Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas R18RNX & HDS 180 EXCLUSIVE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dodam tylko, że pierścieniowy Scan jest strasznie kierunkowy ( jak znajdę gdzie o tym czytałem to wkleję). Vifa jest podobnie budowana i ma szerokie charki? Tak z ciekawości pytam.

A 27tbfc/g pokazuje czy np. wzmak albo CD szeleści:) Sam w sobie jest kryształowy. Polecam pozmieniać elektronikę, żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce.

Skomentuj

W związku z tym że nie dostanę głośników z zamówienia z AC(zgubił się przesyłki, ale dostaniemy zwrot kasy) muszę wybrać coś z polinka(najuczciwsze ceny). Co proponujecie w końcu, bo nikt nie z Was nie porównał L18 i ER18 tzn. gdybyście mieli możliwość to co byście wybrali w tej chwili z tego zestawienia?( jeszcze dayton rs180 wchodzi w grę). Skrzynie mam już gotowe ok. 18l, ale można zmniejszyć, wzmak to NAD 304, a muzyka to rock, jakiś żywszy jazz. Czekam z niecierpliwością na opinie kondrax'a o er18 bo o nim jakoś mniej jest w necie.

Skomentuj

niektórzy się tu o charki znieksztalcen strasznie opierali wiec...

wedlug Mark'a K (mysle ze dosyc wazny autorytet tak jak np Zaph )

http://www.audioheuristics.org/measu...xclusive_7.htm

wynika ze HDSa stawia nad L18 ....
        (ale ja tam L18 nie slyszalem wiec go nie bede ocenial tylko i wylacznie na podstawie jakiejs tam opinii)

od hdsa bardziej ocieplone i takie "melodyjne" granie daje CA ..do tego ma niezly wykop (lepszy niz hds) ...ale ponoc zniekształcenia ma wysokie (mi to tam wogole nie przeszkadzalo ;p) teraz drugi dzien non stop wlaczony jest ER18RNX ... i CORAZ bardziej mi sie podoba .. jest bardziej prezyjny (taki twardszy ostrzejszy bardziej zblizowny do hdsa) ALE... wykop zapewne bedzie jak u CA18rnx (pewnie bo narazie daje mu sie wygrzac)....

wiec twoj wybor to powinien raczej isc w strone ER18 .... jest tu maly bajer.. mi jak narazie tak srednio przypadl 27tdfc bo jest jak dla mnie ostry piskliwy a ER18 trzeba nisko ciac (brekup jak u metalowcow)... alternatywa to 27tbfc/g ale jako ze jest metalowy to pewnie jest jeszcze bardziej ostry .. ...

tak wiec powiem CI ... musisz sobie tego posluchac... kazdy z tych jest ok ... a wybor to pewnie kwestia gustu

ja bym bral ER18rnx

ktos sie ze mna nie zgodzi ? ;p

PS ER18 zarowno przez Jaya, Zapha jaki na forach zagranicznych uwazany jest za naprawde porzadny ... wiec nie wiem czemu piszesz ze malo o nim ;p

Skomentuj

Dzięki, właśnie o taką - wyczerpującą odpowiedź czekałem. Pewnie wezmę tego ER18 bo z odsłuchem może być ciężko. W sumie co bym nie wybrał to będę zadowolony bo wszystko będzie duuuuuużo lepsze od wieży panasonica :razz: . Jeszcze mam takie pytanie, który z tych głośników daje lepszą przestrzeń?
          PS ER18 zarowno przez Jaya, Zapha jaki na forach zagranicznych uwazany jest za naprawde porzadny ... wiec nie wiem czemu piszesz ze malo o nim ;p
          No jest trochę o er18 ale gotowych konstrukcji na nim za dużo nie ma.

