Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner 5.1 dla filmów z PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner 5.1 dla filmów z PC

Hej
    Nakręciłem się już na całego na 5.1 w filmach i koniecznie chcę coś ruszyć w tym temacie.
    Bawiłem się/walczyłem patentami że aż żal.
    Stanęło na tym że chciałbym kupić jakiś naprawdę tani ampli za max 500zł
    Już się zastanawiałem nad dokładaniem paru $ i poczekaniu np na Yamahe rx v461 ale kurcze chyba nie potrafię zgryźć takiego wydatku.

Ja w tej chwili gram sobie w domu na zg60 i wzmaku technics su-8022 i owszem mam im wiele do zarzucenia ale mimo wszystko ciągle mi wystarczają ! Nie chce ich wcale zamienić na nic innego, po prostu mi odpowiada jak grają.
    Chciałbym podpiąć je pod ampli i dołożyć znane wam głośniki z telewizorów ambilight.
    Już przerabiałem jakieś tańce z drugim wzmakiem i cuda wianki ale nie tędy droga pomyślałem...
    Muszę sprawić sobie jakiś amplituner i dalej mogę "pobawić się" tanimi głośnikami i cieszyć się wielokanałowymi efektami z filmów.
    Co ważne, filmy oglądam z komputera, nie korzystam narazie z dvd. Jedynie xvidy x264 itp formaty. W tej chwili większość filmów jest w ac3 5.1, często nie da się ich obejrzeć na stereo. Nawet po odpowiednim ustawieniu filtrów nie dojdzie się zadowalającego efektu.

Jak już wskazałem wcześniej nie szukam kozackiego kina domowego ale raczej coś porównywalnego z zestawem logitech 5.1 ale z możliwością zmieniania poszczególnych elementów. Mógłbym wtedy trochę pokombinować. Takie zestawy 5.1 do kompa też wcześniej za mną chodziły ale to nie jest to. Jeszcze gdybym fronty jakieś sensowne mógł podłączyc to co innego.
    Z amplitunerów używanych szczerze mówiąc nie potrafię nic dla siebie znaleźć do 500 zł.
    W każdym urządzeniu coś mi nie pasi ... no i tych staroci nigdzie nie mogę posłuchać (chociaż przyznam że po komisach i lombardach nie łaziłem :P)
    Strasznie mnie kusi Eltax avr-900, wisi nawet na allegro za okrągłe 500 zł ale wydaje mi się że to totalny strzał w ciemno.
    Podoba mi się że ma pre outy na wszystkie kanały, dekoduje potrzebne formaty, będę mógł się podpiąć przez toslinka lub rca. Jeśli zestaw chciałbym rozwinąć o dvd, TV itd to daje mi taką możliwość nie to co głośniki do kompa.
    Ogólnie jest bardzo zachęcający. Na pewnej stronie znalazłem go w porównaniu do kilku dużo droższych (za blisko 2000zł) kolegów z Yamahy Pionka i Sony (nie pamiętam modeli a jak na złość nie mogę znaleźć teraz tej strony).
    Powiedzcie mi czy taki wynalazek za 500 zł nie będzie przerostem formy nad treścią ?
    tutaj są specki : http://www.son-video.com/Rayons/Home...ax_AVR900.html
    Tak dla ścisłości : wiem że on jest 6.1 a nie 5.1 ale można przełączyć go w tryb 5.1
    Mam też do niego pdfa z manualem jeśli ktoś miałby chęć się z nim zapoznać.

Wiem że większość z was od razu powie że za te pieniądze nie ma sensu ale ja uważam inaczej i dopóki sam nie sprawdzę nie zgodzę się z takimi opiniami, różne uszy można mieć i różne poglądy. Ja szanuję wasze ale nie zawsze muszę się z nimi zgadzać.

jeśli chcesz kombinować z amblightami a chcesz coś lepszego niż logitech to od razu na myśl przychodzą geniusy 5005 albo nawet 6000, kompletny fajny system 5.1.

