Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś na pierwszy, niskobudżetowy DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś na pierwszy, niskobudżetowy DIY

Na samym początku chciałbym przywitać się z całą społecznością tego forum :wink:

A teraz wracamy do do tematu...

Mianowicie mój sprzęt grający przestał mi wystarczać. Mój "jamnik" od SONY (CFD-V7) ma strasznie płytki dźwięk, a moje SBS-360 od Creative'a nie podchodzi mi. Więc szukam czegoś, co będę mógł zarówno podłączyć pod komputer, jak i słuchać radia. Na początku miałem koncepcje kupienia Geniusów 5.1, lecz one tak średnio nadają się do słuchania muzyki. Więc pomyślałem o jakimś średnim stereo, które zagra lepiej od obecnego sprzętu, ale zrobione jak najmniejszym kosztem. Na głośniki - monitorki chciałbym wydać 300zł- 400zł, a na amplituner(tymczasowy) w granicach 100zł. Kompletnie nie znam się na elektronice, lecz wiem jak wygląda na schematach cewka, kondensator czy rezystor (w końcu mat-fiz-inf jestem), wiec odtworzenie zwrotnicy z gotowego układu nie stanowi dla mnie żadnego problemu. A i umiejętność obsługi WINisd jest u mnie na dobrym poziomie.

Głośniki będę rozstawione w pokoju o wymiarach 4m * 2m, wiec nie potrzebuje jakiejś specjalnie dużej mocy. Wiem też że za tą cenę nie uzyskam doskonałego dźwięku, lecz chciałbym aby grały lepiej niż to co mam teraz. Słucham głównie muzyki "klubowej", rocka, popa, dance, lecz nie czarnej muzy xD Basik dynamiczy i głęboki.

Co do obudowy myślałem o płycie wiórowej oklejoną okleiną. Na fornir mnie nie stać i nie chce mi się w to bawić (nie umiem).

Może coś takiego: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629

Skomentuj

Zamieszczone przez kakadu
      zrobione jak najmniejszym kosztem. Na głośniki - monitorki chciałbym wydać 300zł- 400zł
      to wcale nie beda najtansze :P

Zamieszczone przez kakadu
      Co do obudowy myślałem o płycie wiórowej oklejoną okleiną. Na fornir mnie nie stać i nie chce mi się w to bawić (nie umiem).
      jak masz tyle kasy ile napisales to stac cie na to. szczerze mowiac to juz bym wolal gola plyte widziec niz okleine samoprzylepna. przerabialem to lata temu i wiecej nawet o tym nie mysle
      Zamieszczone przez bart210
      o tym samym na poczatku pomyslalem. projekt kompletnie opracowany, latwo dostepne, tanie i gra duuzo lepiej niz to co masz/miales

sa jeszcze alternatywy ale trzeba poczekac az STX nowe glosniki zacznie sprzedawac.
      no chyba ze bys chcial gotowca odkupic?

Skomentuj

To by nawet pasowało. Niska przystępna cena. A co myślicie o gotowej zwrotnicy z STX? na przykład taka? Czy może lepiej majstrować coś własnego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          o tym samym na poczatku pomyslalem. projekt kompletnie opracowany, latwo dostepne, tanie i gra duuzo lepiej niz to co masz/miales
          a jakby zamiast SCXa dac GDN-14-100-8-SK ?
          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
          pytam bo mozliwe ze powstana takie monitorki

Skomentuj

kakadu, STX jeszcze nie ma w sprzedazy zwrotnic dopasowanych do konkretnych glosnikow. niedlugo tak bedzie
            jak narazie zostaje ci zlozenie zwrotnicy z czesci wg gotowego schematu (nie wiem czy czytales zasady doboru zwrotnic do glosnikow) lub jak nie czujesz sie na silach mozesz zamowic komplet czesci u mnie

[ Dodano: 2009-01-07, 18:44 ]
            dolphin123, nawet mam juz zwrotnice do tego :P
            ale z wysokotonowka ktorej jeszcze nie ma w sprzedazy :|

Skomentuj

dolphin123, nawet mam juz zwrotnice do tego :P
              ale z wysokotonowka ktorej jeszcze nie ma w sprzedazy :|
              mozesz cos wiecej o tym napisac ? i jak rozni sie SCX i SK wlasciwie, roznia sie na tyle ze inna zwrotke lepiej stosowac ?

Skomentuj

nie moge nic napisac dopuki sie nie pojawia w sprzedazy :P
                SCXa ani SK nie mialem wiec sie nie wypowiem

Skomentuj

Dobra, mam schemacik zwrotnicy do STXów. Mam plany zmontować to na sklejce :razz: i połączyć drutami. Prowizorka, ale powinno działać. Zresztą to nie będzie pierwsze spotkanie z lutownicą, aż takim nowicjuszem nie jestem.
                  Z czego zrobić wygłuszenie? I jak wyfrezować otwory pod głośnik bez frezarki? No i z czego obudowa - mdf czy wiórowa?

