Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czas na zmiane kolumn...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nom ale co za roznica czy zamkne te glosniki w odudowie
    http://akustyk.com.pl/projekty/HD2.html
    czy
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html

przeciez rozni sie tylko wysokotonowka... myslicie ze ta wysokotonowka peerlesa warta zabawy?? i moze wie ktos z was gdzie moge sie przejechac na odsluch tych kolumn bo moze ktos cos takiego ma?? bo w akustyku takiej mozliwosci nie ma...

[ Dodano: 2009-01-03, 15:43 ]
    no i od razu mozecie podac jakis wzmacniacz ktory sie do tego nada mowie o firmowych bo nie bede sam czegos chyba budowal... przynajmniej wstepnie. kiedys ktos na tym forum doradzal mi amplituner bodajze 5.1 czy cos takiego z poborem mocy w granicach 800-1000w a nie moge juz tego znalezc.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
      nom ale co za roznica czy zamkne te glosniki w odudowie
      http://akustyk.com.pl/projekty/HD2.html
      czy
      http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html
      a no taka ze zwrotnica byla projektowana pod konkretny rozstaw glosnikow i zmiana ich polozenia sporo zmienia :P

myslicie ze ta wysokotonowka peerlesa warta zabawy??
      sadzac po opisach i testach to jest warta zabawy

osobiscie znam tylko jededn amplituner ktory dobrze sie sprawdza w muzyce - magnum AV-440 wystepujacy takze pod marka KODA. trafo 1kVA i 6x110W (okolo tego bo teoretycznie ma troche wiecej). brzmieniem podobny do symasyma ale z bardziej przytlumionymi wysokimi tonami.
      jednak ten amplituner ma jedna wielka wade - fabryczna wada gdzie sypie sie preamp cyfrowy :| szkoda bo nowke mozna kupic teraz za 500zl!!

a co do jakiegos wzmacniacza to niestety ja tutaj nie pomoge - za malo doswiadczenia

Skomentuj

ale co takiego moze zmienic inny rozklad glosnikow....?? uwazacie ze az tak duzo sie zmieni ze nie ma co montowac zestawu HD2 w obudowie od HX2?? ze lepieju caly zestaw HX2...?? bo wolalbym glosniki takie jak w HD2.... a obudowe od HX2

Skomentuj

ale co takiego moze zmienic inny rozklad glosnikow....?? uwazacie ze az tak duzo sie zmieni ze nie ma co montowac zestawu HD2 w obudowie od HX2??
          oj zdziwilby sie ile to moze namieszac. SW mi pisal ze drobne przesunecie glosnika powoduje juz popsucie fazy wiec zmiana ustawienia takie o jakim piszesz moze duzo wiecej popsuc

mi sie podoba HD2 - napisz do akustyka i wypytaj o to wszystko

Skomentuj

HD2 to coś podobnego do tego co właśnie buduję HDX2 - różnica tylko w wysokotonowcu. Mam jedną poważną uwagę co do samej konstrukcji - niskotonowiec wg projektu jest umieszczony w ten sposób, że zaraz za nim jest ścianka (przegroda)- IMO nie jest to dobre wyjście, poprawniejsze będzie przesunięcie głośnika do dołu, do dużej komory. Na 99% ja tak zrobię - i chyba prawidłowo - z tym, że oczywiście zmieni to wygląd.

Skomentuj

mam taki pomysl bo puki nie mam i chyba nie predko bede jednak robil kompletne kino domowe mam czas poeksperymentowac ze stereo mam mozliwosc sprzedania mojego wzmaka yamaha rx-v459 i zastanawiam sie nad kupieniem jakiegos przedwzmacniacza i dwoch koncowek mocy lub jakeigos nada plus koncowka mocy tez nad np nad c-350 i do niego jakas koncowke mocy i pobawic sie w bi-amping myslicie ze ma to sens z tym zestawem co chce zbudowac?? jelsi tak to jak zrobic zwrotnice?? wystarczy rozdzielic oba tory w zwrotce na osobne ?? wtedy jak to zrobic w konstrukcji 2.5 droznej mowa o zestawie HD2 z akustyka... bo mowicie ze bede potrzebowal mocy by to zasilic a w taki sposob bez problemu to zasile... i rozumiemz e wtedy obie koncowki mocy (i ta od toru tonow wysokich i ta od toru niskich ) musza miec tyle samo mocy?? i jak wtedy jest z ta moca dokladnie??

Skomentuj

jelsi tak to jak zrobic zwrotnice?? wystarczy rozdzielic oba tory w zwrotce na osobne ?? wtedy jak to zrobic w konstrukcji 2.5 droznej
                sens to by mialo. ale juz mniej oplacalne ekonomicznie.
                bedziesz mial wtedy klasyczne 2 drogi + osobno zasilany dodatkowy HDS. szczerze mowiac to juz bym wolal drugim wzmacniaczem zasilic pozadnego suba niz tego samego HDSa bo koncepcja bedzie taka jak u mnie w planach - czyli 2.2
                bo mowicie ze bede potrzebowal mocy by to zasilic a w taki sposob bez problemu to zasile... i rozumiemz e wtedy obie koncowki mocy (i ta od toru tonow wysokich i ta od toru niskich ) musza miec tyle samo mocy?? i jak wtedy jest z ta moca dokladnie??
                no niby tyle samo. ale taniej bedzie kupic jedna mocniejsza koncowke niz 2 slabsze

Skomentuj

hmmm czyli nie rozumiem bo bi-amping polega na osobnym zasilaniu glosnikow niskotonowych i wysokotonowych... czyli albo zasilamy z jednego wzmacniacza wszystkie hds 180 a z drugiego wzmaka wysokotonowe zeby mialo to jakikolwiek sens... tak mi sie wydaje ale w tym wypadku chyba wypadalo by zastosowac tri-amping

http://www.bmusic.com.au/links/techt.../pa/paset6.jpg

jak widzi to kltos kto sie cos orientuje??

