Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmiana w zwrotnicy sekcji basowej z 4 ohm na 8 Visaton Alto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zmiana w zwrotnicy sekcji basowej z 4 ohm na 8 Visaton Alto

Witam serdecznie,musze kolumne dopasowac do obciazenia amplitunera ,jako 8 ohm.
    Dwa glosniki w130S 4 ohm, bede zmuszony polaczyc w szereg,rozumie ze elementy w zwrotnicy zmienia sie nastwpujaca, L bedzie 2 razy wieksza, zas pojemnosc zmniejszy sie o polowe. Chodzi o tlumik w sekcji wysokotonowej. Jak sie ustosunkowac do tej kwestii? Nie mam czasu,ani srodkow aby sie bawic w odsluch.Moglbym serdecznie prosic o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. Ponizej schemat zwrotnicy ALTO LINE w wersji 4 ohm...jeszcze :) Jeszcze jedno...glosnik bedzie zastapiony Tonsilem GDWK 10/80/T 8 ohm skutecznosc ta sama,co oryginalny DT 94,ale to tak tylko na boku wspominajac...

czemu zastepujesz dt94 tak lichym tonsilem?

Skomentuj

ehh, narzucenie ze strony klienta, mialo byc cos,co gra ostro, agresywnie i zmiesci sie w funduszach na 5 do 6 kolumn do kina domowego. Troche za duzo kasy polecialo lacznie na 10 sztuk W130S i sluchajac paru kopulek,zdecydowalismy wraz z klientem,ze najbardziej przypadlo mu do gusto cykanie akurat tego przetwornika i cena byla oki. Jak bedzie tragedia, moge jeszcze je oddac,ale najwazniejsze ,poprawienie wartosci tych rezystorow, a potrzebuje to na jutro. Nie jest to typowy tlumik rezystor w szereg i drugi rownolegle z glosnikiem...jak je zmienic? dwukrotnie w góre,w dol? glowa mi nawet nie pracuje....przeziebienie....

Skomentuj

Bo te rezystory sa tu po to, zeby wymodelowac ch-ke kopulki. IMHO jak zmieniasz glosnik wysokotonowy to trzeba pomiarow i na tej podstawie robic nowa zwrote. Zreszta czarno widze tutaj tego Tonsila - jego fs to 2,5khz, a filtrowanie w tej zwrocie daje duze pole do popisu kopulce wlasnie w zakresie tych czestotliwosci. Jednym slowem bedzie totalna kupa. Jesli Twoj klient sluchal tych tytanowcow to raczej nie na filtrze jak w Alto. Dajze tam te Visatony DT94 i bedzie ok.

Skomentuj

Cholerka,wlasnie...zapomnialem na smierc,iz te Tytany trzeba ciac wysoko...hmm w ruch pojdzie nowa zwrotka...zanosi sie na minimum 3,5 Khz.... Masz moze gdzies dostep do charakterystyki impedancji tego nieszczesnego Tonsila?

Skomentuj

daleko nie trzeba bylo szukac... - klik :P

Skomentuj

Oj,super. Dziekuje slicznie. Kurcze,jestem zmasakrowany. Mam projekt do wykonania, sypiam po 4 godziny na dobre, ekspedientka zalatwila sobie chorobowe na swieta :) i tyram od 6 rano do 21-szej w sklepie. Z charakterystyki faktycznie, nie wyglada to na ideal. Ale w miejscu 4,0 do 4,5 kHz jest w miare stabilne chyba 7 ohm. W130s,mozna chyba podciagnac wysoko do ciecia czestotliwosci. Nawet nie mam sily umyslowej dalej to ciagnac,ale jestem wkurzony.I badz czlowieku dobry dla pracownika,jak i tak bedzie zawsze mial Ciebie w d... przepraszam,ale doslownie nie moge..

Skomentuj

bez pomiarow a tym bardziej odsluchu ciezko powiedziec do kad moze grac ten visaton. jeszcze raz zachecam do skorzystania z gotowca z dt94 to nie bedzie zadnych problemow i calosc zagra tak jak powinien grac zestaw. mysle ze nie bez powodu visaton zastosowal tak niskie ciecie - ze wzgledu na mozliwosci midwooferow. przy wyzszym odcieicu podejrzewam, ze W130 S juz sobie nie da rady i odznaczac sie beda jego rezonanse na ch-ce

Skomentuj

Zamieszczone przez Mario_Gdynia
                  ekspedientka zalatwila sobie chorobowe na swieta :) i tyram od 6 rano do 21-szej w sklepie.
                  Nie chwal sie bo sa tu ludzie z inspekcji pracy :twisted:

Skomentuj

I dobrze :) Kurcze,uczciwie podchodze do sprawy,liczac ze spotka mnie to samo,lecz poraz kolejny nacialem sie.Przydaloby sie,aby zamiast pracodawcow,tez czasami sami pracownicy na lewych zaswiadczeniach,jak i lekarze lapowkarze byli sprawdzeni czy to przez urzad pracy,czy sam ZUS. Jak pogadalem ze znajomymi to w wielu zakladach pracy jest to nagminne,a niedaj Boze jak jest na okresie wypowiedzenia,wowczas przyjmujac takie zaswiadczenie,juz jest sie przygotowanym,ze na drugi dzien dostanie sie od pracownika zwolnienie chorobowe. Bylo juz pare kontroli,to sie scwanili i biora zwolnienia na dziecie,kto ma.Dziecka nie beda ciagac wkoncu po komisjach...nieprawdaz? Co do nieszczesnych Tytanow,gadalem,pytalem....W130S pociagna wysoko,aby Tonisla odciac przy 4,5kHz. Podlaczalem go rownolegle (nie elektrycznie rownolegle) z moimi DSM 25FFL rowniez z tytanu, wrazenia? Hmm, Visatony glosniejsze o 2 dB, rowniez wysoko ciagna charakterystyke,lecz dzwiek jest wyrownany np: podczas wysokiego spiewu solistki wraz z instrumentami...w Tonsilu glos chowa sie za wyostrzonymi instrumentami. Po swiatecznym dniu,padam...PRzepraszam, Dobranoc :) Pozdro dla I.P :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X