Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer - pytanie od początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer - pytanie od początkującego

Witam!
    Zaprojektowałem sobie sobwoofer za pomoca winisd pro i stąd moje pytanie co o tym sądzicie. :?:

A więc zaczne od tego obudowa 120L fb na 28,62
    F3 wypapa na 30hz przy 17,00ms GD
    F6 wypada na 26hz przy 17,62ms GD
    F0 - 40hz i 10,50ms GD
    pełna moc zaczyna się już od 26HZ

Gdzy zmniejszyłem obudowe na 94L i fb na 26,54hz
    F3 wypada na 35,86 przy 10ms GD
    F6 wypada na 28,50 przy 13ms GD.
    F0 - 48hz i 6ms GD

Czy te projekty mają racje istnienia w rzyczywistości czy dylko są "udane" tylko w teorii??

Ale pod jaki to głośnik?

Skomentuj

Powiem tylko że 12``. Jak bym powiedział co to jest to popsuło by to cały zamierzony cel.
      Chyba to zrozumiecie?

Skomentuj

zależy co potrzebujesz, 12" w obudowie 120 L ??
        nie widzi mi sie to
        94L jak dla mnie fajnie, lepszy impuls itp, zalezy jeszcze jaki masz pokój.

Skomentuj

Proszę nie patrzcie na pojemnośc tylko na cyferki poniżej, a 18ms GD przy 30hz!!! to jeszce nie tragedia
          prawde mówiąc 120l mnie nie odstrasza, miałem w pokoju już duży estradowy, a pokój mam duży 18m2 i 3wys

Skomentuj

Nie patrz na GD bo ten wykres nie dość, że nic nie mówi to jeszcze jest mocno przekłamany.

Skomentuj

bart210, tzn że GD nie ma znaczenia czy jest źle policzony?

Skomentuj

Zamieszczone przez alexrac
                obudowa 120L
                zmniejszyłem obudowe na 94L
                Powiem tylko że 12
                to sa obudowy pod 15" a nie 12 ;]
                pod 12" max jakie bym dal to 60 litrow

alexrac, ten wykres kompletnie nic ci nie powie...
                nie bede teraz podawal konkretnych przykladow ale zdaza sie czesto tak ze symulujesz glosnik i wychodzi super impuls. w rzeczywistosci okazuje sie ze glosniku muli tak strasznei ze sluchac sie tego nie da. i rowniez bywa odwrotnie - spory impuls na wykresie a glosnik jest bardzo szybki :P

poprostu ignoruj ten wykres

w zasadzie jedyny przypadtny wykres to SPL

jak nie chcesz pochwalic sie jaki wynalazek symulujesz to przynajmniej pokaz przebieg krzywej tego glosnika. to wiecej powie niz GD

fb na 28,62
                F3 wypapa na 30hz
                widze ze prawdziwego suba do tej pory nie miales lub nadal wierzysz w te brednie co pisza np na elektrodzie itp
                pokaz mi nagranie ktore normlanie wykozystuje 30Hz?!
                przeciez to kompletna przesada!
                tego i tak nie wykozystasz wiec nie staraj sie za wszelka cene schodzic tak nisko

Skomentuj

GD duzo mowi, tylko ze nalezy je umiec odczytywac - w sumie wazniejszy jest ksztalt tej ch-ki niz same wartosci jakie podaje. tylko ze przetlumaczyc tez jest trudno - bo kazdy ma inne ucho i inaczej interpretuje odbierany dzwiek. tak jak sa rozne upodobania brzmieniowe - i przykladowo jednym mulacy arn-150 z fB>50hz bedzie odpowiadal, a inni uznaja to za brzmienie "z kopem" - za to w nizszym strojeniu opinie beda odmienne.
                  nie zmienia to jednak faktu, ze 12' sie raczej w 120 litrow nie pakuje... jak nie wierzysz to zrob taka obudowe, a pozniej zrob np zamknieta 60 litrow (czy po prostu tamta "pralke" pomniejsz dajac do srodka ksiazki i inne zapychacze miejsca)

