Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potrzebny głośnik ok 16 cm z jak największą skutecznością

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

potrzebny głośnik ok 16 cm z jak największą skutecznością

Witam po raz kolejny. Nie wiem czy mogę zadać jeszcze jakieś pytanie, ale ryzykuję.

W ostatnim czasie postanowiłem zbudować wzmacniacz lampowy ( mam już pomysł :grin: ).
    Będzie miał ok. 2-3 W. I tu pojawia się pewien problem. Zaczynam pracę od tyłu. Najpierw zbuduję kolumny. Niestety nie wiem jakie zastosować głośniki.

Mam już podstawowe założenia:
    1. wysokie spl (co najmniej 90dB z wata)
    2. mała moc od kilku do kilkunastu watów
    3. średnica od 13 do 20 cm
    4. obudowa zamknięta
    5. wysokotonówki – nie wiem czy w ogóle dawać
    6. najlepiej szerokopasmówka

Najlepszym głośnikiem byłaby jakaś szesnastka z wysokim spl, niestety ale potrzebna jest para a ja mam taką tylko jedną - Philips ah1670. Wiem jak gra i jakie ma spl. Została wyciągnięta z organów z końcówką na lampie. Ten głośnik spełniłby moje oczekiwania.

czy ktoś może zaproponować mi jakąś inną szesnastkę spełniającą moje wymagania?

Na stx-e jest taki głośnik ale 25 cm i jest dla mnie trochę za duży. W grę wchodzi jeszcze dgs 20/10. Nie słyszałem jeszcze żadnych złych opinii o tym głośniku. Oczywiście proszę nie proponować głośników za kilkaset złotych, gdzie wzmacniacz będzie kilka razy tańszy od kolumn.

ARZ660x, średnica: 200mm.

Skomentuj

Hmm... arz :P

Skomentuj

Jesli chodzi o szerokopasmowki z "nizszej" polki to Visaton ma cos 16cm ale nie mialem, poza tym tang band.. hm.. tesla arz jak koledzy pisali. Wszystko zalezy ile na to kasy masz ... no i nie zapominaj ze glosnik to elemento ktory najbardziej krztaltuje to co uslyszysz wiec warto tu wiecej dolozyc.

Skomentuj

Ten ARZ jest dla mnie odpowiedni.
          W bassboxie jest nawet ten sam glośnik tylko, że spl wynosi 87dB.
          Czy ktoś mierzył te glośniki?
          Czy wzmacniacz 3W wystarczy do tego głośnika(30W)?
          GDS20/10 ma 92dB 10 W ale za to pasmo do 11k.

Łamie się nad nimi dwoma. Jeden i drugi można dostać w podobnej cenie.

Dzisiaj cały dzień spędziłem na pomiarach głośnika i sposobach zwiększenia jego skuteczności, testowałem tego philipsa. Z 90 dB uzyskałem 93.
          Podejrzewam że z tonsilem też to mogę zrobić.

Bardziej pasuje mi tonsil, ale nie jestem uparty.

gds został wyprodukowany w czasach gdy nikomu nie zależało na oszukiwaniu na parametrach TS.

ten ARZ ma Qts 0.94, czy to nie za dużo?

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
            W bassboxie jest nawet ten sam glośnik tylko, że spl wynosi 87dB.
            W takim razie to zupelnie inny glosnik.

Zamieszczone przez maxii
            Czy ktoś mierzył te glośniki?
            Tzn?

Zamieszczone przez maxii
            Czy wzmacniacz 3W wystarczy do tego głośnika(30W)?
            Nie patrz na waty.. wazny jest jak zauwazyles SPL poniewaz wzmacniacz szybko osiagnie pelna moc i zacznie sie przesterowywac. To ile glosnik ma podane wat w nocie katalogowej nie ma doslownie nic do rzeczy.

---

Tak jak napisalem wczesniej te glosniczki sa dosc lowendowe.. budujac wzmacniacz lampowy na pewno wydasz na niego troche stowek.. nawet taki 2-3W. Warto dac tyle samo za glosniki bo bedzie to o wiele bardziej slyszalne niz dolozenie do lampowca z kiepskimi przetwornikami.. wg mnie powinienes kupic do lampki cos z wyzszej polki a nie najtanszego ARZta.

