Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

midwoofer do obudowy zamknietej z Morel MDT 29

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

caleb jasne ze podaje, tak jak mozna policzyc zwrotnice w jednych z szybkich "kalkulatorów"

znasz to powiedzenie, ze jak sam nie sprobujesz to nie wiesz, rozwijasz sie z kazdym projektem :mrgreen:

Skomentuj

caleb jasne ze podaje, tak jak mozna policzyc zwrotnice w jednych z szybkich "kalkulatorów"
      Ok, tylko ze to Ty upierasz sie na OZ, a nie ja... Jeszcze raz: proponuje Ci pobawic sie tym Stxem - wszak predestynowany do OZ i bije wszystko bassreflexowe co sie da w WinISD... :P Przekonasz sie, ze glosnikow sie przede wszystkim slucha - i rowniez nie ma tu znaczenia czy to bedzie obudowa zamknieta czy bassreflex. Zreszta samo strojenie obudowy ma spore znaczenie dla brzmienia basu - niskie przybliza wlasnie do obudow zamknietych. Wyzsze ukierunkowuje sie w strone basu Altusowego - czyli spory wykop, ale slaba kontrola.

Skomentuj

Jest pewna opcja.. jesli kosztem SPLu chce sie uzyskac niski bas z suba to lepiej wsadzic do OZ (jesli glosnik sie nadaje) i nisko go uciac filtrem. Tym sposobem gorka charakterystyki jest nizej. Wyciskam tak z sls10 25Hz bez specjalnej roznicy w natezeniu w skrzyni 30l closed.

No ale ty chcesz glosnik do monitora a nie do suba :P

Skomentuj

caleb nie zrozum mnie zle, ale ... sam mowisz ze glosnikow sie slucha :razz:

wiec w ramach kolejngeo projektu chce POSLUCHAC oz, nie interesuje mnie tym razem tonsil stx, czy budy w br.....

jezeli bedzie to projekt trudny to ok, z chrzescijanska pokora :razz: zwroce sie do ludzi bardziej doswiadczonych ode mnie w diy o pomoc i wskazowki, jezeli zajmnie wiecej czasu, tez ok, nie spieszy sie mi,......za materialy zaplacisz karta wiza, zdobyte doswiadczenie i przyjemnosc ze stworzenia / sluchania - bezcenne :twisted:

sprzet ma powstac jako sprzet do sluchania z ktorego bede czerpal nie mniejsza przyjemnosc niz z podstawowego zestawu; podalem zalozenia, i prosze o wskazowki i argumenty do tematu

Skomentuj

Tylko ze spor nie toczy sie o to czy jest to trudno wykonac czy nie, a o dostepnosc takich glosnikow. Malo ktory producent decyduje sie dawac specjalnie ciezsza membrane i/lub slabszy uklad magnetyczny, pozbawiajac sie przy tym sprawnosci, bo ktos ma widzimisie zeby miec OZ. Z tego powodu wiekszosc midwooferow jest przystosowanych do BR. No i stad tez wynika niechec DIYowcow do budowania konstrukcji w zamknietych skrzynkach. OZ w stosunku do BR to nie to samo co np BR, a tuba - te ostatnie juz rzeczywiscie maja odmienny charakter dzwieku (ale przeznaczenie tez w zasadzie inne ). Mozesz probowac znalezc jakas zwrotke z podanym wyzej Seasem. Scan-Speak tez mial jakiegos Revelatora do OZ, no ale to juz raczej nie ta polka. Swoja droga nie wiem czy z takim budzetem zrobisz cos co faktycznie da jakis przeskok jakosciowy w stosunku do posiadanych aktualnie kolumn.

Skomentuj

Niech wezmie Tonsila GDN 20/60, idelany do zamknietej.

Skomentuj

i stad panowie prosba o wskazanie dobrych glosnikow mogacych jak najlepiej pracowac w oz, np. o ile mnie pamiec nie myli, to wspomniany juz tutaj usher moze pracowac w obu typach

spor caleb powiadasz? a ja myslalem ze na forach toczy sie dyskusje :twisted: i ze przedmiotem najszej jest znalezienie glosnikow spelniajacych wspomniane wymagania w jak najlepszym stopniu. nie twierdze doktrynalnie, ze oz i juz, jezeli dzwiek oz nie przypadnie mi do gusty, bedzie br :lol:

pegelmesser, to miala byc aluzja? to daruj sobie, bo cieniutka byla, a nic sensownego nie wniosla do watku,

Skomentuj

Naprawdę zainteresowałbym się tym seas-em Zaph-owi w pomiarach qts wyszło 0.56, fs jest relatywnie niskie, powinno być nieźle, tu masz zresztą opinię Zapha:
                  Very closely related to the RNX version, but with a smaller diameter voice coil and a smaller magnet give the driver a higher Qts. This makes it suitable for sealed enclosures. It has the same smooth and extended response as the RNX version

Skomentuj

Czaruję...
                  X