Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

średniobudzetowy projekt 3 drogi (usher 8955 + ???)

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

średniobudzetowy projekt 3 drogi (usher 8955 + ???)

Witam!
    Jak w temacie mam zamiar zrobic zestaw 3-drożny na głośnikach ushera... I może pokolei:
    Prosze moderów aby sie nie złościli :wink: Założyłem temat w dziale "w trakcie budowy...", chociaż jeszcze w ogole nie zacząłem. Pomyslalem jednak, ze lepiej bedzie jesli wszystkie zapytania, wskazówki i rady dotyczące tego projektu zostaną w jednym miejscu.
    Mój poprzedni projekt to hds180+vifa xt25 z akustyka, z gotową zwrotnicą itp. Teraz jednak chcę zrobić wszystko sam, tzn nie tylko obudowe, ale też pomiary i zwrotke :wink: .
    Dopytywałem się wcześniej na forum, czy nie mając doświadczenia w projektowaniu zwrotnic dam rade stworzyc zwrote do 3drożnego zestawu i chyba Pawel.S stwierdzil ze teoretycznie jest to możliwe. Ale czy w razie czego moge liczyć na waszą pomoc?? :grin:
    Teraz kwestia głośników:
    -niskie tony: wspomniany usher. własnie dzisiaj je zamówiłem w artonie. Jednak od niedawna kochane euro drożeje, a razem z nim również głośniki! W artonie jest jeszcze stara cena i nie wiem, czy nie zdążyli jej zaktualizowac, czy poprostu sie załapie na starą cene :grin: .(jesli listonosz każe mi zapłacic więcej to najwyżej zrezygnuje).
    -średnie: jak narazie jeszcze nie dokonałem wyboru, i proszę o sugestie, cena to ok 300 zl za 2 sztuki
    -wysokie: słyszałem tylko vifke, podobała mi się ale chętnie sprobuje czegos innego (np seas) w podobnej cenie czyli 300 zł za 2 sztuki

Zobaczymy jak rozwinie sie sprawa z usherami, a narazie czekam na propozycje pozostałych głośnikow.
    Jesli zły dział to prosze o przeniesienie tematu
    pozdrawiam ravm0!

Zamieszczone przez ravm0
    Prosze moderów aby sie nie złościli :wink: Założyłem temat w dziale "w trakcie budowy...", chociaż jeszcze w ogole nie zacząłem. Pomyslalem jednak, ze lepiej bedzie jesli wszystkie zapytania, wskazówki i rady dotyczące tego projektu zostaną w jednym miejscu.
    takie male zaprzeczenie samemu sobie.. :P

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
      mam zamiar zrobic zestaw 3-drożny na głośnikach ushera
      Zamieszczone przez ravm0
      słyszałem tylko vifke, podobała mi się ale chętnie sprobuje czegos innego (np seas)
      tu jest następne

To się nie nadaje na nowy temat, raczej to pytanie powinno być w akustyce. Kilka osób się zastanawia co zrobić po HDS180,XT25 poczytaj.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        Do działu "W trakcie budowy..." wrzucamy konstrukcje, które mają powstać lub powstają, a Ty nawet nie masz pomysłu na kolumny. Przenoszę.

Skomentuj

Myślę, że ciężko CI będzie zaprojektować zwrotnice bez dużego doświadczenia w odsłuchach, ale życzę jak najlepiej. Co do przetworników to nie mam pojęcia co CI powiedzieć. Ja bym jednak zdecydował się na 2 way albo MTM oparty o lepsze głośniki. Bo nie wiem czy Ci wyjdzie lepiej niż HDS180+XT25

Skomentuj

DIY jest gorszy od hery :mrgreen: Też mam HDSa + XT i również planuję 3way. MDS08+MCA15RCY+XT25, czyli Vifa zostaje i też radziłbym Ci ją zostawić. Średniak Seasa 15cm kosztuje 230zł, a 12cm 190zł. Ale ze zwrotnicą też trzeba pokombinować :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              Zamieszczone przez ravm0
              takie male zaprzeczenie samemu sobie.. :P
              ja tu nie widze zaprzeczenia :razz: ( po prostu nie wiedzialem czy to dobry dział, teraz wiem :wink: )

[quote="funiax1"]
              Zamieszczone przez ravm0
              mam zamiar zrobic zestaw 3-drożny na głośnikach ushera
              Zamieszczone przez ravm0
              słyszałem tylko vifke, podobała mi się ale chętnie sprobuje czegos innego (np seas)
              ok to jest zaprzeczenie :razz: , ale po prostu sie zle wyraziłem, chodziło o to, że ushery beda jako niskotonowce, a reszta niekoniecznie :wink:

Myślę, że ciężko CI będzie zaprojektować zwrotnice bez dużego doświadczenia w odsłuchach, ale życzę jak najlepiej.
              dzieki za życzenia :smile: , kiedys trzeba nabyc doswiadczenia (3 drogi moze faktycznie za trudno jak na początek, ale bede próbował do skutku)
              czyli Vifa zostaje i też radziłbym Ci ją zostawić.
              juz sprzedane :wink:

zamiast vify mysle o :
              http://www.audiosklep.com.pl/zdjecia/seas/h0881.jpg
              miał ktoś możliwosć porownywac go z vifą?
              czy macie pomysl na średnie? ewentualna cena do 200zł/szt. 1 propozycja DIGIPROCOMP'A to seas

[ Dodano: 2009-01-24, 18:47 ]
              możecie skomentować takie zestawy:
              1. usher 8955 + seas MCA15RCY + seas 27TFFC
              2. usher 8955 + hds 152exc+ vifa xt25tg
              linki do głosników
              8955: http://www.usheraudio.com/download%5...rs%5C8955A.pdf
              seas MCA15RCY: http://www.seas.no/index.php?option=...102&Itemid=124
              seas 27TFFC: http://www.seas.no/index.php?option=...=81&Itemid=105
              hds: http://www.tymphany.com/831882
              vifa: http://www.tymphany.com/xt25tg30-04
              zestawy dobrałem patrząc na ewentualne częstotliwości podziału
              z góry dziękuje za odpowiedzi, pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
                2. usher 8955 + hds 152exc+ vifa xt25tg
                Nisko średni jako średniak to kiepski pomysł... Paweł.S to testował na MDS05 i może sam się o tym wypowie...

