Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt naglosnienia do pokoju 25m^2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt naglosnienia do pokoju 25m^2

Witam.

Mam pewien problem, zajmuje sie od jakiegos czasu robieniem kolumn glosnikowych DIY, fakt nie jestem jakims wyjadaczem ale troche czasu spedzilem na czytaniu o dokonaniach innych i studiujac kolejne artykuly dotyczace glosnikow czy dzwieku.

Jestem w trakcje pracy nad zestawem 3 droznym na TVM Tesla jednak te glosniki beda mojego kolegi a temat dotyczy czegos calkiem innego.

Kiedys wykonalem podlogowki DIY jednak aby oszczedzic sobie opisow jak to zrobilem zle i nieprzemyslanie, omine ten moment w ktorym zazwyczaj sie podaje co to za glosniki. Powiedzmy ze nie jest to cos co urzytkownicy tego forum "lubia", odrazu powiem ze to nie Alphardy.

Chcialbym zrobic cos nowego i bardziej "madrego".

Zamieszczam 3 zdjecia ktore pokazuja glowny problem... czyli brak miejsca na ustawienie domniemanych glosnikow w pokoju.

Mam kilka pytan... mianowicie co sadzicie o podstawkach powieszonych albo jak kto woli postawionych na wysokosci wskazanej na zdjeciu nr 1 byly by to jakies podstawki na Vifach nie zastanawialem sie jeszcze na jakich + ewentualnie juz legendarny na forum ARN 150 ktorys z modeli tego glosnika ktory by sie do tego najlepiej nadawal.

Dlaczego takie wybory a no dlatego ze nie powiesze czy nie postawie na polce przywierconej do sciany czegos wiekszego... chyba wiecie o co mi chodzi... te glosnkiki podstawkowe bede chcial ustawic na polce ktora zrobie i ta polka bedzie przymocowana do sciany. Bede musial pomyslec nad jakism sposobem zeby glosnik nie przenosil drgan na polke bo mi odrazu odpadnie calosc. I to kolejne pytanie czy nie znacie jakis sposob zeby tego uniknac a moze poprostu moje obawy na ten temat sa nieusazasdnione... Prosze o jakas rade.

Kolejne pytanie.

Ten zestaw tych 2 podstawek chcialbym uzupelnic subem, jakims nieduzym na wzmaku oczywiscie aktywny sub na STX gdn 22 140 SCX i problem ten sam nie mam gdzie go zabardzo postawic.... myslalem zeby postawic go tam gdzie jest napisane sub na zdjeciu... ale czy biorko nie ograniczy jego basu i wogole czy to ma jakis sens...

A jezeli nie ma to podajcie mi jakies mozliwe kombinacje ktore moglbym uzyc w tym pokoju...

Jakies ograniczenia i ogolne informacje...

Lubie czysty donosny glos, nie jakis rozwalacz pokoju ale chce zeby byl przyjemny i w calym zakresie (w mozliwosci oczywiscie, chodzi o to zeby sub uzupelnial bas ktorego brakuje w arn-ie) dlatego nie potrzebuje czegos co zagra na sile glosno lecz wmiare czysto i przejrzyscie.

Slucham glownie Reggae i czarnej muzyki, jakis staroc Popu ale zadko glownie reggae/Dancehall/raggamuffin itp.

Przemeblowanie pokoju raczej nie wchodzi w gre.

Kasa... powiedzmy ze na przetworniki do podstawek to jakies 250-300zl nie wiecej... i prosil bym sie tego trzymac. Bo wiem ze jak bym dolozyl to mialbym lepszy sprzet... to raczej oczywiste.

Na sub hmm ciezko powiedziec bo nie wiem ile wyniesie mnie pelny wzmak na TDA7294 zbudowany przez irka... jeszcze nie dostalem odpowiedzi na te pytanie

ale ogolnie slyszalem ze ten STX to cos dobrego w tym przedziale cenowym w stosunku do jakosci, dlatego nie proponujcie mi tu jakiegos B&C bo to nie ta kasa...

