Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bandpass vs. br

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bandpass vs. br

Witam,
    mam pytanie jaka jest różnica w brzmieniu banpass i br. .

Uśmiechnę się tylko i powiem Ci, że do póki nie spróbujesz, to się nie dowiesz.

Nie podałeś nic, jakiego rzędu obudowa pasmowa, jaki głośnik chcesz w niej zastosować, ani gdzie tzn w jakiej konstrukcji.

Na takie pytanie jak zadałeś, pozostaje odpowiedzieć jedynie: na tyle znacząca że zauważy ją nasze ucho.

Skomentuj

Chcialem spytać ogolnie jak to brzmi, jaka różnica.Czy głebszy bas , bardziej burczy , co jest głośniejsze , a jaki ogolnie byście wybrali.

[ Dodano: 2008-12-12, 17:32 ]
      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
      To są głośniki jakie posiadam.Mają być zabudowane w kolumnach w których będą grały z dwoma szerokopasmowcami Bose takich jak w tym zestawie.http://allegro.pl/item496804836_bose...seria_iii.html
      Co myślicie na ten temat.

Skomentuj

Noi nadal nie napisałeś konkretów. Generalnie, widać że nie warto pisać tutaj technicznych zagadnień, bo i tak nie zrozumiesz, więc je pomine.

Najprosciej jest zobazować to tak. Każda obudowa ma wady i zalety:

BR:
        Prostota w wykonaniu,
        Małe problemy fazowe,
        Łatwość w dopasowaniu jej poprzez zmianę strojenia,
        Nie oddziaływuje z przednią częścią membrany i pozwala jej promieniować zatem nie degraduje jej barwy
        Obejdzie się bez pomiarów
        Teoretyczny zysk do 3db
        Dobra wytrzymałość mocowa i dobry impuls.

BP i tutaj trzeba uwzględnić którego rzędu. Bo konstrukcje 4 rzędu brzmią inaczej niż 6 i 8.

Dość trudne do wykonania
        Duże problemy fazowe
        Trudne strojenie takiej obudowy
        Oddziałuje z przednią częścią membrany, przez co barwa dźwięku się zmienia.
        Niestety są to trudne konstrukcje do wykonania, wymagają wiedzy, doświadczenia i najlepiej zestawu pomiarowego.
        Natomiast dostajemy teoretyczny zysk do 6db, lepszą wytrzymałość mocową, niestety przeważnie gorszy impuls.

[ Dodano: 2008-12-12, 17:46 ]
        dawid007, skoro wybrałeś te STXy, to nie pakuj ich do bandpassu, szkoda ich Bardzo dobry głośnik, który w obudowie BR da Ci zadowalające efekty o ile dostarczysz mu mocy oraz zbudujesz odpowiednią obudowę dla niego.

Skomentuj

To ja się dołączę do tematu. Jak najprościej wykonać pomiary? Czy obudowa jest dobrze zestrojona itd. Miałem kiedyś tonsila 20/80/2 w obudowie br i było super. Przegladając konkurencyjne forum znalazłem projekt bp6th na tym tonsilu, skopiowałem go i powiem szczerze, że różnica jest spora w brzmieniu. Bardziej podoba mi się bp ale nie wykonałem nigdy pomiaru czy skrzynia została dobrze zestrojona itd :oops: . Jak dokonuje się takich pomiarów. Z góry dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Jesli ktos nie ma pojecia o pomiarach i pyta o obudowe jaka zrobic to znaczy ze jest na poziomie poczatkujacym i tylko obudowa bass reflex wchodzi w gre.

Jak juz posiadamy jakas obudowe z konkretnymi strojeniami to mozemy eksperymentowac ze skracaniem/wydluzaniem rur bass reflexow. Warto pamietac ze dwukrotne skrocenie czy wydluzenie rury przesunie czestotliwosc rezonansowa nie dwa razy ale o pierwiastek z 2 czyli ok. 1,4.

Skomentuj

A jeśli mam głośnik do którego producent podaje wymiary na obudowę br i bp4th to która lepiej zagra? Pod wzgledem cisnienia oczywiscie

Skomentuj

To zalezy jaka aplikacja dokladnie w tych skrzyniach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                  A jeśli mam głośnik do którego producent podaje wymiary na obudowę br i bp4th to która lepiej zagra? Pod wzgledem cisnienia oczywiscie
                  zrób dwie i porównaj.

Skomentuj

Jakbym miał wolny czas i chęci to bym się nie pytał tylko zrobił i porównał, a glosnik siedzi juz od jakiegoś czasu w obudowie BR.
                    Konkretnie to infinity ref1250w

Skomentuj

na brak chęci nie poradzimy...
                      gdyby była najlepsza obudowa to producent zalecałby głośnik tylko do jednej, a inne olał, jednak tak nie jest z jednego powodu - są różne gusta, a każdy ma inny.

Skomentuj

Czaruję...
                      X