Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co sądzicie o 2.5 na małych usherach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co sądzicie o 2.5 na małych usherach

Witam miałem składać fronty na GDN 15/40/5 i Vifa dx25tg, jednak ten GDN to już prawie biały kruk, jeżeli chodzi o dostępność; nudzą mnie ciągłe odpowiedzi z skleptonsil, a to że już za 2 dni, w tym tygodniu etc (notabene tak od m-ca);

Na loudspeakershop.eu (dawny akkus) jest promocja 550zł za 2.5 drogi na w/w przetwornikach z tematu tzn YS13225W-XP i UA025-10; do tego doszedłem do porozumienia że za 20zł dostane projekt zwrotki.

Co sądzicie o takim zestawiku dodam że normalnie midwoofer kosztuje 120zł a kopułka 100 to jest 440zł za przetworniki na 2 drogach za 120zł więcej mam 2.5 drogi; co sądzicie o jakości tej zwrotnicy akkusa; może ktoś ma coś na małych usherach i wypowie się na temat dźwięku (lubie Nigthwish, Metallice, Katie Melua, Enya, Paramore, the Cranberries etc; w mniejszych ilościach uwspółcześniona klasyka czy coś bardziej łupankowego).

Do tej pory siedziałem na SHP8900(słuchawki) lub tzw pierdziawkach komputerowych;

P.S jak się prezentują te Ushery (midwoofer) - bo one podobno przeźrczyste są
    P.S2 wole dopłacić te 120zł, aby mieć "lepiej zagospodarowane miejsce na froncie" 2 drogi na podłogówkach wyglądają jakoś tak dziwnie, żęby nie powiedzieć śmiesznie

pzdr

Na Twoim miejscu skorzystałbym z tej promocji:
    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...nc-p-1859.html

Zwrotnica na 2,5 drogi trochę kosztuje a teki zestaw sumarycznie wyniesie Cię pewnie niewiele więcej albo może nawet mniej. Ponadto 2,5 drogi to koniec drogi z ewolucją zestawu ( ciężko to na ew. 3 drogi przerobić ) i gorsze obciążenie dla wzmacniacza. A do gitarowego grania lepiej dać sporą celulozową membranę. Choć nie twierdzę, że to też najlepsze wyjście w tej cenie:)

Skomentuj

wolałbym nie pakować 18-tek, bo chce stosunkowo niewielkie kolumny; pozatym to już zgłupiałem, bo to miały być kolumny 700-800zł a ostatnio to już się zrobiło 1k :); no i nie planuje przerabiania 2-way na 3-way

[ Dodano: 2008-12-12, 14:23 ]
      no to chyba usherki sobie daruje w 2.5 -> ich wypadkowa impedancja wynosi 4 ohmy

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
        Ponadto 2,5 drogi to koniec drogi z ewolucją zestawu ( ciężko to na ew. 3 drogi przerobić ) i gorsze obciążenie dla wzmacniacza.
        Skąd pomysł na rozbudowę na 3 drogi? Dostawia się subwoofer i jest po sprawie, chyba rzadko ktoś przerabia całe kolumny, zwrotnicę itp.

no i chodzi koledze o zapełnienie przedniej ścianki wąskich kolumn.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

To może taka moja perwersja, ale nie lubię suba przy muzyce. Chyba, że po sztuce na kanał tak jak XYS zrobił. Jednak wtedy idea 2,5 way średnio pasuje do takiego zestawu.

Ja również budując moje L18 myslełem, że to docelowy zestaw, ale z biegiem czasu rzeczywistosć weryfikuje takie stwierdzenia:) Monitorki z 18stką bardzo zgrabnie wyglądają. Ponadto to powierzchnia membrany i jej napęd z bas ospowiadają, a stopę w Nightwishu dobrze jest choć trochę poczuć a nie domyślać się jej.

Skomentuj

szczerze mówiąc bardziej mi na średnicy zależy :), no ale nie zmienia to faktu że znowu muszę tułać się za przetwornikami ;p - bo jednak 4 ohm to troszkę za mało ja na fronty :)

Skomentuj

No to od początku - budżet, rozmiary pokoju i takie tam musisz podać.

