Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

POMOCY! Pomóżcie obliczyć litrzaż pudeł dla głośników

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AAA to sie rozchodzi o jeden głośnik w kolumnie :mrgreen:
    chciał bym 2
    Wiem że w wszyscy chcecie jak najlepiej mi doradzić ale wiecie jestem młody i napalony
    a jak by zrobić tak że zrobił bym pudła ciut większe żeby jak coś to wlazł tam głośnik jakis stx o średnicy 36cm :roll: i jak by mi sie znudziły to nie robił bym nowej kolumny od podstaw tylko wycioł większą dziurę na głośnik wsadził bym stix'y i by było gitara
    al znów czy pudła nie będą za duże/za małe?
    bo wiecie teraz mam strasznie dużo wydatków nie dawno kupiłem sobie aprilie rs 80 i muszę ją przerejestrowywać i to też są nie małe wydatki bo jeszcze ne była rejestrowana w Polsce
    no i kasa potrzebna ale tak jak mówię teraz zrobić ciut większe pudła wsadzić jak narazie te głośniki za 50zł a jak kasy troszke do ręki wpadnie to pomyśle o tych stx'ach i się bede cieszył ładnym brzmieniem

Skomentuj

Ale po co wydawać kase dwa razy? Nie lepiej raz a dobrze? Twój tok myślenia jest totalnie bez sensu, i przeczy wszelkim prawą logiki. Jest takie powiedzenie wśród ludzi zajmujących się nagłaśnianiem: "Biednego nie stać na oszczędzanie". Przemyśl to sobie...

Skomentuj

no tak ale wiecie ja jak se coś umyśle to muszę to mieć szybko
        więc tak jak napisałem bym zrobił potem te głośniki które bym wymontował sprzedał bym kumplom :twisted: bo oni sie za bardzo nie znaja na tym ( :mrgreen: tak jak ja) i jak widza jakis iększy głosnik to zaraz chca go miec a ja potem zamontuje stx i bedzie git
        niech mi ktos wytłumaczy jak sie oblicza ten litraż to juz będę działał nad skrzynią

Skomentuj

Zamieszczone przez Mariusz852
          bo wiecie teraz mam strasznie dużo wydatków
          mam wzmacniacz stereofoniczny WS 304S 2 x 25 w
          wiecie ja jak se coś umyśle to muszę to mieć szybko
          CZłOWIEKU OPAMIęTAJ SIę.

Nie masz kasy na wzmacniacz, na tym co masz to co chodzi ci po głowie nie będzie grało tylko burczało, a i tak na lepszym będzie niewiele lepiej.

Zrób wysokie ale wąskie nowoczesne kolumny na niskośredniotonowym 18cm+wysokotonowy i zagra ci to głośniej i o niebo lepiej niż te estradowe śmieciary które urodziły się w twojej głowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
            Mariusz852 napisał/a
            wiecie ja jak se coś umyśle to muszę to mieć szybko
            To sie nazywa "oszołomstwo" :mrgreen:

Skomentuj

Dobra obliczccie mi wymiary pudła na ten głosnik i to będzie wszystko

to jego parametry
              # mpedancja [ohm]: 4
              # Rozmiar głośnika [cale/mm]: 12"30cm
              # Magnes [mm]: 40
              # Moc [ Waty Max ]: 160W
              # Moc [RMS]: 80W
              # Magnes waga [g]: 680
              # Pasmo przenoszenia [Hz]: 32-3500
              # SPL [dB]: 89
              # Karkas cewki: Aluminium
              # Średnica cewki [cale / mm]: 1
              # X-max [mm]: ą 3,2
              # Fs [Hz]: 32
              # Re [Ohm]: 3,7
              # Le (1kHz) [mH]: 0,81
              # BL: 7,9
              # Qts: 0,95
              # Qms: 4,57
              # Qes: 1,21
              # Vas [L]: 130
              # Mms [g]: 67,9
              # Cms [mm/N]: 0,30
              # Waga: 4kg

Potem zmienie na jakieś pożądne stx'y albo cos lepszego kupie dobry wzmacniacz i będe zadowolony

Skomentuj

Mariusz852, chcesz, rób na tych dwóch Alpierdach. Posłuchasz tego, spodoba Ci się. Idź na odsłuch do jakiegoś w miarę audiofilskiego sklepu, kolumny sprzedasz ziomom od razu i zrobisz coś lepszego.

Nie da rady, jak chłopak jest w gorącej wodzie kompany i napalony jak arab na kurs pilotarzu. Przynajmniej nabierze podstawowych umiejętności :P

[ Dodano: 2009-01-06, 21:41 ]
                Zainstaluj WinISD, wprowadź parametry i działaj. Masz się uczyć, jak chcesz do czegoś dojść.
                http://diyaudio.pl/portal.php?show=21

Skomentuj

Tu nie ma co liczyć...z takim Qts to tylko closed, ok 50 litrów i dowidzenia. Gratuluje udanego zakupu.

Skomentuj

dzięki za program wiem że to nie bedzie dobry sprzęt ani zły bo to gorzej niż zły ale ja chce się z tym jak narazie pobawić poexperymentować.
                    za jakiś czs będe myślał już coś na poważnie
                    Wiecie trzeba od czegoś zacząć

Skomentuj

Nie na temat...
                      Panowie kiedyś już pisałem ...niektórzy są niereformowalni .... nic im nie pomoże dopiero jak beznadziejnie utopi trochę pieniążków......bezmyślnie je straci to dopiero wtedy do niego dotrze gdzie poplenił błąd... ..... tu mamy tego przykład.....
                      tacy ludzie niby pytają co zrobić i jak zrobić ale tak naprawdę maja już z góry upatrzony beznadziejny plan działania podświadomie oczekują potwierdzenia ze to co sobie zamyślili będzie ok ...

tak wiec Mariusz852 złóż sobie to co chcesz i to na pewno będzie super ! i na pewno sprzedasz to z zyskiem i kazdy będzie pragnął kupic twoja konstrukcje jak ją tylko ujrzy.....

Skomentuj

Na tym powinien sknczyć się ten temat :!: Dalsze sugestie i porady bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
                          Chociaż może kawałki D&B, czy techno na tym będzie się dało słuchać bo to tylko "umc umc umc...".
                          chyba nigdy D&B nie slyszales - sporo drogich subow wymieka ;]

Wiem że w wszyscy chcecie jak najlepiej mi doradzić ale wiecie jestem młody i napalony
                          jak widac jeszcze glupi ;]
                          sorki za takie slowa ale juz nie raz tacy jak ty tutaj byli i pozniej zalowali...

Zamieszczone przez Shiver
                          Jest takie powiedzenie wśród ludzi zajmujących się nagłaśnianiem: "Biednego nie stać na oszczędzanie". Przemyśl to sobie...
                          to sie sprawdza wszedzie wiec zapamietaj te slowa

Zamieszczone przez Shiver
                          Tu nie ma co liczyć...z takim Qts to tylko closed, ok 50 litrów i dowidzenia
                          czyli liczysz kolumne na 100 litrow
                          dla przypomnienia 1 litr = 1dm3
                          1dm3=10x10x10cm
                          wzor na pojemnosc A*B*C
                          jak nie potrafisz sobie policzyc wymiarow z pojemnosci to znaczy ze nie zakonczyles edukacji w szkole podstawowej i powinienies do niej wrocic

temat zamykam bo szkoda naszych nerwow na osobe ktora i tak wie wszystko lepiej

Skomentuj

Czaruję...
                          X