Skomentuj

Wieczorem uzupełnie post o wykresy :cool:

Skomentuj

Caleb, pracuje w winisd od ladnych kilku lat i porownywalem wykresy z przykladami w praktyce (z tymi glosnikami co mialem) i dosc szybko doszedlem do wniosku ze wykres group delay mozna olac i wogole na niego nie zwracac uwagi. duzo wiecej dowiesz sie z ksztaltu ch-ki SPL niz z GD

Zamieszczone przez Caleb
                      nie zmienia to jednak faktu, ze 12' sie raczej w 120 litrow nie pakuje... jak nie wierzysz to zrob taka obudowe, a pozniej zrob np zamknieta 60 litrow (czy po prostu tamta "pralke" pomniejsz dajac do srodka ksiazki i inne zapychacze miejsca)
                      bardzo dobry przyklad interpretacji wykresow bedzie :P
                      tylko ze ja bym nie robil tego na tak duzym glosniku bo koszt skrzyni bedzie za duzy :???:
                      ja tak robilem na przykladzie ARN 150. teoretycznie w 30 litrach 2szt tego glosnika mialy schodzic duzo nizej i wcale nie ciszej...
                      po wlaczeniu kolumny szukalismy z kolega przyczyny zaniku basu. grzebalismy w zrodle, we wzmacniaczu, w podlaczeniach kolumn itp. okazalo sie ze zanik basu byl spowodowany wlasnie zbyt duza obudowa :P

Skomentuj

A oto wykresy które miałem zamieścic

TFM

SPL

GD

Skomentuj

alexrac, zmien te 120 litrowr na 50 litrow strojone na 35-40Hz

ten glosnik to albo "klasyczna" estradowka albo glosnik z parametrami z kosmosu...

Skomentuj

a to nie jakis noname przypadkiem z ogromnym QTaSem? 35-40Hz strojenia w przypadku takich lipnych glosnikow to raczej nienajlepszy pomysl - no chyba ze zalezy nam na monotonnym buczeniu/dudnieniu doprowadzajacym tylko do bolu glowy. IMO albo zamknieta, albo "ekstremalnie" niskie strojenie ze wszystkimi konsekwencjami.

Skomentuj

No nie przesadzajcie wszystko jest modelowo tylko zeby bylo modelowo to trzeba wielkiej obudowy. Glosnik ma ''idealny'' Qts zedu 0,33, niski Fs zedu 23hz a co za tym idzie duzy Vas >200litrow. Wazne ze zmiana ze 120 na 100litrow wiele nie zmienia wiec ja bym jeszcze dalej redukowal do akceptowalnych 70litrow albo zostawil 100 jak nie ma problemow z miejscem. Sub ma byc glownie do kina.

Skomentuj

no dobra, modelowo jest OK. ale lepiej niech autor napisze jaki to glosnik zanim wyda kase na obudowe bo moze sie okazac ze go znamy i wtedy na podstawie doswiadczenia mozna podac poprawna wielkosc obudowy...

Skomentuj

Co do wielkości obudowy to wszystko zależy od typu głośnika i jego przeznaczenia.
                                  Np. taki visaton http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w300s_4.html
                                  Producent zaleca obudowy do 150L ! Chociaż jak miałbym go aplikować to nie dałbym mu więcej niż 70litrów.

Skomentuj

zalecenia producentow sa zazwyczaj wziete wprost z symulatora. Jest liczona objetosc dla dwoch skrajnych strojen b-r a takze obudowy zamknietej i podawany jest przedzial objetosci dla b-r i zamknietej. Trudno zeby producent podawal zalecana objetosc dobrana na sluch w drodze ekspetymentow bo takowa oczywiscie jest mozliwa ale jest ona subiektywna dlatego posilkuja sie danymi teoretycznymi ktore razem z podaniem T-S dla konstruktora powinny byc jasne.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X