Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bumbox... O.o

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bumbox... O.o

Siema. Potrzebuje czegoś w stylu oldschool'owego ghetto blastera, ale coś takiego dobrej jakości dużo kosztuje. Założenia są takie:
    1. Wykonać końcówkę 2x20w,
    2. Zrobić jakiś prosty przed wzmacniacz w którym będzie balans, regulacja głośności, niskich, średnich i wysokich tonów.
    3. Dopasować do tego jakieś góra 20 cm nisko-średnio tonówce o bardzo wysokiej efektywności + jakaś ostro brzmiąca wysoko tonówka.
    4. "Wyrzeźbić" obudowę, właśnie na podobieństwo takiego starego bumboxa, gdzie po bokach będzie 2 way w środku regulacja i może cd z kompa do odczytu płyt ^^.
    5. Zasilanie na kilka baterii R20 albo jakiś akumlatorek zrobić.

Znalazłem taki schemacik końcówki(nie chciało mi sie przerzucać na imageschocka):
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=115748

Będzie git? Zastanawiam się jakie zasilanie było by kompromisem nad czasem użytkowania a ciężarem akumlatora... Jakie głośniki sprawdziły by sie w takiej konstrukcji? coś radiowęzłowego czy małe estradówki, jakość dźwięku nie musi być powalająca? Kasy jest dużo, ale nie mam jej pakować w jakość tylko wydajność, czyli głośność i długość działania na jednym naładowaniu.

Proszę o pomoc, jak to fajnie wyjdzie to potem pewnie będzie powilana konstrukcja, albo nawet nowy typ diy .

lepiej kup radio samochodowe, te z samym CD są tanie, masz już cd, masz już wzmaka i to nawet 4 kanałowego, do tego aku jakiś i będzie ok.
    Zamieszczone przez Maniura_pl
    Jakie głośniki sprawdziły by sie w takiej konstrukcji? coś radiowęzłowego czy małe estradówki, jakość dźwięku nie musi być powalająca? Kasy jest dużo, ale nie mam jej pakować w jakość tylko wydajność, czyli głośność i długość działania na jednym naładowaniu.
    wysoki spl i niska cena to ARZ...

Skomentuj

No zapomniałem o najważniejszym, to musi walić basem jak ogupiałe, albo przynajmniej go udawać, czyli tak na 60-80 hz przydała by sie górka. ARZ raczej basem nie zabije...

Skomentuj

takie rzeczy to tylko w erze...
        i jeszcze mobilne ma być i tanie itd :P

ghetto blaster
        rozwalają mnie takie nazwy

Skomentuj

Nie ja wymyśliłem nazwe :P... Potraktujcie to jak swoiste wyzwanie. No to pujdźmy najprostszą drogą, czyli radio samochodowe, ARZ i jakaś wysokotonówka do której jest już zwrotnica. Jak zrobić akumlator żeby to długo działało... chyba że są jakieś gotowe 12v, niezbyt duże i ciężkie?

Skomentuj

Hehe. Moze monstercocker?

Jeszcze moza ma migac niebieskimi diodami i strzelac do wrogów.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              strzelac do wrogów.
              To na pewno :)..

Poszukaj na audiomanii konstrukcji plotera. On robil taki piecyk zasilany akumulatorem. Moze cie natchnie ale powiedz mi do czego ci to?

Skomentuj

hip hop, jam'y free stylowe, takie ogólne przenośne coś na melanże... muzyke z komórki można puszczać jak jest cicho, jak już 5 luda zacznie sie odzywać to zagłusza totalnie komórke... Najpierw miałem kupić właśnie takiego oldschoolowego bumboxa, ale to dużo kosztuje... to pomyślałem żeby spróbować zrobić bumboxa diy, głośniejszego, dłużej działającego na jednym ładowaniu itp... Jak dostane impulsu i zabiore sie do roboty to umieszczę fotorelacje z konstrukcji. Z resztą ciekawe by to było z tego względu że mogło by sie wielu osobom przydać do większych imprez rodzinnych na działkach czy coś.

PS. Teraz nie miałem co robić i zrobiłem ładowarke do telefonu która działa na chodzenie, czyli w podeszfie jest mały systemik, kabelki do kieszeni, tam systemik wielkości 2 paczek od zapałek i to kabelek do telefonu :P... Dał bym fotke ale nie mam aparatu.

Skomentuj

to mówię - najprościej dać radio z samochodu, aku żelowy, aczkolwiek nie wiem jak się one spisują w głębokim rozładowaniu...

Skomentuj

Kasy jest dużo, ale nie mam jej pakować w jakość tylko wydajność, czyli głośność i długość działania na jednym naładowaniu.
                    No zapomniałem o najważniejszym, to musi walić basem jak ogupiałe, albo przynajmniej go udawać
                    Tego nie da sie polaczyc w takim sprzecie. Kilka takich konstrukcji wykonalem i powiem ci ze po pierwszej myslalem tak jak Ty teraz: "ma dlugo grac,glosno i z basem"... niestety,ta pierwsza konstrukcja byla najlepsza,mimo iz basem i glosnoscia nie powalala to byla mala,prosta w konstrukcji,dlugo grala i co najwazniejsze byla lekka,a te nastepne byly niewypalem bo nie laczyly tego wszystkiego w jedno,lepiej graly,glosniej i z basem,ale za to byly ciezkie i krocej graly.

