Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pora zbudowac nowe kolumny, ale...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pora zbudowac nowe kolumny, ale...

pora zabrac sie za budowe nowych kolumn lepszych niz moje obecne vify.
    dla scislosci podam ze to nie dla mnie ale dla kolegi ktory zawsze chce miec cos lepszego niz inni :P
    tak wiec sprzedaje jego obecne kolumny (2xARN 150 + D27 i klony totem mite) i za ta kase trzeba zlozyc cos nowego.

moje plany skupialy sie nad XT18WO + do tego w tanszej opcji MDT29 lub przy 2xXT chcialem dac cos lepszego

jednak ceny glosnikow obecnie sa dosc wygorowane a drogie euro nie pozwala zamowic nic taniej :|

macie jakies pomysly na przetworniki w rozsadnej cenie na odpowiednim poziomie?

pomieszczenie w jakim to bedzie gralo to ok 20-25m (nie wiem ile tam jest dokladnie) ale na poddaszu wiec kubatura troche mniejsza
    naped - uniamp

odrazu napisze ze vify M18 odpadaja, XT18WH tez (i tak nie jest produkowany) bo za slaby. HDSy odpadaja bo maja nie za ciekawa srednice...
    moze jakies seas'y?

co do budzetu to nie jest jeszcze scisle okreslony bo robie dopiero rozeznanie - ale zalozmy 1000zl na glosniki

Zamieszczone przez Pawel S.
    2xXT chcialem dac cos lepszego
    Więc z mojej strony proponował bym zamiast tego(bo wiadomo że przy tych kursach o 1000zł można zapomnieć nawet na Vifie XT) coś konkretnego na górę i średnie np: Visaton AL130+ aluminiowy Seas np:22TAF/G a na duł by pachniał TIW200SX ale przy tym budżecie pasował by ty Dayton RS225 za przetworniki wyszło by około 1100zł.

Skomentuj

A może zestaw z Akkusa A3? Same głośniki wychodzą blisko 1100 zł. Tylko jakoś mało opinii jest o tym nisko-średniotonowym.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

a moze zestaw ktorym ostatnio cieszy sie kondrax ? ER18RNX i 27TBFC/G lub 27TDFC ?
        http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=46710&p=1#k
        http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm

no i mozna przejrzec watek ktory niedawno zalozylem, wiele ciekawych propozycji
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

a moze zrobic inny zestawik niz wszyscy i na RS180 ?
        http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm
        http://www.lonesaguaro.com/speakers/...7/Cryolite.htm

Skomentuj

toma085, bo ja wiem czy 3 drogi to dobry pomysl... musze uzgodnic to z kolega co on wogole chce
          czy bedzie tylko stereo czy tez kino...

myslalem o usherach, daytonie i seasach ale...
          dayton jest porownywany z HDSem wiec jezeli ma zagrac podobnie to odpada
          ushery sa OK - ale brzmia inaczej i nie wiem czy mi sie spodobaja (kolega chce to co maja inni wiec ja raczej zadecyduje za niego). malo slyszalem ich na AS (w zasadzie tylko V3)

seas'ow zadnych nie przesluchalem bo jakos nie zagoscilem za dlugo w pokoju QBY

sam nie wiem nawet o czym myslec :???:

Skomentuj

No powiem, że ciężki wybór masz bo 1000zł za same przetworniki to nie jest super kasa, aby myśleć o lepszym sprzęcie niż napisałeś. Wczoraj rozmawiałem ze sprzedawcą z Loudspeaker i bardzo ciepło wypowiadał się na temat Ushera 8945A oraz o PHL 1360 (te PHL'e mają ładny dźwięk ale bassu prawie wcale więc bardziej w 3 way, ale kasa już nie ta, ale Usherki). Sam się zastanawiam nad 2,5 way na tych Usherkach, ale męczy mnie czy nie wziąść SS

Skomentuj

ja byłem w loudspeaker w Wejherowie miałem okazje posłuchac starszego (droższego - kopułka 9930) brata tego co teraz składam czyli 8945A i T-20-NC (m.in woofer ma mniejszy magnes); dźwięk mnie zaskoczył tego co słuchałem i to nie głośno było cudnie - ale to moje pierwsze kolumny, także nie mam porównania

P.S jeżeli poczekasz jeszcze z 30 dni to skończe swoje fronty plus zrobie Uni to napisze moje subiektywne odczucia

Skomentuj

moze kep? tylko ze xt19 to dla niego nienajlepszy kompan. z kolei z mdt29 go nie sluchalem, ale sama kopulke sobie cenie zdecydowanie bardziej niz vify.

