Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System głośników do kina 2.2 + 3?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

System głośników do kina 2.2 + 3?

Opcja jest taka:
    Po pierwsze http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13736
    Po drugie zamiast oddzienego suba prawdopodobnie kolega bedzie chcial dodac we frontach po glosniku niskotonowym (oczywiscie zasilanym oddzielnie, aktywnie z dedykowanych wzmacnaiczy) skierowanym w bok do srodka.Cos jak http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4cf788843.html . W kolumnach zastosowane zosatna glosniki GDN-14-100-8-SCX oraz wysokotonowy PJ. Sekcja subwoferowa to najprawdopodobniej 2xGDN-22-140-8-SCX ew. 22-300 lub 22-200 (ale czy jest sens czy pozostac przy 22-140?)

Prosze o ocene takiej opcji.

Dodam ze pomieszczenie szer x dług. 3,9mx4,25m.

to nie bedzie 2,2+3 ale 5.2 ;]
    wszystko jest OK
    czym kolega ma zamiar zasilic suby?

Zamieszczone przez pegelmesser
    Sekcja subwoferowa to najprawdopodobniej 2xGDN-22-140-8-SCX ew. 22-300 lub 22-200 (ale czy jest sens czy pozostac przy 22-140?)
    SCX podobno najlepiej brzmi wiec je zostaw

Skomentuj

Mozna powiedziec ze 5.2, w sumie fronty beda jakby 2.2 bo to nie 3-way. Ale suby jednak dwa beda.

Zasilic zamierzam prawdopodobnie wzmacniaczami "janka", holton raczej nie..
      Dylemetem jest czy zastosowac jeden wzmak i glosniki dac rownolegle czy faktycznie odseparowac suby.

Skomentuj

Dylemetem jest czy zastosowac jeden wzmak i glosniki dac rownolegle czy faktycznie odseparowac suby.
        To takze moj dylemat pegelmesser ... niestety nie moge teraz prowadzic testowa bo n-mosfeta upalilem i jeszcze nie zosal naprawiony :P.. Koszta przy 2 wzmakach znacznie wzrosna (w koncu to tez 2 filtry, dodatkowe trafa itd) chyba zeby np zastosowac wspolne zasilanie to obydwyu subow itd.. no ale wtedy wzmacniacze nie beda wbudowane w suby. Ogolnie ciezka sprawa z taka decyzja.. w sumie suby i tak graja pasmem niekierunkowym wiec mozna by razem zasilic...

Skomentuj

Dylemetem jest czy zastosowac jeden wzmak i glosniki dac rownolegle czy faktycznie odseparowac suby
          2 wzmacniacze = 2 koncowki mocy = 2 trafa, 2 radiatory itp
          1 mocniejszy wzmacniacz = wieksze trafo (co i tak wychodzi taniej niz 2 osobne), kondy na wyzsze napiecie i wiekszy radiator.

jak zamierzasz wzmacniacze wsadzic w kolumny to lepiej 1 koncowka. jak wzmacniacz bedzie w osobnej obudowie to w zasadzie obojetne bo roznica w kosztach to tylko 2 koncowka mocy

ja bede mial 2 osobne suby bo bede to zasilal z uniampa i jednego trafa wspolnego z koncowkami na kolumny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            ja bede mial 2 osobne suby bo bede to zasilal z uniampa i jednego trafa wspolnego z koncowkami na kolumny
            wystawilbym elektronike do osobnego pudla, zrobil dwie koncowy mocy i zasilil z jednego trafa i zasilacza.. i chyba najtaniej wyszedlby tu Uni od Irka tak mi sie wydaje

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              i chyba najtaniej wyszedlby tu Uni od Irka tak mi sie wydaje
              nie. 2x n-mosfet
              tutaj potrzebujesz 120-150W/8Ω wiec uniamp kompletnie odpada

Skomentuj

ja glosniczek mialem i wydaje mi sie ze stosujac dwa suby, jedna para tranow na glosnik starczy..

Skomentuj

N-mosfeta nie polecam do zasilania subów, w ogóle go nie polecam, ten wzmacniacz ma zabezpieczenia ale to w niczym nie pomaga bo pali się jak chce i kiedy chce. Sub na nim gra jakoś mulasto. Jak już to zrobiłbym uni i zasilił nim suba z każdego kanału z osobna.

Skomentuj

czy aby na pewno kolega sluchal tych PJek? Bo jesli nie to naprawde warto olac te dwa subwoofery i zmienic ten syf na gorze na cos normalnego...

Skomentuj

Caleb, ale kopolka ktora gra kosztuje min 100zl

Skomentuj

Wzmak napewno bedzie w osobnej obudowie. NAjprawdopodobnie zrobie dwa kanaly osobno. Koszty elektroniki jak dla mnie sa niewielkie, wiec na to jakos specjalnie nie patzre. Chodzi o wzgledy techniczo-praktyczno-funkcjonalne.

[ Dodano: 2009-04-27, 14:24 ]
                        No własnie. Co w sumie lepiej dac: 1x10" czy 2x8" (np. STX GDN-22-140-8-SCX).
                        Korzyść z jednego 10" to pewnie buda (pewnie kolo 35l-40l zamiast 2x25-30l dla STX-a), zasilanie itp.
                        Pytanie co lepiej moze sie sprawdzic w pokoju 16m2...

Swoja droga macie na oku jakies przyzwoite 10" do subów? Poza SLS10... Cena do 250zl za głośnik (okolo)

[ Dodano: 2009-04-27, 14:29 ]
                        Nie wiem jak sprawowalby sie np. GDN-27-450 STX.

Skomentuj

Czaruję...
                        X