Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc w wyborze głośnika do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc w wyborze głośnika do subwoofera.

Witam. Proszę o pomoc w wyborze głośnika do subwoofera. Na głośnik mam przeznaczone 150 zł. Pokój w jakim ma grać ma 12m^2. Używany będzie do słuchania muzyki(techno,trance,hip-hop,rock- wszystkiego po trochę) oraz w kinie. Posiadam już trafo 2x24V AC i myślę o wykorzystaniu go w mostku na TDA7294 (w zasadzie większość elementów już mam więc koszt wykonania mostka nie powinien przekroczyć 50 zł). Maksymalna objętość obudowy to 50L. Zastanawiam się nad:

-GDN-22-300-8-SW 69 zł
    -GDN-22-140-8 SCX 76 zł
    -GDN 20/80/2 105 zł.

Macie jakieś lepsze propozycje? Ewentualnie, który z w/w głośników będzie najlepszy?

Moze wiekszy stx :>?

Skomentuj

20/80/2 słuchałem i mogę szczerze polecić. Pokojem o takiej wartości z pewnością zatrzęsie. Podejrzewam, że jednak większość poleci SCX-a, którego niestety nie słyszłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        Moze wiekszy stx :>?
        Który model masz na myśli?

Skomentuj

Zamieszczone przez zboj87
          Podejrzewam, że jednak większość poleci SCX-a, którego niestety nie słyszłem.
          poleci, bo klasowo graja podobnie, stx ma przewage na wykopie i przede wszystkim jest tanszy :) smialo moge go polecic, niedawno robilem kumplowi na nim subka:
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12057

Skomentuj

Nie sluchalem wiekszych stxow (10 cali) ale w 12m2 przydaloby sie cos wiecej niz 8" :)

Skomentuj

Nie sluchalem wiekszych stxow (10 cali) ale w 12m2 przydaloby sie cos wiecej niz 8"
              Albo 2x8"... powinno starczyc spokojnie w 12m2 a nawet w 20...

Skomentuj

Jak na razie najciekawiej wygląda ten SCX :wink: . Dość ciekawie wygląda jeszcze GDN-27-450-8-SC ale obawiam się, że mostek TDA i dość mały pokój nie podoła temu głośnikowi(możliwe, że jestem w błędzie :wink: ). Zresztą chyba jeszcze nikt nie testował tego głośnika. Dodam jeszcze, że raczej rzadko będzie grał na "pełnej mocy" przyjmijmy, że średnio będzie to ok. 15-30%.

Skomentuj

nie przesadzajmy... w 12m2 stx robi zadyme... mysle ze wieksze glosniki raczej beda sie duzily i nie pokaza wszystkiego co potrafia

Skomentuj

w 12m2 przydaloby sie cos wiecej niz 8"
                    odbilo wam? 2x8" wystarczalo az za bardzo do 20m2! w 10-12m 8" w zupelnosci starcza!

jedyny 10" jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8 ale jego trudniej kupic (juz nie produkowany) i raczej glownie do kina.

rowniez bym stawial na SCXa

Skomentuj

Akurat mógłbym kupić na miejscu:
                      -GDN-27/150/8 SC za 69.86 zł
                      -GDN-27/150/8 SW za 99,81 zł
                      tylko nie wiem czy, któryś z tych głośników zagra lepiej od SCX-a.
                      W sumie zależy mi na tym aby sub jakoś grał a nie jednostajnie dudnił jak poprzedni alphard .

Skomentuj

Zamieszczone przez low
                        tylko nie wiem czy, któryś z tych głośników zagra lepiej od SCX-a.
                        nie.
                        GDN 22 SCX to jeden z lepszych STXow a GDN 27-150 to dobry glosnik do kina

Skomentuj

No więc zostaje przy SCX. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            odbilo wam? 2x8" wystarczalo az za bardzo do 20m2! w 10-12m 8" w zupelnosci starcza!

jedyny 10" jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8 ale jego trudniej kupic (juz nie produkowany) i raczej glownie do kina.

rowniez bym stawial na SCXa
                            Tak odbilo nam . Po pierwsze kolega mowi o JEDNYM glosniku wiec po co pisac ze 2x8". Napisalem 10" poniewaz w 12m2 mozna juz pokusic sie o taki glosniczek i skrzynke dla niego (choc naped to raczej minimum mostek tda).

Zamieszczone przez Pawel S.
                            jedyny 10" jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8
                            A to ciekawe

Skomentuj

Biorąc pod uwagę obecna pogodę oraz brak garażu doszedłem do wniosku, że prace wykończeniowe mógłbym zacząć dopiero za jakieś 2-3 miesiące. Więc mam do wydania dodatkowe 150 i myślę nad "zainwestowaniem" ich we wzmacniacz na N-MOSFET-ach w wersji ok. 140W (obecne trafo sprzedam i dokładając ok. 30 zł kupie nowe :wink: ). Na sam głośnik mogę obecnie przeznaczyć ok. 200 zł w grę wchodzą teraz wersje 4Ω i 8Ω. Mam jeszcze okazję kupić nowego GDN-30-300-4-AP za 155 zł. Jak myślicie warto zainteresować się tym głośnikiem?

Skomentuj

Pawel S. napisał/a
                                jedyny 10 jaki sie do TDA nadaje to GDN 27-150-8

A to ciekawe
                                no chodzilo mi oczywiscie o STXa :P
                                GDN 25-100 sie do niczego nie nadaje, a GDN 27-300/450 sa zbyt pradozerne
                                Zamieszczone przez low
                                myślę nad "zainwestowaniem" ich we wzmacniacz na N-MOSFET-ach w wersji ok. 140W
                                tez o tym myslalem ale z opini doswiadczonych osob wynika ze ten uklad lubi sam z siebie sie palic i lepiej go omijac :P
                                moze janek?
                                Zamieszczone przez low
                                Mam jeszcze okazję kupić nowego GDN-30-300-4-AP za 155 zł. Jak myślicie warto zainteresować się tym głośnikiem?
                                do samochodu tak, do domu nie. on nie schodzi za nisko :???:

Skomentuj

A masz może jakiś link do schematu/płytek tego "janka" :grin: ?

Czyli dalej liderem do 200 zł jest SCX :twisted: ?

Skomentuj

Zamieszczone przez low
                                    A masz może jakiś link do schematu/płytek tego "janka" ?
                                    I tu jest problem bo watki na elektroda.pl sa pokasowane a w tych istniejacych pojawiaja sie rozneschematy i koncepcja ukladowe, ogolnie ekspertmenty. Wogole schemat jest dobry ale wymaga wielu zmian zeby stal sie porzadnym wzmacniaczem.

Skomentuj

Zamieszczone przez low
                                      A masz może jakiś link do schematu/płytek tego "janka" ?
                                      wzmacniacz widzialem wiele razy ale nigdy nie moge znalezc tego schematu na elektrodzie :???:
                                      napisz do coolombo - on ostatnio sprzedawal kilka sztuk gotowych

Zamieszczone przez low
                                      Czyli dalej liderem do 200 zł jest SCX ?
                                      nie. np it MDS08 bylby lepszy. lub mivoc XAW210
                                      lub tez jakies uzywki sie znajda

Skomentuj

MDS08 na allegro kosztuje 250 zł, natomiast XAW210 nie mogę nigdzie znaleźć. Ile orientacyjnie kosztuje nowy XAW210? A może ktoś ma do sprzedania jakąś ciekawą używkę do 200 zł?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X