Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki midwoofer do monitorów?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki midwoofer do monitorów?

Złożyłem skrzynki do monitorów o objętości 8 litrów. Teraz pytanie - jaki nisko-średni wstawić?
    Ograniczenia to oczywiście objętość (ale tak założyłem i tak ma być:) ) oraz rozmiar - max 15cm średnicy głośnika (obudowa ma 16cm szerokości)
    Co do wysokotonowca, to myślę nad DX25. Jeśli nie będzie jednak zwrotnicy do DX i zaproponowanego midwoofera, to rozważam oczywiście zastosowanie innej kopułki.
    Co do kasy to mogę przeznaczyć max 400pln na same głośniki.
    Miałem SC10N+ARN150 i chcę teraz cosik lepszego.

hmm wiec biorac pod uwage kase, obejtosc, tweeterka ...do glowy mi 15/40/5 tonsila przychodzi
    ale czy mozna go w tej chwili dostac to nie mam pojecia .....

Skomentuj

Gdybyś dołozył 140 to może komplecik HDS134 Nomex + DX 25. Zwrotka po świętach / nowym roku powinna już być . Bez porównania do ARNów czy 15/40.

Skomentuj

Hds 134 to świetny głośnik dla 8 litrów, ale cena 2x150 + 2x110 zł to 520 a nie 400zł. Można uywanymi trochę zejść z ceny. No chyba żeby projekt S13 z akustyka - SDS 135 + DX25 za 420zł właśnie.
        Tonsil 15/40/5 ciągle "będzie w piątek", poza tym lubi trochę większą pojemność.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

moze dayton?
          yoshi cos wspominal ze ma ochote sie pobawic 13-15cm aluminiowym daytonem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            moze dayton?
            Też się zastanawiam nad RS125 i być może sprawię sobie parkę po świętach, w grę wchodi jeszcze w moim przypadku GDN13/50/9 i Al130, ale Dayton ma najlepszą cenę w stosunku do możliwości no i są dostępne pełne pomiary włącznie ze zniekształceniami, więc nie bierze się w ciemno.

Skomentuj

To może by akurat tak wpólnie zamówić, zaoszczędzilibyśmy wtedy? Powyżej 5szt to już 30zł zaoszczędzimy. Tylko ja też nie jestem pewien jeszcze wyboru, i też waham się właśnie pomiędzy 13/50/9 a innym daytonem rs150 - sprawdźcie sobie jeszcze jego bo ten rs125 to raczej sredniotonówka

Skomentuj

Ja też się zastanawiam co dać do DXów. Myślałem nad 15/40/5 lub jakimś HDSem. Różnica między 134 a 164 to tylko 20zł , a ten większy pewnie bedzie miał więcej basu, ciekawe jak ze średnicą.

Skomentuj

średnica lepsza w 134, a o basie hds 164 i 180 to są opinie tak różne, że pozostaje tylko czekać na opinię Pawła po dzisiejszych odsłuchach kolumn kivlov'a.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                    a o basie hds 164 i 180 to są opinie tak różne, że pozostaje tylko czekać na opinię Pawła po dzisiejszych odsłuchach kolumn kivlov'a.
                    wlasnie slucham jedna kolumne i racja lezy jak zwykle po srodku.
                    basu jest wiecej niz z M18WH ale mniej niz z XT18WH :P
                    najwiekszym bledem jaki robily osoby posiadajace tego HDS180 to za niskie strojenie. przetestowalem 43-45Hz i 48-50HZ
                    jednak te 5Hz wyraznie slychac na efektywnosci :???:

zaraz ide po maty do drugiej i porownam...

Skomentuj

HDS134 też w końcu stroiłem wyżej niż wynikało to z obliczeń/symulacji. Niby schodził niżej ale efektywność spadała, do tego taki trochę "przymulony" był - oczywiście w porównaniu z wyższym strojeniem. To i tak była bajka jak na takie małe głośniczki. Od lipca do dziś nie wyszedłem ze zdumienia - szacun dla projektantów :cool: . Ostatecznie również te kilka Hz wyżej spisuje się znacznie lepiej.

Skomentuj

Słuchał już ktoś DX + 134 SDS? Opinie?
                        A co myślicie by połączyć DXa z 14 SCX? Wiem, że nie ta klasa głośników, ale kupując używane DXy wyszłoby nawet niedrogo i chyba fajnie. Zwrotki w sumie nie ma, ale zawsze można dać głośniki, by ktoś ją zaprojektował
                        Co do moich oczekiwań - nie oczekuję super niskiego basu, priorytetem są tony wysokie i średnie.

Skomentuj

caMaro dobra kopułka nadaje klasy zestawowi, szczególnie, że DA-a można ciąć nawet poniżej 2k, więc jest spore pole do manewru. Po drugie to SCX wydaje się dość zaawansowany technologicznie, szczególnie jak na swoją cenę, no pomijając ten miękki stalowy kosz. BTW jeśli będziesz w stanie mi je podrzucić to mogę pomóc ze zwrotką.

Skomentuj

caMaro, jak juz bardzo chcesz z czyms laczyc DXa to proponuje GDN 16/50/6 - naprawde zasluguje na cos dobrego

Skomentuj

Paweł nie wiem czemu się tak zachwycacie tym głośnikiem, poza gładką charakterystyką, IMO nie ma zbyt wielu zalet, każdy celulozowy midwoofer tonsila czy visatona ma jak na mój gust wiele bardziej detaliczną i naturalną średnicę.

Skomentuj

Pawel S., tyle że proponowany przez Ciebie tonsil jest za duży wymiarowo do moich monitorów (szerokość 16cm).
                                No i jakbym zdecydował się na DXa z SCX to zawsze będzie nowy projekt do skopiowania dla innych
                                Oczywiście jeśli wydaje się to sensownym rozwiązaniem.
                                mkul oferuje pomoc ze zwrotką, więc.....

Skomentuj

mkul, a no widzisz - wyglada na to ze ma tutaj wplyw takze wlasna preferencja. GDN 16/50/6 to najlepiej grajacy srednica woofer zaraz po vifie XT z tych ktore mialem :P (swoje czy nie swoje ale mialem :P )

no ale jakby nie patrzec to on nadaje sie raczej do supernisko cietego sredniaka niz woofera...
                                  Zamieszczone przez caMaro
                                  Pawel S., tyle że proponowany przez Ciebie tonsil jest za duży wymiarowo do moich monitorów
                                  fakt - prawie 20cm :roll:

Zamieszczone przez caMaro
                                  No i jakbym zdecydował się na DXa z SCX to zawsze będzie nowy projekt do skopiowania dla innych
                                  Oczywiście jeśli wydaje się to sensownym rozwiązaniem.
                                  no i z tego wzgledu raczej nikt tego nie skopiuje :???:

Skomentuj

Może chodzi i o gusta, mnie ostatnie ciągnie w stronę twardych membran, a ten GDN zaznaczam w mojej opinii nie gra zbyt detalicznie ani angazująco, nawet jak delikatnie odciąłem go od dołu, papierowa 13tka tonsila jest dla mnie co najmniej klasę lepsza, ale tonsil już takich nie ma w ofercie, dlatego mój pomysł, żeby ktoś wreszcie zaryzykował z tym SCX-em, ale jakąś normalną kopułką do pary.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                                      papierowa 13tka tonsila jest dla mnie co najmniej klasę lepsza, ale tonsil już takich nie ma w ofercie
                                      poczekaj chwilke na nowosci STXa - powinno znalezc sie cos dla ciebie

Skomentuj

No to już nie wiem, czy się zabierać do tego zestawiania DX + SCX :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X