Sprzet ktory ostatnio zrobilem:

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=26&t=5638

poprzedni:

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=32&t=3370

...i ten ktory najbardziej mi wyszedl:

Tez kiedys myslalem o radiu samochodowym,ale doszedlem do wniosku ze nic z tego bo zeby to napedzic to potrzebowal bys ten akumulator...teraz sobie policz ciezar tego wszystkiego a zobaczysz ze cie to przytloczy i nie bedzie ci sie chcialo tego zabierac na "melanz".

Skomentuj

A co byście powiedzieli na pomysł użycia jakiegoś subwoofera aktywnego 15-20W do kompa, zasilanego 12-15V. Na alegro można kupić zdekompletowany za niewielkie pieniądze. Do tego jakieś wydajne satelitki, akumulator żelowy 15-20AH i starczy na pare godzin grania, oczywiście nie na full.

Skomentuj

KAPRINT, mysle ze kase wydana na taki subik mozna lepiej rozplanowac. Sa rozne scalaczki zasilane niskimi napieciami, do tego aku.. jesli dostepny bylby aku 15V albo lepiej 2 takie aku lub jeden podwojny (nie wiem czy cos takiego produkuja) to mozna robic np symetrycznie na TDA2030A a to juz czyste 36W mocy, mozna tez pokombinowac z TDA2052 lub kosteczkami o mniejszej mocy lub wymagajacymi mniejszej ilosci elementow. Mozliwosci naprawde sporo. Inwestowanie w sam sub wydaje mi sie troche bez sensu bo po pierwsze jesli niskie pasmo faktycznie wystapi to aku siadze bardzo szybko. Lepiej spisza sie tu male glosniczki pelnopasmowe (uzupelnione np missionami) lub wiekszy szerokopasmowiec jak np ARZ gdzie bedzie po prostu glosniej z racji SPL. Do tego regulacja tonow jesli juz musi byc no i moze subsonik wysokociety by pozwolil troche mocy zaoszczedzic. Mozliwosci naprawde sporo

Skomentuj

n_omzys: wiem, że są różne fajne scalaki, bo sam kiedyś zrobiłem dwa prototypy obudów do walkmana i discmana, na szerokopasmowych monacorach 13cm i 16 cm, zasilanych TDA 2030A. Obudowy były w formie walizek dzielonych na pół, z wnęką na wzmacniacz, akumulator i kable. Jednak ze względu na ciężar całego zestawu, skończył on żywot po paru imprezach w piwnicy. Zostały mi same obudowy, które jak wyciągnę z piwnicy to zrobię fotki i wrzucę na forum.

Skomentuj

Maniura_pl, tak jak napisał takero - aku żelowy, do tego radio z samochodowe i do komletu głośniki 2-drożne również samochodowe. Dlaczego? Ano ze względu na wytrzymałość na różne warunki pogodowe - wiadomo jak to jest. Dodatkowo, z głośnikami możesz dostać maskownice, które zabezpieczą głośniki przed uszkodzeniem.

Skomentuj

Chciałem pokazać przenośne zestawy, o których pisałem wcześniej, a z których zostały tylko obudowy z głośnikami.
                              Załączone pliki

Skomentuj

A można by zastosować przetwornice?
                                Ale chyba nie będzie za duża żywotność.

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
                                  A można by zastosować przetwornice?
                                  a po co ?

Skomentuj

Najprostrze konstrukcje sa najlepsze. Tak jak na estradzie wazny jest SPL tak przy tym sprzecie bedzie wazna waga calej konstrukcji. Jedna skrzynka ktora bedzie zawierac wzmacniacz,zasilanie i glosniki jest najlepszym rozwiazaniem. Natomiast rozwiazanie typu "akumulator zelowy" jest tu chyba najgorsze,lepiej dac zwykle akumulatorki "AA" ktore kosztuja 5zl sztuka np. Philipsa 2500mAh,10 sztuk daje 12Volt. A teraz porownajcie wage akumulatora na 12Volt i 10 sztuk akumulatorkow... mysle ze nie ma co nawet porownywac,dodajac do tego prostownik to jest to poprostu nie praktyczne,a tak to jesli akumulatorki sie wyczerpia w "trasie" to mozna zastapic je zwyklymi bateriami (oliczajac odpowiednio volty bo zwykla bateria ma 1,5V a akumulatorek 1,2V). Idac dalej,ile wazy radio samochodowe i ile ciagnie pradu? mysle ze zwykla mp3-jka zalatwi sprawe tak jak w moim przypadku.

Skomentuj

marian, to już zależy jakie priorytety ustalimy...

Skomentuj

No fakt :mrgreen: ale powiem wam ze jak wychodzilem ze znajomymi na maly melanz to mowili: "wez ten maly sprzet,wystarczy,nikomu z nas nie bedzie sie chcialo nosic tego duzego".

Skomentuj

Czaruję...
                                        X