Pewnie to co napisalem dokonca jasne nie jest ale pytajcie to bede odpowiadal na te pytania i moze uda sie obrac jakis cel i powoli skladac to wszystko... Te cale DIY wciaga bardziej niz narkotyki hehe

Pozdrawiam

zdjecie 1
    http://www.freeimagehosting.net/imag...e50d06f030.jpg

zdjecie 2 lewa strona

http://www.freeimagehosting.net/imag...34cab3dcb0.jpg

zdjecie 3 prawa strona

http://www.freeimagehosting.net/imag...a5506b3cfb.jpg

edit :

cos mi miniaturki nie wyskakuja... podam zwykle linki

sub może tak być i zagra OK, a monitorki raczej bym obstawiał STX 14 SCX + PJ ze względu na lepszą średnicę, bo bas będziesz miał z subwoofera. Obudowa nieco większa niż pod teslę.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
      sub może tak być i zagra OK, a monitorki raczej bym obstawiał STX 14 SCX + PJ ze względu na lepszą średnicę, bo bas będziesz miał z subwoofera. Obudowa nieco większa niż pod teslę.
      Jezeli uwazasz ze zagra lepiej a raczej lepiej bedzie pasowal to spoko.

Jednak czy myslisz ze musze sie martwic o to ze przez drgania jakie bedzie "produkowal" glosnik i przenosil je na podstawke ktora bedzie pradpodopodbnie przyczepiona na kolkach do sciany to z czasem te drgania "wyrobia" dziory na kolki i odpadnie mi ta polka ?? Ponoc sciany sa bardzo wrazliwe na czestotliwosci wytwarzane przez glosniki.

Czy to prawda i czy warto sie tym przejmowac?

Skomentuj

W barach przeważnie wiszą na ścianach czasem nieźle łupią i jakoś nie spadają, to kwestia dobrego zamocowania.
        Są specjalne uchwyty do mocowania głośników na ścianie, regulowane.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
          W barach przeważnie wiszą na ścianach czasem nieźle łupią i jakoś nie spadają, to kwestia dobrego zamocowania.
          Są specjalne uchwyty do mocowania głośników na ścianie, regulowane.
          Czy wiesz gdzie takie dostac mozna??

Skomentuj

Nie pamiętam nazwy tej firmy od uchwytów, może ktoś da link.
            Bywają też czasem na allegro.

Skomentuj

Nie musisz się przejmować, chyba że ściany masz z kartongipsu, to będziesz musiał albo znaleźć pionowe profile konstrukcyjne (przeważnie co ok 120 cm.), lub zastosować jakieś podkładki z np. sklejki mocowanej do ściany w kilu punktach, specjalnymi kołkami do karton gipsu. O drgania satelitów nie musisz się martwić, pod warunkiem wykonania obudowy z odpowiedniej grubości wiórówki lub mdf-u. Satelity nie przenoszą niskich częstotliwości, które mają największą energię i mogą wywoływać drgania. Jak satelitki wyposażysz w gumowe nóżki to będzie O.K..
              Sub może praktycznie stać w dowolnym miejscu, jeżeli odtwarza częstotliwości niższe od ok. 120-150 hz (brak kierunkowości najniższych tonów), ważna tylko jest pewna minimalna odległość otworu basrefleksu od ściany lub płyty biurka (ok. 20cm.)
              Pamiętaj też o zamocowaniu satelitów na takiej wysokości, żeby w pozycji siedzącej głośniki wysokotonowe były mniej więcej na wysokości uszu.

Skomentuj

Jak wsadzisz tam sub to bedzie ci sie strasznie niewygodnie siedziec:P.. co do monitorow tez tak troche zdiwnie jak beda zaraz obok twoich uszu... dlugie to pomieszczenie? moze by biurko jakos inaczej rozmiescic nie wiem..

Skomentuj

pokuj ma 5x5 ogolnie pisalem ze nie da sie przemeblowac bo nie takiej mozliwosci

co do suba to bede musial go zrobic w troche nietypowych wymiarach ale mysle ze sie zmiesci.

