Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny JVC S-PX5 - regeneracja/usprawnienie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny JVC S-PX5 - regeneracja/usprawnienie.

Witam posiadam kolumny(tak jak w temacie) są po prostu to ... nie maja basu,ani takiego dźwięku, najlepsze jest to ze nie ma w nich zwrotnicy, głośnik basowy to 10" 80W,ale średnie i basowe są jak by przytarte i charczą.
    Skrzynki są w miarę zadbane,co z nimi zrobić,dać tam jakieś inne głośniki?? Czy co macie jakieś dobre pomysły?
    Doradźcie mi jakieś głośniki.

Nie jestem pewien ale one stały w wilgoci może to przez to padły ??

Zdjęcia tego "kolumn"

Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Jeżeli to są oryginalne głośniki to poszukaj zwrotnicy w necie bo szkoda by je było wyrzucać. Na zdjęciach widać, że głośniki z zewnątrz są zadbane. Wgniecione kopułki można naprawić odkurzaczem. A to, że nie mają basu to jest wina tylko i wyłącznie braku zwrotnicy.

Skomentuj

No właśnie tak myślałem ale to jaka zwrotnice do nich ??a i jeszcze dodam ze jeden średnio-tonowy jest spalony, działa dopiero jak docisnę membranę,jakiego tam dać ?? najlepiej by było od razu 2 kupić

Skomentuj

Poszukaj zwrotnicy na necie pod ten konkretny model kolumn, inne nie wchodzą w grę. Inna możliwość to pomiary, ale do tego potrzeba sprzętu pomiarowego (mikrofon+jig+sw).
        Jeśli jeden głośnik jest spalony to wymień go na taki sam.

Każda zmiana głośników wiąże się ze zmianą zwrotnicy (pomiary). Niestety...

Skomentuj

Mały offtop:
          Zamieszczone przez bart210
          A to, że nie mają basu to jest wina tylko i wyłącznie braku zwrotnicy.
          Możesz rozwinąć? Dlaczego tak sądzisz? Pytam, bo wielokrotnie widziałem w czasopismach audio recenzje różnych markowych kolumn, w których po rozkręceniu znajdowano tylko kondensator na gwizdek, a niski szedł całym pasmem- i wcale nie przeszkadzało to zdobywać im wysokich ocen, w tym cząstkowych- także za bas.

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo
            Pytam, bo wielokrotnie widziałem w czasopismach audio recenzje różnych markowych kolumn, w których po rozkręceniu znajdowano tylko kondensator na gwizdek, a niski szedł całym pasmem- i wcale nie przeszkadzało to zdobywać im wysokich ocen, w tym cząstkowych- także za bas.
            Na takie rzeczy to mogą sobie pozwolić producenci kolumn typu B&W, gdzie jakość dźwięku z głośników jest na tak wysokim poziomie, że nie trzeba wprowadzać dodatkowej korekcji pasma.
            Inna sprawa to taka, że w wielu czasopismach audio recenzje mocno zależą od kwoty jaką zapłacił producent za pokazanie jego produktów.

Zresztą co ja się będę produkował. Pokaż mi chociaż 1 zestaw 3-way, który nie ma w środku zwrotnicy.

Skomentuj

Poszukaj zwrotnicy na necie pod ten konkretny model kolumn,
              No niby by tak ale tak nie było zwrotnicy od nowości 1 raz te głośniki rozkręciłem (dostałem od 1 właściciela) wiec takiej zwrotnicy sie nie dostanie i ciężko dokupić nawet taki głośnik do nich sa tylko na kondy i to wszystko. :(

P.S chce może ktoś kupić ?? :)

Skomentuj

Pokaż mi chociaż 1 zestaw 3-way, który nie ma w środku zwrotnicy.
                Bez zwrotnicy widziałem tylko dwudrożne. Nazwy teraz nie podam, bo gazety te zwykle przeglądam w emipku (kto by to kupował), ale następnym razem jak takie cudo zobaczę, postaram się zapamiętać

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156
                  dodam ze jeden średnio-tonowy jest spalony, działa dopiero jak docisnę membranę
                  caly czas dziala jak go docisniesz? czy slabo i przerywa?
                  bo jak caly czas to nie jest spalony i da sie go naprawic

Poszukaj zwrotnicy na necie pod ten konkretny model kolumn, inne nie wchodzą w grę
                  skoro w kolumnach jej nie ma to w necie tym bardziej nie bedzie :P

Na takie rzeczy to mogą sobie pozwolić producenci kolumn typu B&W, gdzie jakość dźwięku z głośników jest na tak wysokim poziomie, że nie trzeba wprowadzać dodatkowej korekcji pasma.
                  lub ci co robia kolumny najnizszym kosztem :P

Zresztą co ja się będę produkował. Pokaż mi chociaż 1 zestaw 3-way, który nie ma w środku zwrotnicy.
                  najtanszy i pierwszy z brzegu - TONSIL FENIX. to raczej nie pracuje jakos 3 drogi ale tak to nazywaja. pozostale przyklady to wieze ze sklepow

P.S chce może ktoś kupić ??
                  ja sie musze swoich smieci pozbyc :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    caly czas dziala jak go docisniesz? czy slabo i przerywa?
                    bo jak cały czas to nie jest spalony i da się go naprawić
                    Działa jak go docisnę wiadomo przerywa,ale gra chciałem zobaczyć czy da rade coś zrobić,ale jest zaklejony (tzw.puszka)

p.s to ja tez muszę się pozbyć 6par mi leszy i miejsce zajmuje :P

Skomentuj

Działa jak go docisnę wiadomo przerywa,ale gra chciałem zobaczyć czy da rade coś zrobić,ale jest zaklejony (tzw.puszka)
                      da sie naprawic ale trzeba rpzklejac co przy piankowym zawieszeniu bedzi klopotliwe :???:

Skomentuj

Czaruję...
                      X