Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

A więc jednak własna konstrukcja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A więc jednak własna konstrukcja

Witam ponownie,
    zastanawiając się nad kolumnami, po przeglądnięciu tony informacji, stwierdziłem że jednak to co potrzebuje to głośniki dedykowane do mojego układu mieszkania. W związku z powyższym Zacząłem analizować i projektować.
    część informacji napisałem już wcześniej w poprzednim wątku.
    tu całość na dzień dzisiejszy.

Postanowiłem wykonać obudowę o komorach zamkniętych.
    Wybrane głośniki:
    Głośnik Niskotonowy XXLS 10 "C" (P830843)
    Głośnik średnio niskotonowy HDS 152 EXCLUSIVE (P831882
    Głośnik Wysokotonowy HDS (P810921

zaprojektowałem obudowę gdzie zgodnie z informacjami z www.akustyk.com.pl dla Głośnika niskotonowego komorę o łącznej pojemności netto 63L.
    głośnik średniotonowy: 2,5L netto.

Pytanie jest co sądzicie o tym zestawieniu?

jedyny problem to koszt łączony przewyższający założenia.
    Dlatego też pytanie czy ktoś ma pomysł na jakieś zamienniki? nie muszą być konkretne modele wystarczy firma i seria :)

Oczywiście pozostaje kwestia zwrotnic itd ale to już jak zostanie zaakceptowany powyższy wybór (lub zmieniony)

Pozdrawiam

ten ampli nie da rady 2X10 cali napędzić, a już na pewno nie xxls. a nie lepiej jakis projekt z akustyka gotowy skopiować, wszystko dostaniesz w paczce tylko budy poskładać.

Skomentuj

Jesli masz kase zeby zaplacic komus za projekt zwrotnicy to mozna kombinowac. XLSa trzeba by nisko ciac (jesli ma byc to pasywnie to tez tanio nie bedzie :P) a jako sredniak zastosowac raczej midwoofer niz typowego sredniaka.. ten hds to sam nie wiem co to jest dokladnie zapomnialem ..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        a jako sredniak zastosowac raczej midwoofer niz typowego sredniaka
        tak się składa, że HDSy180 raczej pójdą na sprzedaż, więc jakby co pisz na PW
        :arrow: http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830883.html

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
          ten ampli nie da rady 2X10 cali napędzić, a już na pewno nie xxls. a nie lepiej jakis projekt z akustyka gotowy skopiować, wszystko dostaniesz w paczce tylko budy poskładać.
          czy mogę prosić o jakieś dokładniejsze wskazówki np jaki by pociągnął ile mocy brakuje itp? czy brakuje amperażu czy mocy?

Jesli masz kase zeby zaplacic komus za projekt zwrotnicy to mozna kombinowac. XLSa trzeba by nisko ciac (jesli ma byc to pasywnie to tez tanio nie bedzie :P) a jako sredniak zastosowac raczej midwoofer niz typowego sredniaka.. ten hds to sam nie wiem co to jest dokladnie zapomnialem ..
          wybrałem głośniki kierując się informacją czy ich przeznaczeniem jest bass reflex czy komora zamknięta stąd ten wybór.
          czy mogę prosić o szczegóły problemów (jeżeli nie opisane to chociaż gdzie szukać :))

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
          a jako sredniak zastosowac raczej midwoofer niz typowego sredniaka
          tak się składa, że HDSy180 raczej pójdą na sprzedaż, więc jakby co pisz na PW
          :arrow: http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830883.html
          ale te głośniki są przeznaczone do b-r....

Skomentuj

H/K3380 pobiera z sieci max 200W, tak więc o trzech drogach na 10cali możesz zapomnieć co już wcześniej napisał pan pawel.Stawiam że nie ma on więcej jak 60W na kanał tak więc coś z gotowych projektów Akustyka na 3 drogach na 8calach też bym nie stosował.
            Na twoim miejscu brał bym te HDSy od DIGIPROCOMP do tego xt25 lub dx25 [nie wiem czy jest zwrotka do dx] co ci lepiej pasuje.Do tego aktywny sub, tu możesz przebierać w głośnikach, masz w H/K wyjście na suba.

Czyli dwie drogi + aktywny sub.

