnie i nawet mniej niz 5L potrzebuje. BTW takero cos chyba gadal ze 3L 60Hz strojone

Skomentuj

arn116 jako glosnik bliskiego pola np przy kompie bajka :) do tego jakas dobra kopulka i gicio

Skomentuj

tylko ze u Ciebie Vifa przyslaniala brak srednicy arna...
                          mam tez z tonsilem i PJtka ARNy wiec wiem jak on brzmi :P
                          a co do cen to jak kupowales za 55zl to dobry biznes zrobiles nie przesadzaj bo za 45zl sa
                          no i za tyle kupilem - ale zobacz po ile sa teraz
                          ja mam ARN 116 w 4 litrach (narazie za nisko strojony) z vifa D19 i do kompa lub kina poprostu bajka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            no i za tyle kupilem - ale zobacz po ile sa teraz
                            zwracam honor, jednak pomimo podwyzki wolalbym do niego dolozyc bo jest duzo bardziej wart nawet na tej niby kiepskiej zwrotce, takie moje zdanie.

co do arna 116 tak jak juz pisalem i opinia oparta o swoja tez konstrukcje, dla dwoch jest 9litrow strojeni na ok 60-65Hz o ile pamietam (hp50x145):

Jesli uda mi sie nabyc taniej jeszcze parke to kupie i wstawie do monitorkow jakie buduje

Skomentuj

dla dwoch jest 9litrow strojeni na ok 60-65Hz o ile pamietam (hp50x145):
                              bawiles sie ze strojeniem? takie optymalne wyszlo czy przypadkowe?
                              bo musze rurke przyciac a nie wiem na ile :/

Skomentuj

nie bawilem sie ze strojeniem, wiem ze stroilem napewno miedzy 60Hz a 70Hz w tych 4,5litra na sztuke... Nie mialem czasu sie z tym bawic a jest naprawde przyzwoicie

Skomentuj

Witam. Decyzja już chyba zapadła. Wygrał GDN 13/40/2. Najchętniej bym wsadził GDN 15/40/5 ale nigdzie nie mogę go dostać. ARN 116 już stosowałem i jestem zadowolony. Jednak ten projekt wymaga czegoś (optycznie) większego.
                                  Dzięki wszystkim za porady.
                                  Pozdrawiam rozzz

Skomentuj

Czaruję...
                                  X