Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny estradowe co by tu zrobic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny estradowe co by tu zrobic?

Witam jestem tu nowy jesli w zly miejscu zalozylem temat to przepraszam.
    Otoz mam powermikser 2x250 4Ohm i chce do tego zrobic jakies kolumny estradowe, chodzi mi o duza efektywnosc oraz o dosc mocny bas. Mam na to ok. 1200/ 2 kolumny. Mysle zeby zrobic je na przetwornikach STX bo maja dosc dobry stosunek jakosc/cena.

Zamieszczone przez lasu
    Otoz mam powermikser 2x250 4Ohm
    Co to jest konkretnie?

Ale co będziesz tym nagłaśniał? To ma być pełne pasmo czy będą basy?

Skomentuj

Moze nie jest to zadna porzadna firma ale jestem bardzo zadowolony jak narazie jest to ALPHARD EP-8. Bede tym naglasnial takie male i srednie imprezki tak max. 70-90os zawsze w zamknietym pomieszczeniu.
      Na sam poczatek ma bedzie to pelne pasmo a moze w pozniejszym czasie beda basy.

Skomentuj

Jesli pozniej chcesz dorobic basy to tak jak piszesz,wez te nowe stx-y 12",po 2 na kolumne. Driver mozesz dac nawet d500,d800 jest oczywiscie lepszy ale to juz kwestia twoich funduszy.

Skomentuj

Podstawowe pytanie to jest czy masz zamiar rozbudować ten zestaw o basy czy ma to grać jako docelowy zestaw?

Skomentuj

Ja bym proponował coś z tego: http://trimaudio.pl/index.php?a=lista&k=119&kt=3&v=1
            Firma chyba lepsza, a oferta bogatsza od stx.

Skomentuj

Chodzi ci o ten model GDN-32-400-8-SE. Tylko czy z tych glosnikow wystarczy mi na sam poczatek basu? Mysle ze uda sie z tego wyciagnac jakies 98-99dB. A powiedz mi dlaczego jest taka roznica w cenie miedzy tym glosnikiem a tym 38-550. Przeciez one sie prawie niczym nie roznia.

Skomentuj

zboj87, no właśnie "chyba"...img to ogólnie chińczyki, czasem trafia sie coś dobrego czasem nie koniecznie...

Chodzi Ci o różnice między gdn 38-550 a gdn 32-400? Przecież to zupełnie inne głośniki, różnią sie praktycznie wszystkim. A marianowi chodziło raczej o gdn 30-400

Skomentuj

Przez jakis rok te kolumny beda graly bez basow tak wiec jakims basem musza grac zeby ludzie nie narzekali.

[ Dodano: 2009-01-11, 13:11 ]
                  Ale przeciez 12" to jest 32cm a nie 30. No a ta 30 tez jest dosc fajna.

Skomentuj

12" to jest w sumie nazewnictwo bo rozmiary takich głośników wachają się w zakresie +/-1,5cm.
                    Jeżeli ma to grać tak długo bez basów to ja osobiście zrobiłbym gdn 38-550-4+D800. Średnie to nie będzie najwyższa półka jednak dolne rejestry napewno ładnie to zrekompensują. Podział machniesz na ok. 1-1,2 kHz i będzie git.

Skomentuj

Zamieszczone przez lasu
                      Ale przeciez 12" to jest 32cm a nie 30
                      Dokładnie 30.5cm. Przy zaokrągleniu cala do 2.5cm wychodzi równo 30cm.

Myślę że 30-400 plus d800 byłby dobrym zestawem. Za głośniki, drivery i tuby do driverów wychodzi ok 500zł do tego budy to koło 100zł masz 600, zawsze wychodzi więcej niż się zamierza, czyli 700zł... Za pozostałą kasę możesz kupić 46-1200 i za jednym zamachem zrobić budy do górek i do suba... A z czasem nazbierasz kasy na wzmak do suba.

Skomentuj

OK to bede robil kolumny na tych przetwornikach, Wydaje mi sie ze basu z nich wystarczy na sam poczatek. A jaka zwrotnice do nich by zrobic?

Skomentuj

Zamieszczone przez lasu
                          to bede robil kolumny na tych przetwornikach, Wydaje mi sie ze basu z nich wystarczy na sam poczatek
                          Z 30-400-8se basu zbyt wiele nie ma;] - no chyba ze z dobra korekcja i w malych pomieszczeniach, to jakos to tam zagra. No chyba ze chcesz kolumny do wokalu itp...

Skomentuj

Dokladnie chodzilo i o GDN-30-400. GDN-38-550 nie nadaje sie na glosnik do kolumn 2way,i nie pomoze tu nawet d800 z podzialem na 1,5kHz,ten glosnik nadaje sie jedynie na suba.

Zamieszczone przez melisław
                            możesz kupić 46-1200
                            Nie polecaj glosnika ktorego nie miales w rece. Lepszym rozwiazaniem (i tanszym) jest zastosowanie wlasnie 2x GDN-38-550. (przetestowane i potwierdzone)

Maxi,jak da 2 na paczke i bedzie napedzal odpowiednim wzmakiem + korekta to bedzie :wink: pozniej dorobi suby i bedzie git.

Skomentuj

Rozumiem to teraz pozostal tylko problem zwrotnicy. A powiedzcie mi jaka efektywnosc osiagne? Wzmacniacz mam 2x250 4ohm tak wiec powinno wystarczyc.

Skomentuj

To bierzesz 2 czy 1 na kolumne? Jesli 1 to tak jak jest napisane w specyfikacji a jesli 2 to dodajesz 3db.

250W przy 4 ohmach to za malo na jednego,jesli dasz 2 to wyjdzie tyle samo.

Zwrota moze bedzie za tydzien.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                  Maxi,jak da 2 na paczke i bedzie napedzal odpowiednim wzmakiem + korekta to bedzie :wink: pozniej dorobi suby i bedzie git.
                                  O ile da 2 na pake... tak czy siak dół do tego musi byc:P
                                  Chyba ze ma to grac na jakims weselu czy tego typu, wtedy sie zapewne obejdzie bez suba:) Jak mialoby to grac na dyskotekach itp to subbas obowiazkowo.

Skomentuj

No niewiem a co ty bys polecal dac jeden czy 2? A ty bys mi mogl podac wszsytkie elementy jakie sa potrzebne do tej zwrotnicy, bo samemu obliczyc ja bedzie ciezko.
                                    To mowicie ze 250 wat na jeden ten glosnik to jest za malo zeby go napedzic?

Skomentuj

Nie 250W na jeden glosnik tylko 2x mniej,GDN-30-400 ma 8ohm.

Skomentuj

no ale jak bym dal 2 na kolumne to jest 4 Ohm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X