Noi nadal nie napisałeś konkretów. Generalnie, widać że nie warto pisać tutaj technicznych zagadnień, bo i tak nie zrozumiesz, więc je pomine.
Najprosciej jest zobazować to tak. Każda obudowa ma wady i zalety:
BR:
Prostota w wykonaniu,
Małe problemy fazowe,
Łatwość w dopasowaniu jej poprzez zmianę strojenia,
Nie oddziaływuje z przednią częścią membrany i pozwala jej promieniować zatem nie degraduje jej barwy
Obejdzie się bez pomiarów
Teoretyczny zysk do 3db
Dobra wytrzymałość mocowa i dobry impuls.
BP i tutaj trzeba uwzględnić którego rzędu. Bo konstrukcje 4 rzędu brzmią inaczej niż 6 i 8.
Dość trudne do wykonania
Duże problemy fazowe
Trudne strojenie takiej obudowy
Oddziałuje z przednią częścią membrany, przez co barwa dźwięku się zmienia.
Niestety są to trudne konstrukcje do wykonania, wymagają wiedzy, doświadczenia i najlepiej zestawu pomiarowego.
Natomiast dostajemy teoretyczny zysk do 6db, lepszą wytrzymałość mocową, niestety przeważnie gorszy impuls.
[ Dodano: 2008-12-12, 17:46 ] dawid007, skoro wybrałeś te STXy, to nie pakuj ich do bandpassu, szkoda ich Bardzo dobry głośnik, który w obudowie BR da Ci zadowalające efekty o ile dostarczysz mu mocy oraz zbudujesz odpowiednią obudowę dla niego.
To ja się dołączę do tematu. Jak najprościej wykonać pomiary? Czy obudowa jest dobrze zestrojona itd. Miałem kiedyś tonsila 20/80/2 w obudowie br i było super. Przegladając konkurencyjne forum znalazłem projekt bp6th na tym tonsilu, skopiowałem go i powiem szczerze, że różnica jest spora w brzmieniu. Bardziej podoba mi się bp ale nie wykonałem nigdy pomiaru czy skrzynia została dobrze zestrojona itd :oops: . Jak dokonuje się takich pomiarów. Z góry dziękuję za pomoc.
Jesli ktos nie ma pojecia o pomiarach i pyta o obudowe jaka zrobic to znaczy ze jest na poziomie poczatkujacym i tylko obudowa bass reflex wchodzi w gre.
Jak juz posiadamy jakas obudowe z konkretnymi strojeniami to mozemy eksperymentowac ze skracaniem/wydluzaniem rur bass reflexow. Warto pamietac ze dwukrotne skrocenie czy wydluzenie rury przesunie czestotliwosc rezonansowa nie dwa razy ale o pierwiastek z 2 czyli ok. 1,4.
Jakbym miał wolny czas i chęci to bym się nie pytał tylko zrobił i porównał, a glosnik siedzi juz od jakiegoś czasu w obudowie BR.
Konkretnie to infinity ref1250w
na brak chęci nie poradzimy...
gdyby była najlepsza obudowa to producent zalecałby głośnik tylko do jednej, a inne olał, jednak tak nie jest z jednego powodu - są różne gusta, a każdy ma inny.
Skomentuj