Mam H/K avr255 i moim zdaniem te głośniki do niego pasują.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
              H/K3380 pobiera z sieci max 200W, tak więc o trzech drogach na 10cali możesz zapomnieć co już wcześniej napisał pan pawel.Stawiam że nie ma on więcej jak 60W na kanał tak więc coś z gotowych projektów Akustyka na 3 drogach na 8calach też bym nie stosował.
              Na twoim miejscu brał bym te HDSy od DIGIPROCOMP do tego xt25 lub dx25 [nie wiem czy jest zwrotka do dx] co ci lepiej pasuje.Do tego aktywny sub, tu możesz przebierać w głośnikach, masz w H/K wyjście na suba.

Czyli dwie drogi + aktywny sub.

Mam H/K avr255 i moim zdaniem te głośniki do niego pasują.
              w danych fabrycznych pisze że daje ciągłej mocy 80W...
              zaś dystrybutor proponował mi modelES 100
              ten model jest super tylko po prostu za duży
              zaś Twój AVR daje mocy ciągłej przy stereo 65W, ja mam tylko dwie końcówki mocy plus brak procesorów DSP które by pobierały moc tak więc całość trafia do głośników :)

Skomentuj

w tym JBLu już więcej brzęczyków nie mogli nadziubdziać? Popatrz na vify itp, popatrz na JBLe i od razu widać, że te kolumny są robione na pokaz. Poza tym klient kupuje oczami, a 2 woofery wyglądają ładniej, a sprzedawca zgoni na małą moc amplitunera.
                co do HDS to jest opinia,że wymaga bardzo mocnego wzmacniacza żeby zagrało to pełnią możliwości, natomiast JBL może być łatwiejszy do napędzenia i twój ampli wystarczy.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Test ES90 http://audio.com.pl/index.php?page=t...katId=1&id=399 ale tweeter i supertweeter ten sam, wygląda jak chińska zabaweczka. Seria E była zdecydowanie lepsza. Zobacz magnesiki na tych cykawkach a zobacz http://www.akustyk.com.pl/vifa/XT25TG-30-04.html :shock:
                  To już chyba standard, że sprzedawcy cisną JBLe do HK.
                  Zamieszczone przez amdr
                  co do HDS to jest opinia,że wymaga bardzo mocnego wzmacniacza
                  jak chce osiągnąć zejście jak z 12" suba to owszem może się zdziwić. HDSy trzeba dobrze rozgrzać a nie od razu, że potrzebują m :shock: cy, przynajmniej nie jeden w 2way.

Skomentuj

[quote="Wanakamura"]zaś dystrybutor proponował mi modelES 100
                    ten model jest super tylko po prostu za duży[/quote
                    W serii ES skopali coś ze średnimi i wysokimi tonami, to nie gra tylko hałas robi, też musiałem ich odsłuchać jak kupowałem H/K .W kwestii mocy wzmacniacz to ciężko mi uwierzyć w te 65W u mnie, więc u ciebie pewnie jest podobnie, zagra głośno na dużych niskotonowych ale będzie brak kontroli i zniekształcenia.
                    Doczytałem że masz pokój 14 metrów, te głośniki które sobie wybrałeś HDS152 i wysokotonowy HDS są dobre na monitorki ale w BR, a jeśli dał byś HDS180 to basu by ci na pewno nie brakowało, bez suba.

Skomentuj

Ja mam HDS134 (15tki) na 17m2. Jak składałem skrzynki nie oczekiwałem jakiegoś specjalnego basu, ale zdziwiłem się. Kurde, zejście do 50Hz bez najmniejszego problemu. Przy baaardzo wymagających nagraniach (rock progresywny czy jakaś audiofilska płytka jazzowa), gdzie bas/kontrabas schodzi do 40..kilku herców słychać że akurat ten jeden konkretny dźwięk jest wycofany(ciszej). W większości utworów takiego zejścia nie potrzeba. Po klacie nie kopią, to pewne. Ale o większy poziom głośności dźwięku nie sięgnę bo i tak to co oferują te głośniczki (HDS134+DX25) w parze z budżetowym ampli Yamahy jest absolutnie wystarczające do nagłośnienia takiego pokoju. Nie zdarza mi się również sięgnąć po podbicie basu, cały czas słucham w trybie Direct Stereo (przez pierwsze 2-3 tygodnie, kiedy nie były wygrzane owszem, bas podbijałem o 2dB).
                      Jeżeli chcesz złożyć małe monitorki lub zgrabniutkie wolnostojące - inwestuj w HDS134.
                      Minimalnie większe złożysz na HDS164 lub HDS180, które ma DIGIPROCOMP.
                      O ewentualnym Subie pomyślisz jak posłuchasz tego co zrobiłeś, choć przy tych dwóch ostatnich, nie sądzę byś go potrzebował.

