Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyzwanie - dogonić mistrzów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jesli chodzi o szkło to mam przyjaciela ktory jest jednym z większych hurtowników szkła budowlanego róznych parametrów

tną i obrabiaja to w dowolne kształty ... łączą ze sobą płaszczyznowo lub krawędziowo niewidocznymi po wyschnięciu klejami UV

powiem tak : ... jak pokazałem to temu przyjacielowi nazwijmy go szklarzem ten projekt to się roześmiał i parsknął BANAŁ ... jesli chodzi oczywiście o szkło ...
    jeśli chodzi o parametry szkła to też mówił ze możliwości jest wiele i lepsze szkła mają podane rezonanse producenta i inne specjalistyczne dane sztywności etc które wazne sa dla inżynierów projektujących szklane konstrukcje nierzadko wielkopowierzchniowe.

pamiętam że kiedyś widziałem taką kolumnę tyle że drewniana .... taką tzn wykonaną podobnie jak te szklane - znaczy bez zamknięcia bez obudowy grało to pięknie i tyle co tam w salonie obchodziłem to do okoła to nie widziałem nic specjalnego ... Ot deska w niej głośniki i ładnie gra :) wiem że wy od razu widzicie w tym specjalistyczne pomiary rezonasów etc ... ale tak jak mówiłem ... ja chce coś takiego zrobić ... szklarz też traktuje to jako zabawę i was prosimy o wsparcie co zrobić żeby to zagrało :)

Skomentuj

Re: Wyzwanie - dogonić mistrzów

Zamieszczone przez audio-słuchacz
      nieosiągalne będą tak długie wysokotonowe wstęgowce które w oryginale mają prawie 150cm i na całej swej dlugośi emitują wysokie częstotliwości ... dlatego trzeba będzie zastąpić to kilkoma innymi sykami ...
      a czemu niby? dlugie wstegi (planary w zasadzie) do wyboru do koloru, nawet 190 cm dlugosci. http://www.parts-express.com/wizards...275&srchPromo=

Skomentuj

osobiście mi się te kolumny nie podobają i w salonie bym ich nie postawił ale muszę przyznać że są ciekawe.

dla firmy robiącej różne konstrukcje ze szkła to też fajna reklama. przychodzi klient to biura porozmawiać o projekcie a w biurze takie kolumny podłogowe. :cool:

Skomentuj

audio-słuchacz, pisałeś już do autorów projektu w sprawie zastosowanych głośników, parametrów itp.? Być może uzyskasz jakąś informację tudzież poradę.

Skomentuj

audio-słuchacz, w moim poście było nieco ironii , gdyż - naśladowanie konstrukcji wyłącznie ze względu na kształt/design pomijając nieco właścicowści brzmieniowe nie ma zbytniego sensu, robi się wtedy z tego coś na kształt atrap telewizorów w ikei ;]
            Ale dla chcącego, czyt, posiadającego nadmiar kasy , nic trudnego, z tym że pamiętaj że za te same pieniadze mógłbyś mieć kolumny które moze nie wyglądają tak efektownie jak szklane , choć kto wie, ale napewno lepiej zagrają. Choć jeśli marzyłeś zawsze o takich - to nie ma problemu, pieniądze są w końcu właśnie po to by te marzenia spełniać.

Więc kończąc kwestie ideologiczne itd przejdźmy do konkretów - jakie masz oczekiwania, jakie brzmienie preferujesz , najlepiej na przykładach, oraz ile masz kasy na tą zabawkę?
            W opisie konstrukcji tych głośników napisali, że to specjalny rodzaj szkła, pozbawiony negatywnych cech szkła normalnego. Cena 227tys. $.
            mogliby też napisać że mają specjalne kable które kompensują wszystkie wady normalnego szkła, wszak wiadomo o co się rozchodzi

Skomentuj

W parametrach kolum podają również, że pasmo przenoszenia od 8hz. Trzeba uważać i nie puszczać głośno techno lub płyt z maszerującym wojskiem, bo może się chałupa rozlecieć. :grin: A tak na poważnie to pomyślałbym o szkle z jak największą ilością warstw z folią między nimi i grubości powyżej 15mm. Waga kolumn osiągnie pewnie- 150-200kg. W dolnej części kolumny zastosowałbym jednak pewną ilość jakiegoś estetycznie wyglądającego materiału tłumiącego, inaczej fale stojące i inne rezonanse będą się mocno dawać we znaki.

Skomentuj

KAPRINT, w tym przypadku szkłod warstwowe chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem. Wydaje mi się, że hartowane nada się dużo bardziej, gdyż jest twardsze, sztywniejsze. audio-słuchacz, na pewno będziesz mieć do niego dostęp, bowiem używa się go w Civil Engeenering np. jako przeszklone ściany.

Skomentuj

cieżko wyczuć jakie szkło będzie najlepsze... NaCaKSi, ołowiowe, pyrex czy może jakieś inne...

Skomentuj

Ma kase, dostęp, niech potestuje z kulami do bilarda... ...albo kręgli :P

Skomentuj

Wydaje mi się, że ścianki obudowy typu sandwitch, lepiej tłumią drgania i rezonanse.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                        Wydaje mi się, że ścianki obudowy typu sandwitch, lepiej tłumią drgania i rezonanse.
                        Bo są grubsze :P, chyba ze masz na mysli tlumienie drgan przez warstwe kleju.. roznica musi byc mniej wiecej na poziomie zmiany barwy przez zmiane kabla do monitorow :P

Skomentuj

Z fizyki wiadomo że drgania lepiej się przenoszą w jednorodnym i sztywnym materiale, a takim z pewnością jest tafla szklana. Warstwy folii z pewnością częściowo wytłumią drgania.