Skomentuj

czyli albo zasilamy z jednego wzmacniacza wszystkie hds 180 a z drugiego wzmaka wysokotonowe zeby mialo to jakikolwiek sens
                    w takim razie to nie ma najmniejszego sensu. podobno to cos poprawia ale jak nie poslucham to nie dowiem sie...
                    http://www.bmusic.com.au/...s/pa/paset6.jpg

jak widzi to kltos kto sie cos orientuje??
                    to juz jest kolumna aktywna i to zupelnie co innego

Skomentuj

W tym schemacie brakuje w sumie miksera monitorowego, a tak poza tym to jest schemat nagłośnienia estradowego, tylko nieco dziwnie to jest pokazane bo i po co doły jeżeli na sumie mamy tylko mikrofon :lol:
                      W wypadku nagłośnienia domowego ma to średni sens gdyż na estradzie stosuje sie to po to aby tracić mniej mocy na elementach pasywnych oraz aby można było "elastycznie" modyfikować brzmienie w zależności od tego co musimy nagłośnić. W domu jest to przerost formy nad treścią.

Skomentuj

nie no ja mialem na mysli podlaczenie tri-amping ale zwrotnica pasywna ... i chyba sie skusze i sprobuje bo lubie eksperymentowac z dzwiekiem... tylko powiedzcie mi jak mam przerobic zwrotke poprostu oddzielic od siebie filtry do kazdego glosnika??

Skomentuj

Zaraz triamp ze zwrotnicą pasywną? To to już w ogóle jest bez sensu pomysł, żadnego zysku z tego nie ma a tylko dodatkowe koszty :|

Skomentuj

jak wielo amping to zwrotnica aktywna ...

Skomentuj

hmmm to po co w kolumnach ze zwrotka pasywna terminalem z mozliwoscia bi albo nawet tri??

http://www.abc55555.republika.pl/audio/biwiring.htm

Skomentuj

nikt nie mówi że takie rozwiązanie nie występuje , tylko jaki jest jego sens w kontekście ceny ?
                                Też stosuje takie terminale - ładniej wyglądają , a niektórzy poza bi ampingiem stosują też bi wiring i kręcą się jak to wtedy świetnie gra :lol:

Skomentuj

daniel69, zapytaj audiodebi... przepraszam, znaczysie audiofili :P..

Skomentuj

wiec skonczmy to w takim razie doradzcie mi jakis dobry wzmacniacz stereo ktory dobrze zagra z tym zestawem z akustyka... cos pozadnego mam na mysli (jakis na prawde mocny i dobry wzmacniacz stereo) bo wy polecacie cos takiego tak??

Skomentuj

a ile kasy? bo zaraz z macintoshem wyskocze :mrgreen:

Skomentuj

1000???? 1500??? nie wiem na pewno nie wiecej niz 1500 chyba tak mysle.

[ Dodano: 2009-01-05, 06:42 ]
                                        myslicie ze ma jakies znaczenie czy zrobie takie nierownoci jak na zdjeciu w taki sposob ze beda one robione w szerz kolumny(fota 1) i sklejane warsty w szerz... niz nierownosci w zdluz i sklejane warsty w zdluz ( w sensie w gore kolumny (fota 2)... ze po kazdej warstwie kolumna bedzie sie robila wyzsza az do ostaniej warstwy bez wyciecia... i czy wogle takie cos da cokolwiek (biorac pod uwage zwykla obudowe prostoatna w srodku a taka) ?? bo tutaj na fotce 1 producent sklejal warstwy w taki sposob ze kolumna robila sie coraz szersza a ja chce skleic tak ze bedze sie robila coraz wyzsza a co za tym idzie bede mial nierownosci nie takie jak tu tylko w inna strone (cieko mi to wytlumaczyc ) ale moze zrozumiecie o co mi chodzi... (fotka 2 to tylko poglodowa fota i tu pojawia sie pytanie czy robic nierownosci w ksztalcie fali caly czas czy jakies rozne nie trzymajace sie kupy...??)

[ Dodano: 2009-01-05, 06:47 ]
                                        a tu fotka przedstawiajaca jak sklejane sa czesci z foty pierwszej...

Skomentuj

ma to na celu rozpraszanie fal i unikanie fal stojacych itp
                                          czy to cos pomaga to nie jestem w stanie powiedziec bo ani nie slyszalem ani nie mierzylem.
                                          proponuje najpierw wykonac maly experyment na monitorku a pozniej po odsluchac przeniesc to na wieksza skale

Skomentuj

Czaruję...
                                          X