Skomentuj

Dziękuje za uwagi i wnioski. :-)
                        Decyzja na razie jest na tak. Póki co pozostałem przy chęci wykonania kolumn trój drożnych. Wielkość mniej więcej taka jak pisałem wyżej. Ponieważ do tematu nie lubię podchodzić pochopnie, zagłębiam się w teorię obliczeń i uczę Speaker Workshopa. Jak tylko dojdę do jakichś nowych wniosków to postaram się Wam je zrelacjonować.
                        W tle tego etapu chciałbym doprecyzować markę i modele głośników. Jak już wiecie myślałem o Scaanpeek'ach ale może ktoś z Was ma godną polecenia inną markę. Ważne jest dla mnie - jako amatora - aby były do tych głośników dostępna dokładna dokumentacja zaś oczywiście priorytetem jest jakość/cena.
                        Pozdrawiam

Skomentuj

ak już wiecie myślałem o Scaanpeek'ach ale może ktoś z Was ma godną polecenia inną markę
                          .....eeee jakos o scanach nic tu nie widzialem ;p jedynie podałeś tu peerlessy

może zróbmy inaczej ;p podaj max kwotę jaką chcesz przeznaczyć na tą konstrukcję (bo finalny koszt 3 dróg na scanach może Cię zdziwić ;p )

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                            ak już wiecie myślałem o Scaanpeek'ach ale może ktoś z Was ma godną polecenia inną markę
                            .....eeee jakos o scanach nic tu nie widzialem ;p jedynie podałeś tu peerlessy

może zróbmy inaczej ;p podaj max kwotę jaką chcesz przeznaczyć na tą konstrukcję (bo finalny koszt 3 dróg na scanach może Cię zdziwić ;p )
                            Hehe tak masz racje :) mmój błąd mylą mi się te dwie marki :)
                            a jeżeli chodzi o kwotę to chciałem się ok 2000-2500 zł zmieścić (w częściach)
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Wanakamura
                              Jeżeli dalej myślisz o perełkach z tą kasą co masz to sprawa jest prosta.Wywal tego XXLS z wyżej podanych głośników a daj HDS205, teraz jest to gotowy projekt Akustyka HD3, mieścisz się w podanej kwocie, głośniki 1520, cała reszta 500, dostajesz projekt zwrotnicy i budy, zostaje zakup płyt, forniru, kleju, itp.

Jeszcze raz podkreślę że moim zdaniem lepiej byłoby zrobić dwie drogi z uwagi na wzmacniacz, ciężko będzie dobrze wysterować tak duże kolumny wzmakiem który pobiera z sieci max 200W.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                Zamieszczone przez Wanakamura
                                Jeżeli dalej myślisz o perełkach z tą kasą co masz to sprawa jest prosta.Wywal tego XXLS z wyżej podanych głośników a daj HDS205, teraz jest to gotowy projekt Akustyka HD3, mieścisz się w podanej kwocie, głośniki 1520, cała reszta 500, dostajesz projekt zwrotnicy i budy, zostaje zakup płyt, forniru, kleju, itp.

Jeszcze raz podkreślę że moim zdaniem lepiej byłoby zrobić dwie drogi z uwagi na wzmacniacz, ciężko będzie dobrze wysterować tak duże kolumny wzmakiem który pobiera z sieci max 200W.
                                Witam Dziękuje za pomysł :) już rozmawiałem z Akustykiem, HD3 można zrobić w troche innej budzie, o wymiarach bardziej mi pasujących :)

Skomentuj

Wszystko powiedzą, żeby sprzedać :twisted:
                                  Następnym krokiem jaki zrobisz po ukończeniu tych kolumn to wymiana wzmacniacza.

ps. nie cytuj całej wypowiedzi poprzednika.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X