Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

głośnik do SUB-a 30 mkw jaki wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

głośnik do SUB-a 30 mkw jaki wybrać

jak w temacie, chcę zbudować sub głównie do filmów napęd będzie stanowić panel Irka wersja 140/8 pomieszczenie wielkość ok 30 mkw , myślałem nad poniższymi głośnikami:
    peerless sls-10 , stx gdn 22-200-4 lub gdn 27-450-4 , zastanawiam sie który wybrać, skrzynkę mam zamiar wykonać własnoręcznie z mdf 22 mm , który z głośników możecie polecić , ew cos podobnego w cenie powiedzmy do 250-300 PLN
    PZDR

W zaleznosci od twoich wymagan 10" moze byc ok lub troche za malo jak na 30m2. Tym bardziej pod wzmakiem na 2tda ale to wszystko zalezy od preferencji.. ma byc do kina.. hm.. z wymienionych to raczej sls10.. nadaje sie na pewno, ew ten stx ale nie mialem okazji go testowac.

Skomentuj

30 m^2 i kino domowe? A jest możliwość nabycia mocniejszego wzmacniacza?

Skomentuj

odrazu bym bral SLSa ale przydaloby sie tez odrobine wiecej mocy :???:
        a co jest na reszcie kina? bo moze juz tyle wystarczy

Skomentuj

30 m^2 i 140W to chyba jakaś pomyłka...

Skomentuj

30 m^2 i 140W to chyba jakaś pomyłka...
            no nie popadajmy w skrajność wystarczy dobrać odpowiedni przetwornik a wszystko ładnie zagra a nie zaraz milionpincet :razz: watów i 18 cali w 250litrach

Osobiście z tych co wymieniłeś to sls byłby najlepszy ewentualnie jakaś używana samochodówka JL lub DLS-a nie potrzebują dużo watów a w tej cenie 12 cali powinieneś spokojnie znaleść.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
              ewentualnie jakaś używana samochodówka JL lub DLS-a nie potrzebują dużo watów a w tej cenie 12 cali powinieneś spokojnie znaleść.
              a jak sprzedawalem W312B to nikt nie chcial :P (150W, 4ohm, 91db)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                a jak sprzedawalem W312B to nikt nie chcial :P (150W, 4ohm, 91db)
                no i właśnie o to chodzi nie sztuka zrobić wielkiego suba który ładnie zagra tylko coś w miare kompaktowego o nie wygórowanej mocy i dobrą efektywnością, no i nie zeżre zaraz pół elektrowni :grin:

A tak w ogóle jak spisywał się ten DLS czym go pasłeś?
                Ostatnio chodzi mi po głowie jakiś subik na 10calówce z MB a do tego monitorki wysokiego lotu może KE25 i AL130 :idea:

Skomentuj

ok sprawa wygląda tak : przód to kolumny magnat monitor 880 , tył: (efektowe ) to stx F-70 ( http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb ) centralny : stx C-70 ( http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb )
                  to wszystko zasilane amplitunerem SONY STR DE 475 .
                  Do chwili obecnej miałem przyjemność korzystania z dwóch sub-ów pierwszy konstrukcja ChRLD ok 70 W w obudowie pasmowo-przepustowej z głośnikiem 16,5 cm , drugi mojej konstrukcji również w obudowie pasmowo-przepustowej z głośnikiem KOMACHI 20 cm zasilanym mostkiem TDA 7295. Teraz postanowiłem wykonać coś bardziej "profesjonalnego" na początku planowałem na SLS 10 , ale kiedy zakupiłem panel Irka pomyślałem o w/w STX-ach a to głównie ze względu ze są 4 ohmowe i z panela wycisnąłbym odrobinę więcej mocy , panel nie jest na tadkach , to jest końcówka na IRF-ach
                  PZDR

Skomentuj

toma085, no i wlasnie to byl najwiekszy problem z tym DLSem - wymagal duuuzej obudowy (min 50 litrow) wiec nawet nie mialem go tak naprawde jak przetestowac :roll:
                    testowalismy go w obudowie zamknietej ale nawet basem nie chcial zagrac - typowo do b-r
                    a co do mocy to mialem i SUB150 i SUB300 i nawet janek by sie znalazl wiec bylo czym ale nie bylo w czym :|