Jeśli ampli to do normalnych głośników - midwoofer, wysokotonowiec i zwrotnica.
    jeśli to ma być głównie do kina to nie potrzebujesz 461, wystarczy tańszy, i tak te głośniki zaniżą "średnią".
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jeśli chcesz nowy tani ale w miare dobry to na POLPAK POLAND JEST Koda AV505X ma 600wat poboru z sieci, trochę przekracza budżet 555zł, lub na allegro widziałem używkę AV500 bodajże za 360zł, miałem ją nie jest zła.Yamaha pewnie lepsza ale to już większy koszt, Eltaxa bym nie kupował widzę je często w uszkodzonych na Allegro widocznie są awaryjne.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
        jeśli chcesz kombinować z amblightami a chcesz coś lepszego niż logitech to od razu na myśl przychodzą geniusy 5005 albo nawet 6000, kompletny fajny system 5.1.
        No nie podoba mi się to że zestaw pozostanie na zawsze as is nic w nim nie zmienie.
        Mam przy kompie drugim logitechy 2.1 i tego typu głośniki odpadają ze względu na słuchanie muzyki. Te moje zg60 to nie jest szczyt ale mimo wszystko logitechy w porównaniu do nich są żałosne.
        Znowu trzymać stereo osobne i osobe 5.1 to makabra w pokoju.
        Te geniusy o których pisałeś też mi wpadły w oko ale posłuchać tego nigdzie nie mogłem ale spodziewam się że wywarły by podobne wrażenie co tanie logitech.
        Dobrze by było wybrać ampli z preoutami wtedy można więcej kombinować.
        Ten AV-500 ma mały pobór mocy 200W da radę wysterować zg60 ? one niby za wiele nie potrzebują ale mimo wszystko mój technics ma 400W poboru a jest tylko stereo
        Jest z gda to może dało by się posłuchać tego.
        ta 505x mi się podoba. Jest trochę bogatsza od 500

Pisałeś że miałeś tą av-500 powiedz czy można w takim ampli rególować głośność każdego kanału z osobna ?

Skomentuj

Zamieszczone przez karpiu
          Te geniusy o których pisałeś też mi wpadły w oko ale posłuchać tego nigdzie nie mogłem ale spodziewam się że wywarły by podobne wrażenie co tanie logitech.
          widocznie nie czytałeś ich recenzji. wszelkie logiśmiechy i kriejtiwy coś burczą, coś cykają, ale spójności brzmienia zero. popatrz na rozmiar satelit geniusów, ogólnie przeczytaj kilka recenzji bo to jednak jest wyjątkowy zestaw.

do 500zł kupisz wypasiony ampli onkyo, nie jakaś tam koda http://allegro.pl/item513274575_onkyo_tx_sr_500e.html
          mam model 501e i powiem, że to jest to. Tez poszukaj recenzji i opinii, bardzo ciekawy dźwięk.

Skomentuj

Zamieszczone przez karpiu
            av-500 powiedz czy można w takim ampli rególować głośność każdego kanału z osobna ?
            Można +/-10db ale me dwie wady, słabo widać na wyświetlaczu i pilotem trzeba celować.
            Zamieszczone przez amdr
            do 500zł kupisz wypasiony ampli onkyo, nie jakaś tam koda
            To rzeczywiście lepsza propozycja.

Skomentuj

amdr, hehe zabawne wiesz kupiłem go przed chwilą :P Wsumie to pod mocnym wpływem kolegi z pracy bo powiedział że jak ja nie biore to on dzwoni do gościa :P zresztą przeleciałem szybko recenzje w necie i nie miałęm żadnych wątpliwości. A po telefonie jeszcze udało się go kupić za 500 razem z przesyłką.

takiej szybkiej decyzji jeszcze nie podjąłem nigdy ... obym nie pożałował :P

Skomentuj

Nie pożałujesz :) Tanio go masz, ja dałem 700 ale z odtwarzaczem DVD z MP3 (DV501).
                Ja już gratuluję zakupu :grin:

Skomentuj

Masz już w ogóle te głośniki z philipsów ?

Z tanich to yamaha tx-v361, całkiem niedawno nówkę za 500zl z wysyłką kupiłem,
                  tyle że zamiast allegro proponuje zajrzeć na www.ceneo.pl , zwykle dużo taniej jest.

A co z subem?

Ale zasadniczo proponuję poczekać do stycznia, kiedy elektronika przestanie schodzić i jak co roku spadną ceny, tym bardziej że coraz głośniej mówi się o kryzysie...

Skomentuj

sub na mds 08 mam nadzieję że pod mivoc 120 ale nie moge się porozumieć z marcinem co chce sprzedać.

Głośników nie mam jeszcze ale ty je chciałeś wypróbować ... ?

Skomentuj

Ja mam rx 461 i jestem bardzo z niej zadowolony. Osobiście radziłbym poczekać i zakupić właśnie Yamahę.

Skomentuj

Posłuchałem trochę tego onkyo i jestem pod dużym wrażeniem. Jest dużo wyraźniejszy niż stary technics, chyba troche bardziej dynamiczny, największą różnicę słychać w wokalach.

Te Philipsy ambilight też już przyszły i muszę powiedzieć że jak na głośniki za 10 zł to są poprostu rewelacyjne. Oczywiście odstają mocno od zg60 ale mimo wszystko dają radę jak się weźmie pod uwagę cenę. Na centralny za mało pasma ale na surround wystarczają moim zdaniem.

No i trochę inaczej będzie z subem, coprawda już mam mivoca do niego ale czasu za mało żeby się zabrać, nawet te głośniki są wpięte prowizorycznie jakimiś starymi kablami ...

Skomentuj

Czaruję...
                        X