Skomentuj

Nie wiem jakie macie gusta ale za ta cenę o usherkach bym zapomniał jak dla mnie przepłacone. Nasłuchałem się ostatnio monitorów akkusa i szczerze to słabo. Seas tf19 jest na prawdę ok grają przyzwoicie sam mam na nich konstrukcje - polecam zrobienie samemu wersje noferro jeśli chcesz troszkę taniej to vifa praktycznie identyczna specyfikacja. Daytony grają ciekawie bardzo ładnym mięsistym basem są idealnym uzupełnieniem do zestawu 2drożnego chociaż bardzo łatwo je przeciążyć więc uważaj. A jako średnio tonowy polecam gradienta, QBA ma je w swoich zestawach elements AL zobacz sobie....

Skomentuj

mój KEP z dnia na dzień gra coraz lepiej :-) z początku było kiepawo i traciłem wiarę w DIY, ale teraz :mrgreen:
                    natomiast XT19 gra fajnie, chociaż czegoś mi w niej brakuje. troszkę nijako :oops:
                    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

zgadzam się XT19 gra całkiem miło....Ale również wersję noferro. Wywalić ten ferofluid :)

Skomentuj

Nie na temat...
                        ghul - ja za swoje przetorniki dałem 650zł w akkusie co uważam ża cenę dobrą (podobnie stoją hds164 i vifka xt25tg) - zresztą to moja pierwsza konstrukcja tego typu i brałem bo miałem możliwość odłsuchu tego droższego zestawu

Skomentuj

Re: pora zbudowac nowe kolumny, ale...

Zamieszczone przez Pawel S.
                          dla kolegi ktory zawsze chce miec cos lepszego niz inni :P
                          Dayton'a "zatrudnić" tutaj :P
                          oryginalne, napewno na poziomie i sama ciekawość jakie głośniki przewyzsza swoim poziomem.

Skomentuj

Re: pora zbudowac nowe kolumny, ale...

Zamieszczone przez El_liero
                            Dayton'a "zatrudnić" tutaj :P
                            oryginalne, napewno na poziomie i sama ciekawość jakie głośniki przewyzsza swoim poziomem.
                            i ciekawość "czy" przewyższa

Pawle - powiedz koledze, że jak chce poczuć skok jakościowy to musi wydać 1500zł, nie będzie twoja wina tylko ewentualnie jego skąpstwo :)

Skomentuj

Ja też się przymierzam do nowej konstrukcji. Mam już od dłuższego czasu DXy i myślałem coś na nich zrobić, z drugiej strony ciągnie mnie do czegoś lepszego( jak robiłem na HDSach to byłem pewny że lepszych już robić nie będę) :grin: Tu z kolei szkoda mi sprzedawać DXów, które praktycznie były nieużywane. Chciałem też przejściowo zrobić DX+HDS164 i sprzedać potem komuś znajomemu. Myślałem też o Seasach ale ceny poszyły sporo do góry. Może jakaś ciekawa propozycja konstrukcji się w tym temacie pojawi jeszcze.

Skomentuj

heh niezłe jajo. ja też kupiłem te DX'y i nawet nie zdążyłem użyć :-)
                                Chciałbym spróbować SDS 164 + DX25, to może fajnie grać w fajnej cenie, 400 przetworniki i 100 zwrotnica. Może je odkupię później :lol:

Skomentuj

Pawel S., za 1000 zł ciężko znaleść coś ciekawego, nawet w tej kasie nie zmieścisz się z 2x XT i np. MDT29 a Ty jeszcze chcesz dawać lepszą kopułke?? Ja bym na miejscu twojego kumpla dozbierał i poszedł w Scany Classic czy w Seasy.

Skomentuj

Pawel S. może jednak chciałbyś zainwestować w daytona seasa oraz gradienta?Kolumienki 3-drożne. Widzę że jesteś z koszalina troszkę masz do wejherowa ale jeśli by ci się zdarzyło przejeżdżać przez te rejony to zapraszam na odsłuch. Załączam zdjęcie konstrukcji na Daytonie. Jeśli mam być szczery to na prawdę udana konstrukcja. Bardzo ładna średnica oraz góra, bass przyjemny i mięsisty lekko przeciągany. Przy zgaszonym świetle głośniki kompletnie znikają ze sceny....

Skomentuj

Troels wypuścił mowy projekt:
                                      http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm

Jeżeli miałoby być "lepiej niż inni" :) to ciekawa propozycją może być oversized 2 way na Ca22RNY i np. 27tdfc
                                      http://www.seas.no/index.php?option=...173&Itemid=165

Czuję dużo energii w tym zestawie:)

Skomentuj

Pawel S. ja bym się głównie zastanawiał nad Seas'em i Daytonem, bliżej jednak skupiając się przy Seas'ie. Głośniki przecież charakteryzują się świetnym stosunkiem jakości do ceny. ER18RNX ponoć nie dużo ustępuje SS revelator. Przy obecnym kursie euro i ciężkim dostępem do audiocomponents dobra alternatywa.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X