I powiem tez mnie troche martwi ze glosniki beda za blisko ale czy to ma jakis negatywny wplyw na odsluch ? jak widzicie warunki sa jakie sa, jak bym mial wiecej miejsca to bym zrobil 2 dobre podlogowki ale opcji takiej nie ma. Ale moze ktos cos jeszcze ciekawego zaproponuje. Nie chce juz niskich glosnikow stojacych na podlodze bo dzwiek sie dziwnie rozchodzi, najlepszy jest jak siedze na podlodze albo nawet leze... a glownie siedze przed kompem tylko wlasnie czy takie skupienie tych glosnikow w nieduzej odleglosci odemnie nie wplynie jakos negatywnie na ich odsluch, bo przeciez od ucha do podstawek bede mial max 1m a do suba tez gdzies tyle... Co wy na to ?

Skomentuj

Pokój masz duży i jak sporo czasu spędzasz przy kompie to możesz:
                    1. Zmienić biurko na większe.
                    2. Odsunąć trochę biurko do ściany i za biurkiem zamocować np. półkę, będziesz miał większe biurko i trochę lepsze warunki odsłuchu i miejsce na nogi przy subie.
                    Jeśli chodzi o odsłuch z tak bliskiej odległości to realizatorzy dźwięku też mają blisko siebie monitory tzw. bliskiego pola. Słuchałem z bliska takich monitorków i wrażenia całkiem dobre. Trzeba tylko pamiętać by średnica głośnika niskośredniotonowego nie była duża (10-13cm) a wysokotonowy jak najbliżej niego. Odcięcie niskich tonów w granicach 120 hz lub nawet niżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez bialagora
                      Kiedys wykonalem podlogowki DIY jednak aby oszczedzic sobie opisow jak to zrobilem zle i nieprzemyslanie, omine ten moment w ktorym zazwyczaj sie podaje co to za glosniki. Powiedzmy ze nie jest to cos co urzytkownicy tego forum "lubia", odrazu powiem ze to nie Alphardy.
                      widze buszmeny wiec az tak dlugo sie tym nie zajmujesz :P

Mam kilka pytan... mianowicie co sadzicie o podstawkach powieszonych albo jak kto woli postawionych na wysokosci wskazanej na zdjeciu nr 1 byly by to jakies podstawki na Vifach nie zastanawialem sie jeszcze na jakich + ewentualnie juz legendarny na forum ARN 150 ktorys z modeli tego glosnika ktory by sie do tego najlepiej nadawal.
                      do ARN 150 mam wielki sentyment ale niestety to juz jest wiekowy glosnik i jego najwieksza zaleta (basem) moze obecnie sie pochwalic kazda konkurencja

rowniez bralbym STXa

te glosnkiki podstawkowe bede chcial ustawic na polce ktora zrobie i ta polka bedzie przymocowana do sciany. Bede musial pomyslec nad jakism sposobem zeby glosnik nie przenosil drgan na polke bo mi odrazu odpadnie calosc. I to kolejne pytanie czy nie znacie jakis sposob zeby tego uniknac a moze poprostu moje obawy na ten temat sa nieusazasdnione... Prosze o jakas rade.
                      nic sie nie stanie. tylko musisz pamietac o gumowych nozkach na kolumne i po sprawie

Ten zestaw tych 2 podstawek chcialbym uzupelnic subem, jakims nieduzym na wzmaku oczywiscie aktywny sub na STX gdn 22 140 SCX i problem ten sam nie mam gdzie go zabardzo postawic.... myslalem zeby postawic go tam gdzie jest napisane sub na zdjeciu... ale czy biorko nie ograniczy jego basu i wogole czy to ma jakis sens...
                      napedzane mostkiem TDA mialo by to sens.

a jak chcesz cos innego to mam 2 propozycje
                      1.

:mrgreen:
                      zbudowac to mozna na czyms malym tanim lub drozszym - zalezy ile masz
                      2.

tansze, wieksze ale i tak dobrze zagra
                      bardzo ladna srednica, male wymiary a mala ilosc basu nadrobi sub

Skomentuj

hmm z wygladu te 1 fajne ale chyba troche zamale jak na moj pokuj i zabardzo mocowo
                        nie dadza rady choc moge sie mylic. Co do 2 to nie wiem co to za przetworniki w nich zastsowane.

