Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki glosnik do suba żeby bylo nisko, głośno i maly

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki glosnik do suba żeby bylo nisko, głośno i maly

Na rynku jest tyle glosników i to jest ten problem bo niewiem co wybrać. Chce zrobic sobie subek ale juz konkretny a nie taki jak mój pierwszy obudowa 112litrów dla sw 1003a alpharda owszem bardzo nisko schodzil i to mi sie podobalo ale glosność do kitu to byla porażka teraz chcialbym sobie zrobić subek obudowa z bass-refleksem glosnik z przodu lub skierowany do podlogi. I nie duzych rozmiarów.

Jaki glosnik polecacie?

Podstawowe parametry jakie musi spelnić to:

moc: min 2x80wat
    podwójna cewka: 2x8 om / 2x6 om
    srednica najlepiej 30cm ewewntualnie ujdzie 25cm
    cena: rozsadna (niedam za glosnik 1000zł chyba ze wygram w lotka:)

czmu zalozyles ze glosik musi byc dwucewkowy?

bardzo fajnie w 45 l sprawuje sie beyma 12br70 i te 80W naprawde zabujaja nia a efekt hmm urywa glowe glosik ma te 94 dB
    nie patrz na wykresy naprawde potrafi zejsc nisko jak chcesz wpadnij do mnie posluchac akurat mam na nim projekt na warsztacie

Skomentuj

Chetnie bym wpadł gdybyś mieszkał troszke bliżej. Wracając do glosnika jezeli mówisz ze nisko shodzi to ci wieże wkońcu masz większa wiedze ode mnie i wiesz jak dobrze zrobic subek. Ale jaa bym chcial gosniczek 2 cewkowy gdyż chce go podlaczyć pod wzmachol stereo. W tej chwili sa podlaczone 2 glosniki tonsila 8 omowe a wzmak mozna obciazyc do 4 om dlatego che miec glosnik 2 cewkowy. Oczywiście do tego odp zwrotnica.

Skomentuj

Drzewko co Ty odwalasz?Pod wzmak stereo??A filtr?Jak ty chcesz to napędzać?No chyba że ten wzmak idzie tylko na suba a reszte zasilasz z innego bo inaczej to sensu nie widze.
        PZDR

Skomentuj

Tak pod wzmaka stereo chce to podlaczyc i wzmak bedzie przenosil wszystkie czestotliwości nie tylko basy a wsubie chce dac cewke zeby zcinala wysokie

Skomentuj

Rozumie intencje ale sensu nie.Jeśli miało by to zadziałać na poziomie to subik musiały by mieć większą efektywność od reszty systemu,inaczej zniknie.Nie wspomne tu o odcięciu,zwykła cewka tu niewiele pomoże,i tak wyjada po troszce w góre psując efekt.Stanowczo to nie to!Lepiej zrobić suba aktywnego z porzadna filtracją ,choćby taki filtr jak na głównej.Podsumowując,Twój pomysł jest chybiony,to juz nie będzie sub.I w życiu nie zagra jak sub.Celowo suby mają własny napęd aby nadgonić efektywność reszty systemu i z reguły potrzebują dużo więcej mocy aby to osiągnąć.Domyślam się że chcesz to wszystko zasilić z jednego wzmaka a jeśli tak...powodzenia życze,nic z tego nie wyjdzie.Rada-LW800 + TDA 7294 i hulasz jak na początek!
            PZDR

Skomentuj

zrob tak jak mowi LUKASZ bedziesz zadowolonyi nie baw sie w jakies 2 cewowce bo bedziesz glosnika dla siebie szukal wieki... i dotego jeszcze pasywny filtr...brrrr nawet nie moge sobie wyobrazic...

