Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3500 zł na car audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3500 zł na car audio

Witam. Mam zamiar zainwestować w nagłosnienie mojego auta ( Seat Ibiza ). Mam na ten cel ok 3500 zł i chciałbym osiągnąć coś konkretnego ... Mam już pewną koncepcje ( tylko nie wiem czy słuszną, dlatego proszę o rady )

A mianowicie:

1. Głośniki przednie HERTZ DSK165 DIECI ( 320 zł)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33982471

2. Głośniki na tył PHONOCAR 2/351 (230 zł)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33988582
    lub HERTZ DCX 165 DIECI (200 zł)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33982496

3. CD (coś za ok 1000 zł) myślałem o Pioneer DEH-P5630MP ( 800 zł)
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33411188

4. Wzmacniacz JBL GTO 2000 (700 zł)
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...15&prod_id=667
    lub Infinity http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34052229
    albo Lanzar http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33929375

5. Zabudowa bagażnika 2 X Hertz es 250 w 65 litrowej zabudowie b-r, Fc 31 Hz (720 zł) http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...8&prod_id=1522

+ kable, maty bitumiczne i materiały na zabudowe

Co byście wybrali ????
    Proszę o rozważenie mojej koncepcji... może znacie jakieś lepsze komponenty w podobnych cenach ( chciałbym dobrze zainwestować moje długo oszczedzne pieniądze ) Za udzielone rady z góry wielka dziękówa

Witam!

Wejdz na www.forum.tuning.pl i tam masz caly dzial car-audio.

- glosniki tylko na przod z tylu nie potrzeba
    - porzadnie wtlumic drzwi
    - suba do bagaznika
    - radio to moze Jvc sh99R

Wejdz na ta strone co pisalem tam masz tego pelno.

Skomentuj

1 hertz ok o ile jest w dobrym stanie
      2 hertz bedziesz miał podobne brzmienie, o ile jest ww dobrym stanie
      3 cd trudno powiedziec
      4 wzmacniacz audison http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...d=17&prod_id=3
      5 hertz es 300 , jedna 25 w ibizie wystarczy, zaoszczedzisz miejsca , a jak za mało to wez 30cm, 2 sie nie opłaca,

przypominam ze musisz poprowadzic nową instalacje zas do radia!

Skomentuj

radio pioniera hmm pomysl nad czyms innym.. ja polecam JVC z tylu daj jedna 30'stke lub dwie 25 (na to drugie szkoda kasy troche i miejsca)

Skomentuj

Jeśli naprawdę zależy CI na dźwięku to radio nie pioneer. To ma tylko delfinki i gra moim zdaniem kiepsko. W jednym miesięczniku pisali że najlepsze brzmienie z pionków miałem RD... ale nie pamiętam modelu. Jak chcesz mieć naprawdę dobre radio to Nakamichi brzmieniem wręcz zamiata innymi radiami.

Subwooferki Hertza to dobry wybór, napewno sie nie zawiedziesz. Chociaż moim zdaniem to lekka przesada ładować 2xES250. 2xES200 spokojnie wystarczy.

Wzmacniacz w tej cenie możesz kupić 2x Audioson SRx2, zmostkować i każdego Hertza zasilić osobno z osobnego wzmacniacza.

JBL będzie za słaby, nie wydaje mi się żeby Lanzar był aż tak mocny. Troche chyba to przesadzone.

Skomentuj

Franiu, nie wiem z jakimi JVC miałeś doczynienia, ale jeśli o mnie chodzi to wżadnym wypadku nie zmieniaj pionka na jvc. Z taką gotówką poszukaj może czegoś z alpiny lub clariona. Co do głośników to w tak "małym" aucie nie ma sensu pakować głośników do tyłu. Zainwestuj w dobre przody, dobre wytłumienie całego auta(bie tylko drzwi), panele drzwiowe itp. Na tył daj jeden głośnik, bo 2 25cm to lekkie przegięcie. Chyba że chcesz wystawić autko w jakiś zawodach CA jeżeli tak to wogóle trzeba by poecić coś innego. Co do wzmaka to niestety JBL'a nie słyszałem, infinity słyszałem w media na jakimś magnacie sie wyżywał(niestety nie znam modelu ani nic) ale marka chyba dobra, natomioast lanzara mam u siebie(model z serii VIBE) i powiem że jest nie zawodny...

Skomentuj

moim zdaniem z tylu MUSISZ cos miec, inaczej nie bedzie efektu... mowimy tu o instalacji car audio za 3500zł nie warto inwestowac w najlepsze radia i hi-endowe przody bo to nie da takiego efektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Franiu
                moim zdaniem z tylu MUSISZ cos miec, inaczej nie bedzie efektu... mowimy tu o instalacji car audio za 3500zł nie warto inwestowac w najlepsze radia i hi-endowe przody bo to nie da takiego efektu.
                Przepraszam - jakiego efektu ? Bo zaczynamy sie dowiadywać czegoś nowego, z tyłu słuchasz muzyki jak jedziesz autem ?

