Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań w spraie tanich kolumn + problem z polaryzacją

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań w spraie tanich kolumn + problem z polaryzacją

Witam, w ostatnim czasie okazyjnie wszedłem w posiadanie amplitunera Yamaha RX-V657 co za tym idzie uznałem że można by w oparciu o ten amplituner uporządkować jakoś moje ,,kino domowe" w skład którego wchodzą altusy 75 w ilości 6 sztuk które to zostały mi ze starych czasów jak wszystkim wiadomo jeśli chodzi o brzmienie altusów to jest lekko mówiąc kiepskie, w zasadzie rzadko oglądam film lub słucham muzyki w domu tak że do dziś aż tak mi to nie przeszkadzało ale biorąc pod uwagę to że zainwestowałem w amplituner chciałem trochę poprawić jakość dzwięku, na początku myślałem ze może troszkę zmodyfikuje altusy zaczynając przede wszystkim od wymiany głośników wysokotonowych, poczytałem w sieci conieco na temat modyfikacji altusów i pokrewnych i doszedłem do wniosku ze może lepiej, zrobić kolumny od podstaw?

I to moje pierwsze pytanie czy bawić sie w modyfikacje altusów czy odpuścić to sobie i zbudować coś od podstaw?

A jeśli bawić sie w DIY to co wybrać, założenia są takie:
    uzyskać coś lepszego pod względem jakości od altusów, na pewno nie będę robił dyskoteki na tych kolumnach, zestaw ten miałby służyć do kina domowego i do słuchania muzyki różnego rodzaju, nie zależy mi też na miażdżącym basie ponieważ ze starych czasów został mi woofer na STXe 27/150 napędzany 2xTDA7294 tak że w razie czego potrafi on nieco ubarwić zakres niskich częstotliwości, wolał bym raczej postawić na jakości, a nie na ilości, aczkolwiek jest jeden problem chciałbym na ten cel przeznaczyć około 500-600zł ktoś może powiedzieć że chce postawić na jakość, a funduszy brak, zdaje sobie sprawę ze za te pieniądze szału nie będzie, ale tak jak pisałem wcześniej raczej rzadko słucham muzyki w domu lecz jak już do tego dojdzie to chciałbym żeby wszystko miało ręce i nogi, bo jak po długim czasie nie używania podłączyłem altusy to sie przeraziłem.
    Podsumowując, jeśli miałbym sie zdecydować na DIY to z tego co znalazłem w sieci w tych pieniądzach najlepszym wyborem będzie znany wszystkim dobrze zestaw tesla ARN 150 + visaton Sc 10 n z tego co przeczytałem to nie wiem czy nie było by dobrze tego zestawu uzupełnić jakimś średniotonowcem, co o tym myślicie? A jeżeli tak to jakim i co ze zwrotnicą bo przyznam szczerze że moja wiedza na temat zaprojektowania samemu zwrotnicy jest dość ograniczona tak że chętnie poszedł bym na łatwiznę i skorzystał z jakiegoś gotowego projektu np. tak jak w przypadku wspomnianego ARN 150 + Sc 10 n.

Trochę się rozpisałem(a to jeszcze nie koniec)ale mam nadzieję że komuś będzie chciało się to przeczytać, chciałbym poznać wsze zdanie na ten temat lub jakieś inne propozycję?