A te głośniki to kiedy wyjdą? Jakby co to budowę zaczynam w ferie - pierwszy i drugi tydzień lutego, części chcę kupić trochę szybciej, ale jak to będzie kosa to mogę poczekać.

Skomentuj

nie moge nic napisac dopuki sie nie pojawia w sprzedazy :P
                    No to akurat oczywiste... A możesz zdradzić przybliżony termin premiery?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                      A możesz zdradzić przybliżony termin premiery?
                      nieznany - jak to bywa u STXa
                      kakadu, glosniki juz sa w sprzedazy - mowa byla o nowszych
                      glosniki kupisz na www.stx.pl
                      czesci do zwrotnic na www.polink.com.pl
                      proponowany spis czesci (niektore do wyboru)
                      *1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27 2,84
                      *1474 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.520 Ohm dr-0.70 h-15 FI-29 5,42
                      *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5 7,05
                      *5234 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.200 Ohm dr-1.00 dl-38mm FI-27mm rdzen-14/30+dyski-24/5 9,81
                      400/ 2.20 3,72
                      400/ 10.00 10,52
                      ELE-100V/ 10.00 1,76
                      MET-TY 5/ 4.30 0,51
                      RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73
                      terminal - chwilowy brak tanich

tylko ze ceny sie chyba troche zmienily

przykladowa plytka pod zwrotnice http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

przykladowa obudowa http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF (zmien tylko otwor pod woofera bo tutaj jest pod ARN 150)

jezeli planujesz zrobic frezy to na front koniecznie MDF. reszta moze byc wiorowka.
                      jak nie masz dostepu do frezarki a masz cierpliwosc to frezy mozesz zrobic nozykiem. to wcale nie jest trudne - w MDFie znakomicie sie rzezbi

wygluszenie to albo welna owcza, albo watolina (taka plastikowa wata) ktora dostaniesz albo w STXie albo w polinku lub w najgorszym przypadku gabka wyrwana z tapczana na smietniku :mrgreen:

jakies jeszcze pytania? jak czegos nie wiesz to wyszukaj sobie temat "tutorial" w dziale offtopic. tam zamiescilem zdjecia z budowy tych kolumn.
                      niestety brak czasu na napisanie tutoriala

Skomentuj

Terminal to mogę chyba razem z głośnikami z STXa zamówić, nie wiem tylko jaką moc musi mieć wzmacniacz, aby to uciągnąć. Przewody to wezmę 2,5 mm a płytki wytrawię w elektronicznym (we Wrzeszczu, róg Grunwaldzka/Jesionowa jest chyba taka możliwość)

Skomentuj

wzmacniacz wystarczy na poczatek 20-30W. jakas stara unitra/diora/radmor da rade

Skomentuj

Pawle a wiesz może czy jest zwrotnica do tego GDN-14-100-8-SK i Pj albo coś innego dostępnego na rynku. Szczeże to ładne i tanie monitorki by z tego powstały :-)

Skomentuj

nie lub niewiem. moze ktos sobie juz kupil SK i cos do nich zrobil

Skomentuj

Aha Ok. Może to kwestja czasu jak ktoś urzyje tego przetwornika i beda jkięs do tego zwrtnice ale tez i nie muszą. Ale i tak dzięki za odpowiedź :-)

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie - warto zainwestować w droższe kondensatory? Janseny kosztują po 10 zł, a zwykłe elektrolity są po 2. Różnica cen jest spora - jak to się przekłada na jakość dźwięku?

Skomentuj

8 zł to żaden pieniądz, a jak elektrolit ma wylać z czasem, zalać zwrotnicę kwasem i stracić parametry to mi by się nie chciało.
                                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                      8 zł to żaden pieniądz, a jak elektrolit ma wylać z czasem, zalać zwrotnicę kwasem i stracić parametry to mi by się nie chciało.
                                      to sie raczej nie zdaza.

kakadu, na GDWK koniecznie cos lepszego. tutaj roznice miedzy elektrolitem a MKP naprawde slychac. wiec tutaj nie masz co oszczedzac. nawet zakup MKT w sklepie elektroniczynym za bardzo sie nie oplaca...

na GDN mozesz dac elektrolita bo tam roznicy w tej klasie glosnikow nie uslyszysz

Skomentuj

Mi parę razy elektrolity detonowały w zwrotnicy a wzmacniacz miał 12 W :), też polecę jakieś dobre jeśli już muszą takie być. Bardzo dobre są starej produkcji Elwy bo nowe ty tylko 'audiofilskie' :), te zwykłe najtańsze chińskie to syf straszny.
                                        Dobrze jak są na wysokie napiecia od 100V w zwyż.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X