Zamieszczone przez ravm0
                1. usher 8955 + seas MCA15RCY + seas 27TFFC
                Dla mnie wygląda dość ciekawie... Tylko musisz jakoś ze zwrotką pokombinować

Skomentuj

Mam nadzieje, że wersja 8955A jest tańsza od 8955 (470,01zł w akkusie). Dobrze, że ma dużo niższy VAS, przez co obudowa będzie kompaktowa ~ BR34L@34Hz.
                  Może takie połączenie:
                  Usher 8955A + Seas MCA15RCY + Vifa XT25TG :idea:
                  Wiedziałem, że nie zapomnisz tej Vify, jest jak pierwszy wypalony papieros :razz:

[ Dodano: 2009-01-24, 22:17 ]
                  melisław Porównując w/g parametrów to HDS152 wygląda na średniaka, a Seas na mid-woofer, a tak naprawdę to oba są mid-wooferami. Tylko Seas ma podział na woofer, mid i tweeter.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                    Mam nadzieje, że wersja 8955A jest tańsza od 8955 (470,01zł w akkusie).
                    dokładnie tydzien temu ten głośnik (8955) w akkusie kosztował 420 zł, a w artonie 390zł.
                    teraz w akkusie 470, a arton nie zmienił ceny i tam go kupiłem za 390 zł/szt :grin:

Usher 8955A + Seas MCA15RCY + Vifa XT25TG :idea:
                    Wiedziałem, że nie zapomnisz tej Vify, jest jak pierwszy wypalony papieros
                    :mrgreen: dokładnie, jednak lubie zmiany i mocno sie zastanawiam. Nie wiem jak ma sie ten seas do vify.

a jesli chodzi o bude to zakładam ok 50 litrow :wink:

sorki za zamieszanie, teraz zauwazylem ze dałem zły link do ushera, bo mam wersje 8955
                    a nie 8955a
                    http://www.loudspeakershop.eu/glosni...sCsid=2bf9abbd

[ Dodano: 2009-01-24, 23:31 ]
                    a może lepiej :
                    usher 8955 + seas MCA12RC ( http://www.seas.no/index.php?option=...101&Itemid=123 ) + seas 27TFFC.
                    wtedy bedzie tak jak tutaj, tylko inny woofer:
                    http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Skomentuj

Prawie "gotowiec" tylko zrób w formie podłogówki. Zawsze możesz nie odebrać przesyłki z Usherami i zamówić CA22RNX :twisted: Największy problem to jak zawsze zwrotnica :razz: średniak i tweeter jest podłączony "minusami" a tego raczej na słuch nie wyłapiesz, chyba że Paweł albo Irek pomoże :smile:

Skomentuj

Mam nadzieje ze ktos pomoże :wink: . Uważasz, ze te niskotonowe seasy mogą byc lepsze od usherow?
                        I mam jeszcze pytanie: jesli seas 15 cm ma efektywnosc 89dB a usher 86, to będzie duzy problem, żeby je dopasować?

Skomentuj

melisław tylko MDS05 nie jest typowym niskosrednio bo to samochodówka:) Całkiem inny świat jak HDS 150.

Polecam Seasa CA22RNX, zacny głosnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
                            seas 15 cm ma efektywnosc 89dB a usher 86, to będzie duzy problem, żeby je dopasować?
                            wyrównasz rezystorem ~2,2Ohm, ten zabieg można przeprowadzić na słuch. W zależności jakie masz założenia: najbardziej liniowa charakterystyka czy z podbarwieniem danego zakresu.

Skomentuj

Jak oszacować moc wzmacniacza, jesli: nisko, srednio i wysoko tonowe mają po ok 100 W??
                              bo chyba sie nie dodaje? :roll:

Skomentuj

moc niskotonowego wyznacza moc kolumny...

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0
                                  Jak oszacować moc wzmacniacza, jesli: nisko, srednio i wysoko tonowe mają po ok 100 W??
                                  bo chyba sie nie dodaje? :roll:
                                  a potem mnożny przez wykładnik mocy alfa i całkuje względem beta...

przyjmuje się moc niskotonowego, bo to on jest najtrudniejszy do wysterowania dla wzmacniacza.

Skomentuj

Ja bym powiedział raczej że moc kolumny wyznacza najsłabsze ogniwo...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      Ja bym powiedział raczej że moc kolumny wyznacza najsłabsze ogniwo...
                                      przecież wysokotonówki mają średnio po 5W. Głośnik niskotonowy wyznacza moc kolumny, reszta idzie przez filtry dlatego są "bezpieczne".

Skomentuj

Ale jak nisko utniesz jakąś kopułkę albo nie dasz takiego filtra jak powinno się, bo na przykład taka jest koncepcja tej konstrukcji to już ona jest najsłabszym ogniwem mimo filtru i jak byś podał tyle mocy ile niski wytrzyma to ci się robi nagle dźwięk obcięty na górze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X