A teraz moje drugie pytanie, a w zasadzie ciekawostka.Tak jak w temacie mam pewien dziwny problem częściowo związany z polaryzacja głośników, mianowicie po podłączeniu moich altusów po wspomnianą yamachę w trybie stereo dzieje sie coś dziwnego mianowicie jest mało basu a jeśli ustawie balans tylko na lewy lub prawy kanał wtedy dopiero zaczyna grać basem czyli znany wszystkim efekt jeśli głośniki są na odwrót podłączone względem siebie, wszystko sprawdziłem dwa razy i podłączenie jest 100% ok nawet sprawdziłem baterią wychylenie membrany żeby upewnić się czy w środku kolumny przypadkowo nie wkradł się błąd ale wszystko jest ok odwróciłem biegunowość na jednym z głośników i teraz wszystko fajnie gra basem, uznałem że coś musi być zmienione w opcjach amplitunera, poświęciłem więc sporo czasu i z instrukcja w ręku przeglądnołem wszystkie opcje w amplitunerze i nic nie ma możliwości zmiany fazy dla poszczególnych głośników sprawdziłem wszystkie podłączenia raz jeszcze i uznałem że ze mną albo z amplitunerem jest coś nie tak, ale postanowiłem sprawdzić jeszcze jedną rzecz, mianowicie w komplecie z amplitunerem jest mikrofon do automatycznego ustawienia wszystkim parametrów, wykrywa on między innymi nieprawidłową polaryzację głośników i mikrofon wykrył ze w momęcie kiedy dla mojego ucha jest podłączone źle dla amplitunera jest dobrze i odwrotnie.Wymyśliłem jeszcze jedną rzecz, postanowiłem postawić obie kolumny jedna obok drugiej na środku pokoju i okazuje sie ze w tym ustawieniu wszystko jest ok tak jak powinno być, dodam że wcześniej kolumny stały jedna w jednym rogu pokoju a druga w drugim rogu, dodam że pokój ma dość nietypowy kształt zbliżony do litery L, a dodatkowo jest to poddasze czyli sufit ma uskok i schodzi pod kątem względem ścian jeden głośnik stoi w rogu pokoju w którym sufit jest najwyżej, a drugi w miejscu gdzie schodzi około 1,5 m nad podłogę, między kolumnami stoi telewizor i im bardziej zbliżę kolumny do siebie w stronę telewizora to efekt znoszenia sie basu częściowo znika a jeśli pozostają skrajnie oddalone od siebie jest taki efekt jak pisałem czyli tak jak by miały odwróconą biegunowość względem siebie, strasznie mnie to dziwi czy jest to wogóle możliwe, co o tym myślicie może z moimi uszami jest coś nie tak?

1. Zostaw te altusy i zrob cos samemu. Jak sprzedasz te starocie to bedziesz mial wiecej kasy.

2. Wszystko z toba w porządku,to akustyka pomieszczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pan_sowa
      I to moje pierwsze pytanie czy bawić sie w modyfikacje altusów czy odpuścić to sobie i zbudować coś od podstaw?
      jedyna modyfikacja jaka mozesz zrobic to wymienic wysokotonowki na missiony z allegro (10zl/szt - wpisz wysokotonowy 1"" zeby wyszukac) + jakis front, np z STXa (4zl/szt)

jak chcesz cos wiecej robic to wg mnie sie nie oplaca i lepiej zainwestowac w cos lepszego

chciałbym na ten cel przeznaczyć około 500-600zł
      hmm... a amplituner wytrzyma 4ohm? jak tak to bym kupil to http://www.allegro.pl/item523715953_...wyprzedaz.html
      mam centrala od tego zestawu w domu i szczerze mowiac jakbym mial robic tanie kino to bym wybral wlasnie to. wyszloby taniej i szybciej niz DIY a przy tym to wcale zle nie gra (nie slyszalem suba i "frontow")
      najlepszym wyborem będzie znany wszystkim dobrze zestaw tesla ARN 150 + visaton Sc 10 n z tego co przeczytałem to nie wiem czy nie było by dobrze tego zestawu uzupełnić jakimś średniotonowcem, co o tym myślicie?
      kompletnie bez sensu. zestaw na STXach za podobne pieniadze uzupelni braki na srednicy :P

jaki masz pokoj? bo jak nie za wielki (np do 20m) i koniecnzie DIY to ja bym skozystal z ARN 116 + mission

A teraz moje drugie pytanie, a w zasadzie ciekawostka.Tak jak w temacie mam pewien dziwny problem częściowo związany z polaryzacja głośników, mianowicie po podłączeniu moich altusów po wspomnianą yamachę w trybie stereo dzieje sie coś dziwnego mianowicie jest mało basu a jeśli ustawie balans tylko na lewy lub prawy kanał wtedy dopiero zaczyna grać basem czyli znany wszystkim efekt jeśli głośniki są na odwrót podłączone względem siebie, wszystko sprawdziłem dwa razy i podłączenie jest 100% ok nawet sprawdziłem baterią wychylenie membrany żeby upewnić się czy w środku kolumny przypadkowo nie wkradł się błąd ale wszystko jest ok odwróciłem biegunowość na jednym z głośników i teraz wszystko fajnie gra basem, uznałem że coś musi być zmienione w opcjach amplitunera, poświęciłem więc sporo czasu i z instrukcja w ręku przeglądnołem wszystkie opcje w amplitunerze i nic nie ma możliwości zmiany fazy dla poszczególnych głośników sprawdziłem wszystkie podłączenia raz jeszcze i uznałem że ze mną albo z amplitunerem jest coś nie tak
      co o tym myślicie może z moimi uszami jest coś nie tak?
      wszystko jest OK. mam taki sam problem. przy obecnym ustawieniu kolumn, jedna musze podlaczyc w przeciwfazie zeby w miejscu odsluchu bylo wszstko OK. poprostu geometria pomieszczenia miesza sporo w fazie :P

amplituner pokazywal ze jest OK bo mierzy kazda kolumne osobno. jakby podal sygnal na wszystkie naraz to by tez zglupial :P

tak wiec smialo odwroc polaryzacje kabli w kolumnie

Skomentuj

A ja myślę, że po to dają mikrofon aby takie rzeczy amplituner wychwycił.

