Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do 10mkw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do 10mkw

Witam, chciałbym zbudować aktywny subwoofer do pokoju o powierzchni 10m2. Na głośnik i panel mogę wydać do 600 zł. Chciałem zbudować np. takiego suba na GDN 30/120/1 i jakiś panel od Matronixa ale wyczytałem że w takim małym pomieszczeniu nie opłaca się robić tak wielkiego suba wręcz dźwięk może być kiepski. Co byście polecili do takiego pokoju, żeby miało mocnego kopa i było w sam raz do tego pokoju? pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc!

Nie przechwalając się :grin: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13649 czyli MDS08(230zł) + Mivoc AM120(215zł), kilka osób na tym forum poprze mój wybór.
    Większego woofera do 10m* nie ma sensu pakować - będzie strasznie huczał, a tego chyba nie chcesz.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
      Większego woofera do 10m* nie ma sensu pakować - będzie strasznie huczał, a tego chyba nie chcesz.
      Hmmm....
      -> w 9mk
      A tak na serio, to mds zapewne bedzie dobrym wyborem :) moze jeszcze mivoc xaw210

Skomentuj

a z czym to ma grac i do jakiej muzyki?

Skomentuj

No do tego myślałem żeby kupić coś w stylu space 86. Co do muzyki to głównie rock...

Skomentuj

Re: Subwoofer do 10mkw

Zamieszczone przez slabiaq
            ...aktywny subwoofer do pokoju o powierzchni 10m2....

...w takim małym pomieszczeniu nie opłaca się robić tak wielkiego suba wręcz dźwięk może być kiepski....

...Co byście polecili do takiego pokoju....
            Może to:
            http://www.allegro.pl/item514261589_...y_polecam.html

Elektryczna 30W, muzyczna 50W, pasmo 25-120Hz

To jest dodatek do wieży QUEENS 200, ja mam tylko satelitki z tego zestawu i grają bardzo ładnie w sypialni nawet bez suba.

Skomentuj

Zamieszczone przez marusmk
              Autor tematu chce zrobić sobie suba w cenie do 600zł a Ty mu proponujesz takie coś? :sad: Też bym polecił mds08 i do tego mivoca albo panel Irka(od przybytku głowa nie boli) :wink:
              Zamieszczone przez marusmk
              Elektryczna 30W, muzyczna 50W, pasmo 25-120Hz
              a tego to nie będę nawet komentował :lol:

Skomentuj

marusmk, chyba ci sie cos ostro pomieszalo :twisted:

Skomentuj

Czyżby ktoś już się wczuwał w klimaty sylwestrowe ?

Skomentuj

slabiaq, sprawdź PW proszę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez slabiaq
                      No do tego myślałem żeby kupić coś w stylu space 86. Co do muzyki to głównie rock...
                      jak rock to MDS08 moze byc.
                      jak do space'86 to tez sub 8" moze byc...
                      ja bym raczej do tego zaproponowal jakies mniejsze monitorki z klasa niz stare space...
                      niedlugo bede mial cos fajnego do zaoferowania :P

Skomentuj

hmm, a czy ten mds08 będzie w stanie zatrząść tym pokojem? bo o taki coś mi chodzi...

Skomentuj

slabiaq, mi w 11m starczala tesla 60W a tu masz "az" 120W i duuuzo lepszy glosnik :P

oczywiscie to tez zalezy sporo od ustawienia suba w pokoju. musisz znalezc optymalne miejsce bo jak postawisz byle gdzie to nawet najlepszy i wiekszy sub dobrze nie zagra...

ale niestety mozesz narazie miec problemy ze zdobyciem tego glosnika. obecnie zamowien juz nie bedzie a w polsce ten glosnik kosztuje 290zl!

jako rekomendacje MDSow moge polecic jeszcze nasz "spot" u UKAsza - odszukaj sobie temat w dziale offtopic. 2xMDS08 w 20m2 zniszczyly XXLSa12 za duzo wieksze pieniadze :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            2xMDS08 w 20m2 zniszczyly XXLSa12 za duzo wieksze pieniadze :P
                            ja tu nie widzę nic do śmiechu :!: jak ktoś lubi dużego kopa, to pewnie pobije jeszcze droższe :razz:

Skomentuj

DIGIPROCOMP, sorry ale xxls nawet w zamkniętej budzie do muzyki sie nie nadaje, kompletny muł, z MB pewnie wiele lepiej nie będzie... Co do zejścia wiadomo, XXLS to potwór...

Skomentuj

:arrow: Michał K. Właśnie to miałem na myśli. Nie zawsze droższy głośnik jest lepszy. MDS08 to głośnik za zaledwie 45eu, a XXLS ok 180eu. Mówimy oczywiście o tym głośniku http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830844.html
                                IIga sprawa to obudowa, mdsa zadowoli 20-25L. Z dużymi głośnika już tak jest, potrzebują dużych objętości, niektóre strasznie się mulą. Tym bardziej w małych pomieszczeniach. Dodatkowo zaczynają huczeć.

Skomentuj

Mula nie mula. Poprostu TE czestotliwosci tak brzmia! Od tego sa suby, nie od tego zeby kopaly bo to ze kopie to sa 70-100Hz a nie sub. Sub powinien grac ponizej tego.

Skomentuj

pegelmesser, miales/masz XLSa?
                                    tutaj nie chodzi o to ze sub nie moze kopac. XXLS i np SS 23W (nigdy nie pamietam koncowki) sa stworzone do odtwarzania najnizszych rejestrow wiec same z siebie nie odtwarzaja wyzszych partii ktore jednak sub powinien odtwarzac (te 70-100Hz tez)

XLS nadaje sie jedynie do kina i tyle :P
                                    no moze w "czarnej muzie" tez sie sprawdzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      XLS nadaje sie jedynie do kina i tyle :P
                                      no moze w "czarnej muzie" tez sie sprawdzi
                                      W sumie dziwne bo nie dosc tego ze w sciezkach dzwiekowych filmow jest basu tyle i w takiej postaci ze starczyloby na praktycznie 10 filmow (strzal z pistoletu to wielkie buummm - dziwne wg mnie, zupelnie nienaturalne) to po co jeszcze sub co to ma wyolbrzymiac dodatkowo?

Sun powinien grac mniej wiecje do 40-60Hz. w zaleznosci od kolumn no chyba ze caly system ozwrotnicujemy aktywnie i np. dadmy podzial 80Hz (podobnie jak w amplitunerach KD)

Skomentuj

pegelmesser, zamiast myslec proponuje posluchac - chodzi o zrobienie wiekszego wrazenia. kino to co innego niz muzyka - tam jakos schodzi na drugi plan

Skomentuj

Czaruję...
                                        X