Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chciałem zrobić suba do pokoju 16m2 tylko do filmow.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chciałem zrobić suba do pokoju 16m2 tylko do filmow.

Witam mam zamiar zrobić suba:) może któryś z doświadczonych konstruktorów mi coś podpowie :). Robiłem już suba na LW 800 x 2szt. Na lw 650 bandpass . Miałem tez suba aktywnego 130L na GDN 30-200-4 SW (słaby impuls i ból głowy + pralka gratis !!! ). Chciałem zrobić cos do pokoju 16m2 co by umilało mi oglądanie filmów (tylko do filmów) jako wzmacniacz chciałem zastosować tda 2x 22w przy 4ohm.i jakis filtr jeszcze nie wiem jaki jakiś prosty może ktoś ma projekt czegoś co nie wymaga symetrycznego zasilania .
    Myślałem o arn 150 x 2 lub 188 lub 226 x1. Chodzi mi o mała budę do 15-35 L max. Chciałbym uzyskać basik miękki i przyjemny dla ucha taki jakim możemy uzyskać z firmowych zestawów. Nie musi on trząść wszystkimi meblami.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc :)

Wydaje mi się, że ARN 226 to najlepszy pomysł z tych co wymieniłeś chociaż suba jeszcze na nim nie budowałem. Jednak raczej się go chwali, właśnie za to, że ładnie gra. Niestety jego SPL pozostawia trochę do życzenia, a niedługo mają wyjść nowe dobre STX. Przynajmniej tak napisał Irek:)

Skomentuj

no to zastosuj GDN 20/80/2 - dobry głośnik na taki metraż.

Skomentuj

Na STX mam kolumienki na gdn 20 sw bass reflex w 15L jak na kolumny grają bardzo ładnie dosyć nisko schodzą ( i są bardzo wytrzymałe i głośne wznak 90 W na maksa i grają jednak jako sub to tak średnio mi się podobały teraz mam je pod kompem). Leży u mnie STX gdn 30 SW Ale miałem do w budzie 130L bass reflex i 20 L zamknięta (bo taka akurat miałem) i jakoś mi nie przypadł do gustu. Może robię się wybredny :)Kiedyś chyba Igod robił taki mały subik na ARN 150 tak się zastanawiałem jak by zrobił coś podobnego tylko dał dwa razy Tesle? Albo więcej kasy na przetwornik tylko wtedy i wzmacniacz itd.. i znowu wielka buda i ….? Filmy oglądam w innym pokoju gdzie teraz jest zestaw Encora 4+1 ma on słabe satelity i jak na zestaw komputerowy całkiem fajny sub tylko jak się głośniej słucha to już nie wyrabia i strasznie słychać jego bass reflexy. Ale tam jest w środku głośniczek 20W i 10 cm średnicy ,ale jest tak zrobiony że gra głośno troszkę kosztem jakości. Myślałem właśnie o zmianie suba na początek.

Z góry dziękuję

PS. Obudowa powyżej 40L odpada:) Cp do kasy to jeszcze nie wiem zobaczymy co zaproponujecie ja myślałem 2x tesla 150, ale zobaczymy.

Skomentuj

Z tego co napisał wnioskuje, że nie ma na głośnik 150zł. To ja już wolałbym dać 2xARN 226:) Taniej i powierzchnia membrany większa:) Akurat ma wzmaka stereo, tylko szkoda, że tak małej mocy. Do subwoffera w zasadzie te 60W by się przydało!! Pozdro

Skomentuj

Co do kasy to na przetwornik bedzie od 70 do 200(jak mikolaj przyjdzie to moze 250, ale czym taniej tym lepiej ) zł Ta konstrukcja nie musi kruszyc scian to juz przerabialem a wzmacniacz tez moze byc wiekszy:) nawet mam dwie koncowki na tda 60 W w samochodzie (ostatecznie przerobie znowu moj wzmacniacz na Tda 7294? na mostek tak zasilalem tego STX 30cm).

Skomentuj

a jedean arn 226 nie wystarczy Tobie do 16 m???

Skomentuj

16 metrów kwadratowych to jest już dosc pokoik wiec arn226 costanie zjedzony przez objtośc pokoju i w filmach nic nie bedzie słychac, jak to ma bycdo filmów i tylko 20 cm to napewno robiłbym coś w br , olałbym impuls nawet do 25 ms(według symulatora) mógłby być sobie i chyba wybrałbym tonsila 20/80/2 a szczerze mówiąc to zainwestowałbym we wzmacnacz ze 200 W zrobiłsobie suba na cw1202c (za dużo już o nim było chyba :P) i cieszył sie niskim naprawde niskim uderzeniem i trzesieniem domu w filmach

Skomentuj

watpie czy arn 226 zginie w 16m, jak bedzie zamalo zawsze mozna dokupic jeszcze jeden arn, mazy napisal ze nie musi trzasc meblami

Skomentuj

Mam jeszcze wolne glosniki LW 650 i LW800 moze cos na tych przetwornikach bym wykombinowal. Co o tym myslicie ?

Skomentuj

posprzedawaj to wszystkie g...o i kup 20/80/2 , beyme albo peerlesa ,zrob raz a pozadnie

Skomentuj

Tak sprzedaj latwo powiedziec :) teraz bede cos musial z tego zroic bo inaczej nikt tego nie kupi a za 15 zl nie sprzedam wole zostawic :) Wezne tego lw 800 prawdopodobnie i cos bede tam ........ . Dzieki za rady :) Idzie zima i bede mial sie czym bawic :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X