Skomentuj

nie. on ci ustawi glosnosc poszczegolnych kanalow i opoznienia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            hmm... a amplituner wytrzyma 4ohm? jak tak to bym kupil to http://www.allegro.pl/item523715953_...wyprzedaz.html
            mam centrala od tego zestawu w domu i szczerze mowiac jakbym mial robic tanie kino to bym wybral wlasnie to. wyszloby taniej i szybciej niz DIY a przy tym to wcale zle nie gra (nie slyszalem suba i "frontow")
            Producent podaje ze minimalna impedancja centralnego głośnika i tyłów to 6ohm (front można ustawić na 4ohmy) w praktyce pewnie wszystko by działało, w zasadzie to nie jestem przekonany do takich tanich zestawów, ale szczerze mówiąc jest to dość ciekawa 3 alternatywna opcja wcześniej nie brałem pod uwagę zakupu całego gotowego zestawu, muszę to przemyśleć..

jaki masz pokoj? bo jak nie za wielki (np do 20m) i koniecnzie DIY to ja bym skozystal z ARN 116 + mission
            trafiłeś idealnie pokój około 20m, mision-gdzieś już słyszałem ta nazwę ale to raczej kojarzyło mi się z drogim sprzętem, trosze sie zdziwiłem jak zobaczyłem cenę, poszukałem trochę na forum i w sumie nie wiele znalazłem oprócz tego że cena/jakość jest ok, co akurat w moim przypadku przemawia na jego korzyść.Jest jeszcze jeden problem jeśli chciałbym go wykorzystać, może to sie wyda trochę śmiesznę ale obawiam się czy dam sobie radę ze zwrotnica do takiego zestawu tak jak pisałem wcześniej nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie nie wspominając o dokonywaniu jakichś pomiarów, patrzyłem teraz na szybko z jakąś zwrotnicą i nic nie znalazłem, muszę jeszcze poszukać chyba że jest coś gotowego?(po co wyważać otwarte drzwi)
            A dlaczego akurat ARN 116 ? więcej średnich tonów? Poradzi sobie ten przetwornik z dolną częścią pasma? Oczywiście nie mówimy tu o jakimś mocnym zejściu.Tak sobie myślę że w sumie te głośniki są na tyle tanie z można by kupić i po prostu potestować, a gdyby np. dać 2x ARN 116 + mission?

tak wiec smialo odwroc polaryzacje kabli w kolumnie
            Uprzedziłeś moje drugie pytanie; co najlepiej zrobić w takim przypadku?Teraz wszystko jasne cieszy mnie to że sprawa się wyjaśniła...

Skomentuj

ale szczerze mówiąc jest to dość ciekawa 3 alternatywna opcja wcześniej nie brałem pod uwagę zakupu całego gotowego zestawu, muszę to przemyśleć..
              jakbym mial robic cos taniego (czyli nie np vify na kolumny) to bym nawet nie meczyl sie z DIY ale bym odrazu kupil mivoci. brzmienie jest OK, wykonanie super a cena jeszcze lepsza.
              jak chcesz to mam zdjecia rozebranego centrala. 12mm MDF, pelna, dosc rozbudowana zwrotnica i co najwazniejsze wysokotonowki da sie sluchac! i to nawet dosc lagodna jest

Jest jeszcze jeden problem jeśli chciałbym go wykorzystać, może to sie wyda trochę śmiesznę ale obawiam się czy dam sobie radę ze zwrotnica do takiego zestawu
              mam te glosniki. jak przyjdzie mi toner to zabieram sie za skladanie nowego preampa do systemu pomiarowego i jak czas pozwoli (sesja) to pobawie sie ze zwrotnica do tego

