Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do 2 drożnej kolumny do 1000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do 2 drożnej kolumny do 1000zł

Wiem, że pewnie było już kilka takich pytań ale w loudspeakershop jest dość ciekawa myślę promocja.

8945A + T-9950 - komplecik na 2 kolumny za 970zł. Zastanawiam się czy zagra to całkiem przyjemnie ? Początkowo myślałem nad Visatonem B200 ale w greltonie ceny poszły w górę i już nie tak atrakcyjne. Muzyka każda, obudowa mała duża wielka nieważne, ważne by dobrze grały. Napędzać to będzie 2xel34 - 15 watt + gdy trzeba więcej czasami Symasym.

Czy 8945A + T-9950 wydają się ciekawą opcją czy można by coś ciekawszego kupić ?

miałem przyjemność słuchać X3 akkusa tzn własnie tych przetworników, dla mnie jak dla audio nooba to grały ładnie, akordeon to nie ten sam akordeon co na starej wieży, czy logitechach za 300zł

ja wybrałem tańszą opcję tzn za 1k mam caly komplet oprócz obudów

jak masz ochotę to zajrzyj http://www.kaczortrex.net/archives/p.../diy/kaczuszki, tam masz kilka zdjęć tego co dostałem, no i zobacz czy taka membrana mida ci pasuje; projekt akkusa opiera się na 1m kolumnie z dwoma komorami, z czego midwoofer ma osobna dla siebie wraz z przegrodą po środku (tłumi się górną część); obj z tego co liczyłem to 25-27 litrów - ja zrobie do 25

pzdr

P.S nie twierdze że to najlepsze rozwiązanie
    P.S ja mam 9930-20NC i 8935A

Skomentuj

Jq połączenia 8945a+9950 nie słuchałem ale mam kolumny na 8935a+9930 i gra to przyjemnie, mogę polecić, ale moim zdaniem objętość obudowy dla midbasu to min. 27l, przy 25l głośnik się "dusi", u mnie gra w 31l i jest bardzo ładnie, dużo zależy od muzyki, którą będziesz słuchać oraz od elektroniki. Kaczortrex jeśli możesz to powiedz mi jakie parametry mają rezystory w Twojej zwrotnicy i gdzie są umieszczone, ponieważ na diyaudio jest zwrotnica do tych głośników ale z dwoma rezystorami 4,7ohm umieszczony przed filtrem górnoprzepustowym oraz 1ohm między kondensatorem 8,2uF oraz minusem midbasu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

Na Usherach 8945A można zrobić taką konstrukcję http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1027441.html Z mojej strony mogę polecić Ci HDSa 180Exc + Vifa XT25 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1156643.html
        pozdrawiam

Skomentuj

ja mam 9930-20NC a to inna konstrukcja

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
            ja mam 9930-20NC a to inna konstrukcja
            też mam 9930-20NC ale nie wpisuję całego symbolu

Skomentuj

to wpisuj bo to inne przetworniki :); wieczorem będe miał chwilke to pogadamy

P.S nie zgadza mi się zwrotka z uzyskanymi elementami od akkusa - czekam na wyjasnienie

Skomentuj

Tak wygląda moja tymczasowa zwrotnica
                http://s1.fothost.pl/upload/08/52/cce31042.jpg

Skomentuj

może ktoś jeszcze napisze jakieś opinie na temat 8945A + T-9950 ? Obecnie wychodzi to 250 zł taniej tak że można by złożyć na nich kolumny za ok 1,5kzł. Czy w tej cenie znajdę coś ciekawszego? Kolumny miały by grać w 16 m kw. Zależy mi przede wszystkim na brzmieniu neutralnym, dokładnym z dużą ilością szczegółów i dobrą przestrzenią.

Skomentuj

W pytaniu do Pawła S potwierdził że warto, ja już zamówiłem, z Krakowa nie daleko to za miesiąc dwa zapraszam na odsłuch jak się wszystko uda :) Szkoda że nie ma prostego przepisu za 500 bierz te za 1000 te a za 1500 te, ale dzięki temu są różne konstrukcje.

Skomentuj

Dzięki za zaproszenie :smile: obawiam się tylko że do tego czasu już ich na promocji nie będzie. Chyba też się na nie zdecyduje, ale fajnie jakby ktoś jakąś opinię jeszcze zamieścił, utwierdzającą mnie w przekonaniu, że warto je wziąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Barthez
                        Kolumny miały by grać w 16 m kw. Zależy mi przede wszystkim na brzmieniu neutralnym, dokładnym z dużą ilością szczegółów i dobrą przestrzenią.
                        Z tymi założeniami wpakował bym się w alu Seasy jeszcze swoich nie słyszałem ale kierowałem się takimi samymi kryterjami i po prawie dwóch miesiącach wertowania polskich oraz zagranicznych for padło na wiesz co.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekmo
                          Tak wygląda moja tymczasowa zwrotnica
                          http://s1.fothost.pl/upload/08/52/cce31042.jpg
                          to jest zwrotnica akkusa ale nie jeste pewien czy elementy sa dobrze ulozone - skladalem to na "czuja" wg spisu elementow jakie akkus zamieszczal wczesniej na swojej stronie. pozniej sie kapneli i przestali szczegolowo wymieniac jakie elemnety wchodza w sklad ich zwrotnic :P