Skomentuj

drzewko, drzewko zaufaj mi kup lepiej ta beyme spelni twe wymaganai a dwucewkowce naprawde rodze ci zostaw bo to nie potrzbne najwyzej drugiego kanalu nie wykorzystasz

co do cewki to naprawde lepiej zrobic filterek aktywny wyjdzie podobnie z kosztami a zagra lepiej

Skomentuj

Proponuje załozyc topic z głosowaniem jaki głosnik (i docelowa konfiguracja) ma znależć sie w nowym subie drzewka.
                  A tak serio to domyslam sie ze zaproponowałes to rozwiązanie ... z biedy.
                  Jesli nie masz czym tego zasilic to proponuje poczekać trochę, dozbierac do elektroniki i zrobic to jak nalezy. Rozwiazanie które proponujesz to dobre dla przedszkolaka a Ty tych postów trochę masz i ... dziwię Ci się.

Skomentuj

Macie racje i jestem tego swiadom chcialem zrobic pasyw subik ktory narazie bedzie podlaczony pod wzmaka stereo basu to napewno doda. A później chcialem zrobic jakiegos konkretnego wzmaka i tego 2 cewkowca zmostkować na 4 omy. Ale faktycznie to nie ma sensu wydam wiecej kasy. Postanowilem zrobić suba aktywnego. Dlatego teraz lepszy by byl glosnik 4 omowy. Ze wzmacniaczem nie bedzie problemu zbuduje tak ok 200-300 RMS przy 4 omach (8 om niechce bo znowu zaplace wiecej za kondzie filtrujace).

Ta beyma napewno dobrze zagra ale po dalszych przemyslaniach 80wat na glosnik to zamalo, gdyz jak bede ogladal filmy to mi zupelnie starczy pewnie te 40wat ale od czasu do czasu jakies imprezy i ma byc naprawde glosno tak glosno żeby szyby w oknach latały. Tak jak na dysce. Wiec sie zastanawiam również czy nie zastosować glosnika 15 calowego. Wiem jak gra alphard sw 1203Z w 80 litrach schodzi nisko i dość glosno ale chce coś lepszego niż glosnik od żóltków.

Lukasz Coś mocniejszego od tej beyma 12br70 znasz?

Oczywiscie jak juz zaproponujecie glosnik 15 calowy to obudowa nie moze miec wiecej jak 80-90 litrów bo to bedzie oznaczac duzy subek.

[ Dodano: 2004-11-03, 11:29 ]
                    Jeszcze dodam że pózniej ten glosnik znajdzie swoje zastotsowanie w subku do auta dlatego 4 omy

Skomentuj

Myśle ze z pozoru błacha sprawa jaką jest impedancja głosnika jest kluczowym parametrem determinujacym konfiguracje wzmacniacza. Niekoniecznie drozej lub taniej ale bardziej skomplikowanie.
                      Dla 8 ohm spokojnie mozna zbudowac mostek z dwóch słabszych kości a dla 4 ohm wzmacniacz jest prostszy (bo jedna kosc) ale słabszy.
                      Inna sprawa jesli decydujesz sie na tranzystory.
                      Pozdrawiam

Skomentuj

drzewko, beyma power 12 w 50 l BR maskakra
                        jeden z NAJMOCNIEJSZYCH wooferkow z jakim mialm doczynienia maskara i jeszcze raz masakra

ps beyma 12br70 na zwyklej kosci tda naprawde potrafi zagrac co dla mnei jest naprawde wazne zreszta 94 Db swoje robi no dobra 94,5

[ Dodano: 2004-11-03, 14:00 ]
                        jezeli mieszkasz niedaleko torunia zapraszm mam akurat i 12 br 70, 10 br 60 , jutro powinien byc power 15 zapraszam

Skomentuj

LUKASZ:
                          a mierzyles kiedys moze ta beyme 12br70?? tak zeby sie upewnic co do tego spl i innych parametrow??
                          pozdro

Skomentuj

Upierając sie przy tym wzmaku stereo - jak podłączysz pod jeden kanał głośnik jednocewkowy (polecana Beyma) wyjdziesz na tym mocowo zdecydowanie lepiej.
                            Chociaz nadal rozwiązanie niespecjalnie mi sie podoba.

Drzewko - 80W (odpowiednio wykorzystane) spokojnie Ci starczy - nawet do nagłośnienia imprezy. Wiem to...