[ Dodano: 2009-01-03, 12:31 ]
                    ttoip, kupiles wersje na 8ohm czy na 4? bo jak na 4 to z 8ohmowego glosnika masz zaledwie 90W :/

Skomentuj

Panowie jeżeli sub ma grać nisko i ze sporą efektywnością wymaganą do dużych pomieszczeń to niestety duża obudowa jest koniecznością i tego się nie przeskoczy bo jest to fizycznie nie wykonalne. Dlatego gadanie że nie sztuką jest zrobienie dużego suba to dyrdymały, duża moc też jest wskazana bo jeżeli komuś się wydaje że 8 cali które ma niby 91db zejdzie z taką samą skutecznością w zakres basu pożądanego w kinie domowym to jest niestety w dużym błędzie. W mniejszych pomieszczeniach da sie to tyle o ile nadrobić wychyleniem objętościowym, jednak w dużych to zjawisko jest już słabo odczuwalne, więc nie bata aby było nisko i mocno sub musi być duży, a jak duży to już zależy w dużej mierze od jakości zastosowanego głośnika.

Osobiście do pomieszczenia tak dużego nie dałbym głośnika mniejszego niż 12 cali gdyż wiem że mniejsze nie dadzą pełnego zadowolenia przy wybuchach i innych mocnych efektach gdzie małe głośniki albo będą przeciążały się mechanicznie albo najzwyaczajniej nie będą przetwarzały tego pasma (coś za coś).

Skomentuj

czyli co kolega radzi ?? może dołożyć te "parę" groszy i zafundować sobie Peerless SLS 12 , zamknąć go powiedzmy w 80-cio litrowym B-R , hm , myślę że 140 W bowinno wystarczyć aby go rozbujać ... zresztą rzadko korzysta się z ustawień na full ... czy np. popróbować z stx-em gdn 27-450-4 ??

Skomentuj

Sls nie miałem, na papierku wygląda padaczkowato, tyle powiem, a dodam że za te pieniądze kijem przez szmatkę bym go nie tknoł. Za to dość dobrze znam poprzednika gdn 32-450, i myślę że to będzie dobry wybór, chodź wzmacniacz mógłby mieć trochę więcej mocy to tragedii nie będzie, a napewno nie przepłacisz za głośnik.

Skomentuj

Jakby udalo ci sie taniej wyrwac SLS12 lub 2 SLS10 to bylby to dobry wybor, no ale shiver ma racje ze cana akustyka czy akkusa to porazka w porownaniu do konkurencyjnych glosniczkow. No i nie zgodze sie niestety ze 140W to za duzo do tych 30m2.. naprawde wiecej by sie przydalo (oczywiscie ze zalezy to od upodoban) bo glupio by bylo jakby po zmontowaniu calosci okazlo sie ze czegos ci brakuje.. to juz lepiej te pare zloty dolozyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                              Sls nie miałem, na papierku wygląda padaczkowato, tyle powiem
                              gra zdecydowanie lepiej niz STXy. chociaz wykonanie na podobnym poziomie :mrgreen:

jego najwiekszym minusem jest to ze ma te 8ohm wiec ciezko go napedzic :???:

Skomentuj

Porównywałeś z tymi nowymi?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  chociaz wykonanie na podobnym poziomie
                                  Oj tu sie nie zgodze, slsik wg mnie wykonaniem, blachami itd rozwala podobne stx'y..

Skomentuj

ktokolwiek miał już na warsztacie nowe stxy w rozmiarze 10 i 12 cali w ogóle ?
                                    Jeśli grają podobnie do 22 8 scx to będą porównywalne, a pod wieloma względami lepsze od SLSa 10, a zdecydowanie lepsze od SLSa 12, jeśli będą grały raczej jak 22 300 SW to do SLSa 12 porównywalne będą, ale 10 to już inna klasa raczej...

Skomentuj

n_omyzs, no moze nabiegunniki lepsze i kolorki w peerlessie

Skomentuj

Nie no wg mnie po prostu blacha lepsza, grubsza, i lepiej profilowana (inny kosz oraz inne wykonanie otworow na sruby, krawedzi blach itd). O wygladzie nie bede sie rozpisywal.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X