Skomentuj

8calowy ARZ na poczatek bedzie ok. Kosztuje grosze wiec nic sie nie ryzykuje i faktycznie jest to najglosniejszy glosnik jaki mozna kupic.

Skomentuj

No i znowu się mylisz co do ceny. Lampy mam, tr zasilający też, tg5 też, reszta to robota, robota i jeszcze raz robota. Do kupienia są tylko konekroty i inne drobne elementy. Zastanawiam się tylko nad wykluczeniem półprzewodników, wizualnie jest wtedy lepiej.
                Co do tego arz-ta znalazłem pomiary na tym forum. Oczywiście są różne od firmowych.(gorsze) :sad:

Dla mnie zabawa polega na wykonaniu czegoś jak najmniejszym kosztem - wtedy dopiero jest radocha - wkład finansowy który wkładam w swoje "dzieła" jest minimalny, a efekt na pewno lepszy niż sprzęt kilka razy droższy. Nie piszę tu o sprzęcie za kilka tysięcy, ale kilkaset.
                Dodatkowo wszystko to robię z moim synem, może mu się to kiedyś przyda i do tego ma lepsze zajęcie niż siedzenie na ławce z piwem w ręku.
                Ale się rozczuliłem :mrgreen:

W tej chwili czekam na zakończenie aukcji z tonsilami. Kolejna okazja.

Cały czas szukam tego philipsa ah1670. W porównaniu z tonsilem i tym arz to chyba górna półka :lol: . Gra o wiele lepiej(tonsile miałem , arz nie).
                arz ma spl 90db przy 20 cm średnicy, fs 85, qts 1,1, ah ma teraz 93db przy 16 cm, fs 55, qts 0,41( no zwykłe cud malina)

szkoda tylko że nie mierzyłem tych tonsili bo w sieci nie ma ich parametrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                  Zastanawiam się tylko nad wykluczeniem półprzewodników, wizualnie jest wtedy lepiej
                  A niby to czemu? Przeciez i tak polprzewodniki sa chowane a wystaja tylko lampy (i tylko dlatego wystaja bo sie grzeja mocno, kiedys wszystko chowano do obudowy, teraz moda zeby odkrywac lampy, niedlugo beda wybebeszac tranzystory mocy na gore obudowy hehe)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                    arz ma spl 90db przy 20 cm średnicy, fs 85, qts 1,1, ah ma teraz 93db przy 16 cm, fs 55, qts 0,41( no zwykłe cud malina)
                    Dokladasz drugi magnes do arz i juz CI sie parametry zmieniaja... spl w gore, fs na dol itd...

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                      No i znowu się mylisz co do ceny. Lampy mam, tr zasilający też, tg5 też, reszta to robota, robota i jeszcze raz robota.
                      Tak czy siak to co juz masz trzeba policzyc w koszta bo przeciez nie otrzymales tgo za darmo i swoja wartosc te rzeczy maja. Koszt elementow to koszt elementow czy je masz czy je dopiero kupisz. Jesli fktycznie ma to byc lowendowy projekt to arz jest w sam raz. Nie gra zle choc ja mialbym niedostatek jakbym mial tego sluchac caly czas jako monitorow itd.. Po prostu swoje wady i to dosc wyrazne ma. Niemniej jest glosny to fakt.

Skomentuj

Prostownik na lampie to niezły bajer. AZ bardzo ładnie się prezentuje. Dodatkowo anodowe też jest podawane z pewnym opóźnieniem.

n_omyzs, faktycznie masz rację, jeżeli policzyć wszystkie elementy po cenie allegro to wyjdzie trochę. Całe szczęście, że mam dostęp do darmowych lamp (już niestety ale końcówka) i miernika lamp więc mogę je parować.
                        Czym różni się low od hi - schematy są takie same. Różnice to :
                        parowane lampy
                        odpowiednio dobrane elementy
                        ustawienie prądów
                        tr wyjściowe
                        a co najważniejsze wygląd, bajery, i tabliczka z nazwą firmy

Nie mówię o przewodach z miedzi beztlenowej bo to bzdura. (mam jeszcze kilka metrów plecionki miedzianej posrebrzanej, a to chyba lepsze :mrgreen: )

Przykład AUDIO NOTE cena w polsce 63 000 zł, podstawowy schemat aplikacyjny lampy 300B.
                        Reszta to jakość wykonania i marka.

