Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz.

Witam. Po dosyć długim namyśle, zrezygnowałem z subwoofera, którego miałem robić na przetworniku Tonsila GDN 25/80/1. Zacząłem kombinować z WS 432 (kiedyś odłączyłem preamp, a teraz wziąłem się za jego ponowne podłączenie i napotkałem różne problemy typu buczenie, masa itd.). W końcu straciłem cierpliwość i dałem mu ostro, wysokie napięcie sygnałowe (z kompa, ustawione na max jeszcze z przesterem) i max na wzmaku. Ale to nie o tym. Będę musiał się pozbyć wszystkich wzmaków Unitry (PW3015, WS432 i AT9100). Dlaczego? Nie mają one zbyt wysokiej mocy - to po pierwsze. Po drugie ostatnio jakoś nie mam do nich szczęścia i wszystko się psuje (nie mam ochoty na ciągłe ich naprawianie). Do czego zmierzam? Do tego, że chcę kupić wzmacniacz w dobrym stanie z allegro do 300zł (Z PRZESYŁKĄ), który nie będzie się psuł z byle powodu. Da radę do tej kwoty znaleźć jakiegoś wzmaka na tranzystorach z dynamicznym, czystym i ciepłym dźwiękiem ? Będzie to głównie służyło do muzyki rockowej, czasem jakieś drum'n'bass, techno, disco polo, w razie jakichś imprez). Nie zależy mi na jakiejś mega wielkiej mocy, Unitry wymienione wyżej "wystarczały mi w miarę". Wzmak będę kupował dopiero po nowym roku, bo muszę sprzedać jeszcze to co posiadam obecnie...

Tak więc, do 300zł z przesyłką, dynamiczny, ciepły i czysty dźwięk, z w miarę mocnym basem, najlepiej na tranzystorach. Da radę?

Nick masz dobry bo zarzynasz sprzęt. żaden nie psuje się z byle powodu, po prostu trzeba umieć używać. Do 300zł można znaleźć coś fajnego, np onkyo produkowane jeszcze w Japonii :)
    http://allegro.pl/item514195306_onky...ze_okazja.html
    http://allegro.pl/item510933492_onky...ne_stereo.html
    marantz
    http://allegro.pl/item515405643_mara...za_drobne.html
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jak można polecać wzmacniacze, których się nie słyszało. Marantz w niskich modelach jest kicha. Jak każdy wie najlepszy wzmacniacz w cenie do ok 300zł jest Yamaha AX-520 (słyszałem i byłem zadowolony)

Skomentuj

wzmaka na tranzystorach z dynamicznym, czystym i ciepłym dźwiękiem ? Będzie to głównie służyło do muzyki rockowej, czasem jakieś drum'n'bass, techno, disco polo, w razie jakichś imprez). Nie zależy mi na jakiejś mega wielkiej mocy, Unitry wymienione wyżej "wystarczały mi w miarę".
        Zapomniałem, że musi mieć też scenę. Te warunki muszą być spełnione. Czy ta Yamaha gra ciepło, dynamicznie, czysto i ma scenę ? Nie lubię chłodnego i jak żyleta dźwięku.

Skomentuj

no to nie lubisz Yamahy, a lubisz Onkyo Najlepiej jakbyś posłuchał bo każdy lubi co innego.

"jak każdy wie najlepszy wzmacniacz" - PiSem zaśmierdziało, jedyne słuszne.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

1. A np. jakiś Akai, albo Pioneer?

2. Ważne jaki model, czy wystarczy, że Onkyo ?

Skomentuj

Ja ze swojej strony mogę polecić wzmacniacz Yamaha A-520 (wersja czarna bo nowsza). Jest to starszy model yamaszki, ale naprawdę świetnie grający. Ma niby niewielką moc bo 2x75W @8ohm, ale bez problemu powinien sobie poradzić nawet z prądożernymi kolumnami (trafo 390W). Dźwięk wcale nie jest suchy, jak niektórzy uważają. Wręcz przeciwnie, ja uważam, że dźwięk jest ciepły z dużą ilością basu. W porównaniu np. do Uniampa, yamaha ma bardziej stonowane wysokie tony.

Ten model można znaleźć za ok. 250-300zł.

Skomentuj

A ja Z CZYSTYM sumieniem mogę ci polecić Denona PMA860 mocy nie brakuje a i wykonanie solidne(made in Japan) ,dzwięk to w większości zależy od kolumn.

Skomentuj

A ja polecam amplituner Onkyo , np TX-7760.

Skomentuj

Szybkie pytanie http://www.allegro.pl/item516393696_...yo_a_8430.html ten wzmak spełni moje wymagania? Przypominam: dobra scena, ciepły, dynamiczny i czysty dźwięk.

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

Nie można napisać, że każdy Marantz ma takie brzmienie, każdy Onkyo gra tak, a Yamaha tak.... Nie można przypisywać firmie danej cechy (np. melodyjny czy analityczny) bo tak nie jest.
                        Nie zmieniam zdania, że najlepszy wybór to Yamaha AX-52. Warto przejść się do komisu i posłuchać.

Skomentuj

ax-520 czy a-520? bo jesli to drugie to faktycznie wzmak calkiem przyzwoity. jak dla mnie jednak gore ma zbyt ugrzeczniona. w porownaniu do unitr to faktycznie moze sie wydac chlodny i "za" szybki, ale to raczej powrot do normalnosci. jesli uda ci sie wyrwac to onkyo a-8250 gra cieplej, mniej dynamicznie.

Skomentuj

podlacze sie do pytania, mam tyle samo kasy co kolega, jednak potrzebuje czegos od 4ohm a nie od 8.

Skomentuj

A ja się zastanawiam czy za kwotę około 300 lepszym rozwiązaniem nie byłoby kupienie uniampa, złożonego od Irka i dorobienie fajnej obudowy.Czy uniamp może być tak samo dobry a może lepszy od wyżej wymienianych wzmaków.
                              Pytanie kieruje do ludzi którzy mieli możliwość porównania uniampa z niedrogimi firmówkami z drugiej ręki.Najbardziej jestem ciekaw porównania z; Onkyo, CA, NAD

Skomentuj

Nie wiem czy mogę dodać ale mam do sprzedania SONY 530ES cena do dogadania nie koniecznie drogo :)
                                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Nie wiem jak A-520 i AX-520, ale mam w domu A500 (od 10 lat gdzieś) i ostatnio katuje KEPy z tym wzmakiem - i osobiście jestem na nie.
                                  W skróce - wzmak jest genialny, szczegółowy, świetny bas, dynamika, scena, ale nadałby się idealnie do ciepłych kolumn. Z Kepami, dźwięk stał się nieco przejaskrawiony. Gdyby nie to, że Philips FA630 ma troche awaryjny przedwzmacniacz (lewy i prawy lubią nie równo grać) to bym go polecił. Ciepły wzmak, z lekką średnicą, dobrą górą i troszeczke bardziej rozmytym basem. 25W na kanał. :) Ale na pewno są lepsze wzmaki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X