Skomentuj

Z fizyki wiadomo że drgania lepiej się przenoszą w jednorodnym i sztywnym materiale
                            Niekoniecznie. Zalezy to od czestotliowsci drgan itd. Kazdy material ma inna charakterystyke pochlaniania/tlumienia drgan i wlasna czestotliwosc rezonansu. To po pierwsze. Jednorodnosc materialu niewiele tu ma do rzeczy bo jednorodna moze byc np (upraszczajac teoretycznie) bryla siarki i bryla zelaza i beda zupelnie inazcej przenosic/tlumic drgania. Juz predzej mozna powiazac drgania ze sprezystoscia osrodka ale nie za bardzo z "sztywnoscia" i jednorodnoscia.

Warstwy folii z pewnością częściowo wytłumią drgania.
                            Tja. Masz racje czesciowo wytlumia drgania tak jak powiedzialem bedzie to zauwazalne pewnie na poziomie takim jak zmiana kabla glosnikowego. (btw co to za folia ktora ma takie tlumiace wlasciwosci?)

Skomentuj

KAPRINT, zauważ, że szło z perfect8 nie jest warstwowe, szyby w domu z widokiem na morze o wymiarach 2x4m też nie, pokrycia dachów nowoczesnych konstrukcji. To wszystko jest szkłem hartowanym o różnych właściwościach. Do projektu akustycznego najlepiejby było empirycznie dobrać właściwe...

Skomentuj

Zboj87 nie wiem skąd Twoja pewność, że to szkło nie jest wielowarstwowe przeczytaj sobie artykuł w Streophile: I visited Perfect Eight Technology's suite to find out more. Jons Rantila, Chief Executive Officer, introduced me to his "music sculpture of glass and gold." Glass is used as an enclosure material. Rantila found that bonding together three sheets of thick glass with a special polymer bonding material produced a "super-silent laminate" that had no energy storage properties. http://blog.stereophile.com/ces2008/011308force/
                                I jeszcze jeden artykuł ze strony Pilkingtona http://www.oknonet.pl/okna/typy_okie...ews,12238.html ,który może pomóc w wyborze materiału.

Skomentuj

KAPRINT, właśnie wróciłem, więc artykuły na spokojnie przeczytam w późniejszym terminie, ale po przeczytaniu skopiowanej przez Ciebie części, wychodzi na to, że pod tym względem miałeś rację. Moje przekonanie nie było z du*y wzięte, bowiem studiowałem budownictwo, a we własnym zakresie Inżynierię materiałową. Zakładam, że Perfect8 na pewno ma grupę specjalistów zajmującą się doborem materiałów. Widocznie w akustyce lepiej sprawuje się szkło warstowe - w tym przypadku trzy warstwy klejone folią polimerową (choć sceptycznie podchodzę do zwrotu "super-silent laminate") - co nie jest dla mnie szokiem. Po prostu wydawało mi się, że jednolite, specjalnie dobrane szkło lepiej spełni funkcję obudowy. Jednak w domowych warunkach, bez badania właściwości, być może właśnie takie się bardziej nada... Przecież nasza piwnica to nie laboratorium

Ogólnie bardzo ciekawy projekt i mimo wielu słów krytyki, jestem ciekawy jego wyniku. Przecież nudno by było, jakbyśmy ciągle pytali o "bude do 22-150-8 SCX" :P

Skomentuj

Projekt owszem ciekawy i nie neguje go natomiast gadka o szkle i odwolywanie sie do Stereophile ... sory ale to sa jakies "bebloły". Cos takiego mozna poczytac sobie na AS ze "koles doznal szoku po tym jak uslyszal niesamowicie przezroczysty dzwiek" no i oczywiscie zejscie do "8Hz". Moze ktos przetlumaczy co znaczy Milrod?

"amplifiers that use 9 Milrod 10ľF capacitors per side"

:>

W kwestii drugiego artykulu potwierdza on to co piaslem:

Zamieszczone przez n_omyzs
                                    Niekoniecznie. Zalezy to od czestotliowsci drgan itd. Kazdy material ma inna charakterystyke pochlaniania/tlumienia drgan i wlasna czestotliwosc rezonansu.
                                    Mozna na podstawie niego wywnioskowac ze produkuje sie obecnie szklo o zwiekszonym tlumieniu drgan...i.. teraz pozostaje jedno pytanie. Jak to sie ma do innych materialow? Bo to ze dana tafla szkla tlumi lepiej niz inna nie znaczy ze tlumi dobrze w porownaniu do klasycznych materialow uzywanych do produkcji kolumn. Tego w artukule nie uwzglednino bo zasotosowan audio on nie dotyczy.

Skomentuj

n_omyzs : Odwoływałem się do Sterophile wyłącznie po to by pokazać, że to szkło z wielowarstwowego laminatu, bo tylko tam znalazłem informację o budowie tych kolumn.
                                      Mnie też nie przekonuje szklana obudowa. Jest tyle lepszych i dużo tańszych materiałów. Jest też informacja o zastosowanych przetwornikach.
                                      Ale czego się nie robi dla reklamy.

Skomentuj

Ale czego się nie robi dla reklamy.
                                        Dokladnie, glowny cel tego wszystkiego to wymyslec cos co ludzie kupia. Za taka kase jak zbieraja za te kolumny to oplaca sie powciskac troche kitu o kosmicznych materialach ktore moze i sa zastosowane ale czy sa tak wspaniale jak o nich pisza?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X