Skomentuj

bawolek, Masz er18rnx w 19,5 L i 40hz mógłbyś dla testów spróbować coś wsadzić do środka zęby zrobić 14-15L czyli tyle co ma około kabina Parts Express lub Madisound MD14B którą poleca Jay czy Zaph i odpowiednio dostroić do tych 44-46 Hz około lub troszkę więcej i opisać wrażenia co do basu?
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
              bawolek, Masz er18rnx w 19,5 L i 40hz mógłbyś dla testów spróbować coś wsadzić do środka zęby zrobić 14-15L czyli tyle co ma około kabina Parts Express lub Madisound MD14B którą poleca Jay czy Zaph i odpowiednio dostroić do tych 44-46 Hz około lub troszkę więcej i opisać wrażenia co do basu?
              1 ze wzgledu na sposob mocowania woferka bedzie to troche uciazliwe .....
              2. zrobie to ale jak pograja sobie z tydzien co by sie wsio ulozylo i bym sie do tego co jest teraz przyzwyczail mysle ze na takie kombinacje troche za wczesnie
              3. ... siedzą w takiej budzie bo taka po wyczytanych opiniach oraz wlasnych symulacjach wydawala mi sie najlepsza dla ca18rnx... (pozatym jeszcze nie zdecydowalem co zostanie u mnie ;p stanowczo na to za wczesnie)
              4. Jay jako drugą opcje podal 20l @ 37Hz (wewnetrzny litraz obudowy) ...... 0,5l oraz 3Hz w strojeniu to moge sie mylic ale ...ciezko bedzie jakos poczuc roznice ;p

Skomentuj

Tak ale te 20L to taki naciągany ten bass na symulacjach i wcześnie zaczyna opadać charakterystyka.
                http://www.geocities.com/woove99/Spk...as_ER18RNX.gif

Jak wiadomo większość konstrukcji w tym akustyka itp nie mają bassu tak strojonego zawsze jest górka na bassie celem jego uwydatnienia a tu jest w odwrotną stronę, niskie zejście kosztem niskiego SPL.

Skomentuj

W Akustyku w HX18 proponują HDS180 stroić na 35Hz, więc jest to bardzo niskie strojenie które nastawione jest na niskie zejście a nie wyeksponowanie basu.

Skomentuj

pierwsza jaka klknołem w akustyku
                    http://akustyk.com.pl/projekty/RR12_lab.html
                    http://akustyk.com.pl/projekty/HX2_lab.html

Nie wiem czy przeglądacie gazety audio są w niektórych pomiary kolumn producentów prawie każda jest wysoko strojona rzadko się zdarzają nisko strojone.

Skomentuj

bawolek myślałem że jesteś mądry chłop bo momentami ciekawe rzeczy pisałeś ale po stwierdzeniu że" TBFC/G jest aluminiowy więc ostrzejszy" już wiem że nie jesteś tak osłuchany jak sprawiałeś wrażenie a to cytat dla potomnych którzy takie bzdury wypisują
                      "Warto też nadmienić, że brzmienie Sobieskiego właściwie w żaden sposób nie potwierdza starej, obiegowej opinii o "metalicznym" brzmieniu metalowych membran. "

Co tu dużo pisać proponuje przeczytać recenzję gotowych kolumn na aluminiowych seasach:
                      http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/qba-sobieski3.php

Co do HDS to na zagranicznych forach jest gorzej oceniany niż Dayton RS180 a po tym jak jest produkowany w Chinach jakość produkcji znacząco spadła przekonaliśmy się już o tym na forum.

Co do L18 wiem tylko tyle jest wart swych pieniędzy , niczego mu nie brakuje ani basu ani średncy.

Skomentuj

Koledzy ale to od l-pada zależy też. Mam vife D25AG i w zależności od zmiany jednego R mogę zrobić że będzie metalicznie i ostro albo łagodnie z detalem ale nie męcząco bez cienia ostrości. I są to zmiany 0,5-1 ohm.

