Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na stxach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na stxach

Witajcie. Po dłuższych zastanowieniach zdecydowałem, iż skonstruuję kolumny. Zaznaczam od razu, że jestem laikiem w tych sprawach, ale nie będę ich sam konstruował. Pomagał będzie mi wujo, który zna się na elektronice... Co do budy myślę, że z tym też nie będzie problemu, ponieważ mam znajomego stolarza :P. A więc koszt, który przeznaczam na to wszystko to 500zł, myślę aby wykorzystać tutaj głośniki firmy STX. Muzyka która będzie grana na tych kolumnach to hiphop,trance,drum and bass + żeby to głośno grało . Proszę Was o wszystkie informacje i sugestie które mogą mi się przydać z góry dzięki. Pomieszczenie w którym to będzie grać to 17m2.

przyda ci się temat o gotowych zwrotnicach w dziale "akustyka" żeby wybrać zestaw głośników. do tego kilka tematów w pierwszej stron tego działu przeczytaj i na pewno będziesz wiedział o co pytać.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

jest ciekawy zestaw 3 drożny:
      -gdn 22 scx
      -gdm 14 scx
      -gdwk 10 PJ

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        jest ciekawy zestaw 3 drożny:
        -gdn 22 scx
        -gdm 14 scx
        -gdwk 10 PJ
        Myślisz, że zmieszczę się w przedziale cenowym ?:)

Skomentuj

Sprawdź ceny na www.stx.pl - łącznie wychodzi dokładnie 150zł na stronę.
          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

na zwrotnicę licz 100 zł bez wypasów i na skrzynki starczy.

Skomentuj

Okej. Dzięki za wszystkie informacje, ale poczekam jeszcze z tym, może ktoś zaproponuje inne konstrukcję . A i czy można niskotonowiec jakiś inny wybrać? mocniejszy np. ? Bo zapomniałem dodać o basie by był przyzwoity.( tzn. pod słowem przyzwoity rozumiem głośny ale nie zagłuszający średnich tonów)

Skomentuj

w tej cenie możesz też zrobić coś na 18cm niskośredniotonowcu i kopułce lepszej.
              Pytanie jakie są Twoje priorytety, ale z tego co czytam wyżej wnioskuje że te 3 drogi będą optymalne.

Skomentuj

Po co Ci mocniejszy niskotonowy? Najpierw napędź porządnie taką 8-emke, a wtedy myśl czy potrzebny Ci jakiś mocniejszy :)

Skomentuj

Witajcie ponownie, po namysłach doszedłem do wniosku, że jednak dołożę do tego interesu 250zł czyli razem sumując jest 750zł. Rozmawiałem z wujem i mówił, że będzie potrafił to wszystko po podłączać itp. Znów odnawiam temat i poszukuję lepszych przetworników do tych kolumn. Chciałbym, żeby była już gotowa zwrotka do nich. Przypominam, że obudowy do kolumn będę miał za frajer, czyli wychodzi 750zł na przetworniki i zwrotki więc myślę, że to już jakaś kwota.

Skomentuj

ooo - to juz mozna zaszalec
                    http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16.html
                    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html
                    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...nc-p-1859.html
                    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...04-p-1864.html
                    i moze jeszcze cos z seas'a lub daytona

Skomentuj

A który wg. Ciebie zestaw byłby najlepszy? Zauważyłem, że w jednym zestawie cena głośników to 770zł, to wychodzi poza koszt + jeszcze zwrotki

Skomentuj

na zestawy z akkusa sa znizki :P http://www.loudspeakershop.eu/promoc...kow-c-292.html

jutro poslucham HDS180 + XT25
                        wtedy bede wiedzial czy warto sie pchac w HDSy
                        M18WH wg mnie robi sie malo interesujacy wobec konkurencji
                        ushery sa bardzo chwalone.
                        nie slyszalem seas'a ani daytona ale rowniez sa dobre i w tej cenie da rade cos dobrac

jak narazie to stawiam na ushery

Skomentuj

Dobra po Twojej opinii, myślę, że wezmę te Ushery. Co ze zwrotnicą dla nich? A i jeszcze pytanie.. jak już wspominałem nie potrafię obliczyć litrażu dla przetworników, jak i również wymiarów budy. Pomożesz mi ?:)