A dlaczego akurat ARN 116 ? więcej średnich tonów? Poradzi sobie ten przetwornik z dolną częścią pasma?
              tak. ma najladniejsza srednice z ARNow a przy tym potrafi zagrac tez basem. mimo malego rozmiaru potrafi halasu narobic :P
              oczywiscie basu jest tyle ile mozna sie spodziewac a 10cm glosnika ale zejscie to nawet ma
              a gdyby np. dać 2x ARN 116 + mission?
              mozna ale mam tylko jednego ARNa :roll:

Uprzedziłeś moje drugie pytanie; co najlepiej zrobić w takim przypadku?
              podlacz odwrotnie jedna kolumne - ja tak mam

Skomentuj

to za 500-600zl mozesz sprobowac 2xarn+d27 czy jakis tonsil gdn 13/40/5 + dx25/xt25. aha no i przydaloby sie te kolumny rozstawic jednak jakos rozsadniej - a nie po przeciwleglych stronach pokoju...

Skomentuj

Nie na temat...
                  jak chcesz to mam zdjecia rozebranego centrala. 12mm MDF, pelna, dosc rozbudowana zwrotnica i co najwazniejsze wysokotonowki da sie sluchac! i to nawet dosc lagodna jest
                  a ja mam dwa takie i robią u mnie za stereo na stancji :) całkiem przyjemnie się tego słucha

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    to za 500-600zl mozesz sprobowac 2xarn+d27 czy jakis tonsil gdn 13/40/5 + dx25/xt25
                    ale tutaj chodzi o kino a nie stereo :P

a jakby co to mam na sprzedaz 2xARN 150 + D27 :P

Skomentuj

ups <zawstydzony>. to ja czarno widze zrobienie nawet arn-150+pj w ilosci pieciu sztuk za 500-600zl :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                        to ja czarno widze zrobienie nawet arn-150+pj w ilosci pieciu sztuk za 500-600zl
                        Twoje kosztowaly ok 300zl. tak wiec za komplecik by wyszlo ok 750zl
                        jak by tak olac wykonczenie, najtansze zwrotnice to... ledwo na styk by wyszlo :|

dlatego wspomnialem o ARN 116 (mniej MDFu i mniej forniru) oraz o missionach (tanie i male)

Skomentuj

ja bym na twoim miejscu przemyślał zakup mivoców co podał Paweł , za te pieniądze naprawde będzie bardzo trudno zrobić kino z którego można by przyjemnie posłuchać muzyki i żeby wyglądało . Mivoc w sumie to nie to samo co lg czy samsung , skoro central wyglądał ok to reszta wydaje mi się że też powinna być ok . I ta cena :smile: I muszę przyznać że buk wyglada całkiem ładnie :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
                            Mivoc w sumie to nie to samo co lg czy samsung , skoro central wyglądał ok to reszta wydaje mi się że też powinna być ok .
                            wszedzie siedzi to samo. jedynie fronty to ten modul glosnikow + 16cm niskotonowy na boku.
                            o subie nic nie wiem

ja bym kupil calosc i ewentualnie po porownaniu suba opchnal :P (moze nawet sam bym go odkupil)

Skomentuj

jakbym mial robic cos taniego (czyli nie np vify na kolumny) to bym nawet nie meczyl sie z DIY ale bym odrazu kupil mivoci. brzmienie jest OK, wykonanie super a cena jeszcze lepsza.
                              Zaczynam sie zastanawiać czy nie kupić tego zestawu, a oprócz tego zrobić DIY stereo na front(w końcu nic tak nie cieszy jak własnoręczna konstrukcja), z zestawu wykorzystać cetnralny i tyły, resztę sprzedać lub ewentualnie uruchomić 7.1 choć z tego co wiem to raczej mało jest filmów DTS.Trochę mnie tylko boli to że ja potrzebował bym 6cio ohmowe kolumny, nie wiem czy chcę sie przekonywać czy sie coś nie stanie z nowym amplitunerem...

Caleb napisał/a
                              to za 500-600zl mozesz sprobowac 2xarn+d27 czy jakis tonsil gdn 13/40/5 + dx25/xt25
                              ale tutaj chodzi o kino a nie stereo :P

a jakby co to mam na sprzedaz 2xARN 150 + D27 :P
                              Może nie do końca jasno się wyraziłem, chodzi o kino, ale te 500-600żł to chciałbym przeznaczyć tylko na front, od czegoś trzeba zacząć.Generalnie tył mam, do celowo jednak też czeka go wymiana, w miarę jak dostępne będą fundusze i czas.