Skomentuj

toma85 ....nie pisalem ze 27tbfcg jakos sluchalem porownywalem ...... akurat tego nie slyszalem i mialbym tez prosbe bys mi w usta czegos nie wciskal bo napisalem "PEWNIE OSTRZEJSZY" ...a napisalem tak dlatego ze wszystko metalowe co do tej pory mialem okazje sluchac bylo piskliwe i sprawialo wrazenie takiej kosy ktora .....poprostu mi sie nie podoba .....

dwa..... link z pomiarami i L18 i HDSa wkleiłem SPECJALNIE uwzgledniajac Ciebie :wink: .....w innym watku jak gadalismy o ER18 ..to pisales ze wolisz porownywac glosniki na podstawie merytorczynych argumentow jakim sa pomiary ..... a opinie idą calkowicie na drugi plan ....ale cos widze ze u Ciebie działa to tylko dla niektorych głosnikow ...a niektore oceniamy po opiniach :razz:

wobec czego wkleilem tego linka.......dlatego tez go wkleilem bo jakos jestem bardziej otwarty na rozne przetworniki i nie jestem zakochany akurat w tym co kupilem ... dopuszczam mysl ze cos moze byc lepsze......a nie chwale co moje a tymbardziej to co chce sprzedac :razz:

za osluchanego sie absolutnie nie uwazam ...choc w krotkiej przygodzie wydaje mi sie ze i tak duzo udalo mi sie "posłuchac" ...jakos szybko mnie ta zabawa wciagnela heh......
                          NIGDY tez osobistych wrazen i jednoznacznych skreslen nie pisalem o czyms z czym nie mialem doczynienia.......a jakjuz cos napisze o takim przetworniku to ZAWSZE zaznaczalem (np jak o tym 27tbfcg ze "pewnie" =czytaj chyba .....bedzie taki (na podstawie wrazen z czyms podobnym )...ale czy tam masz jakas opinie albo czy napisalem ze to jest do du...y ? .....NIE.... napisalem ze to kwestia gustu :lol:

zauwaz tez co jest w podsumowaniu ....... naprawde uwazam ze nie ma sie tu o co kłocic bo to TA SAMA połka...inny charakter ...i co kolega nie wybierze to bedzie zadowolony ...taka prawda.. kwetia gustu ;p

na koniec nie odbieraj tego jako atak ...udrę czy cos w tym stylu ...choć czekałem co odpiszesz :mrgreen:

PEACE

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                            niektórzy się tu o charki znieksztalcen strasznie opierali wiec...

wedlug Mark'a K (mysle ze dosyc wazny autorytet tak jak np Zaph )

http://www.audioheuristics.org/measu...xclusive_7.htm

wynika ze HDSa stawia nad L18 ....
                            (ale ja tam L18 nie slyszalem wiec go nie bede ocenial tylko i wylacznie na podstawie jakiejs tam opinii)

od hdsa bardziej ocieplone i takie "melodyjne" granie daje CA ..do tego ma niezly wykop (lepszy niz hds) ...ale ponoc zniekształcenia ma wysokie (mi to tam wogole nie przeszkadzalo ;p) teraz drugi dzien non stop wlaczony jest ER18RNX ... i CORAZ bardziej mi sie podoba .. jest bardziej prezyjny (taki twardszy ostrzejszy bardziej zblizowny do hdsa) ALE... wykop zapewne bedzie jak u CA18rnx (pewnie bo narazie daje mu sie wygrzac)....

wiec twoj wybor to powinien raczej isc w strone ER18 .... jest tu maly bajer.. mi jak narazie tak srednio przypadl 27tdfc bo jest jak dla mnie ostry piskliwy a ER18 trzeba nisko ciac (brekup jak u metalowcow)... alternatywa to 27tbfc/g ale jako ze jest metalowy to pewnie jest jeszcze bardziej ostry .. ...

