Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prosze o porade w sprawie suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko i wyłącznie zwrotnica aktywna. Pasywne są bardzo drogie i nic nie warte.

Skomentuj

to aktywna nadaje sie do suba pasywnego filtra dolnoprzepustowego SUB2 carton audio? pasowała by i nie ma problemów z podłączeniem?

Skomentuj

SUB2 pasowałby, ale przydałby się jeszcze subsonic. Żeby to podłączyć musisz mieć osobne zasilanie.

Skomentuj

don_juan, filtry pasywne kosztuja tyle samo lub nawet wiecej niz aktywne a maja bardzo duzo wad i ograniczen.

subwoofer trzeba zgrac z kolumnami. jako ze bedziesz zasilal je osobnym wzmacniaczem wiec regulacje glosnosci bys mial juz zalatwiona. jednak trzeba jeszcze wybrac odpowiednia czestotliwosc podzialu lub zmieniac faze suba zeby to sie ladnie zgralo z kolumnami a tego juz nie zrobisz na filtrach pasywnych... tak wiec tylko aktywny

Zamieszczone przez don_juan
          SUB2 carton audio? pasowała by i nie ma problemów z podłączeniem?
          moze ta z stx Zwrotnica 1D-12 by sie nadała?
          za pasywne bys zaplacil 56zl a tutaj zalujesz kasy na bardziej rozbudowany filtr aktywny? bierz SUB4

Skomentuj

acha to nie będzie większego problemu żeby podłączyć. to teraz wymiary skrzyni jakie i bass reflex? bo jak cos złożyć to zeby ładnie grało i dlatego wolałem napisać na forum zeby sie czegoś dowiedzieć :mrgreen:

[ Dodano: 2009-01-01, 12:39 ]
            ten filtr nadaje sie do podłączenia do ws 504b nie będzie problemu z zasilaniem?

Skomentuj

Zrób sobie mały zasilacz stabilizowany do tego filtru. Elementy możesz połączyć na pająka. Cena nie powinna przekroczyć 20zł.
              Naprawdę warto podłączać filtr aktywny. Wiem coś o tym :wink:

Skomentuj

to teraz wymiary skrzyni jakie i bass reflex?
                to w koncu ktory glosnik wybrales?

Skomentuj

te 20/80/2 tonsila chyba najlepiej wypadną parzyłem że tonsil wkłada je do subwooferów

[ Dodano: 2009-01-01, 13:31 ]
                  będzie dwa jak cos :mrgreen:

Skomentuj

20/80/2 to dość dobry głośnik, ale nie za ponad 130zł. Jeszcze pół roku temu można go było kupić za ok. 90zł. W jakim pomieszczeniu to ma grać?

Skomentuj

4 na 5 metrów

[ Dodano: 2009-01-01, 18:08 ]
                      czyli jak kupie te tonsile 20/80/2 to będzie potrzebny filtr do subwoofera aktywnego SUB4 jedna sztuka i trzeba dorobić zasilacza tak jak pisał mi Paweł.S i to by było na tyle. tylko nie bardzo wiem jak to później podłączyć do tego wzmacniacz ws 504b

Skomentuj

normalnie
                        masz zrodlo dzwieku - np CD lub komputer
                        to idzie na wzmacnaicz ktory napedza kolumny. na nim regulujesz glosnosc itp.
                        z tego wzmacniacza idzie sygnal na ten filtr a z niego na drugi wzmacniacz do ktorego masz podpiete suby (sa 2 opcje jak to podlaczyc - szczegoly pozniej)

napewno chcesz te tonsile? chcesz przeplacac? wiem ze powinny byc lepiej dopasowane mocowo ale nadal sa sporo drozsze...

Skomentuj

Tonsil może być trochę za słaby do tak dużego pokoju. Najlepiej się się sprawuje w max. 12-15m^2. Z drugiej zaś strony ciężko znaleźć większy głośnik o małej mocy i dużej efektywności. Rozejrzyj się na allegro, może ktoś akurat będzie sprzedawał używanego GDN'a.

Skomentuj

bart210, ale maja byc 2szt wiec bedzie OK

Skomentuj

właśnie patrze na wzmacniacz ale nic innego nie widziałem wiec zostanę chyba przy tonsilach. ale najpierw muszę sie uporać z tym podłączeniem bo nie bardzo wiem jak to zrobić. wiec jak będę wiedział krok po kroku jak to zrobić to poproszę żeby mi ktoś to później podłączył na spokojnie

Skomentuj

To naprawdę nic skomplikowanego. Na pewno dasz sobie radę. SUB4 posiada zakręcane złącza, więc podłączasz tylko kabelki. A jeśli chodzi o zasilacz to pogadaj z kimś z forum, może ktoś Ci taki zrobi.

[ Dodano: 2009-01-01, 18:43 ]
                                Aha, i jeszcze bym o czymś zapomniał. Tonsile wymagają dość wysoko ciętego stromego subsonica, ok. 25-30Hz. Niestety SUB4 posiada wbudowany subsonic, ale na 20Hz. Nie wiem, czy to nie będzie za mało.

Skomentuj

a zasilacz będzie bo mówił mi Paweł jak go zrobic wiec dam koledze to mi to złoży tylko jakie są potrzebne konkretne parametry tych części.

[ Dodano: 2009-01-01, 18:51 ]
                                  czyli mam problem? czy mozna to tak zostawić ?

Skomentuj

- mostek prostowniczy 0,8A lub 1A
                                    - LM7812, LM7912
                                    - 2x dioda np. 1n4001 lub 1n4002
                                    - 2x kond. 470uF
                                    - 2x kond. 220uF
                                    - 4x kond. MKT 100nF

Różne schematy krążą po sieci. Poszukaj w googlach.

Skomentuj

a pomoże mi ktos obliczyć skrzynie i dobrac bass reflex? do tych głosników

Skomentuj

dopiero co wytlumaczylem jednemu kolesiowi jak to sie robi wiec nie mam sily tego robic pownownie
                                        napisz co ci sie podoba lub jakie masz ograniczenia wymiarowe to sie cos pomysli pozniej...

panowie, tesotwal ktos te glosniki w ukladzie izobarczynym?

Skomentuj

wiem. ja podstawiłem po ten program parametr głosnika i wyszlo mi ok 70 l 418x669x251 ale nie wiem czy to dobrze. wiec jak toś sie zna na tym to wolę sie jego zapytać. po co psuć suba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X