Maxi tu Maxii
                        Piszesz bzdury, przy dodaniu magnesu nie zmienia się fs, gdzieś coś słyszałeś ale nie do końca (ale się wszystkim odgryzłem za te kolumny - :mrgreen: - ostatnie stwierdzenie to żart!!)

wczorajszy dzień poświęciłem na sprawdzenie teorii z magnesami
                        wynikiem jest poniższa tabelka wszystkie testy wykonane 2 razy dla sprawdzenia poprawności wyniku. Jak widać z tabelki wynika, że po dodaniu magnesów zmieniają się parametry ts

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                          n_omyzs, faktycznie masz rację, jeżeli policzyć wszystkie elementy po cenie allegro to wyjdzie trochę. Całe szczęście, że mam dostęp do darmowych lamp (już niestety ale końcówka) i miernika lamp więc mogę je parować.
                          Czym różni się low od hi - schematy są takie same. Różnice to :
                          parowane lampy
                          odpowiednio dobrane elementy
                          ustawienie prądów
                          tr wyjściowe
                          a co najważniejsze wygląd, bajery, i tabliczka z nazwą firmy

Nie mówię o przewodach z miedzi beztlenowej bo to bzdura. (mam jeszcze kilka metrów plecionki miedzianej posrebrzanej, a to chyba lepsze :mrgreen: )

Przykład AUDIO NOTE cena w polsce 63 000 zł, podstawowy schemat aplikacyjny lampy 300B.
                          Reszta to jakość wykonania i marka.
                          Po prostu wyrazam zdanie ze budujac wzmak warty troche wiecej $$ mozna by cos fajnego nim napedzic.. jakbys mial dostep do 300B to juz w ogole ... ale nawet dla jakiejs mniejszej lampki warto dac fajny glosnik bo przeciez glownie to tworzy barwe, pasmo itd.

Skomentuj

Wspomniałem o tych 300b ze względu na to, że pierwszy mój wzmacniacz był na nich. Poszedł za tysiaka. Dopiero po sprzedaży dowiedziałem się o cenie tych lamp, ale to już historia sprzed lat. Teraz nie mam już dostępu do tych lamp, miałem je od znajomego kloszarda-exelektronika za bełta.

Wracając do tego arz-a. Na tym forum znalazłem porównanie arz i tonsila. Pomimo, że arz ma pasmo 15000 to tonsil wypadł lepiej.

Stawiam na tonsila. Chyba, że przegram licytacje to wtedy kupuję arz-a.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2009 ROKU

Skomentuj

maxii, Mam pytanie, jak mierzyłeś parametry z odwróconymi magnesami to chodziło o to że były przeczepione jak przy ekranowaniu?

Skomentuj

Właśnie tak.

Skomentuj

A to ciekawe bo widziałem kiedyś pomiary głośnika zaekranowanego i nie ekranowanego i parametry elektryczne po ekranowaniu się poprawiały a tu prosze, zupełnie na odwrót.

Skomentuj

Wyjaśniam dokładnie ułożenie magnesów.

2,3,4 szt złączone do siebie własnym polem magnetycznym.
                                    Do głośnika przyklejone superglutem w polu magnetycznym odpychającym się.
                                    Parametry głośnika pogorszyły się gdy te same magnesy przyczepiłem do magnesu głośnika stroną przyciągającą się.

Skomentuj

jak laczysz magnesy stronami przyciagajacymi siebie to glosnika wtedy nie ekranujesz - stronami odpychajacymi sie a i owszem.

Skomentuj

Nie ukrywam, że nie robiłem tego typu ekranów, bo nigdy tego nie potrzebowalem. Nie robiłem testów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X