Skomentuj

tył psuje tylko stereofonie. A w ibizie z dobrym przodem dźwięku będzie aż nadto. O efektach możesz mówić gdyby autor tematu zastanawiał się nad instalacją AV z jakimś systemem DOLBY - tak to nie ma żadnego efektu ...chyba ze w jakieś quadro dioroskie wierzysz

Skomentuj

Temat car audio mam przewałkowany jesli chodzi tylko o mojego starego Golfa, ale zgodze sie z teza że dobry przód i sub wystarczy do prawidłowego kreowania stereofonii. Głosniki z tyłu wymyślono chyba bardzo dawno temu tylko po to zeby pasazeroie na tylnej kanapie moglisłuchac radia głosniej niż kierowca.
                    Sam eksperymentowałem (w Golfie) z tyłami i zysk jest z nich raczej żaden. Owszem może jest głosniej ale prezstrzeń na tym nie zyskuje - wrecz przeciwnie.
                    Osobiście zrezygnowałbym z końcówek w radio. Dodatkowy wzmacniacza także do zasilania przodów. Wysokie na deske, sredio-basowe w drzwi. Sub (jeden a porzadny) w bagaznik.
                    Kwota o której piszesz pozwala na uzyskanie naprawdę fajnego efektu. Od Ciebie zalezy czy bedzie to wierny przekaz czy basowe trzęsienie ziemii słyszalne długo przed pojawieniem sie w polu widzenia Twojego auta. Zaproponowana przez Ciebie konfiguracja sugeruje to drugie.
                    Pozdrawiam
                    PS a jak z podączeniem - to też koszt i to wcale nie mały?

Skomentuj

JAk chcecie uzyskac dobrą stereofonie to trzeba zestroic głosniki na kierowce chyba ze jezdzisz McLarenem. głosniki z tyłu służ jako wypełnienie tylko xeby nie odbiegsały od tych z przodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez DjDamian
                        Zamieszczone przez Franiu
                        Przepraszam - jakiego efektu ? Bo zaczynamy sie dowiadywać czegoś nowego, z tyłu słuchasz muzyki jak jedziesz autem ?
                        dzwiek sie przemieszcza raczej :] chodzi oto ze jest glosniej a tylko z tulu dasz duzy mocny glosnik, teraz nie gadajcie ze zalezy wam na jakosci, bo mozna zrobic tak zeby bylo i dobrze jakosciowo i bardzo glosno :]

i nie mowcie ze instalacja car audio bez TYŁÓW jest extra, ludzie mowimy o 3.500zł... moze powiecie ze kolega ma se kupic ladne radio z DVD zamiast SUBA ?? to chyba w samochodzie dla zgreda .. ;]

Skomentuj

bo mozna zrobic tak zeby bylo i dobrze jakosciowo i bardzo glosno :]
                          no i gdyby do tego doszło to byłbym zadowolony :)

Skomentuj

ja bym proponowal jakis dobry jakosciowo systemik z przodu radyjko clariona albo alpiny... z tylu albo jedna 30tka albo 2 mniejsze i do tego wzmak 4kanalowy z czego 2 zmostkowane na suba i wystarczy.
                            pozdro

Skomentuj

WIT WITA

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to bym proponował axtona 4 lub 5 kanałowego ale do 5 kanałowego musisz dorobić dodatkowy zasilacz np IRKA wzmacniacze te mają dobrą koncówkę trzeba je trochę przerobić zeby nie szumiały ale to odzielna bajka.
                              JBL no coż tani to znaczy ze zaoszczedzono na wszstkim co się da no w sumie ma ładną obudowę . Z audisonem i Lanzarem nie miałem do czynienia to znaczy ich nie rozkręcałem itd. Myślę ze poinieneś bardziej zagłebić te tajniki jeżeli chodzi o budowę i parametry ( te prawdziwe) pomoże ci to wybrać odpowiedni model . Większości wzmacniaczy w tej cenie coś brakuje można je podtuningować , tak jak auto , ale to już inna bajka. Jeżeli chodzi o radio to zobacz jaki przetwornik analogowo - cyfrowy ma kazde z nich , czy czyta płyty rw , które najmniej skacze wazne jest tez napiecie przedwzmacniacza im wyzsze tym lepiej ( zakłócenia)

Pozdrawiam
                              WIT

Skomentuj

Czaruję...
                              X