tak wiec powiem CI ... musisz sobie tego posluchac... kazdy z tych jest ok ... a wybor to pewnie kwestia gustu

ja bym bral ER18rnx

ktos sie ze mna nie zgodzi ? ;p

Mark K napisał, że HDS ma lepsze pomiary zniekształceń, w rejonie 1-2khz. Natomiast a w basie jest już odwrotnie. Przy powtarzalności przewaga HDS i "perhaps better":)
                            THD to nie wszystko i polecam obejrzeć pomiary impedancji. HDS ma wyrazne piki przy 150hz i 1,2 hz, co może wskazywać na to, że membrana się łamie. U Zapha na pomiarze FR też to widać. L18 ma też swoją drogą dołek w tym miejscu, ale już innego pochodzenie ( membrana, stożek? ) Jest to domeną nietwardych membran a HDS ma jeszcze ten myk z pseudo korektorem fazy. Aluminium jest tłokowe do wyższych częstotliwości.
                            Warto też nadmienić, że najlepiej był w tym porównaniu RS180:) Przy bezposrednim porównaniu jest więcej konkretów.

Jeżeli ktoś nie ma hopsla na twarde membrany, to najlepszym wyborem będzie ER18 ( miom skromnym subiektywnym zdaniem :) ). Trzeba tylko przymknąć oko na dołek przy 300hz:)

Skomentuj

"PEWNIE OSTRZEJSZY"
                              a właśnie od takich tekstów zaczyna się robić mity że alu gra ostro i twardo no ale koniec smętnych wywodów które i tak do niczego nie doprowadzą.

wobec czego wkleilem tego linka.......dlatego tez go wkleilem bo jakos jestem bardziej otwarty na rozne przetworniki i nie jestem zakochany akurat w tym co kupilem ... dopuszczam mysl ze cos moze byc lepsze......a nie chwale co moje a tymbardziej to co chce sprzedac :razz:
                              teraz to już przesadzasz nikomu na siłę na tłumaczę że L18 jest naj..., nikomu na forum też nie chciałem sprzedać swojego zestawu(nawet nie zamieszczełem tego w dziale ogłoszeń) i to ty teraz zaczynasz wkładać słowa w moje usta których nie wypowiedziałem.

Skomentuj

Właśnie przeczytałem że seasy maja 176mm średnicy, a ja mam już ofornirowane skrzynki o szerokości 21(miało to być ostinato 2000). Trochę za szerokie mogą być..(niby 2 mm z jednej strony to niedużo ale przy takiej odległości może wyglądać do dupy).

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                  Właśnie przeczytałem że seasy maja 176mm średnicy, a ja mam już ofornirowane skrzynki o szerokości 21(miało to być ostinato 2000). Trochę za szerokie mogą być..(niby 2 mm z jednej strony to niedużo ale przy takiej odległości może wyglądać do dupy).
                                  zrób ścięcia...
                                  jakies takie stylowe

Skomentuj

Heh za mało żeby zostawić, za dużo żeby ściąć :wink: , a poza ciężko będzie zrobić ścięcia przez wkręty. Trudno niech będzie te 1,7mm po dwóch stronach.
                                    Nie na temat...
                                    Już robiąc te skrzynie myślałem na czym będzie następna konstrukcja (mimo że nie słuchałem jeszcze tej pierwotnej-ale diy już mnie wciągnęło) i myślałem o właśnie o er18 Przeskoczę od razu na wyższy poziom :wink: .

Skomentuj

zrób ścięcia...
                                      jakies takie stylowe
                                      albo front skórzany

Skomentuj

Przejedz frezem do zaokraglen.. sciagnie 3-4 mm i bedzie ladnie :).. albo zetnij tyle chyba masz od wkretow zeby sciac 3 mm :>?

Skomentuj

Koledzy czy ja dobrze rozumiem kolega ma skrzyni na 21cm i chce je bo bokach o 1,7 mm zmniejszyć bo mogą źle wyglądać? To jakieś żarty są czy źle zrozumiałem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X