Skomentuj

Lukasz zalewa z tą Beymą,poprostu ma dole z reklamy więc sie stara jak może... Lukasz ŻARTUJE OCZYWIŚCIE!!!!!!!!!!!!!!!!Ma chłopak racje,to są wooferki za rozsądne pieniądze w porównaniu do tego co oferują.Naprawde dobre.Wiem bo miałem.Ale wole to co mam,mniej miejsca zajmuje i gra podobnie...
                              PZDR

[ Dodano: 2004-11-03, 21:29 ]
                              A i jeszcze jedno,karzecie podpinać Beyme pod TDA...qurna jak ja dałem 60W Hertzowi to sie co po niektórzy śmiali.Może zainteresowani to teraz wyjaśnią?Jaka jest prawda?Czekam.
                              PZDR

Skomentuj

mierzylem 10 br 60 parametry zgadzaaly sie w 90 - 95%

umberto, beyma ma potezna efektywnosci i mala moc znamionowa wiec nie potrzbuje poteznego pieca

dla mnie alfredy stracily kompletnie sens wiem ze za dwa cvw 1002 monza kupic jedna beyme ale cw wymaga mocniejszego pieca i wtedy kalkulacja niej est juz tak oczywista

Skomentuj

Tak,Lukasz ma 100% racje.Ale i tak 60W pozwala nieźle namieszać,teraz mam na stałe do dyspozycji 250W i przy normalnym uzytkowaniu NIE MA RÓŻNICY!Sprawdza sie tylko podczas głośnych szaleństw.Jedyna różnica to taka że Magnat jest jak żelazko nagrzany a składak ledwo ciepły.Kiedyś też sądziłem że jak mam kolumny czy suba o mocy 200W to tylko taki wzmak je uciągnie,bzdura totalna.Uciągnie to prawie każdy wzmak tylko tyle że zniekształcenia pojawia sie duzo wczesniej.Jak na warunki domowe do dobrego suba starcza spokojnie od 50 do 100W i to jest sprawdzone w kilku konfiguracjach,ważniejsza jest efektywność przetwornika.
                                  PZDR

Skomentuj

Na rynku jest tyle glosników i to jest ten problem bo niewiem co wybrać. Chce zrobic sobie subek ale juz konkretny a nie taki jak mój pierwszy obudowa 112litrów dla sw 1003a alpharda owszem bardzo nisko schodzil i to mi sie podobalo ale glosność do kitu to byla porażka teraz chcialbym sobie zrobić subek obudowa z bass-refleksem glosnik z przodu lub skierowany do podlogi. I nie duzych rozmiarów.

Jaki glosnik polecacie?

Podstawowe parametry jakie musi spelnić to:

moc: min 2x80wat
                                    podwójna cewka: 2x8 om / 2x6 om
                                    srednica najlepiej 30cm ewewntualnie ujdzie 25cm
                                    cena: rozsadna (niedam za glosnik 1000zł chyba ze wygram w lotka:)
                                    a co to Twojego pierwszego założenia to jest inne rozwiązenie. Tandem głośników i juz masz dwie cewki oraz dwa razy mniejsza bude przy tak samo niskim zejscu. Ale zeby było głośno to juz musi byc efektywnosc samego głośnika.

Skomentuj

umberto, Skończyłeś tego ne107k?? Jeżeli tak, a w dodatku chodzi To załóż prosze nowy temat i opisz co i jak. Wiem, że napewno pare osób to interesuje - ze Mną na czele. POZDRO

Skomentuj

Jacek,
                                        Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Odwracacz fazy w jednym kanale i włączenie suba między wyjścia wzmacniacza. Trzeba oczywiście odwrócić podłączenie jednej kolumny. Sub pracuje wtedy w mostku i wystarczy głośnik jedno-cewkowy.
                                        Jednak uważam że sub pasywny to nieporozumienie i to nie ze względu na niską efektywność, bo ta może być większa niż głośników satelitarnych, ale ze względu na konstrukcję zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X