Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 25/40 4ohm - jakie to ma parametry ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 25/40 4ohm - jakie to ma parametry ?

Witam Wszystkich !
    Czytam te forum od dość dawna ale piszę po raz pierwszy. Chciałbym zaprojektować sobie proste kolumny (bez zbytnich zacięć na jakość dzwięku), dostałem od ojca gośniki o opisie takim jak w temacie, głośniki są już stare były zakupione pod koniec lat 80, ale nie były nigdy wykorzystane w grającym zestawie (zacięcie konstruktorskie mojego taty to sprawiło ;-)). Nie mogę nigdzie znaleźć parametrów tych głosników, na stronie Tonsila są tylko głośniki GDN25/40 o impendancji 8ohm, czy moge przyjąć że parametry tych głośników są takie same jak tych, które ja posiadam ? Mam też drugie pytanie. Czy taki głośnik może pracować w zestawie dwudrożnym, oraz jakim głośnikiem wysokotonowym uzupełnić taki zestaw? Bardzo proszę Was o rady.

Nie wiem gdzie na stronie tonsilu znalazłeś GDN 25/40 8 om? Jest tam GDN 25/40/3, ale to jest inny głosnik niż 25/40.
    GDN 25/40 to stary głośnik z zawieszeniem membrany na prasowanej tkaninie. Oficjalnych parametrów T-S nie ma, wiadomo że częstotliwość rez. = 30Hz, efektywność = 91 dB/W.
    Teoretycznie nadaje się do obudowy B-R, ale potrzebne są parametry. Zalecana obudowa zamknięta 35 litrów. Głośnik średniotonowy raczej konieczny.

Skomentuj

Witam,
      Producent podawał (uzupełniając Junan`a), górną częstotliwość graniczną 4khz i zastosowanie w obudowie zamkniętej 35dm3, głośnik określony jako niskotonowy.
      Z własnej pamięci, był stosowany m. in. w ZGB40C (lub 45C), 3way. Objętości netto, nie pamiętam, był cięty na pewno sporo poniżej 1khz. Sredniotonowy miał 12 lub 10cm (średnica kosza). Osobiście, moim zdaniem niskotonowy 20-25cm wymaga użycia średniotonowego. To tak, krótko.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

glosnik to badziew jego x max z tego co pamietam wychodzi kolo 2,5 mm!!!

ja na poczatku swej zabawy z audio bawilem z z nim w budzie BR 45 L strojonej na 45 hz
        gral bynajmniej glosno
        ps wyzedl fajny mi wooferek po regeneracji tego cuda czesciami z stxa
        fs 34 hz qts 0,4

Skomentuj

Czaruję...
        X