Skomentuj

Mnie meczy takie zestawienie:
                http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../ke25sc_8.html
                http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/al170_8.html
                zapewne zagraloby to hehe na poziomie ale kasy na to nie ma :P...

Skomentuj

20m^2, 800-1k na fronty (ze wszystkim tj wykończeniem, tłumieniem etc) plus 200-400 na napęd

Skomentuj

Jak wąskie / małej objętości chcesz te podłogówki? Ja miałem ograniczenie (żona) do 15cm :). Przez to padło na HDS134. Ale przy Twojej powierzchni może HDS164? Wtedy szerokość około 17..18cm.

Skomentuj

nie mam jakoś specjalnie ograniczonej szerokości, ale wolałbym raczej przetworniki nie większe niż 15 cm, chociaż coraz bardziej przestaje mi to "robić" bo chce jeszcze mieć wszystko przed xmas w domciu :)

P.S może ktoś by polecił używane ampli stereo do 350-400zł max? (oczywiście najlepiej jakby jakościowo nie odbiegało od uniampa ;p)

P.S @hol dobrze widze że ty masz 2xhds na kolumne?

Skomentuj

HDS 164 wymaga mocnego napędu (tak samo jak 180 bo ten sam rozmiar), SDS 134 też drogi (150zł/szt) co daje 600zł, 200zł DX'y, ok 150 zwrotka i terminale, BR i zostaje ok. 100zł na skrzynki.
                        Jeśli priorytetem jest średnica to można próbować 2x SDS 134. Miałem gdzieś kontakt do kolesia, który złożył 2x SDS 134 + SC10N, miał zmieniać na DX25 ale zostawił jak jest, więc zwrotnicy nie ma.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

nie, po 1 HDS na kolumnę. HDS134 (15cm ofkoz ) są jedynie 8Ohm. 2,5 drogi odpada z tego samego powodu co Twój. skrzynki mają jakieś 15L, ale tylko 8..8,5 jest użyte. Przy większych objętościach bas się "rozleniwia"

Skomentuj

hdsy są letko drogawe

P.S Kiedy rozmawiałem z Pawłem jakieś 1,5 m-ca temu to arny by mi wystarczyły; teraz nawet ich nie słyszałem nigdy a już chce coś lepszego - am i crazy? ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                              jakis czas temu gadalem z borysem na ten temat, ma ten projekt dopracwane i porzadna zwrotke do tego

Skomentuj

jak zwykle kolejna odpowiedz z skleptonsil.pl :"jeszcze nie dostaliśmy"

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  Zamieszczone przez n_omyzs
                                  jakis czas temu gadalem z borysem na ten temat, ma ten projekt dopracwane i porzadna zwrotke do tego
                                  Ja bym wam propnował raczej 27tbfc/g i L18. Tweeter dużo lepiej wychodzi w pomiarach niż ke25sc i dopracowana zwrotka też jest ( Zaph ). Tyle jeśli aluminim, natomiast bardzo ciekawyą opcją jest ER18. Ma szczątkowego faradaya i również cholernie twardą membranę ( zobaczcie jakie ma piki rezonansowe ) i w swojej cenie chyba jest bezkonkurencyjny. Jest też na nim już kilka projektów.

Jeżeli natomiast Visaton to wybrałbym al130 - bardzo niskie zniekształcenia, wysoki rezonans i mocny napęd. Ma też pełnego faradaya którego brakuje AL170.Z czasem dokładacie L26 i jest naprawdę referencyjjny zestaw.

Skomentuj

heh sama kopułka to 150zł; szkoda, ale trochę za drogi interes

Skomentuj

Gdzie wy te ceny sprawdzacie - 27tbfc/g to 130 zł a L18 243zł.

Skomentuj

no właśnie to masz ok 400 zł za przetworniki na jedną kolumnę; za obie kolumny to 950 ze zwrotkami

Skomentuj

Czaruję...
                                        X