Skomentuj

aha - to tez zupelnie inna bajka.
                                teraz to mozna zaczac nawet myslec o czyms lepszym

Zaczynam sie zastanawiać czy nie kupić tego zestawu, a oprócz tego zrobić DIY stereo na front(w końcu nic tak nie cieszy jak własnoręczna konstrukcja), z zestawu wykorzystać cetnralny i tyły, resztę sprzedać
                                odrazu pisze ze suba bym odkupil. potrzebuje cos taniego do kina dla kolegi

Skomentuj

aha - to tez zupelnie inna bajka.
                                  teraz to mozna zaczac nawet myslec o czyms lepszym
                                  Może jakieś propozycję?

odrazu pisze ze suba bym odkupil. potrzebuje cos taniego do kina dla kolegi
                                  W razie czego dam znać, ale nie wiem czy sie zdecyduje bo tak jak pisałem potrzebował bym 6cio ochmowe te kolumienki...
                                  Nie wiem czy nie zacznę od z zrobienia przyzwoitych frontów, a potem w zależności od chęci i funduszy będę sie zastanawiał co dalej.Dziś mam w końcu troszkę wolnego czasu to poszperam jeszcze na forum i ogólnie w sieci w poszukiwaniu jakiegoś najlepiej gotowego projektu frontów tak żebym się zmieścił w moim budżecie 500-600zł, czekam tez na wasze sugestię, zastanawiałem się jeszcze nad tym że może dla moich potrzeb nie świrować i zrobić wspomniane wcześniej znane wszystkim ale za to tanie i sprawdzone kolumny 2x arn 150 + visaton, a w razie braku średnich tonów przy słuchaniu muzyki zawsze mogę w amplitunerze skorzystać z któregoś z trybów dla sygnału stereo i dołączyć jeszcze tylne głośniki lub wszystkie, jeśli źle kombinuje to mnie poprawcie, przypomnę tylko że tak jak pisałem wcześniej-w praktyce raczej rzadko będę korzystał z tego sprzętu tak że nie celuje zbyt wysoko...

Skomentuj

to co Caleb w/w.
                                    szkoda ze GDN 15/40/5 nie da sie kupic :/

moze jakies lepsze STXy?

tanie i sprawdzone kolumny 2x arn 150 + visaton
                                    jak tylko mozesz to szczerze polecam dolozenie do vify - bardzo duza roznica w jakosci

Skomentuj

Masz na myśli Vifa XT25TG, D19?Z tego co znalazłem na szybko to jest przynajmniej o raz droższy od visatona (d19 nigdzie nie znalazłem) ale jeśli mówisz że warto to dam radę, tylko jest jeden mały problem, pewnie się powtarzam ale nie dam sobie rady ze zwrotnicą do tego...

[ Dodano: 2009-01-17, 15:37 ]
                                      Chyba że masz na myśli D27, właśnie znalazłem projekt zwrotnicy zamieszczony przez ciebie, nie napisałeś tylko do jakiego to D27 bo z tego co znalazłem to jest D27TG-05-06 i D27TG-35-06 do którego ta zwrotnica i czym one sie różnią w praktyce?W ogóle teraz zauważyłem że masz w opisie:
                                      "V2 2*ARN + D27TG na zwrotnicy od IRKA"
                                      tzn. masz takie kolumny?
                                      nie mogę znaleźć tej zwrotnicy od irka chyba że to jest właśnie ta co ty zamieściłeś w gotowych projektach?

[ Dodano: 2009-01-17, 15:43 ]
                                      Sorry, jednak jest napisane na schemacie jaki to27TG-05-06, może to jest to czego szukam 2x arn + vifa + gotowy projekt :twisted:

Skomentuj

tak, mam te kolumny (tzn to sa kolegi) i jest to 2xARN 150-05-4 + vifa D27TG05-6
                                        vifa w polsce kosztuje ok 110zl ale nawet z taka cena jest warta swoich mozliwosci
                                        mam swoje drugie kolumny na ARN 150 + tonsil GDWK 11/100 (podobno to najlepszy tonsil) i jak uslyszalem pierwszy raz polaczenie z vifa to naprawde bym tonsile za okno wyrzucil gdyby vifa byla moja :P
                                        mimo ze to nadal stare, dobrze znane ARNy to cala kolumna gra duuuzo lepiej i starcza na duzo dluzej niz ARN + tonsil.
                                        kolejna kolumna po jaka po tych bys zrobil to juz cos za 1500-2000zl :P

zapytaj w sklepie czy je maja jeszcze...

jak bys chcial gotowca to mam te kolumny do sprzedania

Skomentuj

Czaruję...
                                        X