Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

midwoofer do obudowy zamknietej z Morel MDT 29

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

midwoofer do obudowy zamknietej z Morel MDT 29

Panowie (i Panie :wink: )

prosze o sugestie co mozna wlozyc do obudowy zamknietej z wymieniona kopulka (zostala po jednej z ostatnich forumowych przesylek z AC), budzet za pare do 400 pln.

Sympatycznie bedzie, jezeli bedzie schemat zwrotnicy do proponowanego rozwiazania oraz litraz budy :wink:

cel: monitor do drugiego systemu (sypialnia), chodzi o JAKOSC dzwieku z monitora, a nie ilosc (i tak poziomy glosnosci sa bardzo umiarkowane :oops: ), naped microsystem sonego CMT GPX7

rozrzut muzyki jest kolosalny - od muzyki swiata przez lure, tiesto az po metallice

Tonsil 13/90/5/1 jest do niego zwrotnica wykonana przez borysa, jest to 4 konstrukcja borysa więc się jej przyjrzyj.

Skomentuj

a przypadkiem to nie jest bass reflex strojony na 50 hz przy 26L? :twisted:

szukam czego do zamknietej budy :mrgreen:

ps.

budzet nie jest mocno napiety, 600 pln tez nie bedzie problemem :razz:

Skomentuj

Masz już obudowy czy z jakiegoś powodu potrzebujesz takiego głośnika?

W tonsilach czat 100 ten głośnik pracuje w 10 litrach:

http://www.allegro.pl/item507248835_...zja_super.html

Skomentuj

z projektu mam jedynie kopulki :)

budy, zwrotnice i woofery sa do okreslenia, calosc ma zastapic aktualnie uzywane budy z DX25 + Tonsil 13/40/5 na zwrotnicy takero,

skok ma byc JAKOSCIOWY, chce rowiez zmierzyc sie z obudowa zamknieta, woofer Tonsila chce zastapic czyms polke wyzej, dlatego post :mrgreen:

czy bedzie to Usher, Aurum Cantus, Peerless, Vifa, Dayton, Seas , XYZ - producent jest wtorny, zalezy mi na wycisnieciu max jakosci z budy

Skomentuj

To ze wzgledu na brzmienie moim zdaniem odpadają tutaj dayton i seas. Usher 8635a moze byc do niego dobra para, zwalcza ze do closedu się nadaje, ale nie masz zwrotnicy :P To może Monacor sph 165 kep, ale kosztuje powyzej 200zl, jednak warto dolozyc. Tak czy siak czeka Cie projektowanie zwrotnicy :roll:

Skomentuj

no coz, mierze sie z tym, ze bede zmuszony szukac pomocy przy projektowaniu zwrotnicy, ale od tego jest forum :razz:

jak wspomnailem, budzet nie jest napiety do zlotowki, wiec niebede plakal, jezeli bedzie do 600 pln

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                Monacor sph 165 kep, ale kosztuje powyzej 200zl, jednak warto dolozyc. Tak czy siak czeka Cie projektowanie zwrotnicy :roll:
                a wejdz wasik1989 na moje kolumny na kepie i morelu i zobaczysz ze zwrotek jest kilka..

Skomentuj

dolphin123, ale nie o to mi chodziło, źle to przekazałem. Wiem że jest kilka takich konfiguracji, dlatego napisałem o kepie, ale tak czy siak, taką zwrotnice pasuje zmodyfikować pod swoją obudowę, mam nadzieje że wiesz o czym mówie Nie zmodyfikujesz, też będzie, ale osobiście wolę mieć dobrze zrobione.

Skomentuj

ale tak czy siak, taką zwrotnice pasuje zmodyfikować pod swoją obudowę, mam nadzieje że wiesz o czym mówie
                    nie wiem...

Skomentuj

Że kształt obudowy należy uwzględnić w projektowaniu zwrotki, jeżeli się robi wszystko dokładnie, a takie głośniki wymagają już dokładności.

Skomentuj

Że kształt obudowy należy uwzględnić w projektowaniu zwrotki
                        aha...

Skomentuj

dolphin123, Twoj projekt ma bude w BR, probowales tego KEPa wlozyc do zamknietej?

Skomentuj

Wracając do tematu, to każdy głośnik zagra w obudowie zamkniętej, ale niekoniecznie będziemy z tego zadowoleni, dlatego nie pchałbym nic co ewidentnie nadaje się do br, bo basu z tego nie będzie. Głośniki, które są na pograniczu i można próbować to np. GDN16/50/6 nie lubię tego głośnika, ale ma mnustwo fanów, a przy dobrej kompensacji bs, basu jest sporo nawet w zamkniętej, pozatym wcześniej wspomniane tonsile z włókna szkanego też chyba w miarę podejdą. Jest jeszcze SDS164, ale to raczej żadna rewelacja. Z droższych jest usher 8935A, jeśli budżet to te 600zł to jest trochę opcji :wink:

Skomentuj

nie mialoby to mysle sensu w zamknietej... zatykalem juz br w moich kolumnach.

Skomentuj

no z budzetem nie bedzie poblemu,

ale na chwile obecna nie padla zadna konkretna propozycja poza wspomnianym usherem 8935,

panowie, prosze o pomysly :twisted:

Skomentuj

czemu sie upierasz na OZ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Frantic
                                    panowie, prosze o pomysly
                                    Jest jeszcze CA18RLY chyba najbardziej do zamkniętej pasujący http://www.seas.no/index.php?option=...110&Itemid=132

Skomentuj

caleb, poniewaz chce posluchac :razz:

a powazniej, chce zobaczyc na ile oz ma slyszalna przewage na b-r przy group delayu,

jak wspomnialem sprzet trafia do sypilani, wiec nie zalezy mi na ilosci dzwieku, tylko na jego jakosci, jezeli wiec sprzet nie bedzie kruszyl basem scian, ale bedzie szybko i bezblednie robil co do niego zalezy z ladnym, szybkim, konturowym basem to jak dla mnei bedzie ok

Skomentuj

a powazniej, chce zobaczyc na ile oz ma slyszalna przewage na b-r przy group delayu,
                                        no to to ci chyba podaje winisd, prawda? :P
                                        tak powaznie: zle interpretujesz to co podaje winisd: nizski group delay w calym pasmie nie oznacza ekstra kontroli basu. jak nie wierzysz - wyprobuj stx gdn 32-150 i pokombinuj z roznymi obudowami zamknietymi. za chiny ludowe nie dojdziesz do tego co potrafi chociazby kep na basie z teoretycznie gorszej obudowy bo w bassreflexie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X