Skomentuj

napisz do akkusa - o ile dobrze pamietam to daja i projekt zwrotnicy i projekt obudowy

Skomentuj

Reaktywuje temat i chciałbym tylko się upewnić co do tych przetworników Ushera, czy mi one wystarczą... Bo nie mogę zadnych informacji o nich znaleźć mam na myśli recenzje itp. Nie chcę kupować w ciemno. A więc powtarzam, ze kolumny będą słuzyły do hip hopu polskiego i techno najczęściej i oczywiście będą grały w pokoju o powierzchni 17m2, zalezy mi na głośnym graniu i oczywiście ładnym basie:>.

Skomentuj

mercc20, te kolumny starcza ci na dluugie lata. jedyne czego mozesz zapragnac pozniej to sub.

ja mam pokoj 16m i mam rowniez kolumny na 18cm glosniku. zasilam je 20W wzmacniaczem bo podlaczenie do nich uniampa/symasyma wieze sie z tym ze malo kiedy odkrece galke na wiecej jak 5-10% :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez mercc20
                                  kolumny będą słuzyły do hip hopu polskiego
                                  no to alphard albo dibeisi będą najlepsze :lol:

Skomentuj

Nie na temat...
                                    amdr, lepsze będą słuchawki, przynajmniej tylko osoba zainteresowana słyszeć to będzie

Skomentuj

Witam, chciałbym się podpiąć pod temat kolumn na wcześniej podanym zestawie przetworników STX: GDN-22-140-8-SCX, GDM-14-150-8-SCX i do tego wysokotonowy także ze stajni STX. Mam parę pytań odnośnie tego zestawu:
                                      - jaki głośnik wysokotonowy? czy warto dopłacać do GDWK-10-250-8-AK czy też nie ma to sensu?
                                      - czy ktoś może ma wymiary tych głośników potrzebne by policzyć kolumnę w WinISD? albo gotową bibliotekę? ewentualnie czy ktoś by był na tyle miły żeby obliczyć mi to?
                                      - czy ten zestaw będzie lepszy niż zestaw na TVM ARN 226, TVM ARN 150 + Visaton SC10?
                                      - czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tej zwrotnicy LINK

Dodam do czego maja to być kolumny. Początkowo stereo, ale w dłuższy przedziale czasu jako zalążek kina domowego. Bardziej do słuchania muzyki niż odczuwania basu przenoszącego się po całym pokoju. Pokój ok 25m^2. Dodam jeszcze, że przy konstruowaniu kolumn będę miał dostęp do frezarki górnowrzecionowej - i stąd moje pytanie: co można zrobić wykorzystując to narzędzie (wiem, że frezy pod głośniki i fazowanie krawędzi, ale co jeszcze?).

Ogólnie proszę o pomoc i wskazówki. Coby nie powtarzać najbardziej typowych błędów. Jak mi się jeszcze coś przypomni to napisze :wink:

Z góry dzięki i pozdrawiam.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                                        - jaki głośnik wysokotonowy? czy warto dopłacać do GDWK-10-250-8-AK czy też nie ma to sensu?
                                        nie ma to sensu.
                                        Jak zmieniać to na przynajmniej DXa, a to wymaga zaprojektowania zwrotnicy od nowa, więc daruj sobie... :)
                                        - czy ktoś może ma wymiary tych głośników potrzebne by policzyć kolumnę w WinISD? albo gotową bibliotekę? ewentualnie czy ktoś by był na tyle miły żeby obliczyć mi to?
                                        www.stx.pl - tam masz wszystko podane, przepisz sobie do winisd.
                                        Zresztą - tak naprawdę po co? przeczytaj dokładnie temat, a dowiesz się wszystkiego...
                                        - czy ten zestaw będzie lepszy niż zestaw na TVM ARN 226, TVM ARN 150 + Visaton SC10?
                                        zdecydowanie, lepszy dół, duuużo lepsza średnica i porównywalna góra.
                                        - czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tej zwrotnicy LINK
                                        to jak na razie jedyna słuszna zwrotnica do tego zestawienia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X