Witam, chciałbym zbudować aktywny subwoofer do pokoju o powierzchni 10m2. Na głośnik i panel mogę wydać do 600 zł. Chciałem zbudować np. takiego suba na GDN 30/120/1 i jakiś panel od Matronixa ale wyczytałem że w takim małym pomieszczeniu nie opłaca się robić tak wielkiego suba wręcz dźwięk może być kiepski. Co byście polecili do takiego pokoju, żeby miało mocnego kopa i było w sam raz do tego pokoju? pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do 10mkw
Collapse
X
-
Nie przechwalając się :grin: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13649 czyli MDS08(230zł) + Mivoc AM120(215zł), kilka osób na tym forum poprze mój wybór.
Większego woofera do 10m* nie ma sensu pakować - będzie strasznie huczał, a tego chyba nie chcesz.
Pozdrawiam.
-
Re: Subwoofer do 10mkw
Zamieszczone przez slabiaq...aktywny subwoofer do pokoju o powierzchni 10m2....
...w takim małym pomieszczeniu nie opłaca się robić tak wielkiego suba wręcz dźwięk może być kiepski....
...Co byście polecili do takiego pokoju....
http://www.allegro.pl/item514261589_...y_polecam.html
Elektryczna 30W, muzyczna 50W, pasmo 25-120Hz
To jest dodatek do wieży QUEENS 200, ja mam tylko satelitki z tego zestawu i grają bardzo ładnie w sypialni nawet bez suba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marusmkZamieszczone przez marusmkElektryczna 30W, muzyczna 50W, pasmo 25-120Hz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez slabiaqNo do tego myślałem żeby kupić coś w stylu space 86. Co do muzyki to głównie rock...
jak do space'86 to tez sub 8" moze byc...
ja bym raczej do tego zaproponowal jakies mniejsze monitorki z klasa niz stare space...
niedlugo bede mial cos fajnego do zaoferowania :P
Skomentuj
-
slabiaq, mi w 11m starczala tesla 60W a tu masz "az" 120W i duuuzo lepszy glosnik :P
oczywiscie to tez zalezy sporo od ustawienia suba w pokoju. musisz znalezc optymalne miejsce bo jak postawisz byle gdzie to nawet najlepszy i wiekszy sub dobrze nie zagra...
ale niestety mozesz narazie miec problemy ze zdobyciem tego glosnika. obecnie zamowien juz nie bedzie a w polsce ten glosnik kosztuje 290zl!
jako rekomendacje MDSow moge polecic jeszcze nasz "spot" u UKAsza - odszukaj sobie temat w dziale offtopic. 2xMDS08 w 20m2 zniszczyly XXLSa12 za duzo wieksze pieniadze :P
Skomentuj
-
:arrow: Michał K. Właśnie to miałem na myśli. Nie zawsze droższy głośnik jest lepszy. MDS08 to głośnik za zaledwie 45eu, a XXLS ok 180eu. Mówimy oczywiście o tym głośniku http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830844.html
IIga sprawa to obudowa, mdsa zadowoli 20-25L. Z dużymi głośnika już tak jest, potrzebują dużych objętości, niektóre strasznie się mulą. Tym bardziej w małych pomieszczeniach. Dodatkowo zaczynają huczeć.
Skomentuj
-
pegelmesser, miales/masz XLSa?
tutaj nie chodzi o to ze sub nie moze kopac. XXLS i np SS 23W (nigdy nie pamietam koncowki) sa stworzone do odtwarzania najnizszych rejestrow wiec same z siebie nie odtwarzaja wyzszych partii ktore jednak sub powinien odtwarzac (te 70-100Hz tez)
XLS nadaje sie jedynie do kina i tyle :P
no moze w "czarnej muzie" tez sie sprawdzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.XLS nadaje sie jedynie do kina i tyle :P
no moze w "czarnej muzie" tez sie sprawdzi
Sun powinien grac mniej wiecje do 40-60Hz. w zaleznosci od kolumn no chyba ze caly system ozwrotnicujemy aktywnie i np. dadmy podzial 80Hz (podobnie jak w amplitunerach KD)
Skomentuj
Skomentuj