Ogolnie jak napisalem na przetworniki do podstawek chcialbym wydac jakies 250-300 zl

maksymalnie.

Moze byc mniej ale jak mowie niezalezy mi na tym aby graly glosno i donosnie na caly dom jednak zeby znowu nie byly za slabe i raczej wole sie skupic na szczegolowosci i jakosci tego dzwieku a nie na mocy.

Wiem ze za takiej ceny glosniki nie moge wymagac zawiele ale mysle ze mozna juz cos sensownego stworzyc

I ponawiam pytanie czy nie bedzie to dokuczliwe lub nie wplynie jakos negeatywnie na jakosc dzwieku jezeli te podlogowki beda okolo 1 metra od moich uszu?

Skomentuj

hmm z wygladu te 1 fajne ale chyba troche zamale jak na moj pokuj i zabardzo mocowo
                          nie dadza rady choc moge sie mylic.
                          spokojnie dadza rade :P
                          25m to wcale nie az tak duzo. bardziej bym sie o suba martwil a nie monitory ;]
                          a wcale az takie male nie sa

jak chcesz cos wiekszego to np GDN 16/50/6 + sc10n

I ponawiam pytanie czy nie bedzie to dokuczliwe lub nie wplynie jakos negeatywnie na jakosc dzwieku jezeli te podlogowki beda okolo 1 metra od moich uszu?
                          podlogowki? mowa byla o monitorach...
                          1m to jest OK. jak beda za wasko (sciana za biorkiem) to moze pogorszyc sie stereofornia jedynie...

Skomentuj

Oczywiscie czeski blad, mialem napisac podstawki, chodzi oczywiscie o monitory a bede je chcial jak najszerzej na tej sciance je ustawic.

Skomentuj

bede je chcial jak najszerzej na tej sciance je ustawic
                              Szerokość rozstawienia głośników zależy od odległości słuchacza, więc nie przesadzał bym z tą szerokością bo będzie "dziura akustyczna" przed tobą nawet pomimo skręcenia głośników.

Skomentuj

Witam po krotkiej przerwie

Troche pomyslalem nad wszystkim i doszedlem do pewnych wnioskow ze moze warto bedzie uzbierac troche pieniedzy wiecej i puki co pomeczyc stare kolumny a do nowych wlozyc cos lepszego.

Po glowie chodzi mi podstawka na przetwornikas Sc10n+STX GDN-15-100-8-AKX

Co sadzicie o takiej kombinacji?

Czy ten STX nada sie i nie bedzie jakos odstawal od SC10n i odwrotnie?

Koszta no to w tym przypadku jakies pewnie 350 na przetworniki.
                                Ma ktos na mysli moze jakas inna opcje ktora byla by lepsza od tej wyrzej wymienionej, zakladajac ze pieniazki beda podobne?

Jestem otwarty na propozycje.

Jeszcze raz zaznaczam przedewszystkim jakosc, a nie moc i glosnosc ;]

Co do suba to sprawa ma sie podobnie, chyba poskladam troche wiecej pieniedzy i zloze cos lepszego ale tym narazie sie jeszcze nie przejmuje na 1 ogien ida Podstawki.

Pozdrawiam ;]

Skomentuj

Sc10n+STX GDN-15-100-8-AKX

Co sadzicie o takiej kombinacji?
                                  a masz do tego zwrotnice?
                                  no i przydaloby sie cos lepszego jednak na gore :???:
                                  pamietaj ze lepszy efekt daje lepsza kopolka niz lepszy woofer

a moze cos nowego? wiem ze daytony podrozaly ale i tak chyba sie zmieszcza w budzecie. a z tego co pamietam to yoshi od dluzszego czasu ma na to ochote...

Skomentuj

pawel widziales ostatnio ich cennik :???:
                                    za daytona rs 150s wolaja az 172zl :evil:

Skomentuj

nie, nie zagladalem tam...
                                      skoro daytony drozeja, euro juz dawno podrozalo, tonsil przestaje sprzedawac nam glosniki... to zostaje nam jedynie STX :???:

Skomentuj

to trzeba brać AKX i DX25 też po stówie, ew. te vify z tematu "okazje na allegro"
                                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                                        X