ostatnio mialem przyjemnosc porownac wiekszosc popularnych wooferow klasy sredniej.
                          wniosek z tego wyciagam taki ze warto zainteresowac sie jedynie vifa XT i to w dodatku w wersji WO (WH ma za mala wytrzymalosc mocowa)
                          usherow wszystkich nie udalo mi sie przesluchac na audioshow bo jakos panowie nie byli chetni do zaglowania kolumnami :|

obecnie bym "ryzykowal" pojscie w kierunku wlasnie ushera lub seasa bo to co zaprezentowaly na audioshow bardzo do tego zacheca
                          szczegolnie ze euro poszlo w gore wiec nie mozna kombinowac :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-23, 21:43 ]
                          Zamieszczone przez toma085
                          ale z tym budżetem to 3wey by było
                          chyba za same glosniki :P

Skomentuj

toma085 a ile wychodzi zrobienie kolumienek na seasach? Są jakieś projekty podłogowych?

Skomentuj

Napiszę parę słów o brzmieniu 8935A + 9930-20NC które posiadam. 8935A umieściłem w obudowie 31L, posiada ładną średnicę oraz miękki bas, podczas oglądania filmów brakuje mi twardości basu, próbowałem z mniejszą obudową ale zyskałem na szybkości a straciłem na jakości. Co do kopułki 9930-20NC która podobno ma zbliżone parametry do 9930 to można ją nisko ciąć filtrem 2-rzędu, co było niemożliwe przy Vifie DX którą miałem wcześniej, do tego nie słyszę denerwujących zniekształceń od kiedy wymieniłem ją na Ushera. Z połączenia powyższych Usherów i zastosowaniu zwrotnicy o której pisałem wyżej uzyskujemy ładny wokal i dźwięk, który nie drażni-można go słuchać godzinami. Ciekawe jest to że sprawdził się taki zestaw przy słuchaniu disco. Za brak twardości basu może odpowiadać mój wzmacniacz Xindak A06, który posiada miękkie brzmienie. Co do głośników o które pytasz to mogę jedynie przedstawić opinie jakie znalazłem w internecie. Podobno 8935A ładniej gra od 8945A chociaż ten drugi posiada lepsze parametry i z tego powodu podobno Harpia Acoustics stosuje 8935A w swoich konstrukcjach. Tweeter 9950 podobno gra naturalnie lecz 9930 który ma bardzo zbliżone parametry do 9930-20NC gra ładniej. Ogólnie to dużo zależy od całego projektu i nie ma gwarancji że płacąc trochę więcej uzyskamy lepsze brzmienie od wyższych modeli. Życzę udanego wyboru głośników.

Skomentuj

Biorąc 8945A i 9950 pewnie zdecydowałbym się na projekt Akkusa V2.1. Propozycja toma085 dotycząca seasów dała mi troszkę do myślenia bo cenowo wychodzi to nawet lepiej niż usher. Pewnie będę się tak zastanawiał do momentu, aż skończy się promocja w akkusie :wink:

Skomentuj

mam 8945p i 9950, gra super, chociaz do 16m2 wolalbym juz 3 way V3 bo moze braknac basu wg mnie. Ale srednica i wysokie sa super ;p

Skomentuj

Hmmm co do usherów to bałem się że basu będzie właśnie za dużo. Osoby posiadające CP-6311 które to są zbudowane na tych samych głośnikach piszą że nadają się do napędzenia nawet 30 m kw.

Skomentuj

Zamieszczone przez Barthez
                                      toma085 a ile wychodzi zrobienie kolumienek na seasach? Są jakieś projekty podłogowych?
                                      Za przetworniki oraz zwrotnice i inne klamoty jak kable terminale BR czyli wszystko oprócz bud musisz szykować około 900-1000zł w zależności od jakości elementów zwrotki.
                                      Tak są projekty do podłogówek i do 2,5wey.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                        Z tymi założeniami wpakował bym się w alu Seasy jeszcze swoich nie słyszałem ale kierowałem się takimi samymi kryterjami i po prawie dwóch miesiącach wertowania polskich oraz zagranicznych for padło na wiesz co.
                                        Te seasy i te ushery mają dość podobne brzmienie, dużo się nie różni. Więc wybór to raczej marka i tylko tyle. Z tych dwóch, wybrałbym jednak